Connect with us

Actual

Planetariul din Constanța continuă prezentarea spațiului cosmic. Sunt expuse imagini de la NASA!

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

La nivel mondial, în perioada 4-10 octombrie se organizează „Săptămâna Mondială A Spaţiului Cosmic”. Tema din acest an 2017 este ”Explorând Noi Lumi în Spațiu”.
Cu prilejul acestui eveniment şi Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa /(Planetariu şi Observatorul Astronomic), a organizat o serie de activități. Astfel, conducerea Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, alături de sute de vizitatori pasionaţi de astronomie, care s-au alăturat proiectului, printre ei și parteneri de la Liceul Teoretic „Ovidius”, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, Atelierele Brik expert, a organizat mai multe prezentări, demonstrații și concursuri de astronomie.

„Au fost elevi de clasa a V-a pentru care am făcut o prezentare generală a Planetariului, cei peste 30 de elevi au fost activi la demonstrațiile organizate de noi și au arătat că au cunoștințe solide de astronomie. Echipa a fost coordonată de către profesorul Cristinel Maga. De asemenea, am avut 15 preșcolari veniți cu părinți și educatori. Pentru ei am am făcut demonstrații în Planetariu cu sistemul solar, jocuri lego pe tematică, activități educative, plus două jocuri prin care să descopere bomboanele ascunde de extratereștri. Totodată, am fost invitați la o activitate organizată la Liceul Ovidius, unde ne-au fost prezentate cele șase cu care liceenii au participat la NASA. La Liceul Ovidius am fost invitată, aici fiind inaugurat laboratorul de astronomie. Dincolo de copii, am avut grupuri de vizitatori din Constanța, dar și din alte județe, cu toții au fost încântați de tot ceea ce au găsit la noi, ce prezentări și ceea ce au descoperit la noi”, a declarat pentru Ordinea.ro Constanța Diamandi, muzeograf în cadrul Planetariului din Constanța.

Diamandi ne-a mai declarat că în holul Planetariului sunt expuse machete, postere și imagini originale de la NASA pentru era spațială 1957-2017.

La rândul său, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, doctorul Adrian Bâlbă, a declarat pentru ziarul nostru că se fac deja pregătiri pentru activitățile ce urmează să se desfășoare în cadrul programului educațional “Săptămâna altfel”, iar activitatea de prezentare a spațiului continuă la Planetariu.

“Am avut elevi, am avut și de la grădiniță, copii care au reușit, cu această ocazie să afle mai multe despre spațiu, despre constelația noastră, despre pământ în general. Continuăm această activitate dincolo de această perioadă prin “Săptămâna altfel” ce continuă, avem deja programări la Planetariu făcute de reprezentanții școlilor din Constanța, programări care include și vizite la Planetariu. Activitatea de prezentare a spațiului cosmic continuă”, ne-a explicat doctorul Bâlbă.

Comments

comments

Actual

Constanța. 34 de persoane, în supraveghere epidemiologică. Oamenii s-au întors din Italia

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică din Constanța, dr. Loți Popescu, a declarat pentru Ordinea.ro că, în prezent, în județul Constanța sunt 34 de persoane sub supraveghere epidemiologică. Oamenii s-au întors din Italia și nu au nicio simptomatologie. Cetățenii vor fi sub supraveghere timp de 14 zile. Constănțenii pot obține informații despre noul Coronavirus la un număr de telefon pus la dispoziție de Direcția de Sănătate Publică a Județului Constanța.

„Constănțenii care vin din zonele unde este instituită carantina și care nu prezintă niciun simptom pot suna la numărul de telefon 0728.111.958 pentru a primi informații și sprijin din partea autorităților, iar ceilalți, recent întorși în țară și care prezintă simptome de îmbolnăvire sunt rugați să sune la numărul unic de urgență 112. Spitalul Clinic de Boli Infectioase este prins în achiziția centralizata demarată de IGSU la nivel național pe baza OUG 11/2020, cu 20 de camere de izolare gonflabile, costume, măști și 2 filtre de decontaminare. Camerele de izolare au în componență un sistem filtro-ventilație și de purificare a aerului, un modul de decontaminare, o pompă de umflare – dezumflare și un kit de reparații. Primăria Municipiului Constanța continuă măsurile de prevenție și face un apel către cetățeni să nu ia în considerare decât informațiile venite de la autoritățile abilitate și să nu  cadă pradă dezinformărilor care apar în spațiul public.“, se arată într-un comunicat al Primăriei.

În contextul în care a crescut exponențial cererea de achiziționarea a echipamentelor de protecție, ca urmare a extinderii epidemiei de coronavirus, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a demarat, începând de astăzi, o tematică națională de control și supraveghere a pieței cu privire la modul de comercializare, de informare a consumatorilor, de afișare a prețurilor și a modului de derulare a eventualelor promoții pentru aceste echipamente de protecție.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Cutremur în zonă seismică Vrancea

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În ziua de 26 februarie, la ora 11.52 (ora locală a României) s-a produs, în Zona seismică Vrancea, un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.2, la adâncimea de 77 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 86 km est de Braşov, 93 km sud de Bacău, 102 km nord-est de Ploieşti, 109 km vest de Galaţi, 112km nord-vest de Brăila.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Se angajează biolog şi medici pentru Centrul de Sănătate Năvodari

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Spitalul Judeţean Constanţa a postat pe pagina sa oficială două anunţuri de angajare pentru Centrul de Sănătate Multifuncţional de la Năvodari.

Este vorba despre postul de biolog, precum şi de mai multe posturi de medici specialişti. Concret, sunt scoase la concurs următoarele posturi:

  • medic specialist specialitatea medicină internă
  • medic specialist specialitatea cardiologie
  • medic specialist specialitatea neurologie
  • medic specialist specialitatea dermato-venerologie
  • medic specialist specialitatea chirurgie generală
  • medic specialist specialitatea ORL
  • medic specialist specialitatea pediatrie
  • medic specialist specialitatea laborator

Cei care doresc să se înscrie la concurs trebuie să depună dosarul de înscriere, care să conţină mai multe acte. Despre ce documente este vorba puteţi afla din anunţurile spitalului, pe care le postăm mai jos.

Tematica de concurs este deja afişată la sediul Spitalului Judeţean Constanţa. Înscrierile se pot face până pe data de 6 martie.

Concursul se va organiza în 31-90 de zile de la publicarea în revista “Viaţa Medicală”, nr.7 din 21 februarie.

Anunț Concurs Biolog Centrul De Sănătate Multifuncțional Năvodari

Anunț Concurs Medici Specialiști Centrul De Sănătate Multifuncțional Năvodari

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: