Connect with us

Stiri

Preoții colaboratori ai Securității vor fi dați în vileag

Maria Ionescu

Publicat

la

În cursul zilei de marți, deputaţii au adoptat tacit o lege de modificare a ordonanței de urgență nr. 24/2008, eliminând dreptul exclusiv al reprezentantului cultului religios de a solicita să se verifice dacă un preot a colaborat cu Securitatea. Proiectul de lege adoptat tacit modifică articolul 3, alineatul u) din OUG nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, eliminând a doua teză care prevede că verificarea se face la cererea reprezentanţilor cultului religios de care aceştia aparţin. Astfel, se elimină dreptul exclusiv al reprezentantului cultului religios de a solicita verificarea calităţii de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia a unui preot. Totodată, propunerea legislativă abrogă articolul 32, eliminând astfel privilegiul de nu mai fi verificaţi preoţii care au deja adeverinţă de necolaborare cu Securitatea, dar pentru care apar noi documente ce le pot dovedi calitatea de lucrător al Securităţii. Comisia juridică a Camerei Deputaţilor nu a finalizat la timp raportul asupra proiectului, astfel încât acesta a fost adoptat tacit, fără dezbatere în plen, şi va trimis Senatului, for decizional. Ce înseamnă acest lucru? Termenul în care această inițiativă legislativă trebuia să fie adoptată sau respinsă trecuse. Deputatul Remus Cernea ne-a explicat: “Termenul limită pentru discutarea acestei legi de modificare a ordonanței de urgență a expirat pe data de 29 aprilie. Din nefericire, astfel de adoptări tacite se întâmplă destul de des. Nu a fost cvorum de vot în ultima perioadă, iar pentru adoptarea proiectelor este obligatoriu să fim prezenți jumătate plus unu dintre colegi. Eu am fotografiat sala de plen goală de mai multe ori. Și eu sunt nemulțumit de colegii noștri care nu vin la ședințe. Marți a fost ședința de vot final, în timpul căreia s-a anunțat că a fost depășit termenul. Cum la comisii se obținuseră voturi favorabile, legea a trecut.”

Deputatul Remus Cernea explică pe îndelete

remus cernea”În prezent, asistăm la o încălcare flagrantă a principiului egalităţii în faţa legii, prin faptul că foştii colaboratori ai Securităţii, care acum pot fi ierarhi şi şefi ai cultelor religioase, sunt protejaţi pe nedrept de privilegiul exclusiv al cultului de a solicita verificarea calităţii de colaborator. Prin actuala formă a legii se aduce atingere valorilor justiţiei sociale, a statului de drept şi a idealurilor Revoluţiei din 1989. Dar realitatea că un anumit număr de cetăţeni români, printre care şi preoţi, au fost parte a sistemului de poliţie politică a regimului comunist trebuie cunoscută şi înfăţişată opiniei publice. Mulţi dintre aceştia au servit regimului totalitar pentru beneficiile apartenenţei la nomenclatura de partid şi pentru serviciile pe care aceasta le oferea protejaţilor şi subordonaţilor ei. (…) După anul 2008, odată cu intrarea în vigoare a dispoziţiei prin care verificarea de colaborator al Securităţii se face numai cu aprobarea reprezentantului cultului, nici un şef de cult nu a emis o aprobare în acest sens. Rezultatele CNSAS până în anul 2008 ne arată că numărul foştilor colaboratori ai Securităţii deconspiraţi din rândurile cultelor religioase era în creştere, odată cu primirea restului de arhive de la SRI. Faţă de cele prezentate, a fost elaborat prezentul proiect de lege, pe care îl supunem Parlamentului României spre dezbatere şi adoptare”, arată în expunerea de motive deputatul Remus Cernea, în numele iniţiatorilor.

eugen tanasescu 2Arhiepiscopia Tomisului își dorește o lege care să nu fie imorală

L-am contactat pe preotul Eugen Tănăsescu de la Arhiepiscopia Tomisului pentru a vedea care este punctul său de vedere în fața acestei probleme foarte importante la nivel national. El ne-a spus că legislativul are dreptul să decidă. “În fața istoriei și a adevărului, lucrurile rămân la fel. Important este ca legile emise să fie și morale, pentru că știți foarte bine că au fost și câteva cazuri în care am vorbit despre imoralitatea unor prevederi legale. Dar, ca să revin la întrebarea d-voastră, trebuie să menționez, și vă rog să scrieți acest lucru, că pe numele IPS Teodosie există două decizii de necolaborare cu Securitatea. ” Mai mult despre această lege nu ne-a putut oferi, dat fiind faptul că deocamdată deputații au adoptat-o tacit și mai trebuie să ajungă și la Senat pentru a putea intra ulterior în vigoare.

Dacă Senatul va vota noile modificări, orice persoană va putea solicita verificarea unui preot, indiferent de cultul căruia îi aparține.

 

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Stiri

Fără apă potabilă în localitățile Limanu, 2 Mai și Vama Veche

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Pentru executarea unor lucrări de reabilitare și modernizare la nivelul Gospodăriei de apă Limanu, RAJA S.A. va întrerupe furnizarea apei potabile în noaptea de joi spre vineri, 17 spre 18 septembrie 2020, în intervalul orar 22,00 – 04,00.

În acest timp, vor fi afectați de lipsa apei consumatorii din localitățile Limanu, 2 Mai și Vama Veche.

”Ne cerem scuze pentru neplăcerile create abonaților, pe care îi asigurăm că echipele de intervenție vor face tot posibilul pentru finalizarea lucrărilor și reluarea furnizării apei potabile în cel mai scurt timp. Totodată, rugăm toți consumatorii afectați de aceste intervenții să își asigure rezerva minimă de apă, pentru consum și uz casnic, în perioada în care va fi sistată alimentarea cu apă.”, precizează Biroul de presă.

Foto: Ilustrativ

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Stiri

Mâine se oprește apa în orașul Murfatlar

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Pentru executarea lucrărilor de înlocuire a unei vane, cu diametrul de 400 mm, la nivelul conductei de alimentare cu apă, de pe strada General Vasile Milea din orașul Murfatlar, RAJA S.A. este nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile, marți – 15 septembrie 2020, în intervalul orar 09,00 – 16,00.

În acest timp, vor fi afectați de lipsa apei toți onsumatorii din localitatea Murfatlar.

”Ne cerem scuze pentru neplăcerile create abonaților, pe care îi asigurăm că echipele de intervenție vor face tot posibilul pentru finalizarea lucrărilor și reluarea furnizării apei potabile în cel mai scurt timp. Totodată, rugăm toți consumatorii afectați de această lucrare să își asigure rezerva minimă de apă, pentru consum și uz casnic, în perioada în care va fi sistată alimentarea cu apă.”, precizează Biroul de presă.

Comments

comments

Continuă să citești

Stiri

Consumatorii din Agigea și Lazu, fără apă potabilă

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Ca urmare a unei avarii survenite astăzi, 7 septembrie 2020, pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 500 mm din localitatea Agigea (zona Dedeman), județul Constanța, RAJA S.A. a fost nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile, în intervalul orar 13.30 – 18.30.

Sunt afectați de lipsa apei consumatorii din localitățile Agigea și Lazu.

”Ne cerem scuze pentru neplăcerile create utilizatorilor din zonă, pe care îi asigurăm că echipele de intervenție vor face tot posibilul pentru finalizarea lucrărilor și reluarea furnizării apei potabile în cel mai scurt timp.”, precizează Biroul de presă.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: