Connect with us

Politica

RATC dispare și apare… CT BUS. Făgădău: “Regia de transport este de domeniul trecutului” Ce îi solicită USR primarului

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Consilierii locali municipali din Constanța au aprobat, marți, 31 iulie a.c., achiziția de autobuze electrice cu lungimea de 10 și 12 metri, în conformitate cu propunerile inițiate de primarul Decebal Făgădău.

Pentru acest proiect se va înființa, potrivit declarațiilor primarului Făgădău și o nouă companie de transport în municipiul Constanța. Este vorba de CT BUS, iar primarul speră ca noile condiții de transport să îi îndemne pe locuitorii municipiului Constanța să folosească transportul în comun.

“Am propus consilierilor locali un proiect care se desfășoară în parteneriat cu Guvernul României prin Ministerul Dezvoltării Regionale, proiect ce vizează completarea flotei companiei municipiului Constanța; spun companie pentru că deja vreau ca locuitorii municipiului Constanța să se obișnuiască cu faptul că Regia noastră de transport ține de domeniul trecutului. De îndată ce ne va sosi noua flotă vom avea și o nouă companie – CT BUS. Astăzi le-am propus consilierilor un parteneriat prin care să completăm cu până la 155 de autobuze flota acestei noi companii, avem 104 de aubobuze deja contractate, autobuze diesel, euro 6, cel mai înalt standard de protecție a mediului existent pe piață și încă 41 de autobuze electrice cu dimensiune de 12 și 10 metri pentru că știți foarte bine, la anumite ore nu avem o încărcare foarte bună pe autobuze. Sper că din ce în ce mai mulți constănțeni să folosească transportul în comun”, a declarat primarul Constanței, Decebal Făgădău.

USR: Bugetul local va fi împovărat cu 22 de milioane de euro

Remus Negoi, președintele USR Constanța, a venit, astăzi, în fața consilierilor locali municipali reuniți în ședința ordinară a lunii iulie și, într-o intervenție avută la începutul ședinței, a avut câteva observații la punctele 5 și 6 din convocator. Este vorba despre intenția municipalității, la propunerea primarului Decebal Făgădău, să achiziționeze mai multe autobuze electrice. De asemenea, liderul USR Constanța i-a cerut primarului Făgădău să renunțe la creditul pe care Municipalitatea îl face pentru achiziția unui număr de 100 de autobuze. Negoi a făcut și un calcul, spune că respectiva achiziție va împovăra bugetul local municipal cu… 22 de milioane de euro.

“Achiziție 21 autobuze electrice cu o lungime de 10 metri (plus BONUS 26 de stații de încărcare) cu o contributie proprie a Primăriei de DOAR 1.127.000 LEI, adică aproximativ 11.700 EURO / autobuz. La proiect HCL nr. 6 – Achiziție 20 autobuze electrice cu o lungime de 12 metri (plus BONUS 25 de stații de încărcare) cu o contributie proprie a Primăriei de DOAR 1.315.000 LEI, adică aproximativ 14.000 EURO / autobuz), am următoarele observații: vom avea 41 de autobuze electrice și 51 de stații de încărcare electrice, pentru care bugetul Constanței va plăti doar 535.000 EURO vs. 100 de autobuze pe motorină, pentru care bugetul Constanței va fi împovărat cu 22 milioane EURO. Ambele propuneri de HCL au, la expunerea de motive, prevederile Programului Operațional Regional (POR 2014 – 2020), axa prioritară 4 – …reducerea emisiilor de carbon ÎN MUNICIPIILE REȘEDINȚĂ DE JUDEȚ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă… Întrebarea mea este următoarea: DE CE NU S-AU ACCESAT ACESTE FONDURI în perioada trecută, astfel încât să nu se mai JUSTIFICE ACHIZIȚIA CELORLALTE 100 de AUTOBUZE pe MOTORINĂ, pe un credit de 100 mil. de lei, plătibil INTEGRAL din bugetul Constanței? Sper că autobuzele electrice vor fi singurele care vor circula în municipiul Constanța!

Comments

comments

Politica

Dobre (PRO România) despre proiectul privind carantina și izolarea: PNL și PSD au acționat „noaptea ca hoții“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Proiectul de lege privind carantina și izolarea a fost amânat la votul de azi din plenul Senatului, care este cameră decizională. Cu toate că proiectul de lege a trecut cu modificări de Camera Deputaților, grupurile politice au depus mai multe amendamente la Senat. Proiectul a fost comentat și de reprezentanții PRO România. Deputatul de Constanța Mircea Dobre a dezvăluit cum au decurs lucrurile în Camera Deputaților în acest caz. Dobre a spune că raportul de aprobare a proiectului le-a fost vârât parlamentarilor sub nas cu foarte puțin timp înainte de a fi spus aprobării. Mai mult, Dobre afirmă că, în urma înțelegerilor dintre PSD și PNL, proiectul a fost amendat chiar de către reprezentantul Guvernului, Raed Arafat.  Dobre a explicat că, în acest caz, PNL și PSD au trimis, joi seara, raportul pentru acest proiect de lege, cu puțin timp înainte ca acesta să fie supus aprobării.

„Aseară, cei care țipau „noaptea ca hoții“, tot ei, PNL-ul, și PSD-ul au trimis la 19.59 raportul privind proiectul de lege care vizează carantinarea persoanelor, iar la ora 20.00 a început votul final. Raportul a avut 33 de pagini și numeroase amendamente, multe făcute chiar de reprezentantul Guvernului Orban, Raed Arafat, la înțelegere cu Marcel Ciolacu. Ceea ce s-a întâmplat aseară în Parlamentul României este mai mult decât un atac a ceea ce înseamnă libertatea românilor pe viitor, inclusiv și bunurile românilor, pentru că, după cum se știe se vor carantina și bunurile, chiar dacă sunt suspecte ca fiind contaminate cu noul coronavirus. Proiectul va trece și de Senat, iar de săptămâna viitoare vă anunțăm că va deveni lege și oricare dintre noi poate fi carantinat la cea mai mică suspiciune, după cum dorește un cetățean, pe numele lui Nelu Tătaru (ministrul Sănătății, n.r.). Acesta, nu numai că se ocupă de sănătatea românilor, ci și de economia României, pentru că deciziile în această privință le iau doi cetățeni: Nelu Tătaru și Raed Arafat. Din păcate, acest Guvern funcționează pentru aceste două persoane amintite. Această guvernare este dezastruoasă.“, a spus Mircea Dobre, astăzi, într-o conferință de presă.

Președintele PSD, Victor Ponta, a punctat, într-o postare pe Facebook, că „proiectul ajuns la Senat este cel făcut de PSD și PNL ieri în Comisia Juridică și votat de deputații PSD și PNL tot ieri la ora 20.30 fără să-l citească măcar – doar deputații Pro România au votat împotrivă! Sigur – și la Senat o sa aflăm de la colegii din PSD ce rău e proiectul – după care o să-l voteze tot ei alături de PNL! Ca sa înțelegeți cum merge treaba. Așa se dau legi care afectează milioane de români!“

Pro România a votat împtriva proiectului privind carantina şi izolarea.

Ce modificări aduce noua lege

Izolarea va fi obligatorie pentru bolnavi, la spital sau la domiciliu

Tratamentul va putea fi refuzat în scris de către pacienți

Carantina va putea fi instituită printr-un ordin al Direcției de Sănătate Publică pentru fiecare persoană, și se aplică suspecților. Ordinul DSP poate fi atacat în instanță

Cine nu respectă carantina va fi amendat

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Orban îi liniștește pe pensionari: „Garantez că vom crește pensiile“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Premierul Ludovic Orban a dat asigurări, astăzi, că pensiile vor crește anul acesta, precizând că procentul de majorare va fi făcut public la finalizarea analizelor economice pe care Guvernul le are în lucru.

„Singurul lucru pe care pot să vi-l garantez este că vom creşte pensiile. Cu cât vom creşte pensiile, vom decide după ce avem toate analizele economice care să ne prezinte realitatea economică din România şi capacitatea de a creşte pensiile, astfel încât să asigurăm plata pensiilor tot timpul, nu să ne facem că vom creşte pensiile şi după aia să nu avem cu ce să plătim pensiile. Vom creşte pensiile, procentul cu care vom creşte pensiile îl vom face public după finalizarea analizelor”, a declarat Ludovic Orban.

Sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Răzvan Filipescu (PRO România): „Actualul șef al CJ Constanța culege ce a semănat“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Scandalul din ultimele zile legat de repartizarea banilor către primării a fost comentat și de Răzvan Filipescu – candidatul PRO România la funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța. Acesta a declarat că actualul șef al CJC, Horia Țuțuianu, culege ce a semănat.

„Până acum, făcea alianță cu PMP, care îi asigura majoritatea în Consiliul Județean. Acum lucrurile s-au schimbat. Este exact ca în antreprenoriat‎. Când pornești la drum să îți faci o fermă de șerpi, chiar dacă o faci în scop medicinal, te aștepți să te muște din când în când și șarpele. Cam asta se întâmplă la nivelul Consiliului Județean. Unii se reorientează, alții…, iar din cauza asta comunele suferă. Sunt primari care sunt disperați. Problema este că atât la nivelul PSD Constanța, cât și la nivelul PNL Constanța, nu se înțelege ce înseamnă urgența luării unor decizii. La fel și cu agricultura, la fel și cu repartizarea banilor. Și o primărie și un fermier au nevoie acum, nu când vor ei. E clar că e nevoie de transparență. Ei trebuie să înțeleagă astea, dincolo de jocurile politice“, a spus Filipescu.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: