Connect with us

Exclusiv

Răsăuțeanu și-a epurat doi ani din CV. Ce ascunde vicele lui Făgădău?

Published

on

Costin Răsăuțeanu, vicele lui Făgădău, se rușinează de doi ani din viața lui. Cum altfel să înțelegem faptul că acesta și-a aranjat CV-ul (vezi aici), în rest extrem de detaliat, postat pe site-ul oficial al Primăriei Constanța, omițând să pomenească perioada, din 2014 și 2015, când a fost angajatul firmei bucureștene AGRAFICS COMMUNICATION SRL. Scăparea reiese din simpla comparație, accesibilă oricui, dintre CV-ul de vice și declarațiile de avere, depuse de Răsăuțeanu în calitatea anterioară de consilier local. În declarațiile de avere, Răsăuțeanu recunoaște că a obținut de la AGRAFICS venituri de 7.200 de euro, în perioada 2014-2015, ca expert regional. Un an mai târziu, n-a mai recunoscut nimic, epurând din CV-ul său cei doi ani petrecuți în sânul firmei bucureștene. Gestul are și explicații foarte convingătoare.

Un mega-scandal din vremea lui Nemirschi

AGRAFICS COMMUNICATION SRL este o afacere de familie, pusă pe picioare de prahoveanul Gabriel-Marian Ștefănescu și soția sa. De-a lungul timpului, firma a beneficiat de numeroase contracte încheiate cu statul, pentru diverse prestații. Vorbim de afaceri de ordinul milioanelor de euro, în zona unor instituții publice precum Ministerul Muncii, Ministerul de Interne sau Ministerul Turismului. O altă societate a soților Ștefănescu, pe numele ei ARS ADVERTISING SRL, a avut la rândul ei un parcurs similar, fiind implicată într-un scandal de răsunet cu un alt viceprimar al Constanței, Nicolae Nemirschi, în momentul în care acesta a ajuns ministru al Mediului.

În anul 2009, la scurt timp de la numirea în Guvern, Nemirschi s-a trezit în mijlocul unei anchete parlamentare, dublate de controale ale Gărzii Financiare și de audieri la DNA. Totul pentru că ministerul plătise către firma soților Ștefănescu diverse spoturi publicitare. ARS ADVERTISING beneficiase de un contract fără licitație publică, în valoare de 4,17 milioane de euro, însă acesta fusese încheiat de predecesorul lui Nemirschi, UDMR-istul Attila Korodi. Exact din acest motiv, scandalul nu s-a lăsat cu sancțiuni pentru ministrul de la Constanța.

Angajatorul lui Răsăuțeanu a ARS-o cu rușii

Patronul AGRAFICS face parte dintr-un cer select. Pe lângă cele două firme abonate la banii publici, direct la cel mai înalt nivel, Gabriel-Marian Ștefănescu a mai fost implicat într-o firmă cu un istoric spectaculos. Vorbim aici de ARS INDUSTRIAL SRL – sora prin afiliere și denumire a “ARS ADVERTISING” (care l-a împins pe ministrul Nicolae Nemirschi în brațele DNA-ului în 2009). În această firmă Ștefănescu a fost asociat cu Carolina Tampiza, fiica lui Constantin Tampiza, fost vice-prim-ministru și ministru al Economiei în Republica Moldova, dar și director general în perioada 2003-2010 la sucursala “Lukoil România”, companie cu vatra la Moscova care a privatizat o rafinărie din Prahova. Carolina este fosta soție a mogulașului moldoveano-rus Renato Usatîi și au împreună un copil. Usatîi este inamic declarat al politicilor UE și Statelor Unite, fiind documentat de presa de peste Prut ca apropiat al cercurilor moscovite.

Băieții din Prahova pe care i-a înnebunit petrolul

Prin intermediul ARS INDUSRIAL, Ștefănescu (angajatorul lui Răsăuțeanu) alături de  Carolina Tampiza (Usatîi), Tamara Andronic și Minel Popescu s-a ocupat până în octombrie 2008 cu “intermedieri în comerțul cu combustibili”, ulterior această afacere fiind preluată de Liviu Mircea Uruc în tandem cu Minel Popescu. Ultimii doi fac parte din cercul fugarului Sebastian Ghiță, teribila creație a rețelei prahovene, omul care utilizând metoda asocierii a reușit la începutul lui 2017 decapitarea Serviciului Român de Informații prin forțarea demisiei prim-adjunctului Florian Coldea.

Vicele lui Făgădău și-a rescris istoria personală

Desigur, toate aceste date și conexiuni trădează nevoia pe care a simțit-o Costin Răsăuțeanu să-și epureze CV-ul. Cel mai probabil, instinctul de autoconservare l-a împins la această rescriere a istoriei personale, fără episodul angajării sale de către tipul din Ploiești implicat în atâtea conexiuni bizare. Așa cum bănuiți, actualul vice rușinat de trecutul său a fost împins de alții în combinația cu Ștefănescu, fiind mai degrabă un nevinovat. Ordinea.Ro a documentat inclusiv auspiciile acestei angajări.

Asociat cu muza lui Mazăre cel mic

Este momentul să spunem că acest Costin Răsăuțeanu a fost inventat în politica locală de Emanuela Dana Gavrilă, fosta iubită a fostului senator Alexandru Mazăre. De altfel, Răsăuțeanu și Gavrilă au și fost asociați în mod oficial într-o firmă, pe numele ei COEM Design SRL (CO – de la Costin și EM – de la Emanuela), dar și într-o organizație nonguvernamentală, respectiv Asociația Pentru Dezvoltarea Zonei de Sud a Litoralului Românesc EURO-LITORAL. Ambele entități au fost fondate în anul 2006, când muza lui Mazăre cel mic era președintă la filiala județeană a Partidului Conservator (PC), iar actualul viceprimar era vicepreședinte. Ulterior, Răsăuțeanu a migrat la PSD, a lucrat o perioadă ca agent de marketing la NEPTUN TV (televiziunea tripletei de aur) și apoi la Consiliul Județean al lui Nicușor Constantinescu.  De aici, în 2012, a fost propulsat consilier local pe lista PSD.

În prima sa declarație de avere, semnată în calitatea de ales local, Răsăuțeanu a menționat venituri obținute, în decursul anului 2011, de la Asociația Europa pentru Dezvoltare Umană (AEDU) din Câmpulung, Argeș. De altfel, relația sa de lucru cu ONG-ul din Câmpulung implicat în organizarea de cursuri de formare profesională pe bani grei de la Uniunea Europeană a continuat până în anul 2013. Asta, potrivit declarațiilor de avere, căci din CV reiese că această conlucrare s-a întins pe intervalul 2010-2015. De departe, a fost o relație profitabilă pentru tânărul PSD-ist, care a câștigat, pe declarații, 33.874 de euro.

Proiecte de 1 milion de euro, finalizate în prezența lui Făgădău și a lui Ion Nicolin Teodosie (sic!)

AEDU este unul din furnizorii importanți de formare profesională din România. În anul 2011, asociația a accesat 1 milion de euro pentru a derula două proiecte în județul Constanța, ambele finanțate prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Primul se numea: ”F1 pentru combaterea șomajului – eCompetențe în Sud-Est”. Iar al doilea: ”Mediere proactivă în Sud-Est – Drumul cel mai scurt din șomaj către un loc de muncă”. Ambele proiecte au fost închise cu succes pe 21 august 2012, într-o conferință comună organizată la Hotelul Ibis din Constanța. Invitat de onoare la acest dublu eveniment a fost PSD-istul Decebal Făgădău, pe atunci viceprimar în Republica Mazăre. Pe site-ul AEDU, se mai arată că la conferința de închidere a participat și primarul localității Negru-Vodă, Ion Nicolin Teodosie (sic!). În realitatea mai puțin cunoscută asociației din Argeș, Nicolin e o persoană, iar Teodosie, o altă persoană.

La braț cu Sorin Chiriță, actualul manager al Gabrielei Firea

În ambele proiecte, AEDU a avut doi parteneri, respectiv Asociația Inter Concordia din București și Institutul pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (IDRU) din Constanța. Cursurile au fost ținute de Institutul de la Constanța, care având cea mai mare contribuție, probabil a încasat și cea mai mare parte din milionul de euro pus la bătaie de POSDRU. IDRU a fost fondat în octombrie 2000, sub denumirea inițială Asociația pentru Promovarea Tineretului din România (APTR). Primul președinte fondator a fost Sorin Chiriță, care la scurt timp de la obținerea personalității juridice a asociației s-a angajat ca agent de marketing la Conpress Advertising SRL, răspunzând de paginile de mică publicitate ale cotidianului Telegraf, organul de presă al fostei triplete de aur, Mazăre – Constantinescu – Strutinsky. Informația apare chiar în CV-ul lui Sorin Chiriță, care este, de anul acesta, city-managerul Municipiului București și mâna dreaptă a primăriței Gabriela Firea.

Înainte să lucreze pentru Firea, Chiriță a lucrat în parteneriat cu Primăria lui Radu Mazăre, la diverse proiecte europene. Blassor Group SRL, o firmă în care Sorin Chiriță a fost asociat pentru scurt timp, dar care are sediul social chiar în aceeași clădire în care funcționează și IDRU, a câștigat, la rândul ei, un contract important cu Primăria Constanța, de 116.000 de lei, pentru a presta serviciul de management de proiect la reamenajarea zonei Vraja Mării – Cazino – Port Tomis. Se întâmpla în 2012.

Ce caută AGRAFICS în odăile lui Teodosie?

Așadar, AEDU din Câmpulung a intrat pe piața din Constanța la braț cu Institutul pentru Dezvoltarea Resurselor Umane, fondat de Sorin Chiriță. La acest debut de colaborare, AEDU l-a angajat pe Costin Răsăuțeanu, asigurându-i acestuia venituri de 33.874 de euro, în perioada 2011-2013. Și Chiriță, și Răsăuțeanu au fost, pe rând, agenți de marketing la trustul de presă al lui Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu și Sorin Strutinky. În 2014, AEDU s-a lansat spre alte zări, organizând pe banii POSDRU noi proiecte de milioane, printre care și școlarizarea în Portugalia a unor antreprenori din mediul rural… românesc. De data aceasta, asociația din Câmpulung a intrat în parteneriat cu Agrafics Communication SRL, firma ploieșteanului Gabriel Marian Ștefănescu, la care ne-am referit în prima parte a articolului. Din întâmplare sau nu, tot în 2014, Agrafics l-a angajat pe Răsăuțeanu.

Un an mai târziu, firma lui Ștefănescu din Ploiești și-a deschis un punct de lucru la Constanța, pe strada Arhiepiscopiei nr. 23, adică exact în palatul Arhiepiscopiei Tomisului. Ce caută această firmă în odăile lui Teodosie, doar ierarhul ar putea să știe. În sfârșit, în 2016, Agrafics Communication SRL și Asociația Europa pentru Dezvoltare Umană, adică cei doi angajatori ai viceprimarului Costin Răsăuțeanu, au devoalat încă o dată strânsa lor legătură, devenind parteneri într-un nou proiect derulat, de data aceasta, în beneficiul Primăriei Mangalia. În mod straniu, viceprimar la Mangalia este Dragoș Angelescu, un alt fost angajat al trustului de presă al tripletei Mazăre-Constantinescu-Strutinsky.

 

 

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este absolvent al Facultăţii de Filozofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui masterat de filozofia culturii în cadrul aceleiaşi facultăţi (2000). Activează în presa locală, constănţeană, din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigaţii la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro. De-a lungul timpului a publicat anchete jurnalistice despre retrocedările lui Radu Mazăre, introducerea Pădurii Comorova în intravilan şi vânzarea ei, abuzul judiciar de la Fruvimed Medgidia SA, geneza Fondului Proprietatea, jaful din piscicultură, interesele din zona investiţiilor în energia eoliană, averea ascunsă şi faptele reprobabile ale unor politicieni, magistraţi sau oameni de afaceri abonaţi la lucrări publice. În 2014, a publicat cartea-document „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”. În 2015, a publicat, alături de dr. Sorin Marcel Colesniuc, lucrarea „O istorie a oraşului Cernavodă”, redactând, în baza documentelor de arhivă, secţiunea dedicată evoluţiei oraşului din 1878 până în prezent.