Connect with us

Politica

Ruptură în coaliție? Liderii ALDE îi dau ultimatum lui Tăriceanu pentru discuțiile cu PSD

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Liderii ALDE sunt cu nervii întinși la maxim din cauza comportamentului   partenerilor din PSD. Odată  văzut  cu sacii în căruță și cu noul  guvern Tudose  trecut prin Parlament,  Liviu Dragnea a  trecut la acțiuni  care întind  și mai mult  coarda relației cu cei din ALDE,  deja  agravată de lipsa de  consultare pe noile  măsuri  fiscale introduse în programul de  guvernare. Într-o ședință restrânsă la  sediu,   liderii ALDE  l-au mandatat pe Tăriceanu să pună, într-un stil ultimativ , cărțile  pe față cu Dragnea.

De altfel, în această săptămână se  așteaptă o discuție între  cei doi lideri ai coaliției pentru a  sparge buba. Luni seară, la sediul central al ALDE, puținii  lideri  ai partidului  rămași în Capitală au  analizat , împreună cu  Tăriceanu, situația  în care s-a ajuns în interiorul coaliției de  guvernare, dar și în afara  ei,  pentru a stabili dacă partidele mai au poziții comune pentru susținerea măsurilor luate împreună în timpul Guvernării.

Conform unor  surse participante la discuții,  conducerea ALDE, inclusiv  Tăriceanu,  sunt mai mult decât iritați de încăpățănarea  cu care Liviu Dragnea  și colaboratorii acestuia o manifesta  față de  chestiunea mai mult decât delicată a  introducerii impozitului pe mediul de afaceri,  care a  aruncat deja  în aer  mediul antreprenorial din România.

În zilele  trecute, atât Călin Popescu-Tăriceanu cât şi Varujan Vosganian au criticat în termeni duri intenţia introducerii impozitului pe cifra de afaceri, apreciind că o astfel de măsură contravine categoric oricărei politici financiare de dreapta.

“Orice modificare a cotei unice sub semnul creşterii, indiferent cum îi spune, nu va găsi în ALDE un partener”, avertiza Vosganian în chiar ziua validării noului Guvern, arătând că partidul său este deschis, în schimb, la ideea unei scăderi a cotei, chiar şi în trepte.

Semnalul dat nu a avut  efectul  scontat. Potrivit surselor citate,  Liviu Dragnea nu  reacționează pozitiv atunci când  îi sunt  aduse public critici pentru măsurile sau intențiile sale. Asta  explică și de ce , ulterior, premierul Mihai Tudose a anunțat  efectuarea unui studiu  de impact al controversatului  impozit pe mediul de afaceri, semn că PSD nu renunță  la această măsură.

Pentru cei din ALDE, introducerea  unui astfel de impozit  ar  putea  un decont electoral  negativ pe care nu sunt dispuși să-l plătească. Iar acest lucru  i l-au comunicat  clar și lui Tăriceanu.

“Au dovedit că sunt pilaf. Nu poți  veni cu un astfel de impozit fără  niciun  studiu de impact și să-l arunci pe piață direct  pentru a  găsi soluții la alte probleme. Dacă cei de la PSD  sunt  inconștienți și setați parcă în ultime vreme  să-și distrugă partidul și guvernarea, noi nu urmăm aceeași cale. Nu suntem de principiu dispuși să ne tăiem  craca  de sub picior, dincolo  de modul în care înțeleg ei să  colaboreze cu noi”, ne-au explicat sursele citate modul în care  s-au derulat discuțiile în interiorul ALDE la ultima ședință ad-hoc de partid.

Înfară de efectele unui astfel de impozit,  cei din ALDE se simt lezați direct de alte măsuri dictate de Dragnea  și transpuse în realitate de premierul Tudose. Deja a fost emisă o ordonanță de urgență prin care, sub  pretextul  realizării programului de  guvernare al PSD, care prevede  ridicarea potențialului turistic al zonei,  Administrația  Rezervației Naturale a  Biosferei Delta Dunării a fost  transferată  din subordinea ministerului Mediului, în cea a Secretariatului general al Guvernului. Aceeași soartă a  avut-o și  Administrația Națională de Meteorologie.

Cu alte  cuvinte, din controlul ALDE, cele două instituții au trecut  sub  controlul direct  al lui Liviu Dragnea, prin  intermediul lui Mihai Busuioc, omul său de încredere  repus recent în fruntea SGG.

Iar planul PSD de  golire de  conținut a  ministerelor ALDE nu s-ar opri aici. “Avem semnale că și Garda de Mediu nu va mai sta mult la ministerul de resort.  Nici la Energie  nu sunt împăcați cei de la PSD cu  păstrarea lui Petcu ca ministru. Ne așteptăm ca  unele companii și societăți de stat  subordonate să fie și ele transferate pe la Economia condusă acum de Fifor”,  ne-au mai spus aceleași surse.

De altfel, liderii ALDE i-au cerut lui Tăriceanu să aibă cât mai rapid  o discuție tete-a tete  cu Dragnea în care să pună pe masă aceste probleme  în mod ultimativ.

“Cei de la PSD cred  că noi ne  mulțumim  cu firimituri și că rămânem  agățați de guvernare în orice  condiții. Suntem cu nervii  bine întinși, nu în situația să înghițim  astfel de lucruri. I-am  zis lui Tăriceanu să le spună celor de la PSD  că ne-a ajuns acest tratament. Mai sunt ani buni din  mandatul noului legislativ,  ar face  bine  să se uite pe calendar  dacă vor să păstreze această guvernare”, mai susțin sursele citate, care nu exclud  scenariul ruperii coaliției dacă PSD nu face pași spre reconciliere, confor Stiripesurse.ro.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Victor Ponta: “Partidele s-au transformat în instrumente politice de împărţit funcţii, poziţii şi avantaje”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Liderul Pro România Victor Ponta a declarat, duminică, la congresul partidului, că pentru un demers politic îţi trebuie oameni de valoare şi competenţi, nu obedienţi, nu prieteni din oraşul tău. El spune că a simţit pe pielea lui cum este să crezi că ai alături oameni care îţi vor binele, dar care de fapt aşteaptă să te vândă sau să te înjunghie pe la spate. Ponta susţine că un lider politic trage echipa după el şi este o protecţie pentru partid, nu îl foloseşte ca pe un scut. Victor Ponta şi-a început discursul spunând că, deşi are sacoul cu Pro România, unii ar putea crede că pe dedesubt are însemnele unei alte formaţiuni politice.

 

“Unii de bună credinţă, alţii sigur de rea credinţă se gândesc încă la faptul că am sacoul cu Pro România şi pe dedesubt am încă altă cămaşă, cu alt partid, cu alte semne şi vreau să vă lămuresc de la început. Să fie clar că nu sunt alte gânduri”, a spus Ponta. Astfel, el a renunţat la sacou şi a rămas în cămaşă.

Ponta a spus că azi în România unii strigă, alţii tac deşi ar trebui să vorbească şi sunt şi unii care când vorbesc limba română au nevoie de traducător.

“Azi în România nimeni nu mai vorbeşte. Unii strigă şi ţipă, aţi văzut nu doar la televizor, alţii tac deşi ar trebui să vorbească şi alţii când vorbesc limba română au nevoie de traducător”, a menţionat Ponta, care a precizat că îşi doreşte ca partidul său să fie o voce pozitivă care să se facă auzită în “corul de strigăte sau de tăceri mai mult sau mai puţin vinovate”.

Ponta a reamintit că Pro România este cel de-al patrulea proiect al său, după Tineretul Social Democrat, USL şi conducerea Guvernului, spunând că în cadrul unei demers politic îţi trebuie oameni de valoare şi competenţi, nu obedienţi, nu prieteni din oraşul tău. De asemenea, liderul Pro România a mai afirmat că este important ca atunci când pleci la drum să ştii pe cine ai alături.

Totodată, fostul premier a mai spus că aceia care au venit alături de el la Pro România nu au făcut-o pentru funcţii, contracte sau alte avantaje.

“Pro România nu oferă funcţii, poziţii, secretare, maşini, deplasări şi e important să vedeţi cine vine alături de Pro România când nu sunt aceste lucruri de împărţit. Partidele în care şi noi am activat şi celelalte s-au transformat în simple instrumente politice de împărţit funcţii, poziţii şi avantaje”, a declarat Ponta citat de jurnaliștii de la news.ro.

În discursul său liderul Pro România a amintit că o guvernare care strânge taxe şi impozite pe care apoi le împarte ca salarii şi pensii nu este una orientată spre dezvoltare.

“E evident pentru toată lumea că o guvernare în care doar strângi taxe şi impozite de la cei care vor să plătească ca să le împarţi ca pensii şi salarii nu este o guvernare orientată spre dezvoltare. O guvernare care îşi câştigă, îşi cumpără pacea de azi împrumutând bani pe care urmează să-i plătească copiii noştri nu este o guvernare şi nu este un plan, un proiect pentru România. De asemenea, o ţară care angajează pe toată lumea la stat şi trebuie să-şi importe muncitori care să facă într-adevăr partea de muncă iarăşi e o ţară care nu poate să meargă în direcţia bună. Sigur au mai existat asemenea modele, cum a fost Grecia în urmă cu zece ani, aţi văzut ce au păţit. Şi România a trecut printr-o perioadă cumplită, în 2009-2010”, a mai afirmat Victor Ponta, conform aceleiași surse.

Primul congres al Pro România s-a desfășurat duminică, 21 octombrie 2018, la Romexpo. Cu acest prilej a fost aleasă conducerea formaţiunii politice. Victor Ponta a fost singurul candidat la preşedinţia Pro România, iar pentru cele trei funcţii de prim-vicepreşedinte s-au înscris Daniel Constantin, Sorin Cîmpeanu, Nicolae Bănicioiu.

De la Constanța au participat la Congresul Pro România și deputații Mircea Banias și Mircea Titus Dobre, ambii membri ai formațiunii politice și lideri locali ai acesteia.

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

George Niculescu, președinte interimar al PNL Năvodari. Ce alte decizii au fost luate în ședința BPJ

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Conducerea PNL Constanța a decis, vineri seară în ședința Biroul Permanent Județean, dizolvarea Organizației Locale a PNL Năvodari.

Conducerea liberalilor de la Constanța a decis ca preluarea organizației să îi revină consilierului județean George Niculescu, consilier județean din partea Partidului Național Liberal în cadrul Consiliului Județean Constanța.

“Am făcut analiza activității organizației locale a PNL Năvodari și lucrurile nu erau întocmai cu ceea ce noi ne dorim, cu ceea ce ne-am propus. În fapt, organizația de la Năvodari nu mai era funcțională, mulți dintre colegii de acolo s-au mutat cu locul de muncă într-un alt județ ori au părăsit țara, așa încât am decis dizolvarea organizației. Am propus ca de activitatea de la Năvodari, pentru următoarele trei luni, să se ocupe condilierul județean George Niculescu, membru al PBJ. Mandatul lui Niculescu este să verifice, imparțial și obiectiv, activitatea de la Năvodari și după aceea vom stabili toți pașii necesari de urmat”, a declarat Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța pentru “Ordinea.ro”.

Facem precizarea că președinte al PNL Năvodari era Silviu Calafus, consilier local din partea liberalilor în Consiliul Local Năvodari.

Potrivit declarațiilor lui Huțucă, Silviu Calafus a rămas membru al PNL.

“Domnul Calafus a rămas membru al PNL, este și consilier local dar, știți cum e, când îți pleacă atâția oameni se impune o astfel de analiză. Puteam să îl numim interimar pe domnul Calafus, dar am preferat pe cineva neutru, cineva care să faca analiza despre care v-am vorbit, imparțială și obiectivă”, a completat președintele PNL Constanța pentru ziarul nostru.

Contactat telefonic, George Niculescu a declarat pentru “Ordinea.ro” următoarele:

“De prea multă vreme, această organizație nu funcționa la potențialul său maxim. Îmi doresc să fac o evaluare a situației și în cel mai scurt timp această organizație să ofere locuitorilor o alternativă seriosă la actuala conducere PSD a orașului Năvodari.”

Doi se ceartă și al treilea câștigă: Silviu Calafus, președintele PNL Năvodari!

Alegeri în organizația femeilor liberale

În altă ordine de idei, Huțucă a mai precizat că BPJ a decis organizarea de alegeri în organizația femeilor liberale, astfel încât vor fi demarate procedurile pentru ca scrutinul să se desfășoare în data de 3 noiembrie.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Deputat PNL Constanța: “PSD ar fi în stare să impoziteze și pomana porcului”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

În contextul impozitului creat pentru justificarea plăților efectuate la nuntă și a documentelor pe care tinerii căsătoriți le primesc, în acest sens, de la ANAF și de care Eugen Teodorovici, ministrul de Finanțe, nu este deloc străin, un parlamentar constănțean le cere românilor atenție sporită vizavi de intențiile Executivului. Astfel, referitor la impozitarea nunților, Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța le transmite românilor, prin intermediul unui mesaj postat pe pagina sa de Facebook, să aibă grijă că “pesediștii au pus ochii pe banii noștri”. Mai mult, parlamentarul constănțean transmite că “Teodorovici și PSD sunt atât de incompetenți încât nu le mai ajung miliardele de euro împrumutate ca să/și acopere cheltuielile”.

Iată mesajul complet al deputatului Bogdan Huțucă de la PNL:

“Vă spuneam acum câteva săptămâni să fiți atenți că Teodorovici și PSD vor veni după banii voștri, pentru că sunt atât de incompetenți încât nu le mai ajung nici măcar miliardele de euro împrumutate ca să-și acopere cheltuielile. Ei bine, au început. Teodorovici vrea să impoziteze tot ce mișcă la nunți, botezuri sau zile de naștere. Ar fi în stare să impoziteze și pomana porcului, dar a avut grijă Daea să ne lase fără godaci. Așa că nu uitați de sfatul meu: atenție la buzunare că pesediștii au pus ochii pe banii noștri!”

ANAF a început să trimită tinerilor căsătoriți solicitări ca aceștia să declare, într-un formular, ce relații economice au avut, în contextul căsătoriei civile și religioase, cu PFA, firme și altele, care le-au furnizat servicii de fotografie, muzică pentru petrecere și spațiul (restaurantul), potrivit informațiilor Profit.ro. Fiscul solicită nume de persoane/firme, numere de telefon, adrese și intermediari. Amenda pentru nerespectarea solicitării Fiscului este de 2.000-5.000 de lei.

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: