Conecteaza-te cu noi

Politica

Președintele Iohannis, prezent la deschiderea anului universitar la Constanța: “Avem nevoie de înalţi specialişti, dar şi de meseriaşi bine calificaţi”

Published

on

Preşedintele Klaus Iohannis a fost prezent, astăzi, la Constanţa, la ceremonia de deschidere a noului an universitar. Șeful statului a afirmat că pentru a avea “o ţară ca afară”, sintagmă pe care o auzim des, este nevoie de universităţi ca afară, de instituții de învățământ care promovează adevărul, gândirea critică şi moralitatea. El a mai spus că i-ar plăcea dacă ar fi promovat faptul că România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană din punct de vedere al tinerilor de 30-34 de ani care au terminat studii superioare, însă acest astept nu trebuie să încurajeze universitățile doar de dragul statisticilor.

Klaus Iohannis a spus că a ales să vină la Constanța pentru că aici este un centru universitar important, dovadă fiind și ofițerii de marină civilă și militară a căror pregătire este de un înalt nivel. În prezența oficialităților locale și a tinerilor care studiază la cele trei universități constănțene, respectiv Universitatea Maritimă, Universitatea „Ovidius” și Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, Iohannis a spus că instituțiile de învățământ superior au rolul de a contribui la dezvoltarea statului de drept pe baze sustenabile.

“Aşa cum se ştie, universităţile nu pregătesc doar buni profesionişti – fie ei angajaţi sau antreprenori. Ele au rolul de a forma buni cetăţeni şi de a contribui la dezvoltarea statului de drept pe baze sustenabile. De foarte multe ori auzim sintagma «vrem o ţară ca afară». Se poate! Dar, pentru a avea «o ţară ca afară» avem nevoie în primul rând de universităţi ca afară. Universităţi care promovează adevărul, gândirea critică şi moralitatea în toate activităţile lor”, a afirmat Iohannis (…) Avem nevoie de înalţi specialişti, dar şi de meseriaşi bine calificaţi. Sunt lucruri care ar fi bine să se dezbată mai des în spaţiul public şi poate chiar şi în Parlament. Pentru a putea lupta împotriva ignoranţei, pentru a putea deveni un reper moral şi o ancoră a statului de drept, universităţile româneşti trebuie să aibă o reputaţie solidă, bazată pe un nivel ridicat de credibilitate. Ani de-a rândul, această credibilitate a fost zguduită de o serie de scandaluri de plagiat. Toate aceste probleme pot afecta credibilitatea diplomelor absolvenţilor noştri pe plan internaţional, punându-i în dezavantaj chiar pe tinerii care au depus eforturi considerabile pentru a-şi finaliza studiile cu succes. Nu este de acceptat să ne batem joc de eforturile lor, din dorinţa de a proteja reputaţia personală a unui număr de indivizi care şi-au dorit o carieră sau un titlu academic pentru care nu au fost realmente pregătiţi.  Nu este drept ca un brevet românesc să nu fie pus pe picior de egalitate cu unul din Europa de Vest. Din fericire, există deja eforturi vizibile ale universităţilor pentru a elimina problemele de verticalitate existente în mediul academic, de la utilizarea softurilor anti-plagiat, la iniţiative locale de publicare a tezelor la nivel de instituţie. Pe toţi aceia care fac asemenea demersuri îi susţin şi îi încurajez să meargă mai departe pentru însănătoşirea vieţii academice. (…) Cred că România ar putea deveni un reper relevant pe harta globală a educaţiei numai prin centre universitare unite, aşa cum se încearcă la Constanţa prin aducerea la un loc a liceelor şi colegiilor naţionale, universităţilor comprehensive, militare sau de profil maritim, într-o strânsă colaborare cu autorităţile locale şi cu mediul privat”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a ajuns la ceremonia de deschidere a anului universitar de la Constanța la ora 11.00, conform programului stabilit de către organizatori. A fost însoțit de primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, care a declarat:

“Este un moment important în viața orașului nostru, un moment ce repezintă o premieră în anul în care comemorăm 2000 de ani de la pierdea lui Ovidius… Toate universitățile de stat din Constanța și-au dat mâna și au răspuns invitației de a fi prezenți în inima orașului nostru, o inimă care a reînceput să bată, o inimă tot mai tânără. Văd Piața Ovidiu așa cum mi-aș dori să fie în fiecare zi, plină de energie, tinerețe și un viitor comun. Mă bcuur că în mandatul meu am reușit să unesc centrul universitar, avem tineri buni, deșteți, tineri cu care ne mândrim peste tot în lume și mi-aș dori ca ei să găsească în universitățile constănțene un stâlp de încredere, să-și construiască o carieră în municipiul Constanța, să răpmână în municipiul Constanța, să contribuie la dezvoltarea orașului nostru, potențialul este unul real, la care să ne raportăm și nu doar la trecutul care nu ne-a avantajat de multe ori. (…)Nu faceți rabat la calitate, fiți intransigenți pentru că doar transferând competențe reale orașul nostru se poate dezvolta și nu doar mândri cu vârfuri și cu excelență.”

Totodată, edilul Constanței i-a felicitat pe studenți pentru alegerea universităților din Constanța pentru viitoarea carieră și le-a transmis că centrul universitar de aici este unul serios și bine ancorat în realitatea economică, socială, culturală și sportivă.

Advertisement

“Îmi doresc ca centrul universitar constănțean să capete tot mai multă consistență, vizibilitate pentru că încredere, prin prezența dvs. ne-ați dovedit să avem”, a completat primarul Făgădău.

Amintim că este pentru al doilea an consecutiv când deschiderea anului universitar are loc în Piaţa Ovidiu, la evenimentul din 2016 fiind prezente Universitatea Ovidius şi Universitatea Maritimă, acestora adăugându-li-se în acest an şi Academia Navală “Mircea cel Bătrân”.

Traficul în zona evenimentului a fost restricţionat de către organizatori încă de luni dimineaţă.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions