Conecteaza-te cu noi

Administratie

Primăria Constanța și Consiliul Județean, acuzate că au refuzat organizarea la Constanța a Festivalului turcesc

Published

on

La Constanța au loc în această perioadă tot felul de festivaluri și manifestări cultural-artistice, pentru care autoritățile scot bani grei din buzunar. Însă, autoritățile județene și cele locale, adică președintele Consiliului Județean, Mihai Lupu, și primarul Vergil Chițac nu au găsit de cuviință să dea girul „Festivalului turcesc“, care nu a primit aprobare pentru organizarea acestui eveniment în Constanța. Lupu trebuia să pună la dispoziție locația (Parcare laterală a Pavilionului Expozițional), iar Chițac trebuia să dea autorizația de funcționare. Fundația TUNA, organizatorul Festivalului turcesc, își arată dezamăgirea față de decizia autorităților din Constanța de a refuza organizarea acestui eveniment, care se pregătea a fi un adevărat festin gastronomic. Culmea este că acest festival a fost organizat în numeroase orașe ale României în acest an, inclusiv în București, mai puțin la Constanța, unde se regăsește cea mai mare parte a minorității turce din România.

„Festivalul turcesc, care se desfășoară în București din 2012 și în diferite orașe ale României din 2016, în numele fuziunii culturii și tradițiilor celor două popoare, a revenit după pandemie. În 2019, am organizat acest festival în șase orașe, un total de opt evenimente, fără să ținem cont de presiunile puse din exterior asupra autorităților locale. Zecile de mii de vizitatori prezenți la fiecare dintre festivalurile noastre au fost întâmpinați cu mâncare tradițională turcească, cu muzică și dansuri tradiționale, pentru a celebra împreună cultura poporului turc. Departe de politică, am servit oameni cu zâmbete și cu dorința de a fi împreună și a crea o comunitate în jurul valorilor culturale.

Având în vedere aceste lucruri, nu înțelegem presiunile și atitudinea celor care fac presiuni la nivelul autorităților locale pentru a nu mai avea loc acest festival atât de îndrăgit de zeci de mii de români. Așa cum am procedat și anii anteriori, în 2022 am depus actele necesare pentru a organiza cea de-a 5-a ediție a festivalului, în perioada 29 – 31 iulie, în Constanța.

Autoritățile nu ne-au dat autorizație pentru a folosi „Parcare laterală a Pavilionului Expozițional Constanța”, motivând lipsa de spațiu, deși doi ani consecutiv am organizat fără probleme festivalul în acel spațiu. De aceea, ne cerem scuze constănțenilor pentru că nu putem organiza Festivalul Turcesc și la Constanța. Cu încrederea că lucrurile se vor schimba în bine, iau autorităților vor înțelege că sunt în slujba cetățenilor și a intereselor constănțenilor, ne exprimăm speranța și dorința de a reveni cât mai curând cu Festivalul Turcesc în Constanța“, spun cei de la Fundația Tuna, organizatorul Festivalului turcesc.

Advertisement

Liderul PMP Constanța, Claudiu-Iorga Palaz, a explicat pentru Ordinea.ro motivele pentru care autoritățile din Constanța au refuzat să organizeze acest festival. Palaz spune că Fundația Tuna nu se află în grațiile regimului de la Ankara și lasă să se înțeleagă că autoritățile constănțene nu au dorit să supere regimul din Turcia.

„Sunt sigur ca adevăratul motiv al neorganizării festivalului turcesc, este faptul că a….strănutat sultanul! Da, da exact! A strămutat Erdogan și autoritățile constănțene au făcut covid de frică! Țin să le amintesc acestora, atât CJC cât și Primăriei Constanța, că România și-a câștigat independența la 1878. Prin urmare, CONSTANȚA nu e pașalâc! Constanța trebuia să aibă curaj la fel ca celelalte județe unde s-au organizat astfel de evenimente culturale de acest gen și să nu se opună. Mă repet: SĂ AIBĂ CURAJ! Românii nu sunt sub jugul nimănui! Vremea imperiilor a apus de mult! Nu mai există, nici țariști, nici, austro-ungari, și nici otomani (fie ei și moderni). România este independentă! Cel puțin așa îmi doresc eu!“, a declarat Claudiu Palaz, fost vicepreședinte al Consiliului Județean, care a organizat un astfel de festival.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions