Exclusiv Slide

A început demolarea fostei grădinițe Integrata. Pe strada Corbului răsar două blocuri de zece etaje

nov. 07, 2017 Adrian Cârlescu

Clădirea cu parter și etaj de pe strada Corbului nr. 3, în care a funcționat de-a lungul timpului grădinița ”Steluțele Mării”, oficiul poștal nr. 4 și biroul local al Autorității Rutiere Române (ARR) se află de azi în plin proces de demolare. Lucrarea afectează doar un corp al clădirii, respectiv corpul C1, și a fost autorizată de Primăria Constanța pe 27.10.2017. Beneficiarul este firma Euro House Construct SRL, controlată de omul de afaceri turc  Ramazan Gur. Euro House intenționează să ridice două blocuri de zece etaje având PUZ aprobat în acest sens pentru strada Corbului nr. 3.

Imagini din timpul demolării

Potrivit documentării noastre, clădirea pusă acum, în parte, la pământ a fost construită în anul 1976, de fosta Întreprindere Integrată de Lână, popular cunoscută sub numele ”Integrata”. În iulie 2005, clădirea a fost vândută unor persoane particulare, probabil în procesul de lichidare a societății Tomistex  (denumirea sub care a funcționat după revoluție fosta  Întreprindere Integrată de Lână). Clădirea se afla atunci în folosința grădiniței Steluțele Mării, care deși a făcut demersuri pentru a împiedica acest proces nu a reușit să obțină satisfacție. După ani buni de litigii, memorii și audiențe, grădinița a fost obligată să se mute în sediul Școlii nr. 21 IL Caragiale, de pe strada Corbului nr. 2. Ulterior, imobilul eliberat a fost închiriat unor societăți comerciale. O vreme, corpul C1 a fost utilizat de oficiul poștal nr. 4. De asemenea, în imobil a funcționat Autoritatea Rutieră Română. Potrivit directorului acestei instituții, Marian Butnaru, contractul s-a încheiat în anul 2011, la inițiativa conducerii centrale de la București. ARR Constanța a plătit chirie societății Euro House Construct SRL, însă în vara acestui an și-a găsit un nou sediu, având în vedere planurile de investiții de pe strada Corbului nr. 3.

Așa arăta locația până în vara acestui an

Așa cum spuneam mai sus, Euro House Construct SRL intenționează să construiască două blocuri de zece etaje, cu parter și două niveluri de subsol. Societatea a obținut un aviz de oportunitate din partea Primăriei Constanța, în anul 2014, în vederea elaborării unui PUZ. Aprobările au ieșit în ianuarie 2017, astfel că, mai departe, societatea a obținut un certificat de urbanism, în aprilie 2017, pentru cele două blocuri și o autorizație de demolare a clădirii vechi, în 27 octombrie a.c. Deși nu deține încă o autorizație de construire, societatea a curățat vegetația și a tăiat zeci de copaci încă din vară, iar mai apoi a săpat gropi de fundație. Deși cazul a fost semnalat de presă, autoritățile nu au înștiințat opinia publică referitor la vreo măsură adoptată pentru sancționarea acestui comportament.

Comments

comments

Adrian Cârlescu

About The Author

Adrian Cârlescu este absolvent al Facultăţii de Filozofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui masterat de filozofia culturii în cadrul aceleiaşi facultăţi (2000). Activează în presa locală, constănţeană, din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigaţii la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro. De-a lungul timpului a publicat anchete jurnalistice despre retrocedările lui Radu Mazăre, introducerea Pădurii Comorova în intravilan şi vânzarea ei, abuzul judiciar de la Fruvimed Medgidia SA, geneza Fondului Proprietatea, jaful din piscicultură, interesele din zona investiţiilor în energia eoliană, averea ascunsă şi faptele reprobabile ale unor politicieni, magistraţi sau oameni de afaceri abonaţi la lucrări publice. În 2014, a publicat cartea-document „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”. În 2015, a publicat, alături de dr. Sorin Marcel Colesniuc, lucrarea „O istorie a oraşului Cernavodă”, redactând, în baza documentelor de arhivă, secţiunea dedicată evoluţiei oraşului din 1878 până în prezent.