Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Primăria Constanța plătește 3,2 milioane de lei pentru vestimentația polițiștilor locali. Furnizorul, implicat în solariile lui Nicușor Constantinescu

Published

on

Akilex uniforme si solarii

Primăria Constanța a urcat astăzi în SEAP un anunț de atribuire a unui acord-cadru pe 4 ani către o firmă din Constanța, aleasă prin licitație publică deschisă să livreze uniforme pentru Poliția Locală. Achiziția are o valoare de 3,2 milioane de lei. Societatea câștigătoare este deținută de o femeie de afaceri care a livrat în trecut, printr-o altă firmă, solarii complet echipate pentru administrația județeană, pe vremea lui Nicușor Constantinescu. Fostul baron alungase la vremea lui auditorii Curții de Conturi, ca aceștia să nu ajungă la contractele controversate.

Mii de bocanci, cămăși, vestoane, fesuri…

Licitația pentru echipamentele polițiștilor locali a fost lansată în luna iulie 2022. În caietul de sarcini publicat atunci pe SEAP se arăta că mai multe elemente din vestimentația polițiștilor locali s-au deteriorat cu vremea ducând la diminuarea respectului de sine pe care trebuie să-l aibă oamenii legii. Aceștia ar fi întâmpinat dificultăți în exercitarea atribuțiilor de serviciu, din cauză că unele articole de vestimentație nu mai corespund standardelor și prevederilor legale. Practic, achiziția era necesară pentru a se pune capăt acestor neajunsuri.

Și de unde nu era ce trebuie, se va ajunge la opulență. Potrivit aceluiași caiet de sarcini, acordul-cadru se referă la achiziția a 40 de produse: sacou de vară, pantaloni de vară și de iarnă, fuste, șepci, șepcuțe cu cozoroc, fesuri, căciuli, căciuli rutiere, cravate, fulare, cămăși cu mânecă lungă și scurtă, cămăși simple, tricouri polo, scurte de vânt, pulovere, costume de intervenție de vară și de iarnă, scurte îmblănite, mănuși de piele, pantofi de vară și de iarnă, bocanci, centuri și curele de piele, caschete, epoleți și toate cele. În total, este vorba de de 28.156 de articole din sorturile pomenite.

Achizitie vestimentatie Politia Locala Constanta

Achizitie vestimentație Politia Locala Constanta/ extras din Caietul de Sarcini.

Procedura

La licitația Primăriei s-au înscris două societăți comerciale. Criteriul principal de calificare a fost ca ofertanții să fi livrat echipamente specifice Poliției Locale de 120.000 de lei plus TVA în ultimii 3 ani de activitate, prin unul sau mai multe contracte. Suma în discuție reprezintă puțin peste 3% din valoarea acordului-cadru, nefiind clar de ce autoritatea contractantă nu a ales un procent rotund.

În orice caz, o ofertă a fost declarată neconformă, astfel că singura societate rămasă în concurs a primit în cele din urmă contractul. Câștigătorul licitației se numește Akilex Conf SRL. Societatea a fost înființată în anul 2014 și are sediul în Constanța, pe strada Bărăgan nr. 19, în zona cimitirului central. Potrivit Risco.Ro, afacerea este deținută de Cristina Gălățan, care este asociat unic și administrator. Acordul-cadru între cele două părți a fost semnat pe 18 noiembrie a.c., la valoarea exactă de 3.265.768 de lei plus TVA.

Advertisement

La masa… cu legume a lui Nicușor

În trecut, Cristina Gălățan a activat, la aceeași adresă și-n aceleași calități de asociat unic și administrator, în SC Akilex Logistic SRL. Această societate a fost implicată în mega-proiectul lui Nicușor Constantinescu, fostul șef al Consiliului Județean Constanța, actualmente deținut de drept comun, privind dotarea satelor constănțene cu solarii de legume. Akilex Logistic a semnat cu Nicușor un contract de 1.174.824 de euro, în anul 2013.

Un an mai târziu, Curtea de Conturi a vrut să verifice documentele, în contextul în care s-au descoperit tot felul de ficțiuni în achizițiile CJC și ale regiilor subordonate, precum perdelele forestiere de milioane de euro, care nu s-au mai găsit în teren, autoritățile pretinzând că puieții au fost mâncați de capre. Fostul baron roșu s-a opus controlului, alungându-i pe auditori cu șuturi în fund. Cu toate acestea, într-un târziu, au fost controlate și actele din povestea solariilor de legume. Iar auditorii au găsit nereguli.

În acest context, Cristina Gălățan s-a descotorosit de firmă, cedând-o către o altă femeie de afaceri. La rândul ei, aceasta din urmă a mutat firma la București și a pasat părțile sociale către un flăcău din Murfatlar, care avea atunci doar 19 ani, și către un etnic minoritar din Constanța, care doar ce obținuse o locuință socială de la Primărie.

Cu timpul, povestea a fost dată uitării, iar Cristina Gălățan a continuat să activeze cu cealaltă firmă, Akilex Conf SRL, chemată acum să ridice stima de sine a polițistului local… cu 3,2 milioane de lei.

Anunțul de atribuire poate fi consultat AICI.

Advertisement

Sursa foto montaj/ programul de solarii al lui Nicușor Constantinescu: Ziua de Constanța.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions