Primarul Constanței, Vergil Chițac, va propune, astăzi, în ședința Consiliul Local extraordinară, un proiect de hotărâre privind aprobarea depunerii proiectului „Construirea de insule ecologice digitalizate în municipiul Constanța”, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. Este vorba de platforme de gunoi ecologice supraterane. Potrivit studiului de oportunitate, corelând numărul de locuitori cu specificațiile ghidului solicitantului, Primăria Constanța poate solicita finanțare pentru un număr de maxim 275 de insule ecologice digitalizate. Documentația arată că insulele ecologice subterane nu sunt eligibile pentru finanțarea prin PNRR și, de aceea, sunt propuse două tipuri de construcții:
- insulă ecologică supraterană încasetată cu 5 containere de câte 1,1 metri cubi pentru toate cele cinci fracții: biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic și metal, hârtie și carton.
„Insulele ecologice digitalizate funcționează pe principiul transmiterii operatorului de salubritate a unui mesaj atunci când capacitatea maximă a fost atinsă. Acest tip de insule sunt indicate pentru zone în care densitatea populației este mică, numărul optim de gospodării fiind de 200.“
- Insulă supraterană compusă din 5 containere individuale cu golire din partea inferioară cu următoarele capacități pentru cele 5 fracții: biodegradabil între 2 mc și 3 mc, rezidual între 2 mc și 3 mc, sticlă între 2 mc și 3 mc, plastic și metal între 3 mc și 5 mc, hârtie și carton între 3 mc și 5 mc.
„Acest tip de insule au o capacitate mult mai mare decât tipul 1 și sunt recomandate zonelor cu aglomerație mare. Corelând numărul maxim de gospodării existente în Constanța cu numărul de gospodării deservite de o insulă de tip 1, rezultă că ar fi necesare minim 500 de insule ecologice de tip 1. Însă, având în vedere că în ghidul solicitantului numărul acestora este limitat la 275, propunem solicitarea numărului maxim de insule de tip 2, adică 150, și a 125 de insule de tip 1“, se arată în raport.