Exclusiv Slide

Orașul liberal în care s-a renovat, discret, un monument sovietic (galerie foto)

nov. 10, 2017 Adrian Cârlescu

Într-o discreție tulburată doar de câteva poze rătăcite pe Facebook, zeci de morminte și un obelisc ridicat în anii stalinismului pentru slăvirea armatei sovietice au fost renovate exemplar… la Techirghiol. ”Glorie eternă ostașilor sovietici căzuți în lupta pentru libertatea și independența Uniunii Sovietice. Slavă eroicei armate sovietice care a eliberat România de sub jugul cotropitorilor fasciști.” – așa scrie pe monumentul proaspăt renovat. Primarul localității este liberal. Acesta a participat pe 9 mai 2017 la inaugurarea monumentului renovat și s-a pozat alături de veteranii sovietici sub sigla URSS. Fotografiile n-au ajuns niciodată în presă, însă au rămas pe Facebook, în contul unui participant. ”Ca gazde primitoare, am zis că este frumos să-i întâmpinăm”, s-a explicat primarul pentru Ordinea.Ro.

În cimitirul din Techirghiol există o parcelă de onoare în care sunt înmormântați ostași sovietici. Localitatea nu a fost scena vreunei confruntări armate în timpul celui de-al doilea război mondial. Însă, ca toate localitățile din Dobrogea, a găzduit un comandament sovietic în anii de cruntă comunizare a țării. Vorbim aici de anii Colhozurilor și Sovromurilor. Ani în care elita intelectuală și politică a țării, în frunte cu liberalii, a înfundat lagărele de muncă forțată și închisorile cu experimentele lor terifiante de depersonalizare animalică. Ostașii sovietici de la Techirghiol sunt decedați în această perioadă de pace… și ocupație. Ei au fost înmormântați într-o secțiune aparte a cimitirului din localitate, calificată potrivit legislației actuale drept ”parcelă de onoare”. Cel mai probabil, în anii stalinismului, în această secțiune a fost ridicat și obeliscul, după un tipic întâlnit în alte zeci de localități din România. După revoluție, așa cum s-a întâmplat peste tot în țară, mormintele și monumentul nu s-au mai bucurat de nicio atenție din partea autorităților.

În anul 2015, când se împlineau 70 de ani de la încheierea celui de-al doilea război mondial, Federația Rusă și-a declarat deschis interesul de a finanța reabilitarea mormintelor și monumentelor sovietice din România. O amplă operațiune de acest fel s-a desfășurat cu privire la monumentul ostașului sovietic din Cimitirul Central din Constanța, acest eveniment fiind amplu mediatizat. Însă la acea dată, nu s-a spus o vorbă de parcela de onoare de la Techirghiol. Totuși, există câteva fotografii ale monumentului și mormintelor, așa cum arătau în 2015. Și nu erau renovate.

AȘA ARĂTA MONUMENTUL SOVIETIC ÎN 2015

Un an mai târziu, mai exact pe 17 mai 2016, Ambasada Rusiei la București a publicat pe pagina ei de Facebook un text cu privire la ceremoniile organizate în România la 71 de ani de la ”Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei”. În acest text, se afirmă că ”în perioada 7-10 mai (2016 – n.n.), oaspeții din Rusia la invitația Consulului General la Constanța și Comunității Rușilor Lipoveni din România au vizitat Dobrogea unde au participat la acțiuni festive și ceremonia de depunere a coroanelor de flori la cimitire memoriale ale ostașilor sovietici din Tulcea și Techirghiol.”. În sfârșit, pe 9 mai 2017, la Techirghiol a avut loc un nou ceremonial, de la care s-au păstrat și fotografii. Potrivit acestora, parcela de onoare era proaspăt renovată, iar monumentul care glorifică armata sovietică arăta ca nou. În fotografii, așa cum menționam mai sus, apare și primarul liberal al localității, Iulian Soceanu. Acesta spune că nu a avut niciun rol în renovarea mormintelor și obeliscului.

PLACA PLINĂ DE GLORII, REFĂCUTĂ, AȘA CUM ARĂTA LA CEREMONIA DIN MAI 2017

”Eu am fost invitat de veteranii de război. A fost ceva ad-hoc, nu a fost un protocol. Ca gazde primitoare, am zis că este frumos să-i întâmpinăm. A fost domnul Consul, veterani ruși și români. Au depus o coroană de flori… Mi s-a părut normal să particip, am fost invitat de veteranii din oraș, cei de la Cultul Eroilor.”, declară Soceanu.

Comments

comments

Adrian Cârlescu

About The Author

Adrian Cârlescu este absolvent al Facultăţii de Filozofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui masterat de filozofia culturii în cadrul aceleiaşi facultăţi (2000). Activează în presa locală, constănţeană, din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigaţii la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro. De-a lungul timpului a publicat anchete jurnalistice despre retrocedările lui Radu Mazăre, introducerea Pădurii Comorova în intravilan şi vânzarea ei, abuzul judiciar de la Fruvimed Medgidia SA, geneza Fondului Proprietatea, jaful din piscicultură, interesele din zona investiţiilor în energia eoliană, averea ascunsă şi faptele reprobabile ale unor politicieni, magistraţi sau oameni de afaceri abonaţi la lucrări publice. În 2014, a publicat cartea-document „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”. În 2015, a publicat, alături de dr. Sorin Marcel Colesniuc, lucrarea „O istorie a oraşului Cernavodă”, redactând, în baza documentelor de arhivă, secţiunea dedicată evoluţiei oraşului din 1878 până în prezent.