Connect with us

Politica

Radu Mazăre cere eliberarea și promite că nu mai fuge din țară: Ceea ce am făcut n-o să mai fac, că s-au văzut rezultatele

Published

on

Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, și fratele său, Alexandru, cer eliberarea din penitenciar – acum sunt încarcerați la Jilava – până ce judecătorii decid cum se aplică legea după decizia Curții Constituționale.

Radu Mazăre (5 ani de închisoare în Dosarul Polaris, 9 ani de închisoare în Dosarul Retrocedărilor) și Alexandru Mazăre (3 ani în Dosarul Henri Coandă, în care fratele său a scăpat) au formulat contestație în anulare la deciziile care i-au trimis după gratii și cer suspendarea executării pedepselor. Aceștia se bazează pe decizia Completului de dezlegare a unor chestiuni de drept de la Înalta Curte, care se va întruni pe data de 11 noiembrie pentru a decide impactul deciziei CCR pe tema prescripției în cazul contestațiilor în anulare.

Radu și Alexandru Mazăre au venit pe rând în fața camerei video de la Penitenciarul Jilava pentru a-i convinge pe membrii Completului de 5 judecători să-i lase în libertate, conform ziare.com.

Avocata fraților Mazăre, Ioana Focșa, a arătat în fața instanței că ambele contestații sunt admisibile, iar amândurora ar trebui să li se suspende executarea pedepselor.

Advertisement

„Se impune suspendarea executării pedepsei câtă vreme – mai mult decât aparent – situația s-ar putea schimba. Câtă vreme există posibilitatea ca detenția să se transforme într-una ilegală, se impune suspendarea”, a declarat Ioana Focșa cu privire la Radu Mazăre.

Acesta a pus concluzii de eliberare și pentru Alexandru Mazăre:

„Noi nu am invocat prescripția, am primit achitare pe fond. Cu privire la suspendarrea executării pedepsei, arătăm că majoritatea curților de apel au admis în principiu contestațiile și au lăsat inculpații în libertate, unii executând deja doi ani de închisoare”.

Procurorul de ședință al DNA a cerut respingerea cererii lui Radu Mazăre, făcând referire la episodul în care fostul primar al Constanței a fugit în Madagascar.

„Cererea e vădit nefondată, pentru că inculpatul se află într-o situație cunoscută cu privire la atitudinea lui procesuală. S-a sustras de la executarea unui mandat de condamnare la pedeapsa cu închisoarea. Trebuie să fie asigurat și dreptul statului de a se respecta legea”, a arătat procurorul.

La rându-i, Radu Mazăre a declarat:

„Sărut-mâna doamnă Președinte, onorată Curte! Nu mai am ce să completez, că sunt chestiuni terhnice, dumneavoastră le cunoașteți mai bine. În ceea ce privește achitarea prejudiciului, am sechestru de la ANAF pe absolut tot. În ceea ce privește atitudinea procesuală, dacă veți dispune suspendarea executării pedepsei, ceea ce am făcut n-o să mai fac, că s-au văzut rezultatele. Puteți să dispuneți un control judiciar. Am fost educat – și eu, și frații mei – că dacă facem o greșeală față de cineva, să o reparăm”.

Alexandru Mazăre a arătat și el că poate fi eliberat din penditenciar:

„Cheltuielile de judecată sunt achitate, o contrazic pe doamna procuror și îi întreb pe avocați de ce nu au fost prezentate. Eu sunt inginer atomist. La fel ca în fizică, și în știința dreptului ar trebui să existe niște principii călăuzitoare”.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement