Connect with us

Energie&Mediu

Scandal în conducerea Electrica. Vedeți legăturile cu OIL Terminal și acuzațiile aduse conducerii ALDE

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Unsprezece persoane s-au înscris pe lista candidaţilor propuşi să fie votaţi ca membrii Consiliului de Administraţie Electrica, la alegerile programate pentru 27 aprilie. Printre aceştia se numără membrii actuali ai Consiliului de Administraţie: Cristian Buşu, Elena Doina Dascălu, Bogdan Iliescu, Gicu Iorga, Arielle Marie Malard de Rothschild, Pedro Mielgo Alvarez şi Willem Jan Antoon Henri Schoeber. Ceilalalţi candidaţi sunt: Alexandru Botez, Marius Leonard Gherghina, Valentin Radu şi Ramona Ungur, scriu jurnaliștii de la bursa.ro.

Unul dintre candidații pe care îi găsim în lista pentru noua structură a Consiliului de Administrație, Alexandru Botez, scrie de câteva zile pe pagina lui de Facebook ce “abuzuri” sunt făcute de așa numite grupuri de interese pentru obținerea unui fotoliu în conducerea Electrica.

Alexandru Botez – sursa foto: Facebook

“Asa cum am promis mi-am depus, astazi, candidatura, pentru a deveni membru in CA la Electrica. Sper ca de data aceasta sa nu se mai faca un abuz iar candidatura mea sa fie acceptata. Am fost incurajat in demersul meu de mai multi actionari minoritari. Incercarea mea este in primul rand un semnal in legatura cu acest comportament discretionar al ALDE care este pe cale sa transforme aceasta societate strategica privata intr-un acaret de partid. Mesajul prin care candidez este: Respect pentru toti actionarii! Opriti abuzuriile si ilegalitatile la Electrica! In zilele urmatoare voi adresa o scrisoare publica tuturor actionarilor societatii in care voi explica problemele cu care se confrunta societatea si ce imi propun sa realizez, ca membru al Consiliului de Administratie”, scria Alexandru Botez pe Facebook în data de 13 aprilie.

De asemenea, Botez a declarat pentru newsenergy.ro că se luptă pentru un loc în Consiliul de Administrație al Electrica și vrea să dea “un semnal în legătură cu acest comportament discreționar al ALDE, care este pe care să transforme această societate strategică private într-un acaret de partid”.

În acest sens, zilele trecute Alexandru Botez a postat pe aceeași rețea de socializare un document – scrisoare publică adresată acționarilor Electrica.

Vă prezentăm documentul:

Astăzi, Botez revine cu un nou mesaj și trasnsmite:

“Am solicitat oficial conducerii Electrica să imi confirme clar dacă candidatura mea a fost validată sau a fost iar respinsă fără motiv. Nu e corect ce face ALDE! Nu e corect că dl. Gicu Iorga (reprezentant ALDE Giurgiu în CA) să decidă dacă pot sau nu să candidez sau să încerce să inducă în eroare acționarii în legatura cu candidatura mea. Nu mai am speranța că ASF-ul ar putea sancționa astfel de comportamente care nu sunt în regulă. Voi continua lupta! E o luptă pentru corectitudine, integritate și bun simt!”

Mai mult, acționarul minoritar a declarat pentru newsenergy.ro că Electrica devine… “filială de partid”.

Acuzațiile, aici: http://newsenergy.ro/alde-vrea-sa-isi-puna-noi-oameni-in-conducerea-electrica-actionar-minoritar-compania-devine-filiala-de-partid/

Ce se întâmplă?

Ministerul Energiei a cerut vot cumulativ în AGA după ce, în urmă cu câteva luni, a fost ales un Consiliu de Administrație. Și atunci ecourile în spatial public privind lipsa de transparență din interiorul companiei nu au întârziat să apară.

Alexandru Botez este actioner minoritar și acum încearcă să aducă în spatial public toate aceste acțiuni ale conducerii Ministerului Energiei aplicate în conducerea Electrica.

Ceea ce este și mai interesant are legătură cu una dintre candidatele pentru un fotoliu în Consiliul de Administrație al Electrica. Pe Ramona Ungur – căci despre ea este vorba – o regăsim și în Consiliul de Administrație al OIL Terminal, companie implicată și ea într-un scandal public legat, de data aceasta, de modul în care a fost făcută recrutarea candidaților pentru CA.

De la ministrul Anton Anton zicere

Ministerul Energiei, care controlează 48,78% din capitalul Electrica, a suplimentat ordinea de zi a Adunării Generale a Acționarilor programate pentru 27 aprilie, propunând noi alegeri prin vot cumulativ în vederea desemnării membrilor Consiliului de Administrație, deși aceștia au fost aleși pentru o perioadă de patru ani în luna octombrie a anului trecut, amintesc tot jurnaliștii de la newsenergy.ro.

De asemenea, aceeași sursă scris și că la alegerile de atunci a ieșit scandal public, fiindcă Ministerul Energiei a reușit să își impună, încălcând termenul limită pentru depunerea candidaturilor anunțat de companie pe Bursă, doi oameni pe listă, respectiv pe Doina Dascălu, fost vicepreşedinte al Curţii de Conturi, şi avocatul Ciprian Iacob, ambii membri ALDE.

Alexandru Botez a fost printre cei care au dorit atunci să își înscrie candidatura, dar a afirmat ulterior că, din cauza traficului, nu a reușit să se încadreze în termenul limită, respectiv data de 10 octombrie, ora 10.00, termen care apoi a fost prelungit, fără să știe acest lucru, mai scrie newsenergy.ro.

În prezent, din cele șapte locuri în CA-ul Electrica, trei poziții sunt ocupate de străini, reprezentanți ai acționarilor privați, respectiv: Arielle Malard de Rothschild, Pedro Mielgo Alvarez și Willem Schoeber.

Iată prezentarea newsenergy.ro:

Ceilalți patru sunt toți conectați cu ALDE, partid care deține astfel majoritatea în boardul Electrica, societate care are în conturi circa 500 milioane de euro, din care peste 400 milioane de euro obținute din listare. Este vorba despre:

– Cristian Bușu, președintele CA, care a fost consilier la cabinetul lui Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE.

– Gicu Iorga, un fost șef al Vămii Giurgiu, devenit în 2017 secretar general în Ministerul Energiei. Este membru ALDE.

– Bogdan Iliescu, fiul lui Gheorghe Iliescu, membru ALDE și consilier județean în Argeș.

– Doina Dascălu, despre care a apărut informația în presă că este o fină a lui Dan Radu Rușanu, la rândul său nașul lui Daniel Chițoiu, omul „cu banii” de la ALDE.

Puteți vedea informații despre experiența profesională a actualilor membri din CA-ul Electrica aici.

Compania Electrica este listată, din 2014, la Bursa de Valori București și la bursa din Londra. Compania Electrica (EL) a obţinut în anul 2017 un profit net de 258 milioane lei, mai mic cu 2,6% faţă de 2016, la venituri operaţionale totale de 5,777 miliarde lei, în creştere cu 0,27% faţă de 2016. Grupul Electrica, în care sunt incluse și cele trei fililale de distribuție, a obţinut în 2017 un profit net consolidat de 172 milioane lei, în scădere cu 63% faţă de 2016.

Citiți și:

Recrutare de ochii lumii. Cum și-a pus ALDE ingineri în… spații verzi și deșeuri în conducerea OIL Terminal

Comments

comments

Energie&Mediu

Nuclearelectrica: Unitatea 2 a CNE Cernavodă funcționează la putere nominală

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

SN Nuclearelectrica SA (“SNN”) anunta ca Unitatea 2 a CNE Cernavoda functioneaza la putere nominala, lucrarile de reparatie la rezervorul aferent grupului turbogenerator (partea clasica a centralei)  fiind finalizate.

Reamintim ca lucrarile de reparatie se puteau efectua numai cu o reducere de putere a reactorului Unitatii 2.

Reducerea de putere controlata si realizarea lucrarilor s-au efectuat  in deplina siguranta si in conformitate cu procedurile specifice ale centralei.

Citiți și:

Reparații la Unitatea 2 a CNE Cernavodă. Vezi până când se impune reducerea de putere

 

Comments

comments

Continuă să citești

Energie&Mediu

Reparații la Unitatea 2 a CNE Cernavodă. Vezi până când se impune reducerea de putere

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

SN Nuclearelectrica SA (“SNN”) anunta ca Unitatea 2 a CNE Cernavoda va functiona, incepand cu ora 13:00, 15 octombrie 2018, la putere redusa in vederea efectuarii unor lucrari de reparatie la un rezervor aferent grupului turbogenerator (partea clasica a centralei).

Lucrarile de reparatie se pot efectua numai cu o reducere de putere a reactorului Unitatii 2. Estimam ca Unitatea 2 va functiona la putere redusa (cca 300-350 MW) pentru o perioada de 12 ore.

Reducerea de putere controlata si realizarea lucrarilor se vor efectua in deplina siguranta si in conformitate cu procedurile specifice ale centralei, transmite conducerea Nuclearelectrica prin intermediul unui comunicat remis redacției.

Comments

comments

Continuă să citești

Energie&Mediu

Premieră în România. Prima staţie pentru stocarea energiei, inaugurată la Constanța

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Prima staţie pentru stocarea energiei din România a fost inaugurată la Constanța de către EDP Renewables. Este un sistem de stocare a energiei în parcul eolian Cobadin 1.

„Prin acest proiect contribuim la realizarea celei de-a treia revoluţii din sectorul energiei regenerabile. Dacă prima a fost îmbunătăţirea capacităţilor eoliene şi creşterea competitivităţii, acum douăzeci de ani, iar a doua a fost energia solară, care prin scăderea recentă a costurilor schimbă deja perspectiva sectorului regenerabilelor, a treia de abia începe, şi aceasta este stocarea”, a declarat Duarte Belo, director-general al EDPR Europa şi Brazilia, citat de ziarul Bursa.

Decalaj între autoritățile statului și mediul privat de afaceri

Stația are o capacitate de 1 MW. Prin intermediul ei, excesul de energie produsă poate fi stocat în baterii și eliberat ulterior în funcţie de cerere sau de necesități.

“Această investiție este o premieră în țara noastră și poate juca un rol foarte important în asigurarea serviciilor de sistem prin echilibrarea sistemului energetic național în anumite situații. Energia electrică stocată în această stație este energie electrică produsă de un parc eolian, deci este o energie regenerabilă, nepoluantă. Nu pot sa nu observ o defazare, un decalaj intre autoritatile statului si mediul de privat de afaceri: in contextul in care in noua strategie energetica realizata de ministerul Energiei se vorbeste despre realizarea unui nou grup de producere prin arderea carbunelui si captarea emisiilor poluante de carbon, investitorii privati vin cu solutii de actualitate pentru dezvoltarea morderna a sectorului energetic romanesc.”, ne spune George Niculescu, investitor în sectorul regenerabilelor, membru PATRES și consilier județean în cadrul Consiliului Județean Constanța, prezent la evenimentul de inaugurare.

EDPR are în plan construirea unei staţii secundare de stocare a energiei în parcurile solare din România. Sistemul de stocare a energiei în parcul eolian Cobadin 1 este primul proiect al EDPR în Europa, nu doar în România. EDP Renewables (Energias de Portugal) şi-a început activitatea în România în 2008 prin achiziţia mai multor proiecte eoliene, notează investenergy.ro.

Sistemele de stocare a energiei pe bază de acumulatori se dovedesc extrem de căutate, deoarece furnizează companiilor de utilități servicii de echilibrare a sarcinii în rețeaua electrică cu răspuns extrem de rapid. În plus, prin natura lor modulară reprezintă o soluție care poate fi extinsă în timp. Potențialul acestei tehnologii este atât de mare, încât se așteaptă instalarea unor capacităţi de stocare a energiei de circa 11 GW, până în 2020, în 22 de țări, conform Navigant Research.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: