Connect with us

Politica

RATC dispare și apare… CT BUS. Făgădău: “Regia de transport este de domeniul trecutului” Ce îi solicită USR primarului

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Consilierii locali municipali din Constanța au aprobat, marți, 31 iulie a.c., achiziția de autobuze electrice cu lungimea de 10 și 12 metri, în conformitate cu propunerile inițiate de primarul Decebal Făgădău.

Pentru acest proiect se va înființa, potrivit declarațiilor primarului Făgădău și o nouă companie de transport în municipiul Constanța. Este vorba de CT BUS, iar primarul speră ca noile condiții de transport să îi îndemne pe locuitorii municipiului Constanța să folosească transportul în comun.

“Am propus consilierilor locali un proiect care se desfășoară în parteneriat cu Guvernul României prin Ministerul Dezvoltării Regionale, proiect ce vizează completarea flotei companiei municipiului Constanța; spun companie pentru că deja vreau ca locuitorii municipiului Constanța să se obișnuiască cu faptul că Regia noastră de transport ține de domeniul trecutului. De îndată ce ne va sosi noua flotă vom avea și o nouă companie – CT BUS. Astăzi le-am propus consilierilor un parteneriat prin care să completăm cu până la 155 de autobuze flota acestei noi companii, avem 104 de aubobuze deja contractate, autobuze diesel, euro 6, cel mai înalt standard de protecție a mediului existent pe piață și încă 41 de autobuze electrice cu dimensiune de 12 și 10 metri pentru că știți foarte bine, la anumite ore nu avem o încărcare foarte bună pe autobuze. Sper că din ce în ce mai mulți constănțeni să folosească transportul în comun”, a declarat primarul Constanței, Decebal Făgădău.

USR: Bugetul local va fi împovărat cu 22 de milioane de euro

Remus Negoi, președintele USR Constanța, a venit, astăzi, în fața consilierilor locali municipali reuniți în ședința ordinară a lunii iulie și, într-o intervenție avută la începutul ședinței, a avut câteva observații la punctele 5 și 6 din convocator. Este vorba despre intenția municipalității, la propunerea primarului Decebal Făgădău, să achiziționeze mai multe autobuze electrice. De asemenea, liderul USR Constanța i-a cerut primarului Făgădău să renunțe la creditul pe care Municipalitatea îl face pentru achiziția unui număr de 100 de autobuze. Negoi a făcut și un calcul, spune că respectiva achiziție va împovăra bugetul local municipal cu… 22 de milioane de euro.

“Achiziție 21 autobuze electrice cu o lungime de 10 metri (plus BONUS 26 de stații de încărcare) cu o contributie proprie a Primăriei de DOAR 1.127.000 LEI, adică aproximativ 11.700 EURO / autobuz. La proiect HCL nr. 6 – Achiziție 20 autobuze electrice cu o lungime de 12 metri (plus BONUS 25 de stații de încărcare) cu o contributie proprie a Primăriei de DOAR 1.315.000 LEI, adică aproximativ 14.000 EURO / autobuz), am următoarele observații: vom avea 41 de autobuze electrice și 51 de stații de încărcare electrice, pentru care bugetul Constanței va plăti doar 535.000 EURO vs. 100 de autobuze pe motorină, pentru care bugetul Constanței va fi împovărat cu 22 milioane EURO. Ambele propuneri de HCL au, la expunerea de motive, prevederile Programului Operațional Regional (POR 2014 – 2020), axa prioritară 4 – …reducerea emisiilor de carbon ÎN MUNICIPIILE REȘEDINȚĂ DE JUDEȚ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă… Întrebarea mea este următoarea: DE CE NU S-AU ACCESAT ACESTE FONDURI în perioada trecută, astfel încât să nu se mai JUSTIFICE ACHIZIȚIA CELORLALTE 100 de AUTOBUZE pe MOTORINĂ, pe un credit de 100 mil. de lei, plătibil INTEGRAL din bugetul Constanței? Sper că autobuzele electrice vor fi singurele care vor circula în municipiul Constanța!

Comments

comments

Politica

Barna: “Suntem foarte aproape de susținerea noului guvern” Ce acord propune USR liberalilor

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Dan Barna a aunțat marți că a ajuns, la finalul negocierilor cu premierul desemnat Ludovic Orban, la un acord cu PNL și ”suntem foarte aproape de susținerea noului guvern”.

Dan Barna a spus la finalul negocierilor că a convenit în urma întrevederii cu premierul desemnat la un acord care presupune mai multe priorități, printre care recursul compensatoriu, desființarea secției speciale și renunțarea la pensionarea anticipată a magistraților și ”fără penali”.

Dan Barna a mai zis că a agreat cu Orban și votul în două tururi, reducerea de semnături pentru toate alegerile, corecta reprezentare a Diasporei în Parlament, scurtarea termenului de organizare a anticipatelor, corectarea ordonanței 14, iar în ceea ce privește componența guvernului, aici trebuie să fie persoane care nu au plagiat, care nu au legături cu securitatea, să nu fi fost condamnate penal.

Liderul USR a subliniat că vrea să creadă că dacă se va ajunge la învestirea noului guvern va exista și majoritatea pentru a opera modificări pe zona de justiție.

Potrivit acestuia, premierul a menționat numele câtorva dintre miniștri, dar toată lista va putea fi consultată la sfârșitul săptămânii.

”Ne-am rezervat dreptul la puncte de vedere. Nu este un cec în alb privind componența cabinetului. Eu zic că suntem foarte aproape de această susținere a guvernului PNL”, a încheiat Barna.

Varianta de acord politic propusă liberalilor de USR:

Acord politic

Uniunea Salvați România, reprezentată de dl. Dan Barna, în calitate de președinte
și
Partidul Național Liberal, reprezentat de dl. Ludovic Orban, în calitate de președinte

încheie prezentul acord politic, prin care cele două partide:

Se angajează să implementeze recomandările MCV și să pună în acord legile Justitiei cu recomandările Comisiei de la Veneția și ale GRECO. Cele două partide vor depune toate eforturile pentru a repara răul produs de PSD în Justiție. Următoarele obiective sunt prioritare și vor fi susținute cu toate forțele și pe toate căile avute la dispoziție:
Abrogarea Legii recursului compensatoriu
Desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție
Renunțarea la pensionarea anticipată a magistraților care ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020
Adoptarea inițiativei cetățenești Fără Penali în Funcții Publice

Se angajează să facă toate demersurile pentru următoarele modificări ale legislației electorale care contribuie la întărirea democrației:
Revenirea la alegerea primarilor și a președinților de consilii județene prin vot în 2 tururi
Reducerea numărului de semnături la un prag rezonabil pentru toate tipurile de alegeri
Corecta reprezentare a Diasporei în Parlamentul României
Scurtarea termenelor de organizare a alegerilor anticipate

Următoarele măsuri și principii economice sunt prioritare și vor fi susținute, inclusiv în alcătuirea bugetului de stat:
Abrogarea OUG “Lăcomiei” 114, cu excepția facilităților pentru domeniul construcțiilor.
Desființarea pensiilor speciale (pensii de serviciu si indemnizatii pentru limita de varsta) și plafonarea pensiilor speciale care nu pot fi eliminate complet.
Nu se vor crește taxe și impozite. Reducerea impozitării muncii pe salariul minim.
Prioritizarea investițiilor în proiecte mari de infrastructură, în special autostrăzi și căi ferate pe coridoarele europene TEN-T (de ex. autostrăzile A1, A8, A3, A7, A6, A10, A13).

Tăierile ilegale de păduri, calitatea aerului, poluarea și gestionarea deșeurilor sunt probleme critice ale României. Următoarele măsuri de mediu și patrimoniu vor fi susținute cu prioritate:
Reluarea procesului de includere a Roșiei Montane în UNESCO.
Finalizarea și operaționalizarea aplicației​ Inspectorului Pădurii și a SUMAL și finațarea Inventarului Forestier Național ciclul 3.
Aprobarea limitelor INSPIRE ale ariilor protejate și reintroducerea prin custodiilor pentru ONG-uri
Demararea proiectului de reparare și de extindere a rețelei naționale de monitorizare a calității aerului

Propunerea României de comisar european va fi o persoană competentă și integră, nominalizată în urma consultării partidelor și audiată în comisiile de specialitate ale Parlamentului.
Cele două partide se angajează să susțină măsuri privind profesionalizarea administrației, precum eliminarea provizoratului și numirilor politice în funcții publice de conducere, inclusiv în Educație, concursuri organizate transparent, guvernanță corporativă reală pentru companiile de stat.

Guvernul va fi format din persoane integre, care nu sunt trimise în judecată sau nu au fost condamnate definitiv pentru pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, nu au obținut lucrări, diplome sau alte titluri științifice prin plagiat sau furt intelectual și care nu au colaborat cu fosta Securitate.

USR și PNL susțin că soluția cea mai bună pentru rezolvarea crizei politice o reprezintă alegerile anticipate și vor relua după alegerile prezidențiale eforturile de negociere a unui pact politic care să ducă la ​ organizarea de alegeri anticipate.

Pe baza prezentului acord, USR se angajează să acorde votul de învestitură guvernului format de dl. Ludovic Orban”.

sursa: hotnews.ro

sursa foto: agerpres.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

După discuții cu toate partidele, Orban susține: “Acest guvern va trece”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Ludovic Orban, premierul desemnat de președintele Klaus Iohannis să formeze un nou guvern, susține că, ăn urma negocierilor a ajuns la un acord politic cu toate formațiunile din opoziție și este optimis asupra votului din Parlament.

“Negocierile au decurs bine, ne-am înțeles bine și cu aproape fiecare formațiune politică am convenit un cadru de colaborare politică, acorduri care se vor concretiza și care vor fi supuse aprobării forurilor statutare din PNL și pentru fiecare partid în parte. Sunt foarte optimist și încrezător că va trece acest guvern. Am avut, în mod evident, câteva puncte în care nu am putut ajunge la un acord. Nu am putut accepta un minister pentru Republica Moldova, dar suntem de acord cu înființarea unui departament în subordinea premierului. De asemenea, în ceea privește alegerea primarilor în două tururi, PNL susține cu toată tăria alegerea primarilor în două tururi. În ceea ce privește participarea la guvernare, nu s-a exprimat dorința de a participa la guvenare cu miniștri. În cadrul negocerilor s-a concluzionat că va fi un guvern monocolor liberal, dar și cu tehnicieni la anumite ministere”, a spus Ludovic Orban.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Afișe electorale din Constanța, vandalizate. Iohannis și Barna, țintele principale

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Circul electoral se încinge pe măsură ce alegerile prezidențiale se apropie. În ultimele zile, afişele electorale din mai multe puncte din Constanța au fost distruse sau vandalizate. Țintele principale au fost Klaus Iohannis (PNL), Dan Barna (PSD) și Viorica Dăncilă (PSD). Dacă în cazul social democratei vorbim doar de ruperea afișului, în cazul lui Iohannis și Barna, un alegător nemulțumit a scris în dreptul lor că sunt hoți, cu mențiunea că pe actualul șef al statului era scris și „impostor“. Cei care încearcă să-și exprime în acest fel nemulțumirea față de un candidat sau altul trebuie să știe că potrivit legii, „distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a listelor electorale, a platformelor-program afişate sau a oricăror altor afişe ori anunţuri de propagandă electorală tipărite” este contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.500 la 4.500 de lei. Cei în măsură să constate această contravenție sunt polițiștii și jandarmii.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: