Connect with us

Politica

Ruptură în coaliție? Liderii ALDE îi dau ultimatum lui Tăriceanu pentru discuțiile cu PSD

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Liderii ALDE sunt cu nervii întinși la maxim din cauza comportamentului   partenerilor din PSD. Odată  văzut  cu sacii în căruță și cu noul  guvern Tudose  trecut prin Parlament,  Liviu Dragnea a  trecut la acțiuni  care întind  și mai mult  coarda relației cu cei din ALDE,  deja  agravată de lipsa de  consultare pe noile  măsuri  fiscale introduse în programul de  guvernare. Într-o ședință restrânsă la  sediu,   liderii ALDE  l-au mandatat pe Tăriceanu să pună, într-un stil ultimativ , cărțile  pe față cu Dragnea.

De altfel, în această săptămână se  așteaptă o discuție între  cei doi lideri ai coaliției pentru a  sparge buba. Luni seară, la sediul central al ALDE, puținii  lideri  ai partidului  rămași în Capitală au  analizat , împreună cu  Tăriceanu, situația  în care s-a ajuns în interiorul coaliției de  guvernare, dar și în afara  ei,  pentru a stabili dacă partidele mai au poziții comune pentru susținerea măsurilor luate împreună în timpul Guvernării.

Conform unor  surse participante la discuții,  conducerea ALDE, inclusiv  Tăriceanu,  sunt mai mult decât iritați de încăpățănarea  cu care Liviu Dragnea  și colaboratorii acestuia o manifesta  față de  chestiunea mai mult decât delicată a  introducerii impozitului pe mediul de afaceri,  care a  aruncat deja  în aer  mediul antreprenorial din România.

În zilele  trecute, atât Călin Popescu-Tăriceanu cât şi Varujan Vosganian au criticat în termeni duri intenţia introducerii impozitului pe cifra de afaceri, apreciind că o astfel de măsură contravine categoric oricărei politici financiare de dreapta.

“Orice modificare a cotei unice sub semnul creşterii, indiferent cum îi spune, nu va găsi în ALDE un partener”, avertiza Vosganian în chiar ziua validării noului Guvern, arătând că partidul său este deschis, în schimb, la ideea unei scăderi a cotei, chiar şi în trepte.

Semnalul dat nu a avut  efectul  scontat. Potrivit surselor citate,  Liviu Dragnea nu  reacționează pozitiv atunci când  îi sunt  aduse public critici pentru măsurile sau intențiile sale. Asta  explică și de ce , ulterior, premierul Mihai Tudose a anunțat  efectuarea unui studiu  de impact al controversatului  impozit pe mediul de afaceri, semn că PSD nu renunță  la această măsură.

Pentru cei din ALDE, introducerea  unui astfel de impozit  ar  putea  un decont electoral  negativ pe care nu sunt dispuși să-l plătească. Iar acest lucru  i l-au comunicat  clar și lui Tăriceanu.

“Au dovedit că sunt pilaf. Nu poți  veni cu un astfel de impozit fără  niciun  studiu de impact și să-l arunci pe piață direct  pentru a  găsi soluții la alte probleme. Dacă cei de la PSD  sunt  inconștienți și setați parcă în ultime vreme  să-și distrugă partidul și guvernarea, noi nu urmăm aceeași cale. Nu suntem de principiu dispuși să ne tăiem  craca  de sub picior, dincolo  de modul în care înțeleg ei să  colaboreze cu noi”, ne-au explicat sursele citate modul în care  s-au derulat discuțiile în interiorul ALDE la ultima ședință ad-hoc de partid.

Înfară de efectele unui astfel de impozit,  cei din ALDE se simt lezați direct de alte măsuri dictate de Dragnea  și transpuse în realitate de premierul Tudose. Deja a fost emisă o ordonanță de urgență prin care, sub  pretextul  realizării programului de  guvernare al PSD, care prevede  ridicarea potențialului turistic al zonei,  Administrația  Rezervației Naturale a  Biosferei Delta Dunării a fost  transferată  din subordinea ministerului Mediului, în cea a Secretariatului general al Guvernului. Aceeași soartă a  avut-o și  Administrația Națională de Meteorologie.

Cu alte  cuvinte, din controlul ALDE, cele două instituții au trecut  sub  controlul direct  al lui Liviu Dragnea, prin  intermediul lui Mihai Busuioc, omul său de încredere  repus recent în fruntea SGG.

Iar planul PSD de  golire de  conținut a  ministerelor ALDE nu s-ar opri aici. “Avem semnale că și Garda de Mediu nu va mai sta mult la ministerul de resort.  Nici la Energie  nu sunt împăcați cei de la PSD cu  păstrarea lui Petcu ca ministru. Ne așteptăm ca  unele companii și societăți de stat  subordonate să fie și ele transferate pe la Economia condusă acum de Fifor”,  ne-au mai spus aceleași surse.

De altfel, liderii ALDE i-au cerut lui Tăriceanu să aibă cât mai rapid  o discuție tete-a tete  cu Dragnea în care să pună pe masă aceste probleme  în mod ultimativ.

“Cei de la PSD cred  că noi ne  mulțumim  cu firimituri și că rămânem  agățați de guvernare în orice  condiții. Suntem cu nervii  bine întinși, nu în situația să înghițim  astfel de lucruri. I-am  zis lui Tăriceanu să le spună celor de la PSD  că ne-a ajuns acest tratament. Mai sunt ani buni din  mandatul noului legislativ,  ar face  bine  să se uite pe calendar  dacă vor să păstreze această guvernare”, mai susțin sursele citate, care nu exclud  scenariul ruperii coaliției dacă PSD nu face pași spre reconciliere, confor Stiripesurse.ro.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Felix Stroe și-a început mandatul la #Ministerul din Umbră  

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu câteva săptămâni, social democrații și-au desemnat noii lideri de departamente ale partidului. Aceste structuri de specialitate ale PSD sunt considerate ca fiind „Guvernul din umbră” al partidului. Potrivit listei, printre cei 25 de lideri care conduc departamentele de lucru ale PSD se numără și președintele Organizației Județene Constanța a PSD, Felix Stroe, fost ministru al Transporturilor. Într-o postare pe Facebook, conducerea Departamentului pentru Infrastructură și Transport al „#PSD“ a anunțat că s-a reunit, astăzi, în prima ședință.

„Ne propunem ca, în perioada următoare, să fim o sursă de proiecte și propuneri care să sprijine activitatea colegilor din Guvern. Am pus la punct elementele organizatorice și de funcționare a echipei de lucru, pentru ca de săptămâna viitoare să dezvoltăm idei și perspective în domeniu“, se arată în mesajul PSD.

Iată lista completă a noilor șefi de departamente de specialitate ale PSD: Departamentul pentru Muncă și Justiție Socială – Adrian Solomon, deputat; Departamentul pentru Educație Națională – Gavrilă Camelia, deputat; Departamentul pentru Sănătate Florian – Dorel Bodog, deputat, fost ministru; Departamentul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat – Ilan Laufer, fost ministru; Departamentul pentru politici fiscal-bugetare – Cristian Socol, economist, profesor la ASE; Departamentul pentru Justiție și Libertăți Cetățenești Robert – Marius Cazanciuc, senator, fost ministru; Departamentul pentru Agricultură si Dezvoltare Rurală – Valeriu Steriu, deputat; Departamentul pentru Mediu Pană – Adriana-Doina, deputat, fost ministru și vicepreședinte național PSD; Departamentul pentru Administrație Publică si Dezvoltare Regională – Adrian Dragoș Benea, senator, liderul PSD Bacău; Departamentul pentru Infrastructură Și Transport – Felix Stroe, liderul PSD Constanța, fost ministru al Transporturilor; Departamentul pentru Politica Externă – Titus Corlățean, senator, fost ministru; Departamentul pentru Afaceri Europene – Angel Tîlvăr, deputat, fost ministru; Departamentul pentru Apărare Dorel – Gheorghe Căprar, deputat; Departamentul pentru Afaceri Interne – Ionel-Daniel Butunoi, senator; Departamentul pentru Cultură si Identitate Națională – Lucian Romașcanu, senator, fost ministru; Departamentul pentru Tineret și Sport – Alexandra Presură, deputat; Departamentul pentru românii de pretutindeni – Lilla Debelka, Secretar de Stat Ministerul pentru Românii de Pretutindeni; Departamentul pentru Comunicații și Societate Informațională – Gemma Luminița Iosip, Director Programul ANCOM; Departamentul pentru Economie – Gheorghe Șimon, deputat, fost ministru; Departamentul pentru Ape și Păduri – Alexandru Stănescu, deputat; Departamentul pentru Energie – Iulian Iancu, deputat; Departamentul pentru Cercetare și Inovare – Mihnea – Cosmin Costoiu, senator; Departamentul pentru Turism – Rodica Paraschiv, deputat; Departamentul pentru Fonduri Europene – Roxana Mânzatu, deputat și vicepreședinte național PSD; Departamentul pentru Revoluționari și Eroii Martiri – Valentin Mărgineanu, lector universitar.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Rovana Plumb și jurnalista Carmen Avram deschid lista PSD pentru europarlamentare – surse

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Negocierile pentru Lista PSD pentru alegerile europarlamentare sunt în toi. Deja a fost convocată o ședință a Comitetului Național Executiv al PSD pentru luni în care Lista urmează a fi votată și apoi făcute preparativele pentru depunerea ei și a semnăturilor strânse la Biroul Electoral Central (BEC).

Deși sunt negocieri grele…. Lista e în mare schițată după întâlnirile de ieri dintre președintele Liviu Dragnea și lideri ai partidului. Potrivit informațiilor STIRIPESURSE.RO social-democrații mizează pe 12-14 locuri de europarlamentar. Asta în procente ar însemna aprox.30 la sută onținut la urne.

Iată lista (nefinală):

Rovana Plumb, deputat, ministrul Fondurilor Europene și președinte al PSD Dâmbovița

Carmen Avram, realizator TV Antena 3

Claudiu Manda, deputat, președintele Comisiei de Control al SRI, Presedintele PSD Dolj

Victor Negrescu, fost ministru, președințe PES Activist

Chris Terhes, preot și președintele Romanian Coalition din SUA

Dragoș Benea, deputat, președinte PSD Bacau

Dan Nica, actual europarlamentar

Natalia Intotero, ministrul pentru Românii de pretutindeni și deputat

Carmen Moldovan, deputat

Ioan Mircea Pașcu, actual europarlamentar sau Aurelia Fedorca, primar Negrești Oaș

Maria Grapini, actual europarlamentar (intră pe listă după negocierile dintre PSD și PPUsl)

În funcție de scorul obținut la urne ar mai putea intra următorii:

Emilian Pavel, Catalina Ștefănescu, Andi Cristea, Răzvan Popa, Claudia Țapardel, Gabriela Zoană, Victor Boștinaru – actuali europarlamentari sau/și alți lideri social-democrati. În calcule ar fi și Bianca Gavriliţă, deputat.

sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

ALDE se laudă cu… 800.000 de semnături strânse pentru europarlamentare

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) anunță că au strâns până acum peste opt sute de mii de semnături pentru sprijinirea listei de candidați pentru alegerile europarlamentare. Cu toate că baremul legal a fost depășit de mult, oamenii lui Tăriceanu susțin că vor depune în final peste un milion de semnături la Biroul Electoral Central (BEC).

“Am centralizat la sediul ALDE, până în acest moment, peste 800.000 de semnături venite de la organizațiile din țară. Sperăm ca, până la finalul campaniei de strângere de semnături, să depășim cifra de 1 milion. Mulțumim tuturor românilor pentru susținerea acordată!”, susțin cei de la ALDE pe pagina de Facebook, anunț însoțit de fotografii care dovedesc numărul mare de semnături strâns.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: