Connect with us

Energie&Mediu

Scandal în conducerea Electrica. Vedeți legăturile cu OIL Terminal și acuzațiile aduse conducerii ALDE

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Unsprezece persoane s-au înscris pe lista candidaţilor propuşi să fie votaţi ca membrii Consiliului de Administraţie Electrica, la alegerile programate pentru 27 aprilie. Printre aceştia se numără membrii actuali ai Consiliului de Administraţie: Cristian Buşu, Elena Doina Dascălu, Bogdan Iliescu, Gicu Iorga, Arielle Marie Malard de Rothschild, Pedro Mielgo Alvarez şi Willem Jan Antoon Henri Schoeber. Ceilalalţi candidaţi sunt: Alexandru Botez, Marius Leonard Gherghina, Valentin Radu şi Ramona Ungur, scriu jurnaliștii de la bursa.ro.

Unul dintre candidații pe care îi găsim în lista pentru noua structură a Consiliului de Administrație, Alexandru Botez, scrie de câteva zile pe pagina lui de Facebook ce “abuzuri” sunt făcute de așa numite grupuri de interese pentru obținerea unui fotoliu în conducerea Electrica.

Alexandru Botez – sursa foto: Facebook

“Asa cum am promis mi-am depus, astazi, candidatura, pentru a deveni membru in CA la Electrica. Sper ca de data aceasta sa nu se mai faca un abuz iar candidatura mea sa fie acceptata. Am fost incurajat in demersul meu de mai multi actionari minoritari. Incercarea mea este in primul rand un semnal in legatura cu acest comportament discretionar al ALDE care este pe cale sa transforme aceasta societate strategica privata intr-un acaret de partid. Mesajul prin care candidez este: Respect pentru toti actionarii! Opriti abuzuriile si ilegalitatile la Electrica! In zilele urmatoare voi adresa o scrisoare publica tuturor actionarilor societatii in care voi explica problemele cu care se confrunta societatea si ce imi propun sa realizez, ca membru al Consiliului de Administratie”, scria Alexandru Botez pe Facebook în data de 13 aprilie.

De asemenea, Botez a declarat pentru newsenergy.ro că se luptă pentru un loc în Consiliul de Administrație al Electrica și vrea să dea “un semnal în legătură cu acest comportament discreționar al ALDE, care este pe care să transforme această societate strategică private într-un acaret de partid”.

În acest sens, zilele trecute Alexandru Botez a postat pe aceeași rețea de socializare un document – scrisoare publică adresată acționarilor Electrica.

Vă prezentăm documentul:

Astăzi, Botez revine cu un nou mesaj și trasnsmite:

“Am solicitat oficial conducerii Electrica să imi confirme clar dacă candidatura mea a fost validată sau a fost iar respinsă fără motiv. Nu e corect ce face ALDE! Nu e corect că dl. Gicu Iorga (reprezentant ALDE Giurgiu în CA) să decidă dacă pot sau nu să candidez sau să încerce să inducă în eroare acționarii în legatura cu candidatura mea. Nu mai am speranța că ASF-ul ar putea sancționa astfel de comportamente care nu sunt în regulă. Voi continua lupta! E o luptă pentru corectitudine, integritate și bun simt!”

Mai mult, acționarul minoritar a declarat pentru newsenergy.ro că Electrica devine… “filială de partid”.

Acuzațiile, aici: http://newsenergy.ro/alde-vrea-sa-isi-puna-noi-oameni-in-conducerea-electrica-actionar-minoritar-compania-devine-filiala-de-partid/

Ce se întâmplă?

Ministerul Energiei a cerut vot cumulativ în AGA după ce, în urmă cu câteva luni, a fost ales un Consiliu de Administrație. Și atunci ecourile în spatial public privind lipsa de transparență din interiorul companiei nu au întârziat să apară.

Alexandru Botez este actioner minoritar și acum încearcă să aducă în spatial public toate aceste acțiuni ale conducerii Ministerului Energiei aplicate în conducerea Electrica.

Ceea ce este și mai interesant are legătură cu una dintre candidatele pentru un fotoliu în Consiliul de Administrație al Electrica. Pe Ramona Ungur – căci despre ea este vorba – o regăsim și în Consiliul de Administrație al OIL Terminal, companie implicată și ea într-un scandal public legat, de data aceasta, de modul în care a fost făcută recrutarea candidaților pentru CA.

De la ministrul Anton Anton zicere

Ministerul Energiei, care controlează 48,78% din capitalul Electrica, a suplimentat ordinea de zi a Adunării Generale a Acționarilor programate pentru 27 aprilie, propunând noi alegeri prin vot cumulativ în vederea desemnării membrilor Consiliului de Administrație, deși aceștia au fost aleși pentru o perioadă de patru ani în luna octombrie a anului trecut, amintesc tot jurnaliștii de la newsenergy.ro.

De asemenea, aceeași sursă scris și că la alegerile de atunci a ieșit scandal public, fiindcă Ministerul Energiei a reușit să își impună, încălcând termenul limită pentru depunerea candidaturilor anunțat de companie pe Bursă, doi oameni pe listă, respectiv pe Doina Dascălu, fost vicepreşedinte al Curţii de Conturi, şi avocatul Ciprian Iacob, ambii membri ALDE.

Alexandru Botez a fost printre cei care au dorit atunci să își înscrie candidatura, dar a afirmat ulterior că, din cauza traficului, nu a reușit să se încadreze în termenul limită, respectiv data de 10 octombrie, ora 10.00, termen care apoi a fost prelungit, fără să știe acest lucru, mai scrie newsenergy.ro.

În prezent, din cele șapte locuri în CA-ul Electrica, trei poziții sunt ocupate de străini, reprezentanți ai acționarilor privați, respectiv: Arielle Malard de Rothschild, Pedro Mielgo Alvarez și Willem Schoeber.

Iată prezentarea newsenergy.ro:

Ceilalți patru sunt toți conectați cu ALDE, partid care deține astfel majoritatea în boardul Electrica, societate care are în conturi circa 500 milioane de euro, din care peste 400 milioane de euro obținute din listare. Este vorba despre:

– Cristian Bușu, președintele CA, care a fost consilier la cabinetul lui Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE.

– Gicu Iorga, un fost șef al Vămii Giurgiu, devenit în 2017 secretar general în Ministerul Energiei. Este membru ALDE.

– Bogdan Iliescu, fiul lui Gheorghe Iliescu, membru ALDE și consilier județean în Argeș.

– Doina Dascălu, despre care a apărut informația în presă că este o fină a lui Dan Radu Rușanu, la rândul său nașul lui Daniel Chițoiu, omul „cu banii” de la ALDE.

Puteți vedea informații despre experiența profesională a actualilor membri din CA-ul Electrica aici.

Compania Electrica este listată, din 2014, la Bursa de Valori București și la bursa din Londra. Compania Electrica (EL) a obţinut în anul 2017 un profit net de 258 milioane lei, mai mic cu 2,6% faţă de 2016, la venituri operaţionale totale de 5,777 miliarde lei, în creştere cu 0,27% faţă de 2016. Grupul Electrica, în care sunt incluse și cele trei fililale de distribuție, a obţinut în 2017 un profit net consolidat de 172 milioane lei, în scădere cu 63% faţă de 2016.

Citiți și:

Recrutare de ochii lumii. Cum și-a pus ALDE ingineri în… spații verzi și deșeuri în conducerea OIL Terminal

Comments

comments

Energie&Mediu

Ministrul Energiei: Proiectul privind retubarea reactorului 1 de la centrala nucleară din Cernavodă a început deja

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Proiectul privind retubarea reactorului 1 de la centrala nucleară din Cernavodă a început deja şi are trei faze, urmând ca aceste să funcţioneze fără probleme încă 30 de ani, a declarat joi ministrul Energiei, Anton Anton, la conferinţa organizată de publicaţia “Focus Energetic”.

“În privinţa reactorului 1, toţi care lucrează în domeniu sunt de acord că operaţiunea de retubare a început. Are trei faze: faza 1 înseamnă etapa de finalizare documentaţie, definire, organizare, care se termină în 2021; faza 2 – pregătirea implementării care se va derula până în 2026, care înseamnă şi realizarea unor elemente fizice, dar care se pot face în perioadele de oprire panificate ale centralei şi nu necesită o oprire pe termen lung. După aceea, începe faza 3, oprirea efectivă a unităţii, care înseamnă implementare, în principiu, doi ani de zile. După care reactorul 1 mai funcţionează fără probleme încă 30 de ani”, a declarat ministrul Energiei, Anton Anton, la conferinţa organizată de publicaţia “Focus Energetic”.

În ceea ce priveşte discuţiile pe teme energetice dintre preşedintele Klaus Iohannis şi omologul american Donald Trump, Anton spune că îi e greu să spună ce s-a discutat.

“Mi-e greu să spun ce s-a discutat acolo, din informaţiile primite din presă am înţeles că s-a discutat despre energia nucleară. Citind printre rânduri, am înţeles că ce s-a discutat se cheamă small nuclear reactors (SMR), este un subiect extrem de modern. Firma noastră, Nuclearelectrica, noi avem un memorandum de înţelegere cu o firmă din SUA, pentru dezvoltarea acestor reactoare de mică putere. După părerea mea, ar rezolva foarte multe lucruri şi foarte eficient. Ele sunt mult mai sigure şi mult mai puţin complicate faţă de ceea ce avem noi ca centrală nucleară şi cred că acesta este subiectul care a fost abordat de cei doi preşedinţi”, a declart Anton Anton.

Ministrul Energiei a vorbit şi de faptul că importurile de gaze din luna iunie au crescut de peste 300 de ori faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

“Am mai comentat chestia asta şi o să mai comentez de o sută de ori. Eu cred că în sfârşit ne-a venit mintea la cap şi luăm gaze ieftine ca să le introducem în rezervoare, în depozite, să avem gaze la iarnă. De foarte multe ori s-a întâmplat să ne trezim că prin septembrie, noiembrie, începem să acumulăm şi atunci preţul gazelor este mult mai mare. Deci mie mi se pare o chestie cu plus faptul că importăm… La ce ne raportăm? La ce am importat anul trecut. Anul acesta ne-am schimbat politica, anul acesta importăm atunci când gazele sunt ieftine”, a spus Anton.

Întrebat dacă acest lucru se întâmplă din cauză că preţul gazelor româneşti a crescut foarte mult faţă de cel de import, ca urmare a OUG 114, el a precizat că “toate sunt din cauza ordonanţei 114, sigur că da. Şi eu sunt mai gras…”.

sursa: news.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Energie&Mediu

CNE Cernavodă caută tehnician pentru Departamentul Retehnologizare U1. Condiții impuse

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Nuclearelectrica continuă programul de angajări în cadrul CNE Cernavodă. Astfel, dacă ești în căutarea unui loc ce muncă și studiile tale corespund cerințelor postului, atunci e important să știi că specialiștii de la SNN angajează tehnician pentru Departamentul Retehnologizare U  – Serviciul Management și Pregătirea actviității RT -U1.

Cerinte
• Studii – absolvent liceu cu diploma de bacalaureat profil real / tehnic;
• Experienta – Minim 10 ani experienta in domeniul nuclear pe o pozitie tehnico – administrativa, min 2 ani experienta in activitati de desen tehnic (as-build, modificari scheme tehnologice ) ;

Cerinte specifice:

   1. • Cunostinte generale despre centralele CANDU 6 si documentele specifice de proiectare;

• Cunostinte de utilizare a calculatorului ( MS Office : Word, Excel, Power Point, Outlook, Acces, ASSET – SUITE );

• Alte cerinte:

  • Cunostinte de limba engleza – nivel mediu;

• Responsabilitati

   1. • Initiaza, urmareste si raporteaza actiunile si stadiul acestora din sarcina serviciului/departamentului ;
   1. • Asigura suport in pregatirea documentatiei necesare obtinerii autorizatiilor / avizelor necesare in conformitate cu legislatia specifica;
   1. • Extrage din baza de date a CNE Cernavoda documentatiile tehnice (rapoarte, minute, planuri de actiuni ) necesare procesarii in cadrul activitatilor de pregatire a retehnologizarii Unitatii 1 ;
   1. • Redacteaza rapoartele de evaluare a starii de sanatate a sistemelor si a componentelor;
   1. • Administreaza schimbul de date dintre serviciile Departamentului Retehnologizare U1 si celelalte departamente din CNE Cernavoda;
   1. • Gestioneaza documentatia tehnico-economica referitoare la retehnologizare;
   1. • Faciliteaza legaturile dintre serviciile / departamentul Retehnologizare U1 si celelalte structuri din cadrul Directiei Tehnice si Retehnologizare din SNN SA si CNE Cernavoda prin toate mijloacele de comunicare puse la dispozitie;

• Alte responsabilitati si sarcini conform Fisei Postului.

• Bibliografie

   1. • Centrala CANDU 6 – descriere generala ( https://canteach.candu.org – tehnical summary ) ;
   1. • CANDU Fundamentals (https://canteach.candu.org) ;

• Manualul de utilizare Asset – Suite ;

Salarizare si alte beneficii
• Conform Contractului Colectiv de Munca al Societatii Nationale Nuclearelectrica SA

Alte informatii

   1. • Activităţi desfasurate in sistem de lucru procedurat
   1. • Conditii de lucru la nivelul standardelor

• Facilitati de dezvoltare profesionala

• Salariul si alte beneficii:

  1. o Salariu atractiv si competetiv la nivelul pietei fortei de munca
  1. o Concediu anual de 26-35 zile lucratoare, functie de vechimea in munca
  1. o Indemnizatie de concediu de odihna echivalenta cu 1.6 ori salariul
  1. o Compensare consum energie termica in limita a 21 Gcal/an
   o Cazare gratuita, in locuinte de serviciu sau interventie, in limita spatiilor locative disponibile
   o Transport la si de la locul de munca, cu mijloacele de transport in común puse la dispozitie de unitate
   o Alimentatie de protectie in valoare de 45lei/zi lucrata
   o Contributie angajator la un fond privat de pensii facultative, functie de vechime in sistemul energetic
   o Alte beneficii conform CCM
   o Compensare consum energie electrica in limita a 3600 kWH/an

• Informatii suplimentare : telefon – 0241-803894
• Candidatii ale caror CV-uri vor fi selectate pentru participare la concurs vor fi invitati la Serviciul Dezvoltare si Strategie Resurse Umane pentru completarea formularelor si depunerea documentelor necesare pentru participarea la concurs.

Data limita de transmitere a CV-urilor este 29.08.2019.

Comments

comments

Continuă să citești

Energie&Mediu

Centrala nucleară de la Cernavodă ar putea produce Cobalt 60, izotop folosit la tratarea cancerului

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Nuclearelectrica (SNN) este interesată să producă, la centrala nucleară de la Cernavodă, izotopul Cobalt 60, folosit la radioterapia pentru tratarea cancerului. În acest sens, SNN a încheiat un memorandum cu o companie canadiană, cel mai mare furnizor de Cobalt 60 din lume. Anunțul care dă speranțe bolnavilor de cancer din România a fost făcut de directorul general al companiei, Cosmin Ghiţă, într-o conferinţă de presă.

“O altă cooperare internaţională recentă din luna iulie este încheierea unui MoU cu Nordion Canada, cel mai mare furnizor la nivel global de Cobalt 60. Acest MoU este neangajant şi vizează evaluarea potenţialului de a produce în reactoarele de la CNE Cernavodă Cobalt 60. Acest izotop este produs în reactoarele nucleare din cobalt 59. Explorarea posibilităţii de a produce acest izotop la Cernavodă este un mare pas înainte pentru industria nucleară din România de a valorifica încă unul din efectele benefice ale operării de centrale nucleare, în acest caz pentru sistemul medical. Vrem să devenim parte a comunităţii internaţionale de Co 60, pentru că înţelegem importanţa pentru sănătate pe care acest izotop o are. De asemenea, reprezintă o diversificare pentru SNN şi implicit încă o sursă de venit”, au detaliat reprezentanţii SNN.

Totodată, specialiștii din cadrul Nuclearelectrica transmit că decizia de a produce Cobalt 60, luată în urma studiilor şi analizelor tehnice, nu va afecta în niciun fel securitatea nucleară şi producţia, în condiţiile în care recoltarea acestuia se va realiza în timpul opririlor planificate.

NOTĂ! În prezent, la nivel global, există 22 de reactoare care produc Cobalt 60, dintre care 10 sunt CANDU, similare celor de la Cernavodă, şi se află în Canada, Argentina şi China. Tehnologia de producere a Co 60 a fost dezvoltată de Nordion şi AECL Canada.

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: