Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Sora unui politician încasează bani grei de la primăriile din Cernavodă și Constanța

Published

on

Corsa Construct contracte de la Negoita si Chitac

Corsa Construct SRL a devenit un nume important în domeniul lucrărilor publice din județul Constanța. În Cernavodă, unde își are sediul social, firma a câștigat lucrări importante de la Primărie, precum anveloparea unui bloc de locuințe și consolidarea unui corp de liceu. Firma lucrează și pentru Primăria Constanța, după ce a câștigat o licitație de peste 4 milioane de lei pentru reabilitarea termică a Școlii 38.

Nu stă în intenția noastră să contestăm capacitatea tehnică și profesională a acestei firme sau corectitudinea procedurilor de achiziții. Rolul acestui articol este de a aduce mai multă lumină în privința cheltuielilor publice, în contextul în care, deși procedurile de atribuire au aparență legală, se întâmplă ca firmele câștigătoare să fie deținute de persoane aflate în relații de colaborare sau chiar de rudenie cu oameni politici. Apreciem că există un interes public pentru dezvăluirea acestor relații, chiar dacă ele nu probează în sine vreo abatere de la litera legii.

Proprietarii Corsa Construct SRL fac parte exact din categoria descrisă mai sus.  Societatea este deținută, în cote egale, de soții Constantin și Gabriela Marinciu. La alegerile locale din anul 2020, Gabriela Marinciu și-a exprimat public susținerea pentru politicianul liberal Liviu-Cristian Negoiță, cel care avea să câștige un al doilea mandat de primar la Cernavodă. Dovezile se găsesc pe contul de Facebook al femeii de afaceri.

Un alt element al legăturii sale cu echipa lui Negoiță este de ordin familial. Astfel, fratele Gabrielei Marinciu se numește Florin-Adrian Turcu, pe scurt Adi Turcu. Acesta este membru în biroul de conducere al PNL Cernavodă și ocupă funcția de președinte al Clubului Sportiv Axiopolis. Clubul este o entitate înființată și finanțată de Consiliul Local Cernavodă. În mandatul trecut, Adi Turcu a fost reprezentantul aceluiași consiliu în AGA societății de interes local care se ocupă de salubrizarea orașului.

Advertisement

Fotografii de familie, sursa: Facebook.

După alegerile locale din 2020, firma cu legăturile mai sus menționate a început să câștige licitații la Primăria Cernavodă.

Contractele de la Cernavodă

În anul 2021, Orașul Cernavodă, în calitate de autoritate contractantă, a lansat o procedură simplificată de achiziție pentru găsirea unor constructori apți să reabiliteze termic cinci blocuri de locuințe. Achiziția a fost împărțită în cinci loturi funcționale.

Primul lot a fost câștigat de Corsa Construct SRL, adică de sora politicianului Adi Turcu. Drept urmare, Primăria a întocmit cu această firmă un contract în valoare de 575.675,47 de lei, ceea ce înseamnă peste 115 mii de euro.

Celelalte patru loturi au fost câștigate de CAPEX Holding Investment SRL Cernavodă, o firmă deținută oficial de doi muncitori din Rasova, însă condusă în fapt de politicianul Mirel Nedelcu. Acesta din urmă este membru în biroul de conducere al PNL Cernavodă și a candidat din partea acestei formațiuni, în subsolul listei pentru Consiliul Local, la alegerile locale din 2020. Întrucât nu îndeplinea singură criteriile de calificare la licitație,  CAPEX a fost nevoită să apeleze la terțul susținător SC Utilități Publice SRL Cernavodă, societate deținută de Consiliul Local și condusă de un alt politician din părțile locului, pe numele său Lucian Rădulescu. O anchetă pe această temă puteți citi AICI.

Alte firme nu s-au înscris la licitație. Cei doi participanți nu au concurat între ei, fiind ofertanți unici pe loturile câștigate. Deși procedurile au aparență legală, nu putem să nu observăm că ambele firme sunt conectate, prin rude și interpuși, la grupul care asigură guvernarea locală.

Adi Turcu și Liviu Negoiță, la sediul de partid, în anul 2016. În extras, pozițiile ocupate de cei doi în Biroul Politic Local Cernavodă, din 2021. De asemenea, în conducere mai apar Mirel Nedelcu și Lucian Rădulescu. Achiziția lucrărilor pentru anveloparea celor cinci blocuri se putea discuta lejer la sediul de partid, acolo unde oricum se întâlneau toți cei implicați în poveste. 

În 2022, Corsa Construct a câștigat o nouă licitație a Primăriei Cernavodă, la care a fost singura firmă participantă. Societatea a primit un contract în valoare de 898.647,79 de lei (aproximativ 180.000 de euro) pentru lucrări de consolidare a corpului C de la Liceul Axiopolis.

Iar pe lângă aceste lucrări câștigate prin licitație, SRL-ul deținut de rudele politicianului Adi Turcu a mai trebăluit și pe la alte lucrări publice din oraș, cel mai probabil în calitate de subcontractant.

Advertisement

Contractele de la Constanța

La Constanța, Corsa Construct a prins trei contracte de lucrări, toate în legătură cu Școală Gimnazială nr 38 Dimitrie Cantemir. Cel mai important contract are valoarea de 4.038.834,51 de lei plus TVA (adică peste 800.000 de euro) și se referă la lucrări de reabilitare termică la unitatea de învățământ mai sus menționată. În acest caz, a fost organizată o procedură simplificată de achiziție de către Primăria Constanța, în anul 2021.

Pe lângă Corsa Construct, la licitație s-a mai înscris un consorțiu format din firmele TACA Construcții & Consultanță SRL și Euro-Audit Service SRL. Firma din urmă a fost reprezentată de administratorul ei, Alexandru Cârlig, care este soțul deputatei Gabriela Horga. Pe parcursul procedurii, consorțiul a decis, din senin, să își retragă oferta de participare, potrivit datelor din SICAP. Ca urmare, Corsa Construct a rămas singură în licitație și a câștigat contractul.

Consorțiul care s-a dat la o parte pentru a câștiga firma din Cernavodă are legături contractuale puternice cu Primăria Cernavodă. Cele două firme asociate primesc 593.298 de euro de la Primăria Cernavodă pentru lucrări de restaurare a moștenirii culturale (Centrul Hamangia și Atelierul Gânditorului). În plus, Primăria Cernavodă închiriază de la Euro-Audit luminițele de Crăciun și un patinoar, achitând acestei firme câte 180.000 de euro pe an. De curând, firma a mai împușcat alte două contracte de la Primăria Cernavodă, în valoare de 948.695 de euro, pentru modernizarea iluminatului stradal și execuția rețelei de canalizare pe trei străzi.

Revenind la Corsa Construct, trebuie să mai spunem că această firmă a mai primit, anul trecut, un contract prin metoda cumpărare directă de la Școala 38 Constanța, pentru realizarea de amenajări interioare, în valoare de 114.581 de lei. Iar anul acesta, societatea a primit de la Primăria Constanța un nou contract în valoare de 164.652,45 de lei, pentru dotarea Școlii 38 cu panouri fotovoltaice. În cazul din urmă a fost organizată o licitație.

Documente

Documentele evocate în articol pot fi consultate mai jos:

Advertisement

Anunț urcat în SICAP de Primăria Cernavodă la atribuirea contractului ”Reabilitare termică 5 blocuri de locuințe”

Anunț urcat în SICAP de Primăria Cernavodă la atribuirea contractului ”Consolidare Corp C – Liceul Tehnologic Axiopolis”

Anunț urcat în SICAP de Primăria Constanța la atribuirea contractului pentru anveloparea Școlii 38

Anunț urcat în SICAP de Primăria Constanța la atribuirea contractului pentru montarea panourilor fotovoltaice la Școala 38.

O listă a contractelor câștigate de Euro-Audit Service SRL poate fi consultată AICI.

Advertisement

Context

La începutul lunii noiembrie 2022, primarul din Cernavodă, Liviu Negoiță, a fost trimis în judecată în baza unui rechizitoriu întocmit de procurorii DNA. El este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată, în sensul în care, în perioada 2017-2019, a dispus efectuarea de plăți nelegale în cuantum de aproape două milioane de euro către o asociație nonguvernamentală din domeniul sportului. Acuzațiile au la bază un raport întocmit de Curtea de Conturi în anul 2019. Autoritatea de audit a constatat că primarul a încălcat Legea 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile, mutând banii în mod discreționar, fără licitație de proiecte, din bugetul local în contul Asociației Axiopolis Sport Cernavodă.

După cum am arătat mai sus, procedurile de achiziție descrise în articolul de față au aparență legală și le prezumăm a fi legale. Faptul că în aceste afaceri cu bani publici sunt implicate rudele unor politicieni trebuie privit în sensul unei simple coincidențe. Însă este o coincidență care trebuie cunoscută de public.

 

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions