Slide Societate

Save the Dogs: Cernavodă devine un oraș barbar. Negoiță nu are intenția să aplice legea

mart. 14, 2018 Adrian Cârlescu

După ce ieri hingherii de la Ovidiu au descins la Cernavodă cu trei dube pe care le-au încărcat cu patrupede capturate de pe străzi, Asociația Save the Dods an other Animals a reacționat extrem de dur. Deși se află în Italia, președinta Asociației a postat pe Facebook un mesaj filmat, în care dă pur și simplu de pământ cu administrația orașului. De asemenea, Sara Turetta a postat un mesaj filmat și pe pagina internațională a Save the Dogs, în limba italiană, ce va rostogoli în spațiul virtual problema de la Cernavodă.

Reprezentanta Save the Dogs spune că activează în Cernavodă de peste 15 ani, timp în care a avut ”puțină colaborare din partea autorităților”. Însă – spune Turetta – fost a fost cel puțin un respect și un dialog.

”De când a venit domnul Negoiță, din păcate acest dialog s-a întrerupt, pentru că a fost clar, de la bun început, că domnul primar nu avea nicio intenție să aplice legea. Vreau să mă corectez, a vrut să aplice numai partea care i se părea utilă, adică partea care spune că primarii pot captura și omorî animalele abandonate după 14 zile. Partea legii care spune că toți deținătorii de animale trebuie să își castreze animalul și faptul că cine abandonează trebuie amendat, această parte a fost și este în continuare ignorată. [Primarul Negoiță] a preferat și preferă să arunce zeci de mii de euro, cu o firmă din Ovidiu, criticată din cauza relelor tratamente aplicate animalelor, care sunt ținute acolo așteptând să fie eutanasiate. (…) Noi i-am dat [lui Negoiță] o listă cu o parte din persoanele care, în Cernavodă, refuză sterilizarea. Am rugat Primăria să amendeze acești oameni, dar nu s-a făcut absolut nimic.” – spune Sara Turetta.

Reprezentanta Save the Dogs spune că adunarea câinilor de pe străzi și eutanasierea lor nu reprezintă o soluționare a problemei. Ea estimează că, după 6 luni, vor fi din nou câini pe străzi. Soluția ar fi ca autoritățile să prevină fenomenul abandonului și să susțină campanii eficiente de sterilizare. Save the Dogs spune că adăpostul și clinica pe care le de deține în zona Hinog-Cernavodă sunt ocupate la capacitate maximă.

”La un moment dat și noi trebuie să acceptăm limitele noastre și să așteptăm, probabil, un moment în care o altă clasă politică, alți oameni, alți politicieni, vor ajunge la Cernavodă să conducă orașul. (…) Este păcat că Cernavodă, care a fost considerat un oraș model, devine un oraș la fel de barbar ca alte orașe din România care au ales acest gen de soluție”.

Primăria Cernavodă gestionează problema câinilor fără stăpân printr-un contract încheiat cu Green Life Recycling SRL Ovidiu, o firmă controversată acuzată în presă de rele tratamente aplicate animalelor. Iubitorii de animale din Cernavodă au postat pe Facebook filmări din care reiese că hingherii de la Ovidiu au capturat animale nu doar de pe domeniul public, ci și de pe terenuri private, ceea ce reprezintă o încălcare a legii și a contractului pe care îl derulează cu primăria localității.

,
 

 

Comments

comments

Adrian Cârlescu

About The Author

Adrian Cârlescu este absolvent al Facultăţii de Filozofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui masterat de filozofia culturii în cadrul aceleiaşi facultăţi (2000). Activează în presa locală, constănţeană, din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigaţii la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro. De-a lungul timpului a publicat anchete jurnalistice despre retrocedările lui Radu Mazăre, introducerea Pădurii Comorova în intravilan şi vânzarea ei, abuzul judiciar de la Fruvimed Medgidia SA, geneza Fondului Proprietatea, jaful din piscicultură, interesele din zona investiţiilor în energia eoliană, averea ascunsă şi faptele reprobabile ale unor politicieni, magistraţi sau oameni de afaceri abonaţi la lucrări publice. În 2014, a publicat cartea-document „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”. În 2015, a publicat, alături de dr. Sorin Marcel Colesniuc, lucrarea „O istorie a oraşului Cernavodă”, redactând, în baza documentelor de arhivă, secţiunea dedicată evoluţiei oraşului din 1878 până în prezent.