Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Radu Mazăre, pe cale să se angajeze consultant la mogulii Egiptului

Published

on

Prezent Vineri 25 Martie la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie din Bucureşti fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, a declarat că „a cerut instanţei să-i ridice interdicţia pentru a putea munci”. Mazăre s-a plâns că banii din declaraţia sa de avere s-au cam dus pe avocaţi şi din acest motiv solicită revocarea controlului judiciar pentru a putea părăsi ţara în vederea angajării la o companie străină: „Am primit o ofertă de lucru din partea prietenului meu […] să lucrez ca şi consultant al managerului general la compania ORASCOM, care are dezvoltări turistice. E o chestine de consultanţă care înseamnă 2 -3 zile pe săptămână. Trebuie să trăiesc şi eu că şi aşa m-au uscat avocaţii şi cu experţii.” (vezi aici declaraţia).

Adică nu are Sorin Gabriel Strutinsky, prietenul şi asociatul lui Mazăre, suficiente firme în România la care să se angajeze fostul primar? Acesta este, să înţelegem, pretextul care impune revocarea controlului judiciar? Aşa lasă să se înţeleagă Radu Mazăre, care avea, Vineri, în faţa DNA-ului, toate argumentele pregătite: “În România e greu să mă angajeze cineva la notorietatea mea, pentru că o să fie exact cum se întâmplă acum cu voi, şi după controale şi toate instituţiile…”

O veche prietenie egipteană, tocmai din 2008 !

Radu Mazăre a pomenit pentru prima dată de „prietenul” său, miliardarul egiptean Samih Sawiris, la jumătatea lunii August 2011, atunci când, în faţa plenului Consiliului Local Constanţa, a declarat: „Acest prieten al meu, Samih Sawiris, m-a rugat să-l ajut să îşi cheltuiască o parte din avere, donând-o săracilor. A şi virat, deocamdată, 300.000 de dolari, pe care trebuie să-i cheltuiesc în mod judicios la rugămintea lui. Dacă omul va considera că vrea să ajute în continuare amărâţii din România, nu o face nici pentru presă, nici pentru discuţii, o face în faţa lui Dumnezeu, e creştin.”.

Advertisement

Dacă mergem pe logica lui Mazăre, probabil că în 2011 în Egipt nu mai erau “amărâţi”, iar miliardarul şi-a orientat brusc operele de binefacere spre România, care părea mai neajutorată. În plus miliardarul n-a scos o vorbă despre „cheltuirea averii” sale în România, situaţie în care trebuie să-l credem pe cuvânt pe Radu Mazăre.

Mazare-SamihÎntr-un interviu acordat în August 2011 ziarului Gândul, Radu Mazăre, primar în funcţie la momentul respectiv, a explică că se ştie cu Samih Sawiris de trei ani de zile. Deci nu putem discuta de o relaţie nouă, cât timp cei doi se cunoşteau cel puţin din anul 2008: “Noi ne-am cunoscut în Egipt, eu ajungând acolo înainte să ajungă el aici. Suntem prieteni de peste trei ani de zile, am fost prima dată într-unul din oraşele lui. Ne cunoaştem familiile foarte bine, am petrecut mult timp împreună.” (vezi aici sursa). Din nou suntem obligaţi să-i înţelegem logica fostului primar Mazăre. Adică la nivelul anului 2008, pe vemea când locuia în „chirie” la clubul nautic din Mamaia, Radu Mazăre îşi petrecea binecunoscutele vacanţe alături de miliardarii Egiptului, încântaţi desigur să-şi piardă timpul în compania „faraonului” sărac al Constanţei.

Cine este angajatorul lui Radu Mazăre ?!

Orascom-Telecom-2Orascom Group este un conglomerat economic cu sediul central în Cairo, aflat în proprietatea familiei egiptene Sawiris. Holdingul este compus din Orascom Telecom, Orascom Construction Industries, Orascom Development, Orascom Technology Solutions, fosta televiziune prin satelit Orascom TV (cunoscută ca OTV) şi Djezzy GSM (Optimum Telecom Algeria). Fondatorul afacerii este Onsi Sawiris născut în 1930 la Cairo, cu o avere estimată de Forbes în 2013 la 2 miliarde de dolari. În prezent operaţiunile grupului sunt conduse de cei trei fii ai miliardarului, Naguib Sawiris (născut în 1954), prietenul lui Radu Mazăre, Samih Sawiris (născut în 1957) şi Nassef Sawiris (născut în 1961).

Conform unei analize publicată pe 2 Februarie 2010 în The Guardian, în anii ’60 fondatorul Orascom a fost nevoit să plece în Libia datorită guvernului socialist egiptean condus de Gamal Abdel Nasser. Şi astfel începutul anilor ’70 în Libia sub regimul celebrului colonel Muammar al-Gaddafi a fost probabil mult mai prielnic „azilantului politic” Onsi Sawiris. Afaceristul a revenit în Egipt numai după ce la putere a fost instalat Anwar Al-Sadat. Afacerile sale au prosperat sub regimul lui Sadat, dar au explodat cu adevărat după 1981, o dată cu venirea la putere a dictatorului egiptean Hosni Mubarak. În această perioadă complicată din istoria Egiptului, fondatorul Orascom şi-a trimis cei trei urmaşi să înveţe la universităţii vestice, din lumea capitalistă. Astfel, Naguib a studiat în Elveţia, la Zurich, Samih a mers la Berlin unde a devenit inginer, iar Nassef a terminat, în Statele Unite, la “Chicago University”. (vezi aici sursa informaţiilor)

Orascom, curea de distribuţie între Coreea de Nord şi Statele Unite ale Americii

Jang Song Thaek (stanga), Naguib Sawiris (centru) si Kim Jong Il (dreapta) North Korea on Jan. 23, 2011

Jang Song Thaek (stânga), Naguib Sawiris (centru) şi Kim Jong Il (dreapta), Coreea de Nord, 23 ianuarie 2011

Cei trei şi-au împărţit imperiul economic ridicat de bătrânul lor tată. În prezent, fiecare conduce o anumită aripă a grupului. Naguib ocupă poziţia de preşedinte executiv la compania Orascom Telecom şi deţine mai multe organe de presă în Egipt, având legături puternice în clasa politică egipteană, fiind şi prieten apropiat cu Gamal, fiul fostului dictator Mubarak. Fratele mijlociu, Samih, prietenul lui Radu Mazăre, conduce compania de construcţii şi dezvoltare imobiliară Orascom Development, cu investiţii în turism în Orientul Mijlociu (staţiunile de vacanţă El Gouna şi Taba Heights), dar şi în Elveţia, la Andermatt, acolo unde a transformat o fostă cazarmă militară într-o staţiune cu plajă artificială. Mezinul familiei, Nassef, conduce activităţile Orascom Construction Industries, companie în care are interese până şi miliardarul american Bill Gates.

Afacerile fraţilor Sawiris de la Orascom depăşesc însă cu mult limitele obişnuite ale multinaţionalelor convenţionale, aceştia reuşind să penetreze spaţii economice deosebit de sensibile. De exemplu, Orascom Telecom deţinte „Mobilini” cel mai mare operator de telefonie mobilă din Egipt, iar în ultimii 15 ani s-a ocupat de comunicaţii mobile în Algeria, Tunisia, Pakistan, Bangladeş şi Coreea de Nord – unde a devenit prima companie de telefonie mobilă a secretosului stat comunist. În anul 2000, în asociere cu Rami Makhlouf, nepotul fostului preledinte sirian Hafez Al Assad, grupul Orascom a pus bazele companiei SyriaTel, devenită în doar câţiva ani liderul naţional al pieţei de telefonie din Siria.

Advertisement

Prin intermediul Orascom Hotels and Development, prietenul lui Radu Mazăre, deţine un lanţ de hoteluri în Egipt, Iordania şi Emiratele Arabe, zone în care asemenea proprietăţi nu pot fi protejate fără un acord guvernamental. Pe această linie, merită amintită şi tranzacţia din Aprilie 2011, prin care VimpelCom Ltd. a achiziţionat 51.7% din compania Global Telecom Holding S.A.E. (fosta Orascom Telecom). Prin această manevră, compania VimpelCom deţinută de Altimo – braţ al conglomeratului rusesc Alfa Group Consortium – a preluat de la Naguib Sawiris o cotă importantă pe piaţa comunicaţiilor în state precum Ucraina, Kazakstan, Uzbekistan, Kârgâstan, Tadjichistan, Bangladeş, Georgia, Liban şi Turcia.

“Primăvara Arabă” a produs schimbarea şi în Egipt, şi la Constanţa

Aşa cum aminteam şi în materialul intitulat “Americanii hrănesc Egiptul cu grâul românesc. De ce a pierdut Mazăre războiul cu securiştii din Port”, la finalul lui 2010, începutul lui 2011, la o diferenţă de doar câteva zile, regimurile dictatoriale nord-africane s-au prăbuşit pe rând, unul după celălalt. Cunoscută local ca “Revoluţia din 25 Ianuarie” schimbarea de regim din Egipt s-a produs prin preluarea puterii de către armată şi înlocuirea lui Hosni Mubarak cu şeful armatei Hussein Tantawi.

Confruntaţi cu aceste schimbări deosebite, cu incertitudinea care domnea în rândurile clasei conducătoare a Egiptului după detronarea lui Mubarak, cei mai mulţi “moguli” locali şi-au văzut averile şi afacerile ameninţate. Aşa se poate explica de exemplu, de ce tocmai în Aprilie 2011, familia Sawiris a decis să vândă ruşilor o parte din reţeaua de comunicaţii mobile, sau de ce tocmai în vara lui 2011 prietenul lui Radu Mazăre, Samih, a hotărât brusc să-şi doneze averea “amărăţilor” din Constanţa. Probabil că “mogulii egipteni” căutau portiţa de intrare în Uniunea Europeană, o zonă în care averile lor, produse pe spatele unui popor adus în sapă de lemn, puteau fi puse la adăpost. Elocvent este şi cazul afaceristului Husein Salem, fost ofiţer egiptean de informaţii şi mâna dreapta a lui Hosni Mubarak, arestat în Iunie 2011 în Spania în baza unui mandat Interpol solicitat de autorităţile de la Cairo. Salem şi familia sa au fost acuzaţi că ar fi spălat în jur de două miliarde de dolari – bani însuşiţi ilegal, cu ajutorul lui Hosni Mubarak, din bugetul Egiptului.

Mazăre, logica unui faraon scăpătat – pamflet

Advertisement
Primarul Constantei, Radu Mazare, care il interpreteaza pe Ramses al II-lea, participa la carnavalul de la Mamaia, sambata, 30 august 2014. Primarul Radu Mazare sustine ca ultima editie a carnavalului Mamaia din acest an, când edilul l-a interpretat pe Ramses al II-lea, a fost cea mai complexa si mai spectaculoasa de pâna acum, una de la care nu au lipsit luptele, animalele si fetele frumoase. CRISTI CIMPOES / MEDIAFAX FOTO

Mazăre, în rolul de faraon, la carnavalul de la Mamaia, pe 30 august 2014.

Radu Mazăre nu mai suportă cămaşa de forţă a justiţiei care-l ţine, cu de-a sila, departe de vacanţele exotice, pe îndepărtatul ţărm al Pontului Euxin. Situaţia juridică l-a adus aproape de faliment şi simte nevoia să se angajeze ca să-şi poată câştiga existenţa. Deja a primit o ofertă de la Orascom, compania prietenilor fostului preşedinte egiptean Mubarak, care este gata să-i plătească fostului primar „servicii de consultanţă”. După ce s-au împotmolit în contractul dezvoltat cu regimul comunist din Coreea de Nord, mogulii egipteni de la Orascom s-au gândit să importe know-how românesc, situaţie în care Radu Mazăre reprezintă cu siguranţă o alegere pe măsura aşteptărilor. În plus, dacă în 2011 mahărul Samih Sawiris dorea să-şi cheltuiască averea cu “amărâţii” din Constanţa, în prezent singurul caz social spre care îşi îndreaptă atenţia miliardarul este cel al faraonului scăpătat, Radu Mazăre.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions