Conecteaza-te cu noi

Actual

Portul Constanța, principalul exportator de cereale al Europei!

Published

on

 

Directorul APMC, Dan Nicolae Țivilichi, a susținut astăzi ultima conferință de presă din acest an. Pentru început, el a precizat că anul acesta a fost unul bun, în care a a crescut cu 5%  traficul. În ceea ce privește veniturile pe mp pentru operatorii portuari, el a spus că sunt de peste 7 euro/mp, iar chiria reprezintă cel mult 1-2% din veniturile administrației. ”Administrația se concentrează pe creșterea fluxului de mărfuri”, a declarat Țivilichi. ”Prin această politică urmărim creșterea veniturilor administrative, pe de-o parte, și creșterea operatorilor privați, pe de altă parte”, a mai spus Țivilichi. În declarația dată presei, directorul AMPC s-a referit și la diversificarea fluxului de marfă. ”Portul Constanța devine pentru al doilea an consecutiv principalul exportator de cereale al Europei. Pentru a putea fluidiza acest trafic, administrația, colegii portuari, ACN, au depus toate diligențele pentru a reuși să facem Dunărea navigabilă. Este foarte important să devenim un port de tranzit.”, a precizat directorul gerneral Dan Țivilichi.

Investițiile preconizate pentru viitor

Investițiile pe care le are în vedere CN APM SA se referă în special la infrastructura portuară. În cadrul programului de finanțare Mecanismul pentru Interconectarea Europei (MIE) / “Connecting Europe Facility” (CEF), Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța, în calitate de beneficiar și Agenția Executivă pentru Inovare și Rețele (INEA), în calitate de autoritate de management, au semnat pe 24 octombrie 2016 contractul de finanțare nr. INEA/CEF/TRAN/M2015/1131569, având ca obiect realizarea proiectului de investiție: ”Modernizarea infrastructurii și protecția mediului în Portul Constanța – PROTECT”. Perioada de implementare a proiectului:  01.07.2016 – 31.07.2019. Bugetul proiectului este de: 12,696,125 EUR (fără TVA), din care: 85% rata de finanțare CEF10,791,706 EUR și 15% contribuție de la bugetul de stat –                  1,904,419 EUR. CNAPMC are în vedere construcția unui terminal de gaze naturale lichefiate în zona fluvio-maritimă a portului Constanța. La el vor avea acces navele fluviale care au motorizare pe LNG. Capacitatea terminalului și costul lui nu a fost stabilite încă. Un proiect prioritar îl reprezintă dragajul de investiție, care va aduce adâncimile la dană la cotele proiectate. Valoarea proiectului este de 40 milioane euro, cererea de finanțare urmând să fie depusă în 2017, din fonduri europene. Este un proiect aşteptat încă de la construcția inițială a portului. Lucrările vor ajuta la dezvoltarea anumitor zone care acum au nevoie de adâncimi mai mari, pentru că s-au dezvoltat din punct de vedere comercial şi al suprastructurii. De asemenea a fost lansată procedura de achiziții publice privind dragajul de întreţinere, lucrări a căror valoare se ridică la 5,2 milioane euro. Pe plan mediu și lung se are în vedere dezvoltarea molului III – IV, un proiect major cu o valoare estimată de un miliard de euro. Aplicația pentru finanțarea acestui proiect va fi depusă în 2017, urmând ca procedura să fie demarată din 2018. Se vor câștiga noi teritorii, aproximativ 125 ha teren nou, cu acces la adâncimi mari.

Advertisement

Modernizarea accesului în port pe la poarta 1

Proiectul CIVITAS Portis, proiect european în care CN APM face parte din consorțiul „Constanța“ în care lider este Primăria Constanța, a debutat în 2016 și este în plină desfășurare. În prezent, se identifică proiectele de armonizare între Master Planul Portului Constanța și Planul de Mobilitate al municipiului Constanța, care urmărește realizarea unui sistem de transport eficient, integrat, durabil și sigur, care să promoveze dezvoltarea și care să asigure o bună calitate a vieții. Un prim pas îl va reprezenta modernizarea accesului în port pe la Poarta 1, care va conduce la descongestionarea traficului rutier între port și oraș. În acest moment se monitorizează fluxurile de acces în momentele de vârf, astfel încât, după implementarea proiectului, să ne asigurăm că aplicarea acestuia va determina un tranzit mai rapid al zonei de acces port – oraș, care să vină în sprijinul lucrătorilor portuari. Pentru a armoniza proiectele PORTIS cu societatea civilă, se are în vedere înființarea unui forum de dezbatere format din autorități locale și companii private.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions