Connect with us

Politica

RATC dispare și apare… CT BUS. Făgădău: “Regia de transport este de domeniul trecutului” Ce îi solicită USR primarului

Publicat

la

Consilierii locali municipali din Constanța au aprobat, marți, 31 iulie a.c., achiziția de autobuze electrice cu lungimea de 10 și 12 metri, în conformitate cu propunerile inițiate de primarul Decebal Făgădău.

Pentru acest proiect se va înființa, potrivit declarațiilor primarului Făgădău și o nouă companie de transport în municipiul Constanța. Este vorba de CT BUS, iar primarul speră ca noile condiții de transport să îi îndemne pe locuitorii municipiului Constanța să folosească transportul în comun.

“Am propus consilierilor locali un proiect care se desfășoară în parteneriat cu Guvernul României prin Ministerul Dezvoltării Regionale, proiect ce vizează completarea flotei companiei municipiului Constanța; spun companie pentru că deja vreau ca locuitorii municipiului Constanța să se obișnuiască cu faptul că Regia noastră de transport ține de domeniul trecutului. De îndată ce ne va sosi noua flotă vom avea și o nouă companie – CT BUS. Astăzi le-am propus consilierilor un parteneriat prin care să completăm cu până la 155 de autobuze flota acestei noi companii, avem 104 de aubobuze deja contractate, autobuze diesel, euro 6, cel mai înalt standard de protecție a mediului existent pe piață și încă 41 de autobuze electrice cu dimensiune de 12 și 10 metri pentru că știți foarte bine, la anumite ore nu avem o încărcare foarte bună pe autobuze. Sper că din ce în ce mai mulți constănțeni să folosească transportul în comun”, a declarat primarul Constanței, Decebal Făgădău.

USR: Bugetul local va fi împovărat cu 22 de milioane de euro

Remus Negoi, președintele USR Constanța, a venit, astăzi, în fața consilierilor locali municipali reuniți în ședința ordinară a lunii iulie și, într-o intervenție avută la începutul ședinței, a avut câteva observații la punctele 5 și 6 din convocator. Este vorba despre intenția municipalității, la propunerea primarului Decebal Făgădău, să achiziționeze mai multe autobuze electrice. De asemenea, liderul USR Constanța i-a cerut primarului Făgădău să renunțe la creditul pe care Municipalitatea îl face pentru achiziția unui număr de 100 de autobuze. Negoi a făcut și un calcul, spune că respectiva achiziție va împovăra bugetul local municipal cu… 22 de milioane de euro.

“Achiziție 21 autobuze electrice cu o lungime de 10 metri (plus BONUS 26 de stații de încărcare) cu o contributie proprie a Primăriei de DOAR 1.127.000 LEI, adică aproximativ 11.700 EURO / autobuz. La proiect HCL nr. 6 – Achiziție 20 autobuze electrice cu o lungime de 12 metri (plus BONUS 25 de stații de încărcare) cu o contributie proprie a Primăriei de DOAR 1.315.000 LEI, adică aproximativ 14.000 EURO / autobuz), am următoarele observații: vom avea 41 de autobuze electrice și 51 de stații de încărcare electrice, pentru care bugetul Constanței va plăti doar 535.000 EURO vs. 100 de autobuze pe motorină, pentru care bugetul Constanței va fi împovărat cu 22 milioane EURO. Ambele propuneri de HCL au, la expunerea de motive, prevederile Programului Operațional Regional (POR 2014 – 2020), axa prioritară 4 – …reducerea emisiilor de carbon ÎN MUNICIPIILE REȘEDINȚĂ DE JUDEȚ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă… Întrebarea mea este următoarea: DE CE NU S-AU ACCESAT ACESTE FONDURI în perioada trecută, astfel încât să nu se mai JUSTIFICE ACHIZIȚIA CELORLALTE 100 de AUTOBUZE pe MOTORINĂ, pe un credit de 100 mil. de lei, plătibil INTEGRAL din bugetul Constanței? Sper că autobuzele electrice vor fi singurele care vor circula în municipiul Constanța!

Comments

comments

Politica

De la 1 noiembrie, prețul gazelor și al energiei se va plafona. Proiectul a fost votat azi în Camera Deputaților

Publicat

la data de

Scris de

De la 1 noiembrie, românii nu vor plăti mai mult decât au plătit în decembrie anul trecut la energie electrică și gaze, a anunțat astăzi în plenul Camerei Deputaților ministrul Energiei, Virgil Popescu. Astăzi s-a dat votul final în cazul proiectului de Ordonanță de Urgență a Guvernului privind plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze. Plenul Camerei Deputaților a adoptat proiectul, în calitate de for decizional, cu 285 de voturi pentru și 1 vot contra. În urma dezbaterilor din comisii, vor beneficia de această facilitate de plafonare a facturilor, pe lângă consumatorii casnici, şi spitalele şcolile, grădiniţele, cabinetelor medicilor de familie, ONG-urilor, bisericilor şi IMM-urilor. Prevederile ar urma să intre în vigoare de la 1 noiembrie.

Prețurile la energie electrică și gaze naturale se vor plafona, după cum urmează:

  1. a) prețul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de preț a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh;
  2. b) prețul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh.

Pe lângă consumatorii casnici, prețurile plafonate se vor aplica și unor noi categorii de consumatori, au decis comisiile de specialitate ale deputaților, respectiv: spitalele (publice și private), unitățile de învățământ (publice și private), creșele (publice și private), ONG-urile, furnizorii de servicii sociale publici și privați, precum și unitățile de cult. Totodată, deși senatorii au decis să aplice o cotă TVA de 5% pentru energia și gazele livrate operatorilor economici consumatori finali, în loc de cota standard de 19%, deputații din comisii au ales să elimine această prevedere.

Potrivit amendamentelor adoptate în comisiile din Cameră, pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 se stabileşte o schemă de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale pentru următoarele categorii de clienţi finali:

  1. a) clienţii casnici;
  2. b) întreprinderi mici şi mijlocii, cabinete medicale individuale şi alte profesii liberale, indiferent de forma de organizare;
  3. c) microîntreprinderi, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, organizate potrivit legii;
  4. d) spitale publice şi private
  5. e) organizaţii neguvernamentale, precum şi unităţile de cult
  6. f) furnizori publici şi privaţi de servicii sociale

Surse: stiripesurse.ro, economedia.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

SONDAJ Avangarde: Președintele Klaus Iohannis, 14% în topul încrederea românilor! Cine este cel mai apreciat politician

Publicat

la data de

Scris de

Președintele Klaus Iohannis a scăzut la 14% în octombrie în topul încrederii românilor, de la 28% în luna septembrie, potrivit unui sondaj realizat de Avangarde pentru PSD.

În același top, premierul demis Florin Cîțu e la o cotă de 7%. Topul e condus de Alexandru Rafila, cu 30%.

Sondajul a fost realizat în perioada 17 octombrie – 26 octombrie, pe 900 de subiecți, prin metoda CATI (interviuri telefonice).

80% dintre respondenți spun că România se îndreaptă într-o direcție greșită. 24 dintre români au dat nota 1 (minimă) guvernului Cîțu pentru modul în care a gestionat pandemia de Covid.

Clasamentul încrederii în politicieni e condus de Rafila (30%), Ciolacu (25%), Emil Boc (24%), Raed Arafat (23%), George Simion (20%). Dacian Cioloș e la 13%, imediat după președintele Klaus Iohannis.

sursa: g4media.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Deputatul Marian Crușoveanu: “Cozile la #MaratonulVaccinării, cel mai bun mod de combatere a fake news-urilor!”

Publicat

la data de

Scris de

Într-o perioadă în care cu greu poți face diferența între o informație reală și un fake news, deputatul Marian Croșoveanu le arată o cale spre normalitate tuturor celor care au incertitudini. Parlamentarul PNL de Constanța scrie pe contul său de Facebook despre cozile pe care le vedem, de câteva zile, în România, la centrele de vaccinare. Acelea, susține Croșoveanu sunt modul potrivit de combatere a știrilor false.

Tot în mediul online, în aceeași postare, parlamentarul constănțean le reamintește românilor care sunt efectele dovedite, prin studii, ale vaccinului anti covid.

Iată mesajul complet:

“Cozile la #MaratonulVaccinării, cel mai bun mod de combatere a fake news-urilor!
ℹ În ultimele zile, în toate marile orașe ale României, am văzut cozi la centrele de vaccinare. După mult timp, este un semn optimist că românii aleg cea mai sigură cale spre revenirea la normalitate: vaccinarea. Rezultatele acestor cozi se vor vedea în săptămânile următoare.
‼ Statele din vestul Europei, care au avut un grad mare de vaccinare, reprezintă un bun exemplu că soluția vaccinării populației funcționează. De aceea, creșterea gradului de oameni imunizați din țara noastră va domoli situațiile grave ale valului 4 pandemic. ”Maratonul vaccinării”, care a dat rezultate bune și în campania precedentă, este o soluție a Guvernului de a-i proteja pe cei vulnerabili în fața bolii și de a evita cazurile grave.
‼ De la izbucnirea pandemiei, au fost extrem de multe știri false care au sădit neîncredere și au exploatat frica oamenilor, precum și speculanți care au încercat să deturneze toate campaniile de informare privind vaccinarea, în scop electoral. De aceea, sper ca aceste cozi la ”maratonul vaccinării” să pună capăt fake news-urilor.
👏 Este de apreciat faptul că în susținerea campaniei naționale de imunizare împotriva Covid-19 se implică și #BisericaRomână, precum și reprezentanții celorlalte culte din România.
➡ De reținut, pentru cei care încă nu s-au vaccinat, este faptul că un studiu realizat în România, de CNCAV, a demonstrat că vaccinarea împotriva COVID-19 a redus:
☑️ de peste 5 ori riscul de infecție;
☑️ de peste 10 ori riscul de spitalizare;
☑️ de aproape 14 ori riscul de internare în ATI;
☑️ de peste 20 de ori riscul de deces în urma COVID-19.
✅ Rezultatele acestui studiu confirmă faptul că vaccinarea rămâne cel mai sigur mod de a combate pandemia.”

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: