Connect with us

Politica

PSD propune înființarea serviciului militar pe baza de voluntariat și a unei Gărzi Civile

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Mai mulți parlamentari PSD au depus la începutul noii sesiuni parlamentare un proiect de lege prin care propun înființarea unui program de voluntariat militar ce presupune o Gardă Civilă, care va funcționa în țară la nivel local. Serviciul, respectiv această Gardă Civilă se va afla, potrivit documentului, în subordinea primarului și va fi coordonată la nivel județean de prefect, compusă din voluntari ce desfășoara stagiul de pregătire militară și civilă. Proiectul a fost semnat de către 23 de parlamantari PSD și a fost depus la Parlament, serviciul militar propus fiind valabil pentru toate persoanele cuprinse între 18 și 30 de ani care vor să aibă pregătire militară.

Garda civila este compusa din voluntari. O data la 5 ani, se efectueaza un stagiu de pregatire de 2 zile – zi de instruire militara si o zi de pregatire teoretica civila. Pot sa se inscrie si foste cadre militare, sau de politie, aflate in rezerva, precum si alte persoane care au efectuat o pregatire militara de-a lungul vietii si sunt trecute in rezerva.

Garda civila va interveni in caz de situatii de urgenta precum inundatii, incendii sau alunecari de teren.

In viziunea initiatorilor, voluntariatul militar presupune desfasurarea unui stagiu de pregatire militara, voluntar, de catre pesoanele fizice cu varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani la data inceperii stagiului.

Incepand cu primul an dupa promulgare, serviciul voluntar ar urma sa aiba o durata de 3-6 luni pentru recrutii cu studii superioare si 4-9 luni pentru cei fara studii superioare. Aceasta perioada va fi aplicata de catre Ministerul Apararii prin norme la prezenta lege in functie de specificul de pregatire cu fiecare arma.

Aceste stagii vor fi organizate anual, in perioada 1 martie – 30 noiembrie.

Barbatii si femeile care vor sa execute acest serviciu in cadrul Armatei Romane sau la una din institutiile urmatoare: Pompieri, Politia de Frontiera, Jandarmerie, ISU, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, se vor prezenta la centrele militare penru selectioare si stabilirea aptitudinilor.

Perioada in care vor face activitatea de pregatire va fi considerata vechime in munca, iar pentru perioada participarii la pregatirea militara si cea de perfectionare profesionala li se va acorda o solda egala cu salariul minim pe economie.

Voluntarii vor avea un certificat recunoscut de perfectionare profesionala.

Acestia vor avea si o serie de beneficii: o masa calda pe zi, decontarea navetei, contributii la CAS si CASS, iar dupa terminarea stagiului de o scutire pentru acestea de 50%, reducerea varstei de pensionare cu o luna pentru fiecare an de activitate, dar nu mai mult de 2 ani. De asemenea, beneficiaza de garantie de Stat pentru programul Prima Casa si Prima Masina, timp de cinci ani dupa terminarea stagiului.

“Scopul programului este ca prin acest stagiu de voluntariat militar sa se asigure atat pregatirea militara, pentru a avea cadre militare pregatite, cat si incurajarea voluntariatului in Romania si crearea de locuri de munca conexe, MApN fiind nevoit azi sa angajeze de multe ori ofiteri sau subofiteri fara nicio pregatire militara prealabila”, se arata in expunerea de motive.

Camera decizionala pentru acest proiect este Senatul.

Pl290

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Surse: Lista de candidați a PSD Constanța, tot în discuții. Marele perdant: Horia Țuțuianu?

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Liderii PSD de la București nu au ajuns la un consens în ceea ce privește lista de candidați la parlamentare. O decizie finală ar urma să fie luată mâine. Surse din PSD au declarat pentru Ordinea.ro că în urma discuțiilor de azi, lista la Camera Deputaților s-a modificat:

 1. Lucian Lungoci
 2. Decebal Făgădău
 3. Cristina Dumitrache
 4. George Vișan.

Inițial, lista PSD la Camera Deputaților era următoarea:

Camera Deputaților:

Horia Marius Ţuţuianu

Ileana Cristina Dumitrache

Decebal Făgădău

Lucian Lungoci

Vişan George

În ceea ce privește Senatul, și aici vor fi ceva modificări, iar sursele Ordinea.ro spun că Țuțuianu va fi inclus pe lista de la Senat.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Oficial! Florin Iordache, președinte pe VIAȚĂ! A fost votat să fie șef la Consiliul Legislativ

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Camera Deputaţilor şi Senatul au votat în plenul reunit ca Florin Iordache să fie preşedinte al Consiliului Legislativ. Au fost 185 de voturi „pentru” şi 42 de voturi „împotrivă” la Florin Iordache. Ionuţ Duli Mazâlu, propus de USR a avut două voturi „pentru” şi 226 de voturi contra, iar Augustin Zegrean, propus de PNL a avut 41 de voturi „pentru” şi 187 de voturi „contra”. Sursa: stiripesurse.ro.

Funcția de președinte al Consiliului Legislativ este pe viață. Şefii de aici, numiţi prin votul senatorilor şi deputaţilor, nu au o limită de mandat şi nu există nici o procedură prin care să poată fi revocaţi. Deci, nu pot fi schimbaţi şi pot rămâne în funcţii pană la sfârşitul vieţii. Fostul preşedinte al Consiliului, Dragoș Iliescu are 77 de ani, este pensionar şi s-a aflat la conducerea instituției pentru un sfert de secol.

Salariul lui Florin Iordache  ar fi de 12.000 de lei pe lună. 

Referitor la Iordache, deputatul de Constanța al USR, Stelian Ion, a spus:

„Mereu mefient, mincinos şi perfid, lipsit de orice scrupule, meschin…
Aşa l-am cunoscut pe Florin Iordache în comisia care-i purta numele şi care era practic vârful de lance al celor care voiau să tragă ţara spre lumea sistemelor autoritariste din Est.
Mi-ar fi greu să găsesc vreo vorbă de bine despre acest personaj. Prin comparaţie cu Nicolicea, părea urban. Dar nu era, ci doar ceva mai timid, şi a văzut asta o ţară întreagă atunci când şi-a fluturat golăneşte degetul către opoziţie, în plenul parlamentului. O spun fără rezerve: dacă era după Florin Iordache, România arăta ca Belarusul, cu Dragnea în poziţia lui Lukaşenko şi cu el în rolul eminenţei cenuşii, al Naşului eliberator şi binefăcător al marilor infractori. Şi ce competenţe are Florin Iordache ca să fie pus în fruntea unei instituţii esenţiale pentru cum se dau legile în ţara noastră? El, care a primit diploma în Drept la 42 de ani şi de atunci singura sa practică a fost să jongleze cu şmecherii şi să strecoare în legi formulări mai mult sau mai puţin ambigue, mai toate benefice zonei gri. Dar dincolo de pregătire şi de reaua sa intenţie funciară, în urma discuţiilor tehnice cu el, nu ajunge defel să te impresioneze cu logica sa. România nu se poate rupe de trecutul putred având acest personaj într-o poziţie atât de importantă.“

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Constanța. Elena Băsescu și-a depus candidatura pentru Camera Deputaților: „E ca și când m-am întors acasă“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Partidul Mișcarea Populară Constanța a depus, astăzi, la Biroul Electoral de circumscripție nr. 14 listele de candidați pentru alegerile parlamentare. Listele de candidați au fost depuse de președintele Claudiu Palaz și Elena Băsescu, care candidează pentru Camera Deputaților.

După depunerea listelor, Elena Băsescu și Claudiu Palaz au susținut declarații de presă în fața sediului Biroului Electoral.

„Momentul depunerii candidatură m-a emoționat. E ca și când m-am întors acasă. Când spun Constanța, spun Marea Neagră, spun Portul Maritim, spun una dintre cele mai grele meserii din lume, cea de marinar de cursă lungă, care m-a făcut să fiu atât de mândră de familia mea. Această candidatură din partea județului Constanța este o candidatură în numele tatălui meu. Îmi doresc să dau și eu Constanței, la rândul meu, un marinar, pe Traian junior, care deocamdată are doar 5 ani, însă este atât de pasionat de ce îi povestește bunicul lui despre întâmplările pe mare…Dacă voi ajunge în Parlamentul României, alături de Claudiu Palaz îmi doresc să facem o echipă foarte puternică pentru județul Constanța și să susținem proiecte turistice și de infrastructură. Personal voi susține mai multe proiecte de politici publice în domeniul social și care se adresează familiilor monoparentale, mame și tați care își cresc singuri copiii.“, a declarat Elena Băsescu.

Claudiu Palaz a vorbit, la rândul său de șansele PMP Constanța de a scoate parlamentari.

„Organizația de la Constanța este una bună. Nu avem cum să nu scoatem doi parlamentari, un deputat și un senator. Eu candidez să ies se nator. Depinde de încrederea acordată de constănțeni. Față de 2016, organizația crescut ca partid, de la 6 la 8%“, a declarat Palaz.

Iată listele de candidați ale PMP Constanța.

Senat

 1. Palaz Claudiu-Iorga
 2. Turcu Daniel
 3. Jeanu Dumitru
 4. Agi-Murat Iasemin
 5. Burhală Adrian
 6. Cantaragiu Secil Givan
 7. Chiriac Ștefan Cristian

Camera Deputaților

 1. Băsescu Elena
 2. Zabara Alexandru
 3. Lumînare Vasile
 4. Dumitrașcu Costel Aurelian
 5. Senopol Virgil Cristian
 6. Ser Alina
 7. Osman Harun
 8. Costea Marius Emil
 9. Medgid Melec
 10. Vlădoi Ion
 11. Stoli Mădălina Simina
 12. Brătășanu Elena
 13. Țugurel Florin
 14. Papuc Cătălin Florin

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: