Connect with us

Politica

Prea slobod la gură. Vrabie, dat în judecată de RAJA SA pentru afirmații calomnioase

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Conducerea companiei RAJA SA, prin directorul general Felix Stroe, îl acționează în instanță pe Valentin Vrabie, în calitatea sa de primar al municipiului Medgidia.

Conform documentelor pe care însuși edilul din Medgidia le face publice pe pagina sa de Facebook, conducerea Regiei de Apă îi cere lui Vrabie retragerea de pe paginile de Facebook a postărilor / articolelor defăimătoare, publicarea hotărârii de condamnare în 3 cotidiene de largă circulație, editarea și publicarea în 3 cotidiene de largă circulație a unui articol prin care să repare prestigiul RAJA SA. De asemenea, Vrabie va fi obligat să editeze și să publice pe paginile sale de Facebook a unei postări sau a unui articol prin care să repare prestigiul companiei județene de apă. Mai mult, tot prin instanță primarul din Medgidia va fi obligat la plata sumei de 10.000 de lei reprezentând daune morale și la plata cheltuielilor de judecată.

Cum răspunde primarul municipiului Medgidia? În stilul deja consacrat, respectiv prin noi jigniri, acuzații și injurii care îl au drept țintă pe același Felix Stroe, cu care Vrabie este în conflict deschis de ceva vreme.

“Deranjați de toate demersurile mele de a obține un cost decent al apei, prin reducerea cu 50% a tarifelor practicate, reprezentanții SC RAJA SA, în frunte cu Felix Stroe, MĂ DAU ÎN JUDECATĂ pentru denigrarea și prejudicierea imaginii regiei de apă. Incomodat la culme, păpușarul șef care dirijează toată clasa politică din județul Constanța, încearcă să mă intimideze, sperând că băgăm sub preș toate problemele existente în legatură cu furnizarea apei potabile în municipiul Medgidia. Martor în acest dosar este chemat Vlad Jipa, angajat al SC RAJA SA, care are drept principală ocupație zilnică comentatul pe facebook și lustruitul pantofilor lui Felix Stroe”, a scris Vrabie pe pagina lui de Facebook și a atașat documentele care stau la baza trimiterii sale în judecată.

De la referendumul pentru prețul apei și până la dizolvarea Consiliului Local – istoria unui scandal cu multe semne de întrebare

Valentin Vrabie, primarul municipiului Medgidia, a promovat, în perioada campaniei electorale pentru alegerile locale din anul 2016, atunci când a candidat pentru fotoliul de primar la Medgidia – o propunere prin care intenționa reducerea prețului la apa potabilă.

Vrabie și-a continuat Campania electorală și după alegerea sa pe fotoliul de primar al municipiului Medgidia și a reluat propunerea.

“A venit momentul să ducem la bun sfârșit inițiativa demarată (…) Nu doresc decât ca societatea RAJA SA să ne asigure un preț decent al apei, așa cum îl practică compania de apă din București, de 5,6 lei pentru serviciul de apă și canalizare. Dacă RAJA ne poate asigura acest preț de bun simț, atunci lucrurile sunt în regulă, dacă nu, găsim o altă societate care să preia administrarea acestui serviciu”, spunea Vrabie în noiembrie 2017.

NOTĂ! Într-un articol viitor, publicația noastră va relata vecinătățile de interese care l-au adus pe Vrabie în situația de a lăuda compania de apă din București și de a porni un război împotriva RAJA SA.

Revenind, tot atunci, primarul din Medgidia îi numea “impostori care doar au mimat apărarea drepturilor și intereselor cetățenilor municipiului nostru” pe cei de la Partidul Național Liberal, consilieri locali în cadrul Consiliului Local Medgidia și pe care Vrabie îi acuza că s-au opus proiectului său.

Așa și-a reluat Vrabie Campania de strângere a semnăturilor pentru declanșarea unui referendum prin care dorea modificarea prețului apei potabile. De aici și până în toamna anului trecut când Vrabie s-a dus în fața Instituției Prefectului Județului Constanța să ceară socoteală pentru problemele Medgidiei, pentru referendum, dar și pentru dizolvarea Consiliului Local.

Informații complete despre cine sunt oamenii cu care Vrabie a venit în fața Prefecturii Constanța în noiembrie 2018, care a fost mesajul primarului din Medgidia pentru Felix Stroe, de ce a cerut edilul dizolvarea Consiliului Local și “povestea” morților din listele cu semnături, găsiți într-un articol “Ordinea.ro”:

Miting cetățenesc? Vrabie a pichetat Prefectura cu angajații Primăriei Medgidia

 

Comments

comments

Politica

Mama fostului primar Mazăre: Mă tem pentru viața lui. Ce dezvăluiri ar face din pușcărie

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Gabriela Mazare se teme pentru viața fiului sau, Radu, fostul primar al municipiuluiConstanta.

Mama lui Radu Mazăre a acordat un interviu pentru Victor Ciutacu, la România TV. Gabriela Mazăre vorbește despre momentul în care a aflat de arestarea fiului său dar și despre faptul că Radu Mazăre ar urma să facă anumite denunțuri din închisoare.

”Dimineață mi-a spus că se duce să cumpere o plasă ca să filtreze puțin Soarele peste legumele pe care le pune. După 2 ore aud că a fost arestat. M-a sunat o cunoștință care a spus că din surse sigure știe că e arestat. Am început să râd. Vorbisem cu el cu două ore și jumate înainte. Îmi spusese că se va duce la aeroport, dar înainte se duce să cumpere acelea. Bineînțeles că nu am crezut știrea. Am avut confirmarea tot în ziua aceea. Nu mi-a fost ușor nici când l-au arestat și a stat câteva luni acolo, într-o conjunctură complet nedreaptă pentru că după, în procesul acela, a fost achitat și că fapta nu există. M-am temut și mă tem pentru viața lui. Știți că sunt oameni care au ajuns în pușcărie nevinovați și nu au mai ieșit de acolo. E normal să mă gândesc la asta. Nu are nicio legătură cu ce se spune că va face denunțuri. Nu ar face niciodată, nu are ce denunț să facă”, a spus mama lui Radu Măzare într-un interviu pentru Victor Ciutacu, la România TV.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

(Video) Partidul lui Băsescu vrea să branșeze România la gaze: „70% dintre cetățeni se încălzesc cu lemne“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Au rămas mai puțin de ore din această campanie electorală pentru alegerile europarlamentare. Cu toate acestea, cei mai mulți candidați au abordat subiecte ce țin mai mult de bucătăria internă a României și mai puțin de ceea ce ar trebui să facă aleșii român la Bruxelles. În această idee, președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, a declarat, într-o conferință de presă susținută la Constanța, că a fost o campanie electorală complicată, pentru că „aproape toți competitorii electorali au încercat să deturneze sensul acestei bătălii politice“.

„Duminică mergem la vot pentru a alege reprezentanții în Parlamentul European, ori aproape toate partidele de la stânga la dreapta au dus dezbateri ce țin de politica internă și nicidecum de chestiuni ce privesc România în relația cu UE sau chestiuni ce țin de interesul UE. PMP e singurul partid care a venit în această campanie cu un plan de acțiune, pe care îl vor implementa prin europarlamentarii partidului la Bruxelles. Am vrut să vorbim în această campanie doar despre Europa, pentru că ea este cea care ne-a crescut după ce am intrat în UE și datorită căreia am atins un nivel de prosperitate fără precedent. Este de datoria noastră să ne asumăm acest traseu european“, a afirmat Tomac.

Președintele PMP a spus că la toate problemele din societatea românească există un răspuns: „dacă vrem spitale mai bune, e nevoie de mai multă integrare; dacă vrem sistem de învățământ mai bun și școli mai moderne, răspunsul e simplu și același, avem nevoie de mai multă integrare; dacă vrem mai multe autostrăzi, de asemenea, răspunsul e același, avem nevoie de mai multă integrare. Asta pentru că, având resurse de la UE, putem să ne dezvoltăm mult mai bine“. Liderul PMP a punctat și faptul că cea mai mare amenințare la care este supusă Uniunea Europeană la ora actuală nu este nici pericolul chinezesc, nici Federația Rusă și nici Africa. Cea mai mare amenințare pentru UE se află în interiorul ei, spune Tomac. De aceea, continuă PMP-istul, cel mai mare pericol îl constituie politicienii populiști.

„Avem deja acțiuni concrete a unor politicieni populiști din UE, Brexit-ul fiind un efect al acestor aventuri politice. Cred că acest val de isterie anti-Bruxelles trebuie combătut. Tocmai de aceea, eu am ales să candidez la aceste alegeri, pe poziția a doua, iar primul pe listă este Traian Băsescu. Experiența pe care a acumulat-o acesta în cei 10 ani de mandat ca președinte, ca membru în Consiliul European, îi conferă posibilitatea de a cunoaște foarte bine bucătăria internă a Uniunii Europene. Românii trebuie să înțeleagă faptul că la Bruxelles suntem obligați să trimitem politicieni competenți și pregătiți, care să se bată de la egal la egal, cu argumente, pe chestiuni ce țin de interesele României“, a subliniat liderul PMP.

Gazele din Marea Neagră, de pe teritoriul țării noastre, doar pentru români!

Eugen Tomac a afirmat că PMP va milita la Bruxelles pentru ca, de exemplu, subvenția pentru agricultorii români, care acum este de 196 de euro/hectar, să fie mărită aproape de nivelul celor care fac agricultură în Spania, în Italia ori în Germania, unde subvenția la hectar este de 400 de euro. De asemenea, Tomac a spus că europarlamentarii partidului vor milita, atunci când se va elabora bugetul UE, 2021 – 2027, prin amendamente, ca România să poată beneficia de finanțări de la UE pentru un proiect care ţine de necesitatea de a extinde reţeaua de gaze către populaţie. Concret, cei de la PMP vor ca UE să suporte cheltuielile de racordare a tuturor locuinţelor din România la reţeaua de gaze naturale.

„La ora actuală, doar 30% dintre români au acces în locuinţe la reţeua naţională de gaze. 70% dintre români se încălzesc în continuare cu lemne. Asta în condiţiile în care în aproape toate state UE populaţia are acces la reţeaua naţională de gaze, iar asta este parte a confortului de care se bucură europene. Culmea este că noi, aici, avem în Marea Neagră resurse uriaşe de gaze. De ce trebuie să le exportăm, să le vindem Ungariei ori Austriei, şi să nu le utilizăm în ţară. Cred că acest obiectiv al PMP (de a finanța de la UE racordarea locuinţelor la reţeaua de gaze) este unul realist și sunt convins că va fi susținut și de ceilalți europarlamentari români. Ne vom strădui ca acest proiect să se afle pe agenda PPE. Trebuie să fie un proiect multianual. Taxele de racordare la rețeaua de gaze sunt mari, iar cetățenii nu și le permit“, a spus Tomac.

Președintele PMP a afirmat că o altă preocupare a PMP este legată viața românilor plecați la muncă în străinătate și de modul cum sunt ei tratați în țările unde lucrează. Evident, în ecuație figurează și români din Marea Britanie, stat care a decis să părăsească UE. Tomac a spus că, prin proiecte și programe finanțate de UE, o parte dintre români se poate întoarce în țară. Tomac a afirmat că, din păcate, Guvernul României nu a avut vreun proiect în această perioadă cât țara noastră a deținut președinția Uniunii Europene. El a adăugat că PMP a propus ca UE să accelereze procesul de apropiere a Republicii Moldova de Uniune. În plus, Tomac a afirmat că PMP mai propune ca cetățenii din Republica Moldova să poată depune cereri de acordare a cetățeniei române în toate județele și nu doar la cinci centre cum este în prezent. Președintele PMP a spus că, în prezent, sunt peste 250.000 de cereri în așteptare. El a subliniat că dacă acest proces va fi descentralizat, în următorii ani peste 50% din populația Moldovei va putea obține cetățenia Română, ceea ce ar însemna că vor fi cetățeni europeni.

Președintele PMP a abordat în conferința de presă și subiectul referendumului convocat de președintele Klaus Iohannis. Tomac a spus că referendumul a fost organizat foarte prost, iar cetățenii nu au înțeles mai nimic din miza acestuia, mai ales că întrebările sunt complicate.

„Cu toate astea, referendumul are o miză uriașă pentru România, iar în cazul în care va fi invalidat consecințele pot fi catastrofale pentru statul român. De aceea, PMP invită cetățenii să voteze la referendum, pentru că acesta nu este despre Iohannis și Dragnea. Acest referendum este ca un test pentru cetățenii români dacă înțelegem cât de important este independența Justiției. Noi ne ducem la urne pentru a afirma atașamentul pentru o valoare fundamentală a Uniunii Europene – statul de drept“, a spus Tomac.

PMP va trimite duminică 19.000 de observatori în secțiile de votare!

Legat de alegerile europarlamentare de duminică, președintele PMP, Eugen Tomac, a declarat că partidul va avea aproximativ 19.000 de oameni care vor supraveghea numărarea buletinelor de vot.

„Pentru că nu avem europarlamentar în funcție, Biroul Electoral a decis ca PMP să nu aibă reprezentanți în secțiile de votare, ceea ce este de neînțeles. Pe de altă parte, există referendumul. Noi ca partid parlamentar avem dreptul, în baza referendumului convocat, să avem membri în secție, dar Biroul Electoral Central, prin membri de partid desemnați acolo, a decis altfel. Cu toate astea, în premieră anunț că PMP va trimite la duminică 19.000 de observatori. Vom avea membrii în toate secțiile de votare din întreaga țară, delegați din partea PMP pentru a asista la procesul de numărare a voturilor. Avem această capacitate și ne-am organizat deja. Vrem să ne apărăm fiecare vot. Nu punem răul în față, dar trebuie să fim prudenți“, a punctat Eugen Tomac.

Președintele PMP a mai spus că, după votul de duminică, viața politică din România se va reseta.

Comandat de Partidul Mișcarea Populară

Realizat de Asociația Puterea Civică

Codul unic de identificare atribuit mandatarului: 41190004

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

“O comună – o ambulanţă”, un nou program aprobat de Guvern

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Guvernul a adoptat astăzi un Memorandum privind instituirea schemei de ajutor de minimis pentru Programul “O comună – o ambulanţă”, respectiv granturi, până la maximum 200.000 euro, pentru cheltuielile necesare în vederea asigurării în fiecare localitate, îndeosebi rurală, a cel puţin unei ambulanţe dotate corespunzător. Guvernul a adoptat şi un Memorandum privind instituirea schemei de ajutor de minimis pentru finanţarea Programului „Ana Aslan – gROwth, rezidenţe pentru vârstnici”.

Obiectivul acestui program guvernamental este îmbunătăţirea serviciilor de sănătate prin asigurarea mijloacelor de acces rapid la aceste servicii pentru cazurile de urgenţă. Concret, se finanţează achiziţionarea de către medicii de familie de ambulanţe pentru urgenţă, dotarea acestora şi acoperirea cheltuielilor de personal şi curente cu acestea, pe cel puţin un an de zile. Finanţarea se face sub formă de schemă de ajutor de minimis, respectiv granturi, până la maxim 200.000 euro, pentru cheltuielile necesare în vederea asigurării în fiecare localitate, îndeosebi rurală, a cel puţin unei ambulanţe dotate corespunzător, precizează Guvernul.

Schema de ajutor de minimis are caracter multianual şi se derulează până la 31 decembrie 2020, cu posibilitate de prelungire până în anul 2022, în funcţie de validitatea Regulamentului Comisiei Europene în ceea ce priveşte schemele de minimis. Plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2019-2022.

Sunt eligibile următoarele categorii de cheltuieli:

– achiziţia de ambulanţe şi dotarea acestora cu echipamentul medical necesar;

– cheltuielile cu carburanţi şi întreţinerea acestora;

– cheltuielile de personal (conducător auto şi personal medical);

– cheltuieli pentru dotarea cabinetelor medicale.

Bugetul estimat pentru întreaga perioadă este de 2,5 miliarde lei, din care 1 miliard lei în anul 2019, sub formă de credite de angajament.

Pot aplica pentru acest program medicii de familie. Numărul estimat al beneficiarilor este de circa 2800 de medici de familie, respectiv câte un beneficiar pe fiecare comună care nu dispune de ambulanţă.

Măsura privind dotarea localităţilor cu ambulanţe, în vederea asigurării transportului pacienţilor în condiţii optime la unităţile medicale, este prevăzută în Programul de guvernare 2018-2020, mai precizează Guvernul.

De asemenea, Guvernul a adoptat astăzi un Memorandum privind instituirea schemei de ajutor de minimis pentru finanţarea Programului „Ana Aslan – gROwth, rezidenţe pentru vârstnici”.

Scopul acestui program guvernamental este încurajarea construcţiei de centre private rezidenţiale şi dezvoltarea serviciilor de îngrijire necesare persoanelor vârstnice dependente ori a celor cărora familia nu le poate asigura îngrijirea. Susţinerea financiară constă în acordarea unui ajutor nerambursabil de până la 500.000 de euro, pentru construcţia, reabilitarea şi/sau înfiinţarea, amenajarea şi dotarea de rezidenţe pentru persoanele vârstnice, precizează Guvernul.

Ajutorul va fi plătit la terminarea lucrărilor şi după obţinerea autorizaţiei de funcţionare provizorie de la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, diferenţiat în funcţie de localizarea rezidenţei, după cum urmează:

– până la 50% dacă rezidenţa se afla într-o localitate din primele 10 judeţe după nivelul de dezvoltare regională;

– până la 75% dacă rezidenţa se afla într-o localitate din următoarele 10 judeţe după nivelul de dezvoltare regională;

– până la 100% dacă rezidenţa se afla într-o localitate din ultimele 20 de judeţe după nivelul de dezvoltare regională;

Schema de ajutor de minimis se derulează până la 31 decembrie 2020, cu posibilitatea de prelungire. Bugetul estimat al măsurii pentru perioada 2019-2020 este de 4 miliarde de lei, din  care 2 miliarde lei în anul 2019, sume incluse în bugetul pentru acest an sub formă de credite de angajament.

Pot aplica pentru acordarea acestui ajutor de stat persoane juridice de drept privat, inclusiv organizaţii neguvernamentale, fundaţii şi/sau grupuri fiscale, aşa cum sunt prevăzute de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care vor realiza construcţia şi/sau înfiinţarea, amenajarea şi dotarea centrelor rezidenţiale cu standarde adecvate de locuire şi îngrijire a persoanelor vârstnice.

Numărul total de beneficiari este de circa 2000 de societăţi.

Vor putea fi eligibile atât cheltuielile de construcţie, reabilitare, amenajare şi dotare, cât şi cele pentru asigurarea utilităţilor necesare, respectiv: alimentare cu apă şi gaze naturale, canalizare, agent termic, energie electrică, telecomunicaţii.

Centrele rezidenţiale pentru vârstnici trebuie să îndeplinească o serie de standarde de capacitate şi condiţii de locuire, între care:

– să ofere condiţii de cazare adaptate atât persoanelor singure, cât şi pentru 2 sau 3 persoane (garsoniere sau apartamente), asigurându-se 25 mp/persoană.

– pentru persoanele vârstnice cu probleme medicale, personalul însoţitor se va asigura de către rezidenţă, dacă personalul medical consideră că este oportun;

– construcţiile vor avea maxim un etaj, dacă nu au lift,  pentru a facilita deplasarea locatarilor şi a personalului medical şi de asistentă; 

– se va asigura un spaţiu suficient pentru personalul medical, inclusiv cu minim de dotare cu echipament medical, precum şi spaţii de recreere.

Destinaţia investiţiei în centre rezidenţiale pentru persoanele vârstnice dependente va fi menţinută cel puţin 10 ani de la obţinerea autorizaţiei de funcţionare, în caz contrar investitorul va rambursa suma obţinută ca ajutor de minimis.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză este furnizorul, iniţiatorul şi administratorul schemei de ajutor de minimis.

Pentru intrarea în aplicare a acestui Program, urmează să fie adoptată o Hotărâre de Guvern, ce va include reglementări detaliate în acest sens.

sursa: news.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: