Connect with us

Politica

Președintele Iohannis, prezent la deschiderea anului universitar la Constanța: “Avem nevoie de înalţi specialişti, dar şi de meseriaşi bine calificaţi”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Preşedintele Klaus Iohannis a fost prezent, astăzi, la Constanţa, la ceremonia de deschidere a noului an universitar. Șeful statului a afirmat că pentru a avea “o ţară ca afară”, sintagmă pe care o auzim des, este nevoie de universităţi ca afară, de instituții de învățământ care promovează adevărul, gândirea critică şi moralitatea. El a mai spus că i-ar plăcea dacă ar fi promovat faptul că România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană din punct de vedere al tinerilor de 30-34 de ani care au terminat studii superioare, însă acest astept nu trebuie să încurajeze universitățile doar de dragul statisticilor.

Klaus Iohannis a spus că a ales să vină la Constanța pentru că aici este un centru universitar important, dovadă fiind și ofițerii de marină civilă și militară a căror pregătire este de un înalt nivel. În prezența oficialităților locale și a tinerilor care studiază la cele trei universități constănțene, respectiv Universitatea Maritimă, Universitatea „Ovidius” și Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, Iohannis a spus că instituțiile de învățământ superior au rolul de a contribui la dezvoltarea statului de drept pe baze sustenabile.

“Aşa cum se ştie, universităţile nu pregătesc doar buni profesionişti – fie ei angajaţi sau antreprenori. Ele au rolul de a forma buni cetăţeni şi de a contribui la dezvoltarea statului de drept pe baze sustenabile. De foarte multe ori auzim sintagma «vrem o ţară ca afară». Se poate! Dar, pentru a avea «o ţară ca afară» avem nevoie în primul rând de universităţi ca afară. Universităţi care promovează adevărul, gândirea critică şi moralitatea în toate activităţile lor”, a afirmat Iohannis (…) Avem nevoie de înalţi specialişti, dar şi de meseriaşi bine calificaţi. Sunt lucruri care ar fi bine să se dezbată mai des în spaţiul public şi poate chiar şi în Parlament. Pentru a putea lupta împotriva ignoranţei, pentru a putea deveni un reper moral şi o ancoră a statului de drept, universităţile româneşti trebuie să aibă o reputaţie solidă, bazată pe un nivel ridicat de credibilitate. Ani de-a rândul, această credibilitate a fost zguduită de o serie de scandaluri de plagiat. Toate aceste probleme pot afecta credibilitatea diplomelor absolvenţilor noştri pe plan internaţional, punându-i în dezavantaj chiar pe tinerii care au depus eforturi considerabile pentru a-şi finaliza studiile cu succes. Nu este de acceptat să ne batem joc de eforturile lor, din dorinţa de a proteja reputaţia personală a unui număr de indivizi care şi-au dorit o carieră sau un titlu academic pentru care nu au fost realmente pregătiţi.  Nu este drept ca un brevet românesc să nu fie pus pe picior de egalitate cu unul din Europa de Vest. Din fericire, există deja eforturi vizibile ale universităţilor pentru a elimina problemele de verticalitate existente în mediul academic, de la utilizarea softurilor anti-plagiat, la iniţiative locale de publicare a tezelor la nivel de instituţie. Pe toţi aceia care fac asemenea demersuri îi susţin şi îi încurajez să meargă mai departe pentru însănătoşirea vieţii academice. (…) Cred că România ar putea deveni un reper relevant pe harta globală a educaţiei numai prin centre universitare unite, aşa cum se încearcă la Constanţa prin aducerea la un loc a liceelor şi colegiilor naţionale, universităţilor comprehensive, militare sau de profil maritim, într-o strânsă colaborare cu autorităţile locale şi cu mediul privat”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a ajuns la ceremonia de deschidere a anului universitar de la Constanța la ora 11.00, conform programului stabilit de către organizatori. A fost însoțit de primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, care a declarat:

“Este un moment important în viața orașului nostru, un moment ce repezintă o premieră în anul în care comemorăm 2000 de ani de la pierdea lui Ovidius… Toate universitățile de stat din Constanța și-au dat mâna și au răspuns invitației de a fi prezenți în inima orașului nostru, o inimă care a reînceput să bată, o inimă tot mai tânără. Văd Piața Ovidiu așa cum mi-aș dori să fie în fiecare zi, plină de energie, tinerețe și un viitor comun. Mă bcuur că în mandatul meu am reușit să unesc centrul universitar, avem tineri buni, deșteți, tineri cu care ne mândrim peste tot în lume și mi-aș dori ca ei să găsească în universitățile constănțene un stâlp de încredere, să-și construiască o carieră în municipiul Constanța, să răpmână în municipiul Constanța, să contribuie la dezvoltarea orașului nostru, potențialul este unul real, la care să ne raportăm și nu doar la trecutul care nu ne-a avantajat de multe ori. (…)Nu faceți rabat la calitate, fiți intransigenți pentru că doar transferând competențe reale orașul nostru se poate dezvolta și nu doar mândri cu vârfuri și cu excelență.”

Totodată, edilul Constanței i-a felicitat pe studenți pentru alegerea universităților din Constanța pentru viitoarea carieră și le-a transmis că centrul universitar de aici este unul serios și bine ancorat în realitatea economică, socială, culturală și sportivă.

“Îmi doresc ca centrul universitar constănțean să capete tot mai multă consistență, vizibilitate pentru că încredere, prin prezența dvs. ne-ați dovedit să avem”, a completat primarul Făgădău.

Amintim că este pentru al doilea an consecutiv când deschiderea anului universitar are loc în Piaţa Ovidiu, la evenimentul din 2016 fiind prezente Universitatea Ovidius şi Universitatea Maritimă, acestora adăugându-li-se în acest an şi Academia Navală “Mircea cel Bătrân”.

Traficul în zona evenimentului a fost restricţionat de către organizatori încă de luni dimineaţă.

Comments

comments

Politica

Fostul ministru al Sănătății Nicolae Bănicioiu a rămas fără imunitate

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Camera Deputaților a votat pentru ridicarea imunității deputatului Pro România, Nicolae Bănicioiu. Votul a fost 202 pentru și 12 împotrivă. Procurorii au cerut Camerei Deputaților ridicarea imunității pentru Nicolae Bănicioiu, fost ministru din perioada 2012 – 2014, acuzat de luare de mită și trafic de influență pe lângă ministrul Sănătății din acea perioadă. Procurorii fac o investigație care vizează suspiciuni de corupție în contextul comercializării de bunuri de uz medical către spitalele publice din București și județul Ilfov, aflate în subordinea Ministerului Sănătății. Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție referatul cauzei, pentru a fi sesizată Camera Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de o persoană, deputat în Parlamentul României, la data faptelor având funcția de ministru, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și luare de mită în formă continuată.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Mesajul consilierului județean Marian Crușoveanu de Ziua Armatei Române

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Consilierul județean Marian Crușoveanu, alături de mai mulți colegi din PNL, a depus astăzi o coroană de flori în cinstea ostașilor români, la Monumentul Eroilor din Murfatlar. Cu această ocazie, liderul liberal a adresat un mesaj cu ocazia Zilei Armate Române.

„Alături de colegii mei, Bogdan Bola și George Niculescu, am depus, astăzi, o coroană de flori, în cinstea ostașilor români, la Monumentul Eroilor din Murfatlar. Ziua Armatei este, pentru noi toți, un prilej prin care glorificăm sacrificiul militarilor pentru păstrarea independenței și a integrității naționale. Ne înclinăm, cu respect și prețuire, în fața militarilor români, care, prin sacrificiul lor, poartă cu mândrie drapelul, în teatrele de operațiuni, îndeplinind, cu profesionalism și dăruire, misiunile încredințate. Libertatea, idealul național și integritatea națională au fost îndeplinite, cu prețul sacrificiului ostașilor români. Cu ocazia Zilei Armatei, urez militarilor români și tuturor celor care activează în domeniul militar, la mulți ani și felicitări pentru devotamentul față de țară!“, a declarat Marian Crușoveanu.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Adrian Stoian, noul președinte al PMP Mangalia

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Ca urmare a demisiei lui Petru-Mihai Crăciun din funcția de președinte al PMP Mangalia, Adrian-Ionel Stoian a fost numit președinte interimar al acestei organizații. PMP face precizarea că până acum Adrian Stoian a ocupat funcția de vicepreședinte al PMP Mangalia și are o vastă implicare în desfășurarea campaniilor electorale, „fapt pentru care avem convingerea că din noua funcție de președinte al PMP Mangalia va motiva, atât organizația, cât și electoratul să promoveze proiectele propuse de candidații PMP la alegerile parlamentare.“

„Cea mai bună urare pe care o pot face domnului Adi Stoian odată cu numirea în funcția de președinte interimar al PMP Mangalia nu poate fi „bun venit“, el fiind deja în organizație, ci este: „mișcăm Mangalia“. Mult succes, Adi Stoian!”, a declarat Claudiu-Iorga Palaz, președintele PMP Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: