Conecteaza-te cu noi

Administratie

Primăria Constanța spune că au fost dispuse verificări la Poliția Locală după incidentul în care a fost implicată o persoană cu handicap

Published

on

masina politie handicap

Primăria Constanța a reacționat după ce în spațiul public au apărut mai multe imagini în care apar doi polițiști locali care dau dovadă de exces de zel, dispunând ridicarea unui autoturism de pe locurile rezervate persoanelor cu handicap din parcarea centrului comercial Carrefour, deși mașina avea lipite două abțibilduri cu semnele de handicap. În comunicat, Primăria spune că la nivelul Direcției generale Poliția Locală Constanța au fost dispuse verificări. Pe de altă parte, autoritatea locală încearcă în comunicat să le găsească justificări celor doi agenți, spunând că aceștia au acționat legal.

„În urma acestor verificări, a rezultat că, în jurul orelor 19:00, a fost înregistrată la dispecerat o sesizare cu privire la parcarea unui autovehicul neregulamentar, pe loc de handicapat. Un echipaj format din 2 polițiști locali cu atribuții în domeniul circulației pe drumurile publice s-a deplasat la fața locului unde a constatat că un număr de 4 autoturisme sunt parcate pe locurile adaptate, rezervate și semnalizate prin semnul internațional pentru persoane cu handicap fără a avea afișat la loc vizibil așa cum prevede Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap card/legitimație care să le confere acest drept. În consecință, 2 conducători auto au fost sancționați contravențional cu amenda în cuantum de 2000 lei, iar pentru 2 autoturisme s-a dispus măsura tehnico administrativă de ridicare, inclusiv pentru autoturismul în cauză, în conformitate cu prevederile art 100 alin. 1 lit. g din Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap actualizată care prevede următoarele: „parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate și semnalizate prin semn internațional pentru persoane cu handicap, cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei și ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv”. Menționam ca la autoturism nu s-a prezentat conducătorul auto.

La restituirea vehiculului, s-a ținut cont de faptul că persoana care utiliza vehiculul în cauză era o persoana cu handicap care deținea card/legitimație, dar nu a ținut cont de prevederile legale, în sensul ca nu l-a avut afișat la loc vizibil. Având în vedere aceste aspect, persoana a  fost sancționată cu avertisment.

Cu privire la modul de acțiune și comportamentul polițiștilor locali vă comunicăm faptul că se fac verificări, iar în situația în care se constată că au fost încălcate prevederile legale se vor fi dispune măsuri în consecință.

Advertisement

Reamintim ca in conformitate cu prevederile art. 65 alin. 2 și 3 din Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. 2 – Persoanele cu handicap sau reprezentanții legali ai acestora, la cerere, pot beneficia de un card-legitimație pentru locurile gratuite de parcare. Autovehiculul care transportă o persoană cu handicap posesoare de card legitimație beneficiază de parcare gratuită. 3 – Modelul cardului-legitimație va fi stabilit în normele metodologice de aplicare a prevederilor prezentei legi. Eliberarea cardurilor se face de către autoritățile administrației publice locale.

De asemenea, facem precizarea că anual Direcția generală poliția locală Constanța desfășoară campanii de informare a cetățenilor cu privire la utilizarea locurilor rezevate persoanelor cu handicap care pot fi ocupate doar prin afișarea la loc vizibil a cardului/legitimației model al comunității europene prevăzut în mod express de art. 40 din NORMELE METODOLOGICE din 14 martie 2007 de aplicare a prevederilor Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Facem apel pe această cale la toate persoanele îndreptățite să ocupe locuri de parcare adaptate, rezervate și semalizate prin semnul internațional pentru persoane cu handicap să respecte prevederile legale, în sensul că atunci când ocupă un astfel de loc de parcare să afișeze la loc vizibil cardul/ legitimația pentru a evita situații de natura celor mai sus menționate , iar cei ce nu dețin astfel de carduri/legitimații să solicite de la autoritățile publice locale eliberarea acestuia.

Totodată, precizăm faptul că sprijinirea și îndrumarea acestor categorii de persoane reprezintă o prioritate pentru Direcția generală poliția locală Constanța, iar incidentul petrecut în data de 03.01.2022 este unul regretabil, fapt pentru care în perioada următoare vom desfăsura noi campanii de informare și conștientizare a persoanelor cu handicap pentru a beneficia în mod corect de toate drepturile conferite de Legea 448/2006 actualizată.“, notează Primăria.

Citește și:

Advertisement

Persoană cu dizabilități din Constanța, umilită de doi polițiști locali – VIDEO

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions