Conecteaza-te cu noi

Energie&Mediu

Scandal în conducerea Electrica. Vedeți legăturile cu OIL Terminal și acuzațiile aduse conducerii ALDE

Published

on

Unsprezece persoane s-au înscris pe lista candidaţilor propuşi să fie votaţi ca membrii Consiliului de Administraţie Electrica, la alegerile programate pentru 27 aprilie. Printre aceştia se numără membrii actuali ai Consiliului de Administraţie: Cristian Buşu, Elena Doina Dascălu, Bogdan Iliescu, Gicu Iorga, Arielle Marie Malard de Rothschild, Pedro Mielgo Alvarez şi Willem Jan Antoon Henri Schoeber. Ceilalalţi candidaţi sunt: Alexandru Botez, Marius Leonard Gherghina, Valentin Radu şi Ramona Ungur, scriu jurnaliștii de la bursa.ro.

Unul dintre candidații pe care îi găsim în lista pentru noua structură a Consiliului de Administrație, Alexandru Botez, scrie de câteva zile pe pagina lui de Facebook ce “abuzuri” sunt făcute de așa numite grupuri de interese pentru obținerea unui fotoliu în conducerea Electrica.

Alexandru Botez – sursa foto: Facebook

“Asa cum am promis mi-am depus, astazi, candidatura, pentru a deveni membru in CA la Electrica. Sper ca de data aceasta sa nu se mai faca un abuz iar candidatura mea sa fie acceptata. Am fost incurajat in demersul meu de mai multi actionari minoritari. Incercarea mea este in primul rand un semnal in legatura cu acest comportament discretionar al ALDE care este pe cale sa transforme aceasta societate strategica privata intr-un acaret de partid. Mesajul prin care candidez este: Respect pentru toti actionarii! Opriti abuzuriile si ilegalitatile la Electrica! In zilele urmatoare voi adresa o scrisoare publica tuturor actionarilor societatii in care voi explica problemele cu care se confrunta societatea si ce imi propun sa realizez, ca membru al Consiliului de Administratie”, scria Alexandru Botez pe Facebook în data de 13 aprilie.

De asemenea, Botez a declarat pentru newsenergy.ro că se luptă pentru un loc în Consiliul de Administrație al Electrica și vrea să dea “un semnal în legătură cu acest comportament discreționar al ALDE, care este pe care să transforme această societate strategică private într-un acaret de partid”.

Advertisement

În acest sens, zilele trecute Alexandru Botez a postat pe aceeași rețea de socializare un document – scrisoare publică adresată acționarilor Electrica.

Vă prezentăm documentul:

Astăzi, Botez revine cu un nou mesaj și trasnsmite:

“Am solicitat oficial conducerii Electrica să imi confirme clar dacă candidatura mea a fost validată sau a fost iar respinsă fără motiv. Nu e corect ce face ALDE! Nu e corect că dl. Gicu Iorga (reprezentant ALDE Giurgiu în CA) să decidă dacă pot sau nu să candidez sau să încerce să inducă în eroare acționarii în legatura cu candidatura mea. Nu mai am speranța că ASF-ul ar putea sancționa astfel de comportamente care nu sunt în regulă. Voi continua lupta! E o luptă pentru corectitudine, integritate și bun simt!”

Mai mult, acționarul minoritar a declarat pentru newsenergy.ro că Electrica devine… “filială de partid”.

Acuzațiile, aici: http://newsenergy.ro/alde-vrea-sa-isi-puna-noi-oameni-in-conducerea-electrica-actionar-minoritar-compania-devine-filiala-de-partid/

Advertisement

Ce se întâmplă?

Ministerul Energiei a cerut vot cumulativ în AGA după ce, în urmă cu câteva luni, a fost ales un Consiliu de Administrație. Și atunci ecourile în spatial public privind lipsa de transparență din interiorul companiei nu au întârziat să apară.

Alexandru Botez este actioner minoritar și acum încearcă să aducă în spatial public toate aceste acțiuni ale conducerii Ministerului Energiei aplicate în conducerea Electrica.

Ceea ce este și mai interesant are legătură cu una dintre candidatele pentru un fotoliu în Consiliul de Administrație al Electrica. Pe Ramona Ungur – căci despre ea este vorba – o regăsim și în Consiliul de Administrație al OIL Terminal, companie implicată și ea într-un scandal public legat, de data aceasta, de modul în care a fost făcută recrutarea candidaților pentru CA.

De la ministrul Anton Anton zicere

Advertisement

Ministerul Energiei, care controlează 48,78% din capitalul Electrica, a suplimentat ordinea de zi a Adunării Generale a Acționarilor programate pentru 27 aprilie, propunând noi alegeri prin vot cumulativ în vederea desemnării membrilor Consiliului de Administrație, deși aceștia au fost aleși pentru o perioadă de patru ani în luna octombrie a anului trecut, amintesc tot jurnaliștii de la newsenergy.ro.

De asemenea, aceeași sursă scris și că la alegerile de atunci a ieșit scandal public, fiindcă Ministerul Energiei a reușit să își impună, încălcând termenul limită pentru depunerea candidaturilor anunțat de companie pe Bursă, doi oameni pe listă, respectiv pe Doina Dascălu, fost vicepreşedinte al Curţii de Conturi, şi avocatul Ciprian Iacob, ambii membri ALDE.

Alexandru Botez a fost printre cei care au dorit atunci să își înscrie candidatura, dar a afirmat ulterior că, din cauza traficului, nu a reușit să se încadreze în termenul limită, respectiv data de 10 octombrie, ora 10.00, termen care apoi a fost prelungit, fără să știe acest lucru, mai scrie newsenergy.ro.

În prezent, din cele șapte locuri în CA-ul Electrica, trei poziții sunt ocupate de străini, reprezentanți ai acționarilor privați, respectiv: Arielle Malard de Rothschild, Pedro Mielgo Alvarez și Willem Schoeber.

Iată prezentarea newsenergy.ro:

Advertisement

Ceilalți patru sunt toți conectați cu ALDE, partid care deține astfel majoritatea în boardul Electrica, societate care are în conturi circa 500 milioane de euro, din care peste 400 milioane de euro obținute din listare. Este vorba despre:

– Cristian Bușu, președintele CA, care a fost consilier la cabinetul lui Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE.

– Gicu Iorga, un fost șef al Vămii Giurgiu, devenit în 2017 secretar general în Ministerul Energiei. Este membru ALDE.

– Bogdan Iliescu, fiul lui Gheorghe Iliescu, membru ALDE și consilier județean în Argeș.

– Doina Dascălu, despre care a apărut informația în presă că este o fină a lui Dan Radu Rușanu, la rândul său nașul lui Daniel Chițoiu, omul „cu banii” de la ALDE.

Advertisement

Puteți vedea informații despre experiența profesională a actualilor membri din CA-ul Electrica aici.

Compania Electrica este listată, din 2014, la Bursa de Valori București și la bursa din Londra. Compania Electrica (EL) a obţinut în anul 2017 un profit net de 258 milioane lei, mai mic cu 2,6% faţă de 2016, la venituri operaţionale totale de 5,777 miliarde lei, în creştere cu 0,27% faţă de 2016. Grupul Electrica, în care sunt incluse și cele trei fililale de distribuție, a obţinut în 2017 un profit net consolidat de 172 milioane lei, în scădere cu 63% faţă de 2016.

Citiți și:

Recrutare de ochii lumii. Cum și-a pus ALDE ingineri în… spații verzi și deșeuri în conducerea OIL Terminal

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions