Conecteaza-te cu noi

Politica

Primăria Costinești trage în jug de dragul primarului Traian Cristea. Va trebui să restituie 104.022, 81 Euro plus dobândă!!

Published

on

În urmă cu ceva vreme, vă prezentam situația unui teren din Costinești, pe care Arhiepiscopia Tomisului îl cedase Primăriei pentru a construi o stație de epurare. Dar să o luăm cu începutul pentru a vă reaminti cum au stat lucrurile. În anul 1998, a fost târnosită biserica Mănăstirii Sfânta Elena de la Mare, construită pe locul donat bisericii de către mama Regelui Mihai, Regina mama Elena, în anul 1926. Aşezământul se întinde pe o suprafaţă de 5 ha de teren, aproape de malul mării. În anul 2008, Mănăstirea prinsese contur, dar nu era branşată la reţeaua de canalizare. Primarul din Costineşti, Traian Cristea, s-a arătat foarte preocupat de rezolvarea acestei probleme, așa că a propus Arhiepiscopiei Tomisului o soluţie juridică de bun simţ. Acesta a cerut Arhiepiscopiei să cedeze o suprafaţă (liberă de construcţii) de 8.000 de metri pătraţi din terenul complexului monahal, undeva în apropierea mării, în vederea construirii unei staţii de epurare. La schimb, Primăria Costineştiului oferea o suprafaţă similară, undeva în „pântecul” câmpului. Propunerea în cauză s-a materializat printr-un act notarial, în care se menţiona angajamentul ferm al Primăriei de a utiliza suprafaţa primită de la Arhiepiscopia Tomisului exclusiv în interesul comunităţii. După un timp, Primăria a branşat Mănăstirea la reţeaua de canalizare, însă ideea construirii staţiei de epurare a fost abandonată. Nici nu se putea altfel, de vreme ce Uniunea Europeană finanţa un proiect gigantic de acest tip la Eforie Sud, pentru epurarea apelor uzate, de la Agigea, până la Costineşti.

Arhiepiscopia a ieșit din proces după ce și-a recâștigat terenul

Proiectul se afla în derulare încă din anul 2007, astfel încât propunerea lui Cristea de a construi o nouă staţie ne apare acum mai degrabă ca un abuz de încredere, al cărui singur scop a fost acela de a prelua în patrimoniul localităţii, pe care-l gestiona ca primar, suprafaţa de 8.000 mp din apropierea mării. Planul a fost abandonat, dar terenul nu a fost restituit Arhiepiscopiei Tomisului. El  a fost vândut lui Petre Stancă și soției sale, Mihaela, pe data de 20.08.2008. Aceadstă tranzacție, care părea pusă la cale dinainte, a stârnit indignarea Arhiepiscopiei Tomisului, care a iniţiat un proces la Tribunalul Constanţa, cerând anularea actului de vânzare, a actului de schimb anterior, precum şi repunerea părţilor în situaţia anterioară. Cererea legitimă a Arhiepiscopiei a fost încuviinţată de instanţele de judecată. Ulterior, cele două persoane fizice, mizând pe calitatea lor de cumpărători de bună-credinţă, au chemat în judecată Primăria Costineştiului, cerând daune consistente. Preocesul s-a derulat pe o perioadă mai lungă de vreme, de la sfârșitul anului 2015, până la începutul lunii iunie a.c., când Curtea de Apel Constanța a dat câștig de cauză familiei Stancă.

 Pronunțarea a avut loc pe data de 1 iunie

În ședința publică din data de 1 iunie 2016, ședință ignorată de aproape toată lumea dat fiind faptul că mai erau doar câteva zile până la alegerile locale, care suscitau interesul tuturor, instanța de judecată a decis: “Admite apelul. Schimbă sentinţa apelată în sensul că admite în parte acţiunea. Obligă pârâta comuna Costineşti la plata către reclamanţi a sumei de 104.022,81 euro în echivalent lei la data plăţii. Admite în parte cererea reclamanţilor de obligare la plata dobânzii legale şi obligă pârâta la plata dobânzii prevăzute de art.3 alin.3 din OG nr. 13/2011 începând cu 18.11.2014 până la plata efectivă a debitului principal de 104.022,81 euro. Respinge restul pretenţiilor ca neîntemeiate. Obligă pârâta la plata către reclamanţi a sumei de 12.947,08 lei reprezentând cheltuieli de judecată. Dă în debit reclamanţii cu suma de 4.814 lei reprezentând taxă judiciară de timbru aferentă pretenţiilor analizate de prima instanţă. Cu recurs în 30 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 01.06.2016.” Adică, ce să mai discutăm? Primăria Costinești are de plătit o sumă foarte mare de bani, pe de-o parte va trebui să restituie banii încasați de la familia Stancă, iar pe de altă parte va trebui să achite și penalizările. Una peste alta, ar însemna cam 8-10% din bugetul pe un an al primăriei Costinești.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions