Connect with us

Administratie

Primăria Constanța și Consiliul Județean, acuzate că au refuzat organizarea la Constanța a Festivalului turcesc

Publicat

la

La Constanța au loc în această perioadă tot felul de festivaluri și manifestări cultural-artistice, pentru care autoritățile scot bani grei din buzunar. Însă, autoritățile județene și cele locale, adică președintele Consiliului Județean, Mihai Lupu, și primarul Vergil Chițac nu au găsit de cuviință să dea girul „Festivalului turcesc“, care nu a primit aprobare pentru organizarea acestui eveniment în Constanța. Lupu trebuia să pună la dispoziție locația (Parcare laterală a Pavilionului Expozițional), iar Chițac trebuia să dea autorizația de funcționare. Fundația TUNA, organizatorul Festivalului turcesc, își arată dezamăgirea față de decizia autorităților din Constanța de a refuza organizarea acestui eveniment, care se pregătea a fi un adevărat festin gastronomic. Culmea este că acest festival a fost organizat în numeroase orașe ale României în acest an, inclusiv în București, mai puțin la Constanța, unde se regăsește cea mai mare parte a minorității turce din România.

„Festivalul turcesc, care se desfășoară în București din 2012 și în diferite orașe ale României din 2016, în numele fuziunii culturii și tradițiilor celor două popoare, a revenit după pandemie. În 2019, am organizat acest festival în șase orașe, un total de opt evenimente, fără să ținem cont de presiunile puse din exterior asupra autorităților locale. Zecile de mii de vizitatori prezenți la fiecare dintre festivalurile noastre au fost întâmpinați cu mâncare tradițională turcească, cu muzică și dansuri tradiționale, pentru a celebra împreună cultura poporului turc. Departe de politică, am servit oameni cu zâmbete și cu dorința de a fi împreună și a crea o comunitate în jurul valorilor culturale.

Având în vedere aceste lucruri, nu înțelegem presiunile și atitudinea celor care fac presiuni la nivelul autorităților locale pentru a nu mai avea loc acest festival atât de îndrăgit de zeci de mii de români. Așa cum am procedat și anii anteriori, în 2022 am depus actele necesare pentru a organiza cea de-a 5-a ediție a festivalului, în perioada 29 – 31 iulie, în Constanța.

Autoritățile nu ne-au dat autorizație pentru a folosi „Parcare laterală a Pavilionului Expozițional Constanța”, motivând lipsa de spațiu, deși doi ani consecutiv am organizat fără probleme festivalul în acel spațiu. De aceea, ne cerem scuze constănțenilor pentru că nu putem organiza Festivalul Turcesc și la Constanța. Cu încrederea că lucrurile se vor schimba în bine, iau autorităților vor înțelege că sunt în slujba cetățenilor și a intereselor constănțenilor, ne exprimăm speranța și dorința de a reveni cât mai curând cu Festivalul Turcesc în Constanța“, spun cei de la Fundația Tuna, organizatorul Festivalului turcesc.

Liderul PMP Constanța, Claudiu-Iorga Palaz, a explicat pentru Ordinea.ro motivele pentru care autoritățile din Constanța au refuzat să organizeze acest festival. Palaz spune că Fundația Tuna nu se află în grațiile regimului de la Ankara și lasă să se înțeleagă că autoritățile constănțene nu au dorit să supere regimul din Turcia.

„Sunt sigur ca adevăratul motiv al neorganizării festivalului turcesc, este faptul că a….strănutat sultanul! Da, da exact! A strămutat Erdogan și autoritățile constănțene au făcut covid de frică! Țin să le amintesc acestora, atât CJC cât și Primăriei Constanța, că România și-a câștigat independența la 1878. Prin urmare, CONSTANȚA nu e pașalâc! Constanța trebuia să aibă curaj la fel ca celelalte județe unde s-au organizat astfel de evenimente culturale de acest gen și să nu se opună. Mă repet: SĂ AIBĂ CURAJ! Românii nu sunt sub jugul nimănui! Vremea imperiilor a apus de mult! Nu mai există, nici țariști, nici, austro-ungari, și nici otomani (fie ei și moderni). România este independentă! Cel puțin așa îmi doresc eu!“, a declarat Claudiu Palaz, fost vicepreședinte al Consiliului Județean, care a organizat un astfel de festival.

Comments

comments

Administratie

Chițac: „În viziunea mea, parcările rezidențiale trebuie licitate“

Publicat

la data de

Scris de

Primarul Constanței, Vergil Chițac, s-a lăudat, astăzi, într-o conferință de presă, că a reușit să adune la masă tot spectrul politic din Consiliul Local pentru a da o nouă formă regulamentului parcărilor. Deși s-a opus din răsputeri modificării acestuia, Chițac a afirmat cu nonșalanță că nu a spus că actualul regulament al parcărilor are o formă foarte bună. Chițac a spus că nouă formă a regulamentului parcărilor va fi urcată spre consultare publică săptămâna viitoare, iar apoi supusă aprobării Consiliului Local. Primarul a mai spus că, totuși, are o nemulțumire legată de faptul că, în viziunea sa, parcările rezidențiale trebuie licitate.

El a mai spus că, toți banii strânși din parcări vor fi cheltuiți tot pentru parcări.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Răsăuțeanu taxează dur ipocrizia lui Chițac: „În 2020 susținea sistemul centralelor de cartier. Acum vrea un CET nou“

Publicat

la data de

Scris de

Liderul consilierilor PSD, Costin Răsăuțeanu îl taxează dur pe primarul Vergil Chițac și îl acuză de ipocrizie, atât pe el, cât și pe liberali. Răsăuțeanu afirmă că, în campania electorală din 2020, candidatul Vergil Chițac susținea că singura soluție pentru încălzirea apartamentelor în municipiul Constanța este sistemul centralelor de cartier.

„Le găsise și locația: structura actualelor puncte termice. Așa după cum era notat în programul său electoral. Program care a dispărut de Altfel, șters fiind de pe site-ul primarului în exercițiu! Mai mult decât atât, candidatul Vergil Chițac înfiera cu mânie liberală soluția pe care administrația PSD a prezentat-o încă din 2019, respectiv construcția unui CET nou cu instalații de cogenerare! Ca să nu mai amintim și faptul că, la acel moment, PNL a votat împotriva propunerii social – democraților.

În 2022, mai precis în cadrul ședinței extraordinare desfășurată ieri, primarul Vergil Chițac în postură de inițiator (!!!) a supus votului proiectul „Sursă de producţie energie utilă termic şi electrică prin cogenerare de înaltă eficienţă, în municipiul Constanţa“. Adică fix ce hulea cu doar doi ani în urmă! Așa cum au procedat și liberalii. Cei care, ieri, l-au votat!

Drept este că acum au fost supuse votului și cheltuielile  legate de proiect în vederea depunerii acestuia în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. La fel de adevărat este, însă, și că banii din PNRR sunt acolo, dar nu ajung în visteria municipiului dacă administrația publică locală nu știe cum să-i acceseze. Iar până acum, administrația Chițac nu a dat dovadă de prea multă pricepere în accesarea de fonduri!“, spune Răsăuțeanu.

„Astăzi (ieri, n.r.) s-a votat un proiect extrem de important pentru Constanța și constănțeni: am trecut într-o nouă etapă a Strategiei de termoficare în sistem centralizat a municipiului Constanța, inițiată de PSD în 2019. Se pare că, până la urmă, soluția PSD a fost una foarte bună, având în vedere faptul că actualul primar o preia și o pune în practică. Trebuie să nu se greșească atunci când se va depune proiectul pentru a primi finanțare. În același timp, trebuie să ne mișcăm repede pentru a nu pierde oportunitatea finanțării prin PNRR. Banii sunt acolo, dar trebuie să știm cum să îi accesăm. Altfel putem să îi pierdem definitiv.

Prețul enorm pe care îl plătesc astăzi constanțenii pe gigacalorie poate să scadă semnificativ, dacă lucrurile se vor mișca rapid și cum trebuie. Constănțenii nu mai pot aștepta ani de zile pentru ca prețul gigacaloriei să scadă și să ajungă la un nivel acceptabil”, mai afirmat Costin Răsăuțeanu.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primăria Constanța va cheltui 1,2 milioane de lei pe muzică de petrecere. Evenimentele vor avea loc în perioada 2 – 4 septembrie

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța caută o firmă care să organizeze evenimentele din perioada 2 – 4 septembrie 2022, care vor avea loc în parcarea de la Plaja Modern. Este vorba despre un spectacol de muzică românească lăutărească și de petrecere, precum și cele ale etniilor. Recitalurile vor fi susținute de artiști, orchestre, tarafuri și ansambluri.

Valoarea totală estimată a acestui spectacol 1.091.230 de lei fără TVA sau 1.298.563 de lei cu TVA.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: