Conecteaza-te cu noi

Administratie

Pestă porcină africană în mai multe localități din județul Constanța. În Topalu există trei focare confirmate

Published

on

Prefectura Constanța anunță că au fost luate, astăzi, mai multe măsuri luate în cadrul ședinței Centrului Local de Combatere a Bolilor la animale. Prima decizie prevede aprobarea Planului de prevenire și control al pestei porcine africane în județul Constanța. Cea de-a doua se referă la aprobarea Planului privind prevenirea, depistarea și limitarea extinderii focarelor de pestă porcină africană prin măsura excepțională de ucidere a efectivelor de suine suspecte de îmbolnăvire existente în localitatea Topalu, județul Constanța.

„Pe teritoriul județului Constanța, pesta porcină africană evoluează în 4 localități și anume Ciobanu, Dunărea (comuna Seimeni), Capidava (comuna Topalu) și Topalu, existând 6 focare confirmate. În localitatea Topalu există 3 focare confirmate (un focar confirmat în data de 21.07.2023 și două focare confirmate în data de 24.07.2023).

În urma anchetei epidemiologice realizate în gospodăriile din localitatea Topalu, s-a stabilit că sursa posibilă a infecției este factorul uman care a facilitat propagarea virusului. Conform Bazei Naționale de Date, în localitatea Topalu există 79 de exploatații deținătoare a unui număr de peste 350 de porci.

Luând în considerare toate reglementările europene în domeniu, au fost luate, începând de astăzi, măsurile necesare pentru eradicarea focarelor. Printre obiectivele vizate, se numără:

– izolarea și eradicarea focarelor;

– interzicerea mișcărilor de porci, produse și subproduse de la acestea;

– uciderea tuturor animalelor bolnave, suspecte de îmbolnăvire și a celor expuse;

– curățarea și dezinfecția riguroasă a adăposturilor și a tuturor spațiilor adiacente;

– recensământul și monitorizarea animalelor din zonele de restricții;

– estimarea și supravegherea porcilor mistreți din fondurile de vânătoare incluse sau adiacente zonelor de restricție.

Totodată, CLCB a aprobat, astăzi, și Planul de prevenire și control al pestei porcine africane, care include procedurile operaționale și organizaționale menite să asigure o reacție rapidă și eficace, dar și nominalizarea și atribuțiile tuturor responsabililor în managementul și gestionarea eficientă a riscului de propagare a pestei porcine africane pe teritoriul județului Constanța.

În acest sens, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța elaborează Planul de acțiune privind controalele oficiale pe raza de competență, prin identificarea și selectarea imediată a exploatațiilor nonprofesionale cu risc ridicat.

De asemenea, Planul prevede ca DSVSA Constanța să realizeze în echipe mixte, alături de IPJ Constanța și IJJ Constanța:

– acțiuni de control în trafic;

– acțiuni de control în târguri și aglomerări de animale în scopul depistării, verificării, descurajării și sancționării transporturilor clandestine, ilegale sau frauduloase de animale, în special specia suine.

În ceea ce privește atribuțiile la nivelul U.A.T.-urilor din județul Constanța, printre altele, acestea monitorizează activitatea de creștere a animalelor din aria de competență și actualizarea situației exploatațiilor de porci cu menținerea concordanței dintre datele din Registrul Agricol, Baza Națională de Date și realitatea din teren. Totodată, participă și acordă sprijin tuturor instituțiilor cu atribuții în prevenirea și controlul pestei porcine africane în toate acțiunile care se desfășoară în acest scop.

Garda de Coastă Constanța, IPJ Constanța, IJJ Constanța și ISU Dobrogea, după caz, acordă sprijin personalului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor pentru aplicarea măsurilor restrictive dispuse conform legii și executarea opririi în trafic a mijloacelor de transport în scopul identificării transporturilor ilegale de porcine și produse de origine animală. Totodată, comunică Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Animalelor Constanța informațiile referitoare la mișcările populațiilor de porci mistreți peste frontieră, despre care au luat cunoștință pe timpul executării misiunilor de supraveghere a frontierei României.“, informează Prefectura.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions