Connect with us

Politica

Primăria Costinești trage în jug de dragul primarului Traian Cristea. Va trebui să restituie 104.022, 81 Euro plus dobândă!!

Maria Ionescu

Publicat

la

În urmă cu ceva vreme, vă prezentam situația unui teren din Costinești, pe care Arhiepiscopia Tomisului îl cedase Primăriei pentru a construi o stație de epurare. Dar să o luăm cu începutul pentru a vă reaminti cum au stat lucrurile. În anul 1998, a fost târnosită biserica Mănăstirii Sfânta Elena de la Mare, construită pe locul donat bisericii de către mama Regelui Mihai, Regina mama Elena, în anul 1926. Aşezământul se întinde pe o suprafaţă de 5 ha de teren, aproape de malul mării. În anul 2008, Mănăstirea prinsese contur, dar nu era branşată la reţeaua de canalizare. Primarul din Costineşti, Traian Cristea, s-a arătat foarte preocupat de rezolvarea acestei probleme, așa că a propus Arhiepiscopiei Tomisului o soluţie juridică de bun simţ. Acesta a cerut Arhiepiscopiei să cedeze o suprafaţă (liberă de construcţii) de 8.000 de metri pătraţi din terenul complexului monahal, undeva în apropierea mării, în vederea construirii unei staţii de epurare. La schimb, Primăria Costineştiului oferea o suprafaţă similară, undeva în „pântecul” câmpului. Propunerea în cauză s-a materializat printr-un act notarial, în care se menţiona angajamentul ferm al Primăriei de a utiliza suprafaţa primită de la Arhiepiscopia Tomisului exclusiv în interesul comunităţii. După un timp, Primăria a branşat Mănăstirea la reţeaua de canalizare, însă ideea construirii staţiei de epurare a fost abandonată. Nici nu se putea altfel, de vreme ce Uniunea Europeană finanţa un proiect gigantic de acest tip la Eforie Sud, pentru epurarea apelor uzate, de la Agigea, până la Costineşti.

Arhiepiscopia a ieșit din proces după ce și-a recâștigat terenul

Proiectul se afla în derulare încă din anul 2007, astfel încât propunerea lui Cristea de a construi o nouă staţie ne apare acum mai degrabă ca un abuz de încredere, al cărui singur scop a fost acela de a prelua în patrimoniul localităţii, pe care-l gestiona ca primar, suprafaţa de 8.000 mp din apropierea mării. Planul a fost abandonat, dar terenul nu a fost restituit Arhiepiscopiei Tomisului. El  a fost vândut lui Petre Stancă și soției sale, Mihaela, pe data de 20.08.2008. Aceadstă tranzacție, care părea pusă la cale dinainte, a stârnit indignarea Arhiepiscopiei Tomisului, care a iniţiat un proces la Tribunalul Constanţa, cerând anularea actului de vânzare, a actului de schimb anterior, precum şi repunerea părţilor în situaţia anterioară. Cererea legitimă a Arhiepiscopiei a fost încuviinţată de instanţele de judecată. Ulterior, cele două persoane fizice, mizând pe calitatea lor de cumpărători de bună-credinţă, au chemat în judecată Primăria Costineştiului, cerând daune consistente. Preocesul s-a derulat pe o perioadă mai lungă de vreme, de la sfârșitul anului 2015, până la începutul lunii iunie a.c., când Curtea de Apel Constanța a dat câștig de cauză familiei Stancă.

 Pronunțarea a avut loc pe data de 1 iunie

În ședința publică din data de 1 iunie 2016, ședință ignorată de aproape toată lumea dat fiind faptul că mai erau doar câteva zile până la alegerile locale, care suscitau interesul tuturor, instanța de judecată a decis: “Admite apelul. Schimbă sentinţa apelată în sensul că admite în parte acţiunea. Obligă pârâta comuna Costineşti la plata către reclamanţi a sumei de 104.022,81 euro în echivalent lei la data plăţii. Admite în parte cererea reclamanţilor de obligare la plata dobânzii legale şi obligă pârâta la plata dobânzii prevăzute de art.3 alin.3 din OG nr. 13/2011 începând cu 18.11.2014 până la plata efectivă a debitului principal de 104.022,81 euro. Respinge restul pretenţiilor ca neîntemeiate. Obligă pârâta la plata către reclamanţi a sumei de 12.947,08 lei reprezentând cheltuieli de judecată. Dă în debit reclamanţii cu suma de 4.814 lei reprezentând taxă judiciară de timbru aferentă pretenţiilor analizate de prima instanţă. Cu recurs în 30 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 01.06.2016.” Adică, ce să mai discutăm? Primăria Costinești are de plătit o sumă foarte mare de bani, pe de-o parte va trebui să restituie banii încasați de la familia Stancă, iar pe de altă parte va trebui să achite și penalizările. Una peste alta, ar însemna cam 8-10% din bugetul pe un an al primăriei Costinești.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

PSD contraatacă pe tema pensiilor speciale. Ciolacu propune o monedă de schimb: Banii să meargă la dublarea alocațiilor

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Principalele partide se întrec în renunțarea la pensii speciale. După ce parlamentarii USR și-au dat demisiile pentru a nu primi pensii speciale, cei de la PSD vin și contraatacă. Liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Alfred Simonis, i-a făcut populiști pe cei de la USR pentru că demisiile lor ar urma să intre în vigoare începând cu data de 18 decembrie, adică cu două zile înainte de expirarea mandatelor. Mai mult de cât atât, Simons a afirmat că ar fi mai bine ca Guvernul Orban să vină astăzi cu o Ordonanță de Urgență prin care pensiile speciale să fie eliminate. Pe de altă parte, președintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a anunţat că va convoca de îndată birourile permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului penru eliminarea pensiilor speciale, cu condiţia ca banii să fie utilizaţi pentru dublarea alocaţiilor. Liderul PSD adaugă că asta înseamnă ca PNL şi USR să nu mai chiulească şi să deblocheze activitatea Senatului.

„Voi convoca de îndată Birourile Permanente Reunite pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, cu condiţia ca aceşti bani să fie folosiţi pentru DUBLAREA ALOCAŢIILOR! Asta înseamnă ca PNL şi USR să nu mai chiulească şi să deblocheze urgent activitatea Senatului. Până atunci, tot ce fac se numeşte minciună şi populism ieftin!”, a scris Marce Ciolacu marţi pe Facebook.

Nici liberalii nu se lasă mai prejos. Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a anunțat că a solicitat dezbaterea în regim de urgență a inițiativei legislative care prevede abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Liberalii exclud scenariul care prevede tăierea salariilor bugetarilor

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, reacționează după ce economistului-şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea, a declarat că un scenariu pentru economii la buget poate fi tăierea salariilor bugetarilor.

„Eu nu cred în declaraţia, aşa, nevinovată a domnului Lazea. Din ce ştiu eu, domnul Lazea este un discipol al lui Florin Georgescu (prim viceguvernator al BNR n.r). Să te trezeşti în mijlocul campaniei electorale să spui, chiar dacă şi-a asumat-o dânsul aşa, pe persoană fizică, nu punctul de vedere al Băncii Naţionale, că vrei să tai salariile mie mi se pare că este un sprijin personal al domnului Lazea pentru o posibilă discuţie, pentru o temă care după mine este o temă falsă. Infirm categoric acest scenariu, infirm categoric scenariul creşterii taxelor. Am spus foarte clar în programul de guvernare: taxele nu vor creşte, nu vom tăia salariile bugetarilor”, a explicat Virgil Popescu, luni seara, la Realitatea Plus.

El a subliniat că, potrivit datelor statistice, venitul mediu salarial a crescut cu 7,5% faţă de cel din septembrie 2019 şi a reiterat că se poate vorbi despre o îngheţare a salariilor demnitarilor, care oricum sunt prea mari.

“Dar să vorbim despre îngheţarea salariilor bugetarilor, a oamenilor este exclus…sau tăierea”, a spus ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Economistul şef al BNR, Valentin Lazea, a declarat joi că se pot imagina soluţii pentru bugetari – pentru că nu este deloc normal ca salariul mediu în sectorul bugetar să fie mai mare decât în mediul privat. El a venit cu un exemplu de soluție, respectiv săptămâna de lucru de patru zile pentru bugetari, cu reducerea cu o cincime a salariului acestora.

Sursa: agerpres.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

USR-iștii au făcut coadă în Parlament pentru a-și da demisiile. Au renunțat la pensiile speciale

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Parlamentarii USR au făcut coadă azi la Parlament pentru a-și depune demisiile din funcții, pentru a nu beneficia de pensiile speciale. Printre cei care și-au depus demisia se numără și deputatul de Constanța al USR Stelian Ion, care a declarat că deputații și senatorii nu au nevoie de pensii speciale și nu de aceea sunt ei în Parlament.

„Suntem în Parlament pentru a reprezenta oamenii, nu pentru beneficii“, a declarat Stelian Ion.

Deși demisia va intra în vigoare în 18 decembrie, așa cum a anunțat Cosette Chichirău, astăzi, la Parlament, prin gestul lor, parlamentarii USR vor pierde dreptul de a mai primi pensia specială aferentă tuturor parlamentarilor. Parlamentarii trebuie să execute un mandat integral pentru a se califica pe viață la pensia specială, iar senatorii și deputații USR vor avea un mandat fără câteva zile.

„Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat parlamentar”, conform Statutului deputaţilor şi senatorilor, art. 48 indice 1 alin 4.

Sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: