Connect with us

Actual

Portul Constanța, principalul exportator de cereale al Europei!

Maria Ionescu

Publicat

la

 

Directorul APMC, Dan Nicolae Țivilichi, a susținut astăzi ultima conferință de presă din acest an. Pentru început, el a precizat că anul acesta a fost unul bun, în care a a crescut cu 5%  traficul. În ceea ce privește veniturile pe mp pentru operatorii portuari, el a spus că sunt de peste 7 euro/mp, iar chiria reprezintă cel mult 1-2% din veniturile administrației. ”Administrația se concentrează pe creșterea fluxului de mărfuri”, a declarat Țivilichi. ”Prin această politică urmărim creșterea veniturilor administrative, pe de-o parte, și creșterea operatorilor privați, pe de altă parte”, a mai spus Țivilichi. În declarația dată presei, directorul AMPC s-a referit și la diversificarea fluxului de marfă. ”Portul Constanța devine pentru al doilea an consecutiv principalul exportator de cereale al Europei. Pentru a putea fluidiza acest trafic, administrația, colegii portuari, ACN, au depus toate diligențele pentru a reuși să facem Dunărea navigabilă. Este foarte important să devenim un port de tranzit.”, a precizat directorul gerneral Dan Țivilichi.

Investițiile preconizate pentru viitor

Investițiile pe care le are în vedere CN APM SA se referă în special la infrastructura portuară. În cadrul programului de finanțare Mecanismul pentru Interconectarea Europei (MIE) / “Connecting Europe Facility” (CEF), Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța, în calitate de beneficiar și Agenția Executivă pentru Inovare și Rețele (INEA), în calitate de autoritate de management, au semnat pe 24 octombrie 2016 contractul de finanțare nr. INEA/CEF/TRAN/M2015/1131569, având ca obiect realizarea proiectului de investiție: ”Modernizarea infrastructurii și protecția mediului în Portul Constanța – PROTECT”. Perioada de implementare a proiectului:  01.07.2016 – 31.07.2019. Bugetul proiectului este de: 12,696,125 EUR (fără TVA), din care: 85% rata de finanțare CEF10,791,706 EUR și 15% contribuție de la bugetul de stat –                  1,904,419 EUR. CNAPMC are în vedere construcția unui terminal de gaze naturale lichefiate în zona fluvio-maritimă a portului Constanța. La el vor avea acces navele fluviale care au motorizare pe LNG. Capacitatea terminalului și costul lui nu a fost stabilite încă. Un proiect prioritar îl reprezintă dragajul de investiție, care va aduce adâncimile la dană la cotele proiectate. Valoarea proiectului este de 40 milioane euro, cererea de finanțare urmând să fie depusă în 2017, din fonduri europene. Este un proiect aşteptat încă de la construcția inițială a portului. Lucrările vor ajuta la dezvoltarea anumitor zone care acum au nevoie de adâncimi mai mari, pentru că s-au dezvoltat din punct de vedere comercial şi al suprastructurii. De asemenea a fost lansată procedura de achiziții publice privind dragajul de întreţinere, lucrări a căror valoare se ridică la 5,2 milioane euro. Pe plan mediu și lung se are în vedere dezvoltarea molului III – IV, un proiect major cu o valoare estimată de un miliard de euro. Aplicația pentru finanțarea acestui proiect va fi depusă în 2017, urmând ca procedura să fie demarată din 2018. Se vor câștiga noi teritorii, aproximativ 125 ha teren nou, cu acces la adâncimi mari.

Modernizarea accesului în port pe la poarta 1

Proiectul CIVITAS Portis, proiect european în care CN APM face parte din consorțiul „Constanța“ în care lider este Primăria Constanța, a debutat în 2016 și este în plină desfășurare. În prezent, se identifică proiectele de armonizare între Master Planul Portului Constanța și Planul de Mobilitate al municipiului Constanța, care urmărește realizarea unui sistem de transport eficient, integrat, durabil și sigur, care să promoveze dezvoltarea și care să asigure o bună calitate a vieții. Un prim pas îl va reprezenta modernizarea accesului în port pe la Poarta 1, care va conduce la descongestionarea traficului rutier între port și oraș. În acest moment se monitorizează fluxurile de acces în momentele de vârf, astfel încât, după implementarea proiectului, să ne asigurăm că aplicarea acestuia va determina un tranzit mai rapid al zonei de acces port – oraș, care să vină în sprijinul lucrătorilor portuari. Pentru a armoniza proiectele PORTIS cu societatea civilă, se are în vedere înființarea unui forum de dezbatere format din autorități locale și companii private.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Poliție RCA false descoperite de polițiștii de frontieră în urma a două percheziții

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Polițiștii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanţa au efectuat două perchiziţii domiciliare, în urma cărora au descoperit mai multe poliţe RCA false, cu diferite perioade de valabilitate şi poliţe RCA, tipizate, în alb.

În cursul zilei de ieri, 3 martie, poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanţa, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, au efectuat percheziţii domiciliare, în baza unui mandat emis de Judecătorul de Drepturi și Libertăți din cadrul Judecătoriei Constanţa, la sediul unei societăţii comerciale şi punctul de lucru al acesteia, situate pe raza localităţii Coşereni, județul Ialomița.

În urma percheziției efectuate, au fost descoperite și ridicate în vederea continuării cercetărilor, un laptop, în care erau scanate mai multe poliţe RCA, 12 poliţe RCA cu diferite perioade de valabilitate precum şi 4 tipizate de poliţe RCA în alb.

”În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări, cu privire la două persoane, cetăţeni români, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de uz de fals și fals material în înscrisuri oficiale, iar la finalizarea cercetărilor vor fi dispuse măsurile legale care se impun.”, precizează reprezentanții Compartimentului Purtător de Cuvânt.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Mandat european de arestare pe numele unui tânăr din Nicolae Bălcescu

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de ieri, polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale al  Inspectoratului de Poliție Județean Constanța au depistat, în municipiul Constanța, un bărbat, de 24 de ani, din comuna Nicolae Bălcescu, pe numele căruia autoritățile judiciare din Ungaria au emis un mandat european de arestare.

Persoana în cauză este condamnată la 1 an și 8 luni, aceasta mai având de executat 10 luni și 6 zile de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți, fapte săvârșite pe teritoriul Ungariei și Austriei.

Bărbatul a fost reținut și introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentat Curții de Apel Constanța, în vederea punerii în aplicare a mandatului de arestare.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Constanța. Bărbat depistat de polițiștii de frontieră cu permis de conducere contrafăcut

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Băneasa efectuează cercetări cu privire la un cetăţean român, care a prezentat un permis de conducere contrafăcut.

În cursul zilei  de ieri, 3 martie a.c., aflaţi în misiune pe Drumul Judeţean 391 A, în dreptul localităţii Şipote, judeţul Constanţa, polițiștii de frontieră au oprit pentru control un autoturism înmatriculat în România, la volanul căreia se afla cetățeanul A.C. în vârstă de 33 ani.

Cu ocazia efectuării controlului documentelor, persoana în cauză a prezentat un permis de conducere cu însemnele autorităţilor franceze.

Având suspiciuni cu privire la autenticitatea documentului, polițiștii au efectuat verificări suplimentare, în urma cărora au constatat că permisul nu îndeplineşte condiţiile de formă şi fond specifice unui document  autentic, acesta fiind contrafăcut.

”În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de uz de fals şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere, la finalizare fiind dispuse măsurile legale care se impun .”, precizează reprezentanții Biroului de presă al Gărzii de Coastă.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: