Connect with us

Stiri

Poteca lui Neptun vă așteaptă! Unde se află?

Maria Ionescu

Publicat

la

Turiştii şi localnicii care vor vizita zona Vama Veche – 2 Mai, au acum ocazia să meargă pe „Poteca lui Neptun”. Pentru a crește gradul de conștientizare al populaţiei cu privire la valoarea biologică, ecologică, estetică, culturală și economică a biodiversității, precum și a peisajelor marine din cuprinsul rezervației ROSCI0269 Vama Veche – 2 Mai, ONG Mare Nostrum a amplasat în cadrul proiectului „Potecă spre conservarea Rezervaţiei marine Vama Veche – 2 Mai” (SVA-02-2016), 5 panouri interactive care crează un traseu interpretativ ce urmăreşte satisfacerea setei de cunoaștere a turiştilor, oferind noi semnificaţii mediului marin, inspiraţie, dar şi noi oportunităţi de a petrece timpul liber într-un mod plăcut şi educativ, făcând oamenii să revină cu plăcere de fiecare dată în aceste locuri. Poteca lui Neptun, aşa cum au numit-o inițiatorii acestui proiect, are o lungime de 3 km şi este alcătuită din 5 panouri interactive, care promovează principalele elemente ale biodiversității marine. Fiecare panou conţine, pe lângă informaţii despre elementele componente ale ecosistemului existent în această zonă, şi un joculeţ interactiv. Soluţiile jocurilor întâlnite pe primele 4 panouri, sunt reunite pe panoul 5 sub forma unui îndemn pe care vă invităm să îl descoperiţi urmând traseul propus. Acesta începe pe plaja 2 Mai, unde este amplasat primul panou din seria celor 5. ”Personajul principal este un căluţ de mare care ne poartă de-a lungul “Potecii lui Neptun” şi care ne face cunoştinţă cu rezervaţia marină şi cu vieţuitoarele întâlnite aici. Acesta se prezintă publicului sub numele său oficial: Hippocampus guttulatus, dezvăluind cât mai multe informaţii despre sine, într-o prezentare inedită şi atractivă. Tot el, face şi descrierea prietenilor alături de care trăieşte în rezervaţia naturală: cele trei specii de delfini din Marea Neagră: delfinul comun, cunoscut oamenilor de ştiinţă ca Delphinus delphis ponticus; marsuinul (Phocoena phocoena relicta) şi afalinul (Tursiops truncatus), crabul de piatră (Pachygrapsus marmoratus), midia (Mytilus galloprovincialis), rapana (Rapana venosa).Deşi locuieşte în apă, căluţul nostru jucăuş de mare, are prieteni şi în rândul păsărilor, care îl vizitează cu fiecare ocazie. Pescărușul pontic (Larus cachinnans), cormoranul mare (Phalacrocorax carbo) şi lebăda de iarnă (Cygnus cygnus) sunt descrişi cu mare măiestrie, oferindu-ne o multitudine de informaţii care să ne ajute să îi cunoaştem mai bine. Finalul „Potecii lui Neptun” este pe plaja din Vama Veche, acolo unde este amplasat al cincilea panou. Acesta reproduce minunatul peisaj subacvatic întâlnit în “Rezervația marină Vama Veche – 2 Mai” şi ne oferă un îndemn valoros de care putem toţi să ţinem cont.”, precizează reprezentanții ONG Mare Nostrum.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Stiri

Fără apă potabilă în localitățile Limanu, 2 Mai și Vama Veche

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Pentru executarea unor lucrări de reabilitare și modernizare la nivelul Gospodăriei de apă Limanu, RAJA S.A. va întrerupe furnizarea apei potabile în noaptea de joi spre vineri, 17 spre 18 septembrie 2020, în intervalul orar 22,00 – 04,00.

În acest timp, vor fi afectați de lipsa apei consumatorii din localitățile Limanu, 2 Mai și Vama Veche.

”Ne cerem scuze pentru neplăcerile create abonaților, pe care îi asigurăm că echipele de intervenție vor face tot posibilul pentru finalizarea lucrărilor și reluarea furnizării apei potabile în cel mai scurt timp. Totodată, rugăm toți consumatorii afectați de aceste intervenții să își asigure rezerva minimă de apă, pentru consum și uz casnic, în perioada în care va fi sistată alimentarea cu apă.”, precizează Biroul de presă.

Foto: Ilustrativ

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Stiri

Mâine se oprește apa în orașul Murfatlar

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Pentru executarea lucrărilor de înlocuire a unei vane, cu diametrul de 400 mm, la nivelul conductei de alimentare cu apă, de pe strada General Vasile Milea din orașul Murfatlar, RAJA S.A. este nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile, marți – 15 septembrie 2020, în intervalul orar 09,00 – 16,00.

În acest timp, vor fi afectați de lipsa apei toți onsumatorii din localitatea Murfatlar.

”Ne cerem scuze pentru neplăcerile create abonaților, pe care îi asigurăm că echipele de intervenție vor face tot posibilul pentru finalizarea lucrărilor și reluarea furnizării apei potabile în cel mai scurt timp. Totodată, rugăm toți consumatorii afectați de această lucrare să își asigure rezerva minimă de apă, pentru consum și uz casnic, în perioada în care va fi sistată alimentarea cu apă.”, precizează Biroul de presă.

Comments

comments

Continuă să citești

Stiri

Consumatorii din Agigea și Lazu, fără apă potabilă

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Ca urmare a unei avarii survenite astăzi, 7 septembrie 2020, pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 500 mm din localitatea Agigea (zona Dedeman), județul Constanța, RAJA S.A. a fost nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile, în intervalul orar 13.30 – 18.30.

Sunt afectați de lipsa apei consumatorii din localitățile Agigea și Lazu.

”Ne cerem scuze pentru neplăcerile create utilizatorilor din zonă, pe care îi asigurăm că echipele de intervenție vor face tot posibilul pentru finalizarea lucrărilor și reluarea furnizării apei potabile în cel mai scurt timp.”, precizează Biroul de presă.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: