Conecteaza-te cu noi

Actual

Poteca lui Neptun vă așteaptă! Unde se află?

Published

on

Turiştii şi localnicii care vor vizita zona Vama Veche – 2 Mai, au acum ocazia să meargă pe „Poteca lui Neptun”. Pentru a crește gradul de conștientizare al populaţiei cu privire la valoarea biologică, ecologică, estetică, culturală și economică a biodiversității, precum și a peisajelor marine din cuprinsul rezervației ROSCI0269 Vama Veche – 2 Mai, ONG Mare Nostrum a amplasat în cadrul proiectului „Potecă spre conservarea Rezervaţiei marine Vama Veche – 2 Mai” (SVA-02-2016), 5 panouri interactive care crează un traseu interpretativ ce urmăreşte satisfacerea setei de cunoaștere a turiştilor, oferind noi semnificaţii mediului marin, inspiraţie, dar şi noi oportunităţi de a petrece timpul liber într-un mod plăcut şi educativ, făcând oamenii să revină cu plăcere de fiecare dată în aceste locuri. Poteca lui Neptun, aşa cum au numit-o inițiatorii acestui proiect, are o lungime de 3 km şi este alcătuită din 5 panouri interactive, care promovează principalele elemente ale biodiversității marine. Fiecare panou conţine, pe lângă informaţii despre elementele componente ale ecosistemului existent în această zonă, şi un joculeţ interactiv. Soluţiile jocurilor întâlnite pe primele 4 panouri, sunt reunite pe panoul 5 sub forma unui îndemn pe care vă invităm să îl descoperiţi urmând traseul propus. Acesta începe pe plaja 2 Mai, unde este amplasat primul panou din seria celor 5. ”Personajul principal este un căluţ de mare care ne poartă de-a lungul “Potecii lui Neptun” şi care ne face cunoştinţă cu rezervaţia marină şi cu vieţuitoarele întâlnite aici. Acesta se prezintă publicului sub numele său oficial: Hippocampus guttulatus, dezvăluind cât mai multe informaţii despre sine, într-o prezentare inedită şi atractivă. Tot el, face şi descrierea prietenilor alături de care trăieşte în rezervaţia naturală: cele trei specii de delfini din Marea Neagră: delfinul comun, cunoscut oamenilor de ştiinţă ca Delphinus delphis ponticus; marsuinul (Phocoena phocoena relicta) şi afalinul (Tursiops truncatus), crabul de piatră (Pachygrapsus marmoratus), midia (Mytilus galloprovincialis), rapana (Rapana venosa).Deşi locuieşte în apă, căluţul nostru jucăuş de mare, are prieteni şi în rândul păsărilor, care îl vizitează cu fiecare ocazie. Pescărușul pontic (Larus cachinnans), cormoranul mare (Phalacrocorax carbo) şi lebăda de iarnă (Cygnus cygnus) sunt descrişi cu mare măiestrie, oferindu-ne o multitudine de informaţii care să ne ajute să îi cunoaştem mai bine. Finalul „Potecii lui Neptun” este pe plaja din Vama Veche, acolo unde este amplasat al cincilea panou. Acesta reproduce minunatul peisaj subacvatic întâlnit în “Rezervația marină Vama Veche – 2 Mai” şi ne oferă un îndemn valoros de care putem toţi să ţinem cont.”, precizează reprezentanții ONG Mare Nostrum.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions