Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Primarul inculpat din Agigea și-a pus secretarul să ceară în instanță dizolvarea Consiliului Local

Published

on

Aflat în mijlocul unui imens scandal, în care s-a ajuns la strângerea de semnături pentru demiterea sa, primarul PSD-ist din Agigea l-a pus pe secretarul general al comunei să ceară unei instanțe de judecată constatarea dizolvării de drept a Consiliului Local. Acțiunea a fost înregistrată pe 14 aprilie 2021, la secția de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța. Deocamdată, nu s-a stabilit primul termen de judecată.

Pe secretar îl cheamă Traian Bureța. Acesta a fost numit recent și provizoriu în funcție, prin dispoziție a primarului Cristian Maricel Cîrjaliu.

Traian Bureța a fost șeful biroului de investigații criminale al Poliției Transporturi din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța. Structura pe care a condus-o a fost zdruncinată de un imens scandal judiciar în anul 2008, când un ofițer din subordinea sa a fost arestat preventiv și anchetat de DNA pentru luare de mită (15.000 de euro) – mai multe detalii AICI. Bureța s-a pensionat în anul 2016. Din februarie 2018 a ocupat funcția de șef serviciu Poliție Locală din cadrul Primăriei Agigea. În campania electorală pentru alegerile locale din 2020, Bureța s-a evidențiat prin amenzi aplicate lui Gabriel Ciobanu, principalul contracandidat al primarului Cîrjaliu. În aceeași campanie, Poliția Locală condusă de Bureța a procedat, ca pe vremea Miliției, la identificarea și amendarea unor cetățeni care l-au criticat pe Maricel Cîrjaliu pe Facebook. După alegeri, un alt critic al primarului Cîrjaliu, pe numele său Ionuț Frunză, a declarat că Bureța l-a amenințat că îi va demola gardul cu excavatorul. Frunză a furnizat o filmare cu un moment de intimidare orchestrat de Bureța.

Advertisement

Ultimul act semnat de Traian Bureța în calitate de șef al Poliției Locale Agigea datează din 26 martie 2021, când a participat, alături de primar și de alte persoane, la o ședință a comitetului local pentru situații de urgență. Ulterior acestei date, el a fost promovat ca secretar general al comunei, prin dispoziția primarului Cîrjaliu.

Despre inițiativa dizolvării Consiliului Local a vorbit anterior chiar primarul Cristian Maricel Cîrjaliu, într-un clip postat pe Facebook pe 8 aprilie 2021. Așadar, ideea dizolvării aparține primarului, chiar dacă a fost pusă formal în practică, prin cererea adresată instanței, de către fostul șef  al Poliției Locale, promovat ca secretar general probabil în acest scop.

Pohta ce-a pohtit Maricel

Cristian Maricel Cîrjaliu a premeditat dizolvarea Consiliului Local încă de la începutul noului său mandat de primar. Vorbim de un mandat câștigat la mustață, cu numai 31 de voturi în plus față de contracandidatul său, Gabriel Ciobanu de la USR. Practic, Maricel a câștigat cu voturile dintr-un cartier extrem de sărac al comunei Agigea. Iar după ce s-a văzut pe funcție, s-a pomenit pentru prima oară în experiența sa administrativă de aproape o viață cu un Consiliu Local ostil.

În vremurile bune, Maricel reușise să controleze total Consiliul, câștigând majorități confortabile constituite din oameni mai nepregătiți decât el și în orice caz extrem de obedienți. Ca dovadă, aceștia au fost de acord chiar să voteze ca primarul lor să devină cetățean de onoare, iar fiica sa să cumpere fără licitație publică un teren în localitate, la un preț nerușinat de mic.  Primarul PSD-ist merita titlul de cetățean de onoare la fel de mult ca și primarul din serialul Las Fierbinți, cel care, aidoma celui real de la Agigea, s-a proclamat cetățean de onoare, strigându-le oamenilor că sunt niște nesimțiți care nu-l merită pe el. Maricel nu era vreun erou, ca să merite titlul, ci un țăran interesat să parvină sub aspect material și moral.

Ca dovadă suplimentară, primarul din Agigea nu s-a rușinat să se înscrie la un doctorat în Republica Moldova, la o universitate cunoscută mai degrabă ca o fabrică de diplome. Referatele pe care le-a publicat în timpul doctoratului erau furturi intelectuale grosolane. De ce a furat? Ca să pară mai intelectual decât era în realitate. Cumva pe calapodul prin care Elena Ceaușescu la vremea ei își luase titluri academice fără merit, ca să nu creadă lumea ce era în realitate: o proastă fără pereche.

Advertisement

În mandatele trecute, puținii consilieri care i s-au opus lui Cîrjaliu au fost excluși din Consiliul Local, așa cum este de notorietate cazul lui Mircea Scărlătescu, un om care a criticat ideea ca Maricel să primească titlul de cetățean de onoare. Pentru că s-a opus, Scărlătescu s-a ales chiar și cu o condamnare penală la plângerea și aranjamentele primarului. Culmea coincidenței, Scărlătescu a fost condamnat tocmai de o doctoreasă de la Chișinău, care a fost o vreme judecătoare la Constanța.

În legislaturile 2012 – 2016 și 2016 – 2020, Consiliul Local Agigea a funcționat în mod ilegal, cu mai puțin de 15 consilieri locali, deoarece Cîrjaliu i-a exclus pe cei care îndrăzneau exercițiul unei opinii diferite. Normal că, fiind obișnuit să se comporte ca un jupân, situația creată în urma alegerilor locale din 2020, nu i-a fost pe plac. De aceea spuneam că Maricel a premeditat dizolvarea Consiliului Local Agigea.

Războiul cu forul democrației locale

La ședința din 12 noiembrie 2020, în care consilierii locali l-au ales ca viceprimar pe Gabriel Ciobanu și, totodată, au ales comisiile de specialitate ale Consiliului Local, primarul PSD-ist a manipulat situația în așa fel încât cele două hotărâri să nu fie redactate. Obligația de redactare revenea secretarului general al unității administrativ-teritoriale. Însă Comuna Agigea nu are un secretar general numit definitiv, prin consurs, pentru că vechiul secretar, care îndeplinea toate aceste condiții, Ancuța Calust, a fost scoasă din dispozitiv după ce a devenit inculpată în dosarul penal în care Maricel Cîrjaliu este inculpatul principal. Ne referim, desigur, la dosarul prin care aceștia au hotărât, după cum i-a tăiat capul, să înscrie un teren de pe malul mării în mod fraudulos în domeniul privat al comunei, ca să-l poată mai apoi înstrăina către o firmă legată de familionul primarului. Cum autoritatea locală a rămas fără secretar din cauze obiective, i-a revenit primarului-inculpat sarcina să delege diverse persoane cu pregătire juridică să exercite atribuțiile de secretar. Evident că Maricel a pus pe cine a vrut. Iar cei puși de el, vreo 6-7 la număr, au refuzat pe rând să redacteze hotărârile adoptate de Consiliul Local în privința alegerii viceprimarului și a comisiilor de specialitate ale Consiliului Local.

Maricel Cîrjaliu, părăsind ședința de Consiliu Local

Comisiile de specialitate sunt foarte importante, deoarece fără avizul lor consultativ niciun proiect de hotărâre nu poate ajunge la vot. Practic, Maricel s-a asigurat că, în această perioadă, Consiliul Local nu va putea funcționa. Potrivit legii, dacă nu se adoptă nicio hotărâre timp de 4 luni, sunt îndeplinite condițiile pentru dizolvarea de drept a Consiliului Local. Situația poate fi constatată de o instanță de contencios administrativ. Însă instanța trebuie să stabilească cine este vinovat pentru această situație, deoarece primarul și secretarul general nu se pot prevala de propria lor culpă pentru a dizolva forul democrației locale. Extrem de relevant este și faptul că Instituția Prefectului și-a trimis juriștii să participe la o ședință a Consiliului Local, pentru a le pune în vedere primarului și secretarului general să redacteze hotărârile adoptate de Consiliu pe 12 noiembrie 2020, în vederea deblocării situației. Maricel și ai lui s-au făcut că plouă. Ba chiar, la un moment dat, primarul, secretarul și toți consilierii locali PSD-iști s-au ridicat și au părăsit încăperea, motivând că programul de lucru s-a încheiat.

Acțiunile majorității din Consiliul Local

În fața blocajului, nici consilierii locali care formează majoritatea n-au stat cu mâinile în sân. Ei au sesizat instituțiile statului, iar din decembrie 2020 au deschis un proces împotriva primarului și a seceratrului general, cerând ca aceștia să fie obligați să redacteze hotărârile adoptate pe 12 noiembrie 2020. Procesul are termen pe 16 aprilie 2021.

Mai mult decât atât, consilierii locali din coaliția majoritară au declanșat procedura de strângere de semnături pentru declanșarea unui referendum local pentru demiterea primarului. Situația îi dă mari bătăi de cap primarului PSD-ist. Ca dovadă, acesta critică în mod vehement inițiativa pe contul său de Facebook, în postări și filmări care au devenit de-a dreptul obositoare.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions