Connect with us

Politica

Președintele Iohannis, prezent la deschiderea anului universitar la Constanța: “Avem nevoie de înalţi specialişti, dar şi de meseriaşi bine calificaţi”

Publicat

la

Preşedintele Klaus Iohannis a fost prezent, astăzi, la Constanţa, la ceremonia de deschidere a noului an universitar. Șeful statului a afirmat că pentru a avea “o ţară ca afară”, sintagmă pe care o auzim des, este nevoie de universităţi ca afară, de instituții de învățământ care promovează adevărul, gândirea critică şi moralitatea. El a mai spus că i-ar plăcea dacă ar fi promovat faptul că România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană din punct de vedere al tinerilor de 30-34 de ani care au terminat studii superioare, însă acest astept nu trebuie să încurajeze universitățile doar de dragul statisticilor.

Klaus Iohannis a spus că a ales să vină la Constanța pentru că aici este un centru universitar important, dovadă fiind și ofițerii de marină civilă și militară a căror pregătire este de un înalt nivel. În prezența oficialităților locale și a tinerilor care studiază la cele trei universități constănțene, respectiv Universitatea Maritimă, Universitatea „Ovidius” și Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, Iohannis a spus că instituțiile de învățământ superior au rolul de a contribui la dezvoltarea statului de drept pe baze sustenabile.

“Aşa cum se ştie, universităţile nu pregătesc doar buni profesionişti – fie ei angajaţi sau antreprenori. Ele au rolul de a forma buni cetăţeni şi de a contribui la dezvoltarea statului de drept pe baze sustenabile. De foarte multe ori auzim sintagma «vrem o ţară ca afară». Se poate! Dar, pentru a avea «o ţară ca afară» avem nevoie în primul rând de universităţi ca afară. Universităţi care promovează adevărul, gândirea critică şi moralitatea în toate activităţile lor”, a afirmat Iohannis (…) Avem nevoie de înalţi specialişti, dar şi de meseriaşi bine calificaţi. Sunt lucruri care ar fi bine să se dezbată mai des în spaţiul public şi poate chiar şi în Parlament. Pentru a putea lupta împotriva ignoranţei, pentru a putea deveni un reper moral şi o ancoră a statului de drept, universităţile româneşti trebuie să aibă o reputaţie solidă, bazată pe un nivel ridicat de credibilitate. Ani de-a rândul, această credibilitate a fost zguduită de o serie de scandaluri de plagiat. Toate aceste probleme pot afecta credibilitatea diplomelor absolvenţilor noştri pe plan internaţional, punându-i în dezavantaj chiar pe tinerii care au depus eforturi considerabile pentru a-şi finaliza studiile cu succes. Nu este de acceptat să ne batem joc de eforturile lor, din dorinţa de a proteja reputaţia personală a unui număr de indivizi care şi-au dorit o carieră sau un titlu academic pentru care nu au fost realmente pregătiţi.  Nu este drept ca un brevet românesc să nu fie pus pe picior de egalitate cu unul din Europa de Vest. Din fericire, există deja eforturi vizibile ale universităţilor pentru a elimina problemele de verticalitate existente în mediul academic, de la utilizarea softurilor anti-plagiat, la iniţiative locale de publicare a tezelor la nivel de instituţie. Pe toţi aceia care fac asemenea demersuri îi susţin şi îi încurajez să meargă mai departe pentru însănătoşirea vieţii academice. (…) Cred că România ar putea deveni un reper relevant pe harta globală a educaţiei numai prin centre universitare unite, aşa cum se încearcă la Constanţa prin aducerea la un loc a liceelor şi colegiilor naţionale, universităţilor comprehensive, militare sau de profil maritim, într-o strânsă colaborare cu autorităţile locale şi cu mediul privat”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a ajuns la ceremonia de deschidere a anului universitar de la Constanța la ora 11.00, conform programului stabilit de către organizatori. A fost însoțit de primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, care a declarat:

“Este un moment important în viața orașului nostru, un moment ce repezintă o premieră în anul în care comemorăm 2000 de ani de la pierdea lui Ovidius… Toate universitățile de stat din Constanța și-au dat mâna și au răspuns invitației de a fi prezenți în inima orașului nostru, o inimă care a reînceput să bată, o inimă tot mai tânără. Văd Piața Ovidiu așa cum mi-aș dori să fie în fiecare zi, plină de energie, tinerețe și un viitor comun. Mă bcuur că în mandatul meu am reușit să unesc centrul universitar, avem tineri buni, deșteți, tineri cu care ne mândrim peste tot în lume și mi-aș dori ca ei să găsească în universitățile constănțene un stâlp de încredere, să-și construiască o carieră în municipiul Constanța, să răpmână în municipiul Constanța, să contribuie la dezvoltarea orașului nostru, potențialul este unul real, la care să ne raportăm și nu doar la trecutul care nu ne-a avantajat de multe ori. (…)Nu faceți rabat la calitate, fiți intransigenți pentru că doar transferând competențe reale orașul nostru se poate dezvolta și nu doar mândri cu vârfuri și cu excelență.”

Totodată, edilul Constanței i-a felicitat pe studenți pentru alegerea universităților din Constanța pentru viitoarea carieră și le-a transmis că centrul universitar de aici este unul serios și bine ancorat în realitatea economică, socială, culturală și sportivă.

“Îmi doresc ca centrul universitar constănțean să capete tot mai multă consistență, vizibilitate pentru că încredere, prin prezența dvs. ne-ați dovedit să avem”, a completat primarul Făgădău.

Amintim că este pentru al doilea an consecutiv când deschiderea anului universitar are loc în Piaţa Ovidiu, la evenimentul din 2016 fiind prezente Universitatea Ovidius şi Universitatea Maritimă, acestora adăugându-li-se în acest an şi Academia Navală “Mircea cel Bătrân”.

Traficul în zona evenimentului a fost restricţionat de către organizatori încă de luni dimineaţă.

Comments

comments

Politica

Guvernul Cioloş prinde contur. Iată lista de miniștri pregătită de USR

Publicat

la data de

Scris de

Premierul desemnat Dacian Cioloş şi USR PLUS au susţinut, astăzi, o şedinţă în care au pus la cale un plan de guvernare pentru noul cabinet, plan ce urmează să fie prezentat în Parlamentul României.

Lista posibililor miniştri din noul Guvern Cioloş:

Ministerul Finanţelor – Dragoş Pîslaru (fost ministru al Muncii în primul Guvern Cioloş – 2016);

Ministerul Afacerilor Interne – Alin Stoica (fost prefect al Capitalei);

Ministerul Afacerilor Externe – Dan Barna (fost vicepremier, co-preşedinte al USR PLUS);

Ministerul Justiţiei – Stelian Ion (fost ministru al Justiţiei; ministrul demis de Florin Cîţu de la care a pornit criza politică);

Ministerul Apărării Naţional – Nicu Fălcoi (senator între 2016-2020, actual deputat);

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului – Claudi Năsui (fost ministru al Economiei);

Ministerul Energiei – Cristina Prună (deputat din anul 2016);

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii – Cătălin Drulă (fost ministru al Transporturilor);

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – George Căţean (fermier şi membru al USR-PLUS);

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor – Mihai Goţiu (jurnalist, scriitor, fost senator);

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene – Cristian Ghinea (fost europarlamentar, fost ministru al Fondurilor Europene);

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale – Oana Ţoiu (deputat PLUS);

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei – Ionuţ Moşteanu (deputat reales, purtător de cuvânt al USR PLUS);

Ministerul Sănătăţii – Ioana Mihăilă (fost ministru al Sănătăţii);

Ministerul Educaţiei – Corina Atanasiu (fost secretar de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene);

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării – Cosette Chichirău (deputat de Iaşi);

Ministerul Culturii – Marius Manole (actor, simpatizant USR-PLUS);

Ministerul Tineretului şi Sportului – Tudor Pop (deputat USR PLUS).

Sursa: antena3.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

După ce Cîțu a anunțat că bunăstarea românilor se simte deja, PSD a reacționat: „Ei se laudă și economia se scufundă“

Publicat

la data de

Scris de

PSD a reacţionat, printr-o postare pe Facebook, după ce premierul demis, Florin Cîţu, a declarat, astăzi, că „bunăstarea românilor se simte deja”.

„EI SE LAUDĂ ȘI ECONOMIA SE SCUFUNDĂ!

5 REALITĂȚI ale economiei românești pe care Guvernul demis „uită” să le spună!

  1. România – Campioană europeană la creșterea prețurilor la energie.

40% dintre gospodării deja nu își pot achita facturile la întreținere!

  1. România – Cea mai mare inflație din ultimii 11 ani.

Puterea de cumpărare a scăzut cu 14%!

  1. România – record istoric la îndatorare.

Peste 57 miliarde euro împrumutați în 2 ani de guvernare!

  1. România – record istoric la deficitul comercial.

14,6 miliarde euro deficit la 8 luni din 2021 (+ 3 miliarde față de perioada similară din 2020)!

  1. România – Campioana europeană la dobânzile împrumuturilor.

Dobânzi de 10 ori mai mari decât media UE!”, a scris PSD pe Facebook.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Lui Cîțu și Vîlceanu le duduie economia în cap: „Evaluările ne obligă să nu lăsăm România pe mâna demagogilor și populiștilor“

Publicat

la data de

Scris de

Premierul Florin Cîțu și ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, jubilează după ce Agenția de rating Moody’s îmbunătățește perspectiva României de la NEGATIVĂ la #STABILĂ, iar agenția de rating Standard & Poor’s reconfirmă perspectiva #STABILĂ. În timp ce românii nu mai fac față cheltuielilor din cauza exploziei de prețuri, la alde Cîțu și Vîlceanu le duduie economia în cap și spun că ei merită cu prisosință să conducă această țară.

„Agenția de rating Moody’s îmbunătățește perspectiva României de la NEGATIVĂ la #STABILĂ, iar agenția de rating Standard & Poor’s reconfirmă perspectiva #STABILĂ. Acesta este un criteriu după care, cred eu, un guvern trebuie judecat. Nu după părerea tuturor politicienilor, care pentru diferite interese aruncă în spațiul public multe neadevăruri și produc mult zgomot. Guvernul Cîțu este apreciat pentru modul serios și profesionist în care a guvernat și a pus în practică obiectivele de reformă și de consolidare fiscală pe care și le-a asumat. Este unul din motivele pentru care Florin Cîţu trebuie să rămână premierul României.“, a scris Dan Vîlceanu pe Facebook.

Premierul Florin Cîțu, spune, la rândul său, că felicită echipa guvernamentală și oamenii profesioniști care l-au susținut în implementarea măsurilor de răspuns la criză și a punctat faptul că „evaluările ne obligă să nu lăsăm guvernarea României pe mâna demagogilor și populiștilor”.

„Suntem foarte aproape de momentul în care toți românii vor simți bunăstarea. Deja începem să simțim bunăstarea. Avem resurse pe care le-am investit fără să creștem deficitul. Toate acestea se văd”, a declarat Florin Cîțu.

Sursa: stiripesurse.ro, ziare.com

Foto: INQUAM Photos

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: