Connect with us

Actual

Război în Ucraina, ziua 155: Kievul anunță că va spori exporturile de energie electrică destinate UE. Rușii au capturat a doua cea mai mare centrală electrică a Ucrainei

Published

on

Forțele ruse au capturat a doua cea mai mare centrală electrică a Ucrainei, iar Moscova întreprinde o „redistribuire masivă” a trupelor în trei regiuni din sud. Cu toate acestea, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina se pregătește să-și sporească exporturile de energie electrică către Uniunea Europeană pentru a ajuta Europa să „reziste presiunii energetice” care vine dinspre Moscova.

Ucraina se pregătește să-și sporească exporturile de energie electrică către Uniunea Europeană pentru a ajuta Europa să „reziste presiunii energetice” care vine dinspre Moscova, a declarat miercuri președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

„Vom crește exporturile noastre de energie electrică către consumatorii din Uniunea Europeană”, a spus ZelenskI în discursul său zilnic.

Aceste declarații vin a doua zi după un acord al țărilor membre ale Uniunii Europene de a-și reduce în mod coordonat consumul de gaze și de a ajuta astfel Germania după o scădere drastică a livrărilor rusești.

Kievul și europenii acuză Moscova că folosește gazul ca armă economică și politică.

Advertisement

„În ciuda războiului, am asigurat integrarea în timp record a rețelelor ucrainene în sistemul european”, a subliniat președintele ucrainean.

“Exporturile noastre ne permit nu numai să ne creștem veniturile în valută, ci și să ajutăm partenerii noștri să reziste presiunii energetice rusești. Vom face treptat din Ucraina o țară care să garanteze securitatea energetică a Europei”, a spus el.

El a comentat, de asemenea, distrugerea parțială a Podului Antonivskiy din Herson, regiune ocupată de ruși și pe care armata de la Kiev încearcă să o recupereze.

„Toate podurile vor fi, desigur, reconstruite, dar de către noi”, a spus el, explicând că acest pod strategic pentru aprovizionarea armatei ruse a fost vizat pentru a „distruge planurile” inamicului.

Kievul confirmă că rușii au capturat a doua cea mai mare centrală electrică din Ucraina, Vuhlehirsk.

Astfel Ucraina confirmă ceea ce forțele susținute de Rusia anunțaseră mai devreme, respectiv capturarea centralei electrice Vuhlehirsk, pe cărbune, din era sovietică.

„Au obținut un mic avantaj tactic – au capturat Vuhlehirsk”, a declarat consilierul prezidențial Alexei Arestovici într-un interviu postat pe YouTube.

Media separatiştilor proruşi din Doneţk au difuzat imagini cu presupuşi mercenari ai grupului Wagner în faţa clădirii administrative a centralei electrice, dar afirmaţia ruşilor nu a putut fi verificată în mod independent, în timp ce alte informaţii sugerează că luptele din jurul centralei mai continuau, conform DPA.

Advertisement

Capturarea centralei electrice pe cărbune Vuhlehirsk din era sovietică din estul Ucrainei ar fi prima victoriei strategică a Moscovei în mai bine de trei săptămâni în ceea ce ea numește „operațiune specială” de demilitarizare și „denazificare” a țării sale vecine.

Creșterea prețurilor la energie și o penurie globală de grâu care amenință milioane de oameni din țările mai sărace cu foamete se numără printre efectele de amploare ale războiului Rusiei în Ucraina.

foto via twitter

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement