Connect with us

Actual

Planetariul din Constanța continuă prezentarea spațiului cosmic. Sunt expuse imagini de la NASA!

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

La nivel mondial, în perioada 4-10 octombrie se organizează „Săptămâna Mondială A Spaţiului Cosmic”. Tema din acest an 2017 este ”Explorând Noi Lumi în Spațiu”.
Cu prilejul acestui eveniment şi Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa /(Planetariu şi Observatorul Astronomic), a organizat o serie de activități. Astfel, conducerea Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, alături de sute de vizitatori pasionaţi de astronomie, care s-au alăturat proiectului, printre ei și parteneri de la Liceul Teoretic „Ovidius”, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, Atelierele Brik expert, a organizat mai multe prezentări, demonstrații și concursuri de astronomie.

„Au fost elevi de clasa a V-a pentru care am făcut o prezentare generală a Planetariului, cei peste 30 de elevi au fost activi la demonstrațiile organizate de noi și au arătat că au cunoștințe solide de astronomie. Echipa a fost coordonată de către profesorul Cristinel Maga. De asemenea, am avut 15 preșcolari veniți cu părinți și educatori. Pentru ei am am făcut demonstrații în Planetariu cu sistemul solar, jocuri lego pe tematică, activități educative, plus două jocuri prin care să descopere bomboanele ascunde de extratereștri. Totodată, am fost invitați la o activitate organizată la Liceul Ovidius, unde ne-au fost prezentate cele șase cu care liceenii au participat la NASA. La Liceul Ovidius am fost invitată, aici fiind inaugurat laboratorul de astronomie. Dincolo de copii, am avut grupuri de vizitatori din Constanța, dar și din alte județe, cu toții au fost încântați de tot ceea ce au găsit la noi, ce prezentări și ceea ce au descoperit la noi”, a declarat pentru Ordinea.ro Constanța Diamandi, muzeograf în cadrul Planetariului din Constanța.

Diamandi ne-a mai declarat că în holul Planetariului sunt expuse machete, postere și imagini originale de la NASA pentru era spațială 1957-2017.

La rândul său, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, doctorul Adrian Bâlbă, a declarat pentru ziarul nostru că se fac deja pregătiri pentru activitățile ce urmează să se desfășoare în cadrul programului educațional “Săptămâna altfel”, iar activitatea de prezentare a spațiului continuă la Planetariu.

“Am avut elevi, am avut și de la grădiniță, copii care au reușit, cu această ocazie să afle mai multe despre spațiu, despre constelația noastră, despre pământ în general. Continuăm această activitate dincolo de această perioadă prin “Săptămâna altfel” ce continuă, avem deja programări la Planetariu făcute de reprezentanții școlilor din Constanța, programări care include și vizite la Planetariu. Activitatea de prezentare a spațiului cosmic continuă”, ne-a explicat doctorul Bâlbă.

Comments

comments

Actual

Accident rutier între Constanța și Valu lui Traian. Mașină intrată în parapet

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei dimineți, în jurul orei 8.40, pe DN 3, între Constanța și Valu lui Traian a avut loc un accident rutier.

Un autoturism a intrat în parapet, iar o persoană a fost rănită. Potrivit primelor informații, victima nu este încarcerată.

La fața locului s-au deplasat de urgență echipaje de prim ajutor.

Știre în curs de actualizare.

Update: Oficial din partea IPJ Constanța

Astăzi, în jurul orei 08.40, polițiștii rutieri au fost sesizați cu privire la producerea unui accident rutier pe DN 3, în afara localității Valu lui Traian.

Deplasați la fața locului, polițiștii au constatat faptul că impactul s-a produs între un autoturism, condus de un bărbat de 42 de ani, și parapetul care desparte sensurile de deplasare.

În urma impactului, a rezultat vătămarea corporală ușoară a unei pasagere de 46 de ani.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

ANRE a prelungit perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte pe piaţa concurenţială

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

ANRE a decis prelungirea perioadei în care consumatorii casnici își pot încheia un contract de energie pe piața concurențială până la 30 iunie. În această perioadă, cei care până acum erau în regim reglementat își pot alege o ofertă concurențială de la furnizorul lor și vor beneficia de facturi regularizate, se arată într-un nou proiect de ordin al ANRE.

Astfel, de la 1 ianuarie, aceşti consumatori trec automat în piaţa de serviciu universal, cum era şi până acum, iar noutatea este că, dacă aleg oferta furnizorului lor pe piaţa concurenţială până la 30 iunie, facturile lor se vor regulariza, astfel încât acea ofertă să se aplice începând cu 1 ianuarie.

“Furnizorii de ultimă instanţă pot să aplice clienţilor casnici din serviciul universal, fără discriminare şi condiţionalitate, o reducere comercială începând cu data de 1 ianuarie 2021 şi până la cel puţin 30 iunie 2021, egală cu diferenţa dintre preţul din oferta de serviciu universal aplicabila în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2021 şi preţul din oferta concurenţială prevăzută la alin. (2) valabilă la data de 1 ianuarie 2021”, potrivit noului ordin.

Clienţii casnici vor beneficia de o perioadă mai lungă de timp pentru informare şi pentru a putea decide cu privire la alegerea unei oferte de furnizare a energiei electrice, ceea ce va duce la alegerea celei mai potrivite oferte; clienţii casnici vor primi din partea furnizorului actual cea mai bună ofertă, fără abonament, şi vor putea beneficia de o reducere comercială care să acopere diferenţa dintre preţul din oferta de serviciu universal aplicabilă în primul semestru al anului 2021 şi preţul din oferta concurenţială transmisă; clienţii casnici vor putea beneficia şi din partea altor furnizori de o reducere comercială care să acopere diferenţa dintre preţul din oferta de serviciu universal aplicabilă în primul semestru al anului 2021 şi preţul din oferta aleasă.

ANRE mai arată că, din cei aproximativ 5.700.000 de clienţi casnici, care aveau încheiate contracte reglementate de energie electrică la finalul anului 2020, doar o mică parte au fost interesaţi de alegerea unei oferte pe piaţa concurenţială de energie electrică, iar cei care au exprimat interes în acest sens s-au confruntat cu dificultăţi atât privind analiza ofertelor din piaţa, cât şi în ceea ce priveşte contactarea potenţialilor furnizori, faţă de propunerea de ordin publicată pe pagina de internet a ANRE, ANRE a considerat că se impune elaborarea unui proiect de ordin revizuit, care să fie supus consultării publice în regim de urgenţă.

Sursa: digi24.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Artefact antic, descoperit de polițiștii constănțeni într-o gospodărie din Valu lui Traian

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Polițiștii din cadrul Serviciului Investigații Criminale – Compartimentul Protejarea Patrimoniului Cultural Național al I. P. J. Constanța au ridicat, astăzi, în vederea indisponibilizării, de la domiciliul unui bărbat, din localitatea Valu lui Traian, un bun cultural susceptibil a face parte din patrimoniul cultural național. În fapt, spun polițiștii, bunul reprezintă o bucată dintr-un sarcofag de epocă română, care ar proveni din cetatea Tomis, aflată pe teritoriul municipiului Constanța, ulterior fiind folosită ca material de construcție la valul mare de piatră (din apropierea comunei Valu lui Traian). Bunul cultural a fost datat de un expert din cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța ca aparținând epocii romane (sec. al II/III-lea) și evaluat la aproximativ 2.500 de euro. În cauză, polițiștii constănțeni continuă cercetările în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt calificat de bunuri care fac parte din patrimoniul cultural și tăinuire.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: