Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Primăria Constanța vinde terenurile din Satul de Vacanță

Published

on

Strânsă cu ușa din toate părțile și aflată într-o puzderie de litigii prin care i se solicită sume uriașe, de ordinul zecilor de milioane de euro, Primăria Constanța a găsit o supapă, ca să mai aspire  la  niște bani. Autoritatea a descoperit că acum 45 de ani, un secretar comunist al orașului a acordat o suprafață de 26.245 de metri pătrați, în folosință – fără termen și fără plată – către Uniunea Generală a Cooperativelor de Consum. Vorbim aici de Decizia 66 din 14 martie 1972, semnată de Vasile Vâlcu, președintele de atunci al Consiliului Popular al Municipiului Constanța. Prin efectul acesteia, s-a înființat Satul de Vacanță, cu 24 de case țărănești, ridicate după specificul arhitectural al unor zone precum Olt, Prahova, Harghita sau Timiș. După 45 de ani în care sintagmele ”fără plată” și ”fără termen” au avut înțelesul lor de dicționar, Primăria s-a socotit să facă ceva bani din terenul acordat… fără bani. Recent, autoritatea a notificat proprietarii caselor din Satul de Vacanță  că nu dețin un drept real asupra terenurilor ocupate, în conformitate cu noul cod civil, acela care, de vreme ce e nou, nu era în vigoare la momentul obținerii terenului în folosință gratuită. Primăria îi somează să opteze în termen de 30 de zile fie pentru cumpărarea directă a terenurilor, fie pentru constituirea unui drept de superficie cu titlu oneros. Oneros, adică în schimbul unei sume de bani.

”În situația în care nu optați pentru niciuna din variantele propuse (cumpărare sau constituire drept de superficie cu titlu oneros), municipiul Constanța își rezervă dreptul de a întreprinde toate măsurile legale ce se impun în conformitate cu prevederile legale în vigoare”, se mai arată în notificare.

Dar dincolo de formularea tăioasă, măsurile legale nu prea sunt cunoscute. Casele au fost ridicate legal, iar proprietarii lor sunt înscriși în Cartea Funciară. Fostele unități cooperatiste menționate în Decizia 66 din 1972 s-au retras de mult din afacere. De-a lungul timpului, casele din Sat au intrat în patrimoniul unor societăți private, care au cumpărat de la Cooperație. În mod tacit, li s-a recunoscut și lor dreptul să folosească terenul gratuit. Mulți dintre operatori au cerut autorizație pentru modernizarea clădirilor, pentru extinderi sau recompartimentări, depunând de fiecare dată și actul din 1972 cu privire la folosința fără termen și fără plată a terenului aferent. Actul de folosință gratuită a fost recunoscut de fiecare dată. Acum, Primăria nu-l mai recunoaște, pregătindu-se să încaseze bani buni din vânzarea terenurilor sau din taxele de superficie.

”Am primit notificări, iar în perioada următoare vom angaja o casă de avocatură. Au fost numeroase situații în anii trecuți când operatorii economici din Satul de Vacanță au cerut să cumpere terenul. Prețul era accesibil, însă nu s-au dat aprobări. Acum, când prețul este sus, suntem somați să optăm pentru cumpărare sau superficie în termen de 30 de zile, fără să știm un preț. De asemenea, ni se impune să plătim integral, dintr-o singură tranșă, prețul ce urmează a fi stabilit de evaluatori aflați sub contract cu Primăria, tot într-un termen de 30 de zile de la data comunicării. Este o situație forțată, tocmai de aceea vrem să consultăm o casă de avocatură.” – declară Mircea Ștefan, președintele Asociației Operatorilor Economici din Satul de Vacanță.

De partea cealaltă, Primăria Constanța, prin purtătorul de cuvânt Ionela Halciuc, spune că notificările se bazează pe o decizie a Curții de Conturi. Cu alte cuvinte, autoritatea a fost obligată să procedeze în acest sens. De asemenea, procedura de vânzare a bunurilor imobile este prevăzută într-o hotărâre a Consiliului Local, care exclude posibilitatea plății în rate.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions