Connect with us

Administratie

Regimul Chițac a produs peste 2.200 de procese. Cheltuielile juridice, respinse de consilieri

Publicat

la

Aleșii USR și PSD i-au respins, astăzi, proiectul primarului Vergil Chițac, care dorea să angajeze o casă de avocatură pentru a reprezenta municipalitatea în diverse litigii. Concret, edilul le-a propus consilierilor locali aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea achiziției serviciilor de asistență și reprezentare juridică în vederea apărării intereselor Municipiului Constanța prin primar, ale Primarului municipiului Constanța și ale Consiliului local al municipiului Constanța, precum și împuternicirea primarului municipiului Constanța în vederea semnării contractelor având ca obiect servicii de asistență și reprezentare juridică.

Serviciile juridice au fost împărțite în două loturi:

Lotul 1, cu o valoare estimată la 875.000 de lei fără TVA sau 1.041.250 de lei cu TVA țo

Lotul 2 are o valoare de 382.000 de lei fără TVA sau 454.580 de lei cu TVA.

În total, cheltuielile cu avocații propuse de Chițac se ridicau la 1.495.830 de lei cu TVA. Inițiatorul proiectului a arătat în expunerea sa de motive că achiziția serviciilor juridice s-ar justifica prin numărul mare de litigii înregistrate pe rolul instanțelor și în care este implicată autoritatea locală. Printre procesele pe care le are Primăria se numără și cele cu House 3000 Real Estate Investment SRL (cesionarul creanțelor FIN.CO.GE.RO).

Liderul consilierilor USR, Dumitru Caragheorghe, a declarat că aleșii Uniunii nu sunt de acord cu proiectul, deoarece acesta nu avea prevăzute criterii de transparență ca să se evite achiziții discreționare.

Liderul aleșilor PSD, Costin Răsăuțeanu, a criticat, la rândul său, proiectul spunând că sumele acordate pentru reprezentarea juridică sunt extrem de mari și că există peste 2.200 de litigii create în ultimii doi ani și care puteau fi evitate. El a insistat că multe din aceste litigii au legătură cu agenții economici din Satul de Vacanță, care nu au primit autorizații de funcționare. O atitudine diferită a Primăriei ar fi prevenit deschiderea unor procese – a sugerat Răsuțeanu.

În replică, primarul Chițac a susținut că agenții economici în cauză nu dețin un titlu asupra terenurilor folosite pentru terase, motiv pentru care, în condițiile legii, nu pot fi autorizați. De asemenea, edilul a insistat că aceste persoane nu vor să achite nimic pentru respectivele suprafețe către bugetul local, astfel că singura soluție ar fi să se ajungă în fața instanțelor de judecată.

În contrareplică, Răsăuțeanu a amintit de obligația legală, recent instituită, ca deținătorii activelor din cooperație să primească terenurile aferente activelor în mod gratuit.

Disputa teoretică a celor doi a continuat cu privire la interpretarea expresiei ”terenuri aferente” cuprinsă în lege. Vergil Chițac a susținut că această sintagmă s-ar referi strict la amprenta clădirilor, iar nu și la terase.

În timpul acestor contraziceri, Răsăuțeanu a sugerat de mai multe ori că nulte din cele 2.200 de procese din ultima vreme puteau fi prevenite, ca să nu se ajungă la cheltuieli atât de mari cu avocații.

Proiectul a întrunit doar 10 voturi „pentru“, unul „împotrivă“ și 16 „abțineri“.

Citește și:

Fix ce îi lipsea Constanței. Chițac scoate din buget aproape 1,5 milioane de lei ca să angajeze servicii juridice

Comments

comments

Administratie

Chițac: „În viziunea mea, parcările rezidențiale trebuie licitate“

Publicat

la data de

Scris de

Primarul Constanței, Vergil Chițac, s-a lăudat, astăzi, într-o conferință de presă, că a reușit să adune la masă tot spectrul politic din Consiliul Local pentru a da o nouă formă regulamentului parcărilor. Deși s-a opus din răsputeri modificării acestuia, Chițac a afirmat cu nonșalanță că nu a spus că actualul regulament al parcărilor are o formă foarte bună. Chițac a spus că nouă formă a regulamentului parcărilor va fi urcată spre consultare publică săptămâna viitoare, iar apoi supusă aprobării Consiliului Local. Primarul a mai spus că, totuși, are o nemulțumire legată de faptul că, în viziunea sa, parcările rezidențiale trebuie licitate.

El a mai spus că, toți banii strânși din parcări vor fi cheltuiți tot pentru parcări.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Răsăuțeanu taxează dur ipocrizia lui Chițac: „În 2020 susținea sistemul centralelor de cartier. Acum vrea un CET nou“

Publicat

la data de

Scris de

Liderul consilierilor PSD, Costin Răsăuțeanu îl taxează dur pe primarul Vergil Chițac și îl acuză de ipocrizie, atât pe el, cât și pe liberali. Răsăuțeanu afirmă că, în campania electorală din 2020, candidatul Vergil Chițac susținea că singura soluție pentru încălzirea apartamentelor în municipiul Constanța este sistemul centralelor de cartier.

„Le găsise și locația: structura actualelor puncte termice. Așa după cum era notat în programul său electoral. Program care a dispărut de Altfel, șters fiind de pe site-ul primarului în exercițiu! Mai mult decât atât, candidatul Vergil Chițac înfiera cu mânie liberală soluția pe care administrația PSD a prezentat-o încă din 2019, respectiv construcția unui CET nou cu instalații de cogenerare! Ca să nu mai amintim și faptul că, la acel moment, PNL a votat împotriva propunerii social – democraților.

În 2022, mai precis în cadrul ședinței extraordinare desfășurată ieri, primarul Vergil Chițac în postură de inițiator (!!!) a supus votului proiectul „Sursă de producţie energie utilă termic şi electrică prin cogenerare de înaltă eficienţă, în municipiul Constanţa“. Adică fix ce hulea cu doar doi ani în urmă! Așa cum au procedat și liberalii. Cei care, ieri, l-au votat!

Drept este că acum au fost supuse votului și cheltuielile  legate de proiect în vederea depunerii acestuia în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. La fel de adevărat este, însă, și că banii din PNRR sunt acolo, dar nu ajung în visteria municipiului dacă administrația publică locală nu știe cum să-i acceseze. Iar până acum, administrația Chițac nu a dat dovadă de prea multă pricepere în accesarea de fonduri!“, spune Răsăuțeanu.

„Astăzi (ieri, n.r.) s-a votat un proiect extrem de important pentru Constanța și constănțeni: am trecut într-o nouă etapă a Strategiei de termoficare în sistem centralizat a municipiului Constanța, inițiată de PSD în 2019. Se pare că, până la urmă, soluția PSD a fost una foarte bună, având în vedere faptul că actualul primar o preia și o pune în practică. Trebuie să nu se greșească atunci când se va depune proiectul pentru a primi finanțare. În același timp, trebuie să ne mișcăm repede pentru a nu pierde oportunitatea finanțării prin PNRR. Banii sunt acolo, dar trebuie să știm cum să îi accesăm. Altfel putem să îi pierdem definitiv.

Prețul enorm pe care îl plătesc astăzi constanțenii pe gigacalorie poate să scadă semnificativ, dacă lucrurile se vor mișca rapid și cum trebuie. Constănțenii nu mai pot aștepta ani de zile pentru ca prețul gigacaloriei să scadă și să ajungă la un nivel acceptabil”, mai afirmat Costin Răsăuțeanu.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primăria Constanța va cheltui 1,2 milioane de lei pe muzică de petrecere. Evenimentele vor avea loc în perioada 2 – 4 septembrie

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța caută o firmă care să organizeze evenimentele din perioada 2 – 4 septembrie 2022, care vor avea loc în parcarea de la Plaja Modern. Este vorba despre un spectacol de muzică românească lăutărească și de petrecere, precum și cele ale etniilor. Recitalurile vor fi susținute de artiști, orchestre, tarafuri și ansambluri.

Valoarea totală estimată a acestui spectacol 1.091.230 de lei fără TVA sau 1.298.563 de lei cu TVA.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: