Connect with us

Actual

Planetariul din Constanța continuă prezentarea spațiului cosmic. Sunt expuse imagini de la NASA!

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

La nivel mondial, în perioada 4-10 octombrie se organizează „Săptămâna Mondială A Spaţiului Cosmic”. Tema din acest an 2017 este ”Explorând Noi Lumi în Spațiu”.
Cu prilejul acestui eveniment şi Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa /(Planetariu şi Observatorul Astronomic), a organizat o serie de activități. Astfel, conducerea Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, alături de sute de vizitatori pasionaţi de astronomie, care s-au alăturat proiectului, printre ei și parteneri de la Liceul Teoretic „Ovidius”, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, Atelierele Brik expert, a organizat mai multe prezentări, demonstrații și concursuri de astronomie.

„Au fost elevi de clasa a V-a pentru care am făcut o prezentare generală a Planetariului, cei peste 30 de elevi au fost activi la demonstrațiile organizate de noi și au arătat că au cunoștințe solide de astronomie. Echipa a fost coordonată de către profesorul Cristinel Maga. De asemenea, am avut 15 preșcolari veniți cu părinți și educatori. Pentru ei am am făcut demonstrații în Planetariu cu sistemul solar, jocuri lego pe tematică, activități educative, plus două jocuri prin care să descopere bomboanele ascunde de extratereștri. Totodată, am fost invitați la o activitate organizată la Liceul Ovidius, unde ne-au fost prezentate cele șase cu care liceenii au participat la NASA. La Liceul Ovidius am fost invitată, aici fiind inaugurat laboratorul de astronomie. Dincolo de copii, am avut grupuri de vizitatori din Constanța, dar și din alte județe, cu toții au fost încântați de tot ceea ce au găsit la noi, ce prezentări și ceea ce au descoperit la noi”, a declarat pentru Ordinea.ro Constanța Diamandi, muzeograf în cadrul Planetariului din Constanța.

Diamandi ne-a mai declarat că în holul Planetariului sunt expuse machete, postere și imagini originale de la NASA pentru era spațială 1957-2017.

La rândul său, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, doctorul Adrian Bâlbă, a declarat pentru ziarul nostru că se fac deja pregătiri pentru activitățile ce urmează să se desfășoare în cadrul programului educațional “Săptămâna altfel”, iar activitatea de prezentare a spațiului continuă la Planetariu.

“Am avut elevi, am avut și de la grădiniță, copii care au reușit, cu această ocazie să afle mai multe despre spațiu, despre constelația noastră, despre pământ în general. Continuăm această activitate dincolo de această perioadă prin “Săptămâna altfel” ce continuă, avem deja programări la Planetariu făcute de reprezentanții școlilor din Constanța, programări care include și vizite la Planetariu. Activitatea de prezentare a spațiului cosmic continuă”, ne-a explicat doctorul Bâlbă.

Comments

comments

Actual

Șoferi băuți bine, prinși la volan pe străzile din județ. S-au ales cu dosare penale

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Aproape zilnic, multe persoane conduc sub influența băuturilor alcoolice. Unii scapă, pentru moment, de controalele polițiștilor, alții nu. Cei din urmă se aleg cu dosare penale și unii dintre ei ajung chiar în spatele gratiilor din această cauză.

Nici ziua de ieri nu a fost diferită. În jurul orei 21.20, polițiști din cadrul Biroului Rutier Constanța au identificat un bărbat, de 32 de ani, care a condus un autoturism pe bulevardul Aurel Vlaicu din municipiu, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice. În urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat o valoare de 0,72 mg/l alcool pur în aerul expirat, acesta fiind condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge.

Puțin după miezul nopții, în jurul orei 1.00, patrula mixtă, formată din polițist din cadrul Secției 3 și jandarm al I.J.J. Constanța, a identificat un bărbat, de 35 de ani, care a condus un autoturism, pe bulevardul 1 Decembrie 1918 din municipiul Constanța, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice. În urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat o valoare de 0,89 mg/l alcool pur în aerul expirat, acesta fiind condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge.

În jurul orei 01.20, polițiști din cadrul Poliției orașului Cernavodă au identificat un bărbat, de 47 de ani, care a condus un autoturism pe strada Independenței din oraș, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice. În urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat o valoare de 0,99 mg/l alcool pur în aerul expirat, acesta fiind condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge.

În cauze, au fost întocmite dosare penale.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Ieri, zeci de șoferi au fost amendați de polițiștii rutieri din Constanța. Vezi de ce

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Având în vedere numeroasele accidente rutiere care s-au produs pe DN 2A și pe DN 22, soldate cu persoane decedate sau grav rănite, polițiștii rutieri din Constanța au efectuat, în cursul zilei de ieri, o acțiune în urma căreia au aplicat zeci de amenzi, cele mai multe pentru depășirea vitezei legale de deplasare.

Potrivit Biroului de presă al IPJ Constanța, acțiunea s-a desfășurat în intervalul orar 06.00 – 22.00.

”Polițiști din cadrul Serviciului Rutier Constanța au desfășurat o acțiune pentru prevenirea și combaterea încălcării normelor rutiere privind viteza de deplasare și depășirile neregulamentare pe DN 2A/Constanța – Hârșova și DN 22/Lumina – Mihai Viteazu.”, au precizat reprezentanții Biroului de presă.

În urma activităților, polițiștii rutieri au aplicat 91 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 53.400 de lei, dintre care 77 pentru depășirea limitei legale de viteză.

Totodată, polițiștii rutieri au reținut 8 permise de conducere, dintre care 5 pentru depșirea limitei legale de viteză, și au retras un certificat de înmatriculare.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

APC Constanța recrutează piloți maritimi și dispeceri pilotaj. Sunt zeci de posturi libere

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Începând cu data de 1 ianuarie 2021, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime va asigura serviciul de pilotaj printr-un corp propriu de piloți.

În acest sens, în vederea recrutării și selecției personalului necesar desfășurării acestei activități, compania lansează anunțul de ocupare a următoarelor posturi:

60 posturi pilot maritim (pilot maritim I, pilot maritim II, pilot maritim aspirant),
5 posturi dispecer pilotaj,

Iată ce condiții trebuie să îndeplinească persoanele care doresc să își depună dosarele:

A. Pilot maritim

  1. Pregătire/experiență profesională:

–   Posesor de brevet pilot maritim emis în baza Regulamentului privind criteriile minime de pregătire, perfecționare și brevetare a piloților maritimi, alții decât piloții de mare largă din 19.03.2018 introdus prin OMT 335/2018 și amendat prin O.M.T.l. nr. 1083/2019.

  1. Disponibilitate pentru programul de lucru tură
  2. Cunoștinte legislative în domeniul pilotajului
  3. Abilități: rezistență la stres, lucru în echipa.

B. Dispecer pilotaj

  1. Pregătire/experiență profesională

–    Minim – Studii medii

–   Minim 2 ani experiență în dispecerat pilotaj.

  1. Disponibilitate pentru programul de lucru tură
  2. Cunoștinte legislative în domeniul pilotajului
  3. Abilități: rezistență la stres, lucru în echipă.

*Mențiune: contractele de muncă își vor produce efectele începând cu data de 01.01.2021.

Procedura de recrutare și selectie va consta în sustinerea următoarelor probe: testare scrisă și/sau probă practică pe simulator, precum și interviu, acestea urmând să aiba loc în perioada 02 – 13.11.2020 la sediul CN APM SA Constanța, Incinta Port, Gara Maritimă.

Persoanele interesate pot depune, până la data de 23.10.2020 inclusiv, cererea înregistrată (scrisoare de intenție și C.V.), însoțită de documentele din care să reiasă întrunirea condițiilor legate de pregătirea/experiența profesională, la registratura companiei, Incinta Port Constanța – Gara Maritimă – parter sau prin e-mail la adresa registratura@constantza-port.ro.

Relații suplimentare pot fi obținute la telefon 0241.601521 – Departament Resurse Umane-Administrativ.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: