Connect with us

Societate

Prefectul județului Constanța: “Ne-am pregătit și pentru cele mai dificile scenarii”

Publicat

la

În contextul răspândirii virusului COVID-19 pe teritoriul României, Direcția de Sănătate Publică Constanța a elaborat un plan concret prin care eforturile din sistemul sanitar să fie împărțite eficient.

Astfel, la nivelul județului Constanța, principala unitate medicală implicată în tratarea pacienților confirmați cu coronavirus este Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, care dispune de un total de 120 de paturi și 10 locuri în terapie intensivă. Spitalul este dedicat exclusiv tratării cazurilor de infectare cu COVID-19. Pacienții non-covid cu boli infecțioase vor fi tratați la Spitalul Militar de Urgență Constanța, care va funcționa ca suport pentru Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța.

Spitalele de pneumologie au fost desemnate spitale suport și vor primi cazurile ușoare și medii de infectare cu coronavirus. Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie are o capacitate de 100 de paturi, destinate pacienților cu COVID-19. De asemenea, Secția Exterioară din Agigea a SCJU Constanța, organizat în sistem pavilionar, are dedicat un număr total de 80 de paturi pentru tratarea cazurilor de coronavirus. Totodată, secția exterioară va continua să trateze, într-un pavilion separat, cazurile grave de TBC gestionate până acum de Spitalul de Pneumoftiziologie.

Pentru cazurile de coronavirus care prezintă patologii diferite față de cele respiratorii, dar și pentru gravidele infectate, Spitalul Municipal Medgidia a fost desemnat unitate de suport, având toate specialitățile, inclusiv un bloc operator dotat corespunzător pentru intervenții chirurgicale. La Medigidia au fost alocate 150 de paturi pentru pacienții cu COVID-19. De asemenea, nașterile non-coronavirus din zona Medigidia vor fi redistribuite la alte maternități din județ, inclusiv în unități private.

În aceste zile se ridică, pe stadionul „Portul”, un spital militar mobil dedicat exclusiv pacienților cu noul coronavirus. Spitalul va avea un număr de aproximativ 55 de paturi și va trata cazurile ușoare și medii. Totodată, sistemul prevede și un număr de 120 de paturi pentru carantină.

În cazul în care unitățile enumerate mai sus vor fi depășite de numărul de cazuri confirmate cu COVID-19, sistemul medical județean va beneficia și de suportul SCJU Constanța, care în prezent are o capacitate de aproximativ 1.300 de paturi, dintre care 50 în terapie intensivă. În curtea SCJU Constanța va fi montat un cort de pretriaj, unde vor fi consultate persoane aflate în autoizolare / carantină. Pentru intervențiile chirurgicale la pacienți care au și COVID-19, secția de Chirurgie Plastică va fi dedicată exclusiv acestui scop. De asemenea, SCJU Constanța va beneficia, pentru pacienții care prezintă alte afecțiuni, diferite de cele raportate de coronavirus, de sprijinul spitalelor private cu capacitate ATI.

„Alături de specialiștii în domeniu, de medicii constănțeni și de autorități, ne-am pregătit și pentru cele mai dificile scenarii. Trebuie să fim pregătiți pentru orice evoluție a răspândirii virusului COVID-19, iar în acest sens, sistemul sanitar din Constanța a fost adaptat, pentru a putea răspunde unui număr mare de infectări, dar și pentru a nu neglija pacienții care suferă de alte afecțiuni și care au mare nevoie de asistență medicală”, a declarat prefectul județului Constanța, George-Sergiu Niculescu.

sursa foto: Facebook / George Sergiu Niculescu

Comments

comments

Societate

Ce spune inspectorul școlar județean despre situația de la Liceul ”Callatis” Mangalia

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, inspectorul școlar județean, prof. Mihai Sorin a fost prezent la Liceul ”Callatis” din Mangalia, unde a purtat discuții referitoare la colectarea de fonduri din cadrul unității școlare atât cu reprezentanții conducerii, cât și cu elevi.

În cursul acestei seri, el a transmis un comunicat de presă  din care reiese faptul că elevilor nu li se solicită sume de bani pentru fotocopii realizate în liceu și că nu are loc o strângere ilegală de fonduri.

Iată postarea sa:

”Astăzi, 26.01.2022, am fost prezent la Liceul Teoretic Callatis Mangalia alături de unul dintre inspectorii școlari de sector. Am purtat discuții cu directoarea unității de învățământ, cu președintele Asociației Părinților Elevilor, cu cenzorul asociației părinților și cu cu elevi. Din discuțiile purtate, la o primă analiză, nu ar exista dovezi că personalul unității de învățământ ar fi implicat în colectarea unor sume de bani pentru achitarea contravalorii unor fotocopii realizate în liceu. Totodată, tabelul apărut în presă cu titlul „Datorii la xerox” nu ar fi redactat/ asumat/ transmis de către angajați ai liceului. Nici elevii, nici altcineva dintre cei cu care am discutat nu au confirmat că tabelul a fost afișat în unitatea de învățământ sau adus la cunoștința elevilor de către personalul angajat din unitatea de învățământ.

Deși inițial se precizase că tabelul ar fi fost transmis de către un cadru didactic, afirmația nu a fost susținută ulterior. Din discuția purtată cu directoarea liceului și din nota de relație, a reieșit că nu s-au transmis niciodată solicitări ale conducerii către cadrele didactice sau către elevi, pentru ca aceștia să se implice în strângerea de bani. Din discuția purtată cu președintele Asociației Părinților Elevilor Liceului Teoretic Callatis Mangalia, am fost informat că, prin actul constitutiv și prin statutul asociației, au stabilit o plată a cotizației anuale, care însă nu are caracter obligatoriu. I-am pus în vedere doamnei președinte că activitățile de acest fel ale asociației nu trebuie să îi implice în niciun fel pe elevi. Din procesul verbal încheiat în urma întâlnirii cu părintele elevei, reiese faptul că acestuia nu i s-au solicitat sume de bani și nu a contribuit cu sume, nici măcar sub forma cotizației.

Voi continua să evaluez situația, astfel încât să nu existe acțiuni care să conducă la o marginalizare a elevilor, în urma acestui incident, sau la o deteriorare a relațiilor dintre elevi și conducerea unității de învățământ. Totodată, voi monitoriza acest subiect, în vederea verificării tuturor informațiilor care mi-au fost furnizate.”

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Județul Constanța. Azi a început simularea județeană a examenelor naționale

Publicat

la data de

Scris de

Astăzi, 26 ianuarie, a debutat prima probă a simulării județene a examenelor naționale pentru elevii claselor terminale din județul Constanța (clasele a VIII-a și a XII-a/a XIII-a), proba la Limba și literatura română.

Reamintim faptul că, pentru participarea la prima simulare județeană a Evaluării Naționale a elevilor de clasa a VIII-a, s-au înscris 121 de unități de învățământ, reprezentând 93% din totalul instituțiilor școlare din județ, iar pentru simularea județeană a Examenului de Bacalaureat: 49 de unități de învățământ (86% din numărul total).

Proba de astăzi s-a derulat în conformitate cu prevederile metodologice în vigoare, atât din punct de vedere al organizării, cât și al tipului de subiecte (acestea, precum și baremele de corectare au fost publicate pe site-ul instituției noastre – http://www.isjcta.ro/subiecte-si-bareme/).

„Implicarea și participarea semnificativă la aceste simulări demonstrează faptul că elevii, părinții și cadrele didactice au înțeles principalul lor obiectiv, acela de a familiariza participanții cu rigorile organizatorice ale unor astfel de examene, precum și șansa de exersare a achizițiilor elevilor, șansă care poate acoperi componenta de autoevaluare, esențială în pregătirea corespunzătoare a fiecărei probe în parte.”, a precizat prof. Sorin Mihai, inspector școlar general.

Menționăm că mâine, 27 ianuarie, se va desfășura cea de-a doua probă a simulării, după cum urmează:

  • disciplina Matematică pentru elevii claselor a VIII-a;
  • disciplina obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie) pentru viitorii absolvenți ai claselor a XII-a/a XIII-a.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Din motive medicale, spectacolele din acest weekend la Teatrul ”Căluțul de Mare”, anulate

Publicat

la data de

Scris de

Din motive medicale, spectacolele din acest weekend care ar fi trebuit să aibă loc la Teatrul ”Căluțul de Mare” din Constanța au fost anulate.

Potrivit unui  anunț postat pe pagina de facebook, mai mulți angajați sunt în izolare. Iată postarea oficială:

”Stimați spectatori,

Din păcate, din motive medicale și siguranță sanitară (câțiva dintre colegii noștri sunt în izolare), nu vom putea susține spectacole nici în weekend-ul 29 – 30 ianuarie.

  • Biletele achiziționate la spectacolele anulate din zilele de 22.01 și 23.01.2022 rămân valabile în continuare, pentru weekend-ul următor în care vom avea reprezentații (în funcție de starea de sănătate a echipei artistice).
  • Spectatorii care doresc restituirea contravalorii biletelor, sunt rugați să vină la casieria teatrului din str. Aristide Karatzali, nr. 16.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să ne contactați la nr. de telefon 0241/618 992 sau 0727/303 365.

În weekend-ul 29.01-30.01.2022, nu se vor pune în vânzare bilete la nici un spectacol.

Vă rugăm să urmăriți programul pe site-ul instituției și pe Facebook.

Vă mulțumim pentru înțelegere și ne cerem scuze pentru neplăcerile create!”

Foto: Spectacolul Albă ca Zăpada

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: