Connect with us

Energie&Mediu

Scandal în conducerea Electrica. Vedeți legăturile cu OIL Terminal și acuzațiile aduse conducerii ALDE

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Unsprezece persoane s-au înscris pe lista candidaţilor propuşi să fie votaţi ca membrii Consiliului de Administraţie Electrica, la alegerile programate pentru 27 aprilie. Printre aceştia se numără membrii actuali ai Consiliului de Administraţie: Cristian Buşu, Elena Doina Dascălu, Bogdan Iliescu, Gicu Iorga, Arielle Marie Malard de Rothschild, Pedro Mielgo Alvarez şi Willem Jan Antoon Henri Schoeber. Ceilalalţi candidaţi sunt: Alexandru Botez, Marius Leonard Gherghina, Valentin Radu şi Ramona Ungur, scriu jurnaliștii de la bursa.ro.

Unul dintre candidații pe care îi găsim în lista pentru noua structură a Consiliului de Administrație, Alexandru Botez, scrie de câteva zile pe pagina lui de Facebook ce “abuzuri” sunt făcute de așa numite grupuri de interese pentru obținerea unui fotoliu în conducerea Electrica.

Alexandru Botez – sursa foto: Facebook

“Asa cum am promis mi-am depus, astazi, candidatura, pentru a deveni membru in CA la Electrica. Sper ca de data aceasta sa nu se mai faca un abuz iar candidatura mea sa fie acceptata. Am fost incurajat in demersul meu de mai multi actionari minoritari. Incercarea mea este in primul rand un semnal in legatura cu acest comportament discretionar al ALDE care este pe cale sa transforme aceasta societate strategica privata intr-un acaret de partid. Mesajul prin care candidez este: Respect pentru toti actionarii! Opriti abuzuriile si ilegalitatile la Electrica! In zilele urmatoare voi adresa o scrisoare publica tuturor actionarilor societatii in care voi explica problemele cu care se confrunta societatea si ce imi propun sa realizez, ca membru al Consiliului de Administratie”, scria Alexandru Botez pe Facebook în data de 13 aprilie.

De asemenea, Botez a declarat pentru newsenergy.ro că se luptă pentru un loc în Consiliul de Administrație al Electrica și vrea să dea “un semnal în legătură cu acest comportament discreționar al ALDE, care este pe care să transforme această societate strategică private într-un acaret de partid”.

În acest sens, zilele trecute Alexandru Botez a postat pe aceeași rețea de socializare un document – scrisoare publică adresată acționarilor Electrica.

Vă prezentăm documentul:

Astăzi, Botez revine cu un nou mesaj și trasnsmite:

“Am solicitat oficial conducerii Electrica să imi confirme clar dacă candidatura mea a fost validată sau a fost iar respinsă fără motiv. Nu e corect ce face ALDE! Nu e corect că dl. Gicu Iorga (reprezentant ALDE Giurgiu în CA) să decidă dacă pot sau nu să candidez sau să încerce să inducă în eroare acționarii în legatura cu candidatura mea. Nu mai am speranța că ASF-ul ar putea sancționa astfel de comportamente care nu sunt în regulă. Voi continua lupta! E o luptă pentru corectitudine, integritate și bun simt!”

Mai mult, acționarul minoritar a declarat pentru newsenergy.ro că Electrica devine… “filială de partid”.

Acuzațiile, aici: http://newsenergy.ro/alde-vrea-sa-isi-puna-noi-oameni-in-conducerea-electrica-actionar-minoritar-compania-devine-filiala-de-partid/

Ce se întâmplă?

Ministerul Energiei a cerut vot cumulativ în AGA după ce, în urmă cu câteva luni, a fost ales un Consiliu de Administrație. Și atunci ecourile în spatial public privind lipsa de transparență din interiorul companiei nu au întârziat să apară.

Alexandru Botez este actioner minoritar și acum încearcă să aducă în spatial public toate aceste acțiuni ale conducerii Ministerului Energiei aplicate în conducerea Electrica.

Ceea ce este și mai interesant are legătură cu una dintre candidatele pentru un fotoliu în Consiliul de Administrație al Electrica. Pe Ramona Ungur – căci despre ea este vorba – o regăsim și în Consiliul de Administrație al OIL Terminal, companie implicată și ea într-un scandal public legat, de data aceasta, de modul în care a fost făcută recrutarea candidaților pentru CA.

De la ministrul Anton Anton zicere

Ministerul Energiei, care controlează 48,78% din capitalul Electrica, a suplimentat ordinea de zi a Adunării Generale a Acționarilor programate pentru 27 aprilie, propunând noi alegeri prin vot cumulativ în vederea desemnării membrilor Consiliului de Administrație, deși aceștia au fost aleși pentru o perioadă de patru ani în luna octombrie a anului trecut, amintesc tot jurnaliștii de la newsenergy.ro.

De asemenea, aceeași sursă scris și că la alegerile de atunci a ieșit scandal public, fiindcă Ministerul Energiei a reușit să își impună, încălcând termenul limită pentru depunerea candidaturilor anunțat de companie pe Bursă, doi oameni pe listă, respectiv pe Doina Dascălu, fost vicepreşedinte al Curţii de Conturi, şi avocatul Ciprian Iacob, ambii membri ALDE.

Alexandru Botez a fost printre cei care au dorit atunci să își înscrie candidatura, dar a afirmat ulterior că, din cauza traficului, nu a reușit să se încadreze în termenul limită, respectiv data de 10 octombrie, ora 10.00, termen care apoi a fost prelungit, fără să știe acest lucru, mai scrie newsenergy.ro.

În prezent, din cele șapte locuri în CA-ul Electrica, trei poziții sunt ocupate de străini, reprezentanți ai acționarilor privați, respectiv: Arielle Malard de Rothschild, Pedro Mielgo Alvarez și Willem Schoeber.

Iată prezentarea newsenergy.ro:

Ceilalți patru sunt toți conectați cu ALDE, partid care deține astfel majoritatea în boardul Electrica, societate care are în conturi circa 500 milioane de euro, din care peste 400 milioane de euro obținute din listare. Este vorba despre:

– Cristian Bușu, președintele CA, care a fost consilier la cabinetul lui Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE.

– Gicu Iorga, un fost șef al Vămii Giurgiu, devenit în 2017 secretar general în Ministerul Energiei. Este membru ALDE.

– Bogdan Iliescu, fiul lui Gheorghe Iliescu, membru ALDE și consilier județean în Argeș.

– Doina Dascălu, despre care a apărut informația în presă că este o fină a lui Dan Radu Rușanu, la rândul său nașul lui Daniel Chițoiu, omul „cu banii” de la ALDE.

Puteți vedea informații despre experiența profesională a actualilor membri din CA-ul Electrica aici.

Compania Electrica este listată, din 2014, la Bursa de Valori București și la bursa din Londra. Compania Electrica (EL) a obţinut în anul 2017 un profit net de 258 milioane lei, mai mic cu 2,6% faţă de 2016, la venituri operaţionale totale de 5,777 miliarde lei, în creştere cu 0,27% faţă de 2016. Grupul Electrica, în care sunt incluse și cele trei fililale de distribuție, a obţinut în 2017 un profit net consolidat de 172 milioane lei, în scădere cu 63% faţă de 2016.

Citiți și:

Recrutare de ochii lumii. Cum și-a pus ALDE ingineri în… spații verzi și deșeuri în conducerea OIL Terminal

Comments

comments

Energie&Mediu

Ciclul de viață al Reactorului 1 de la Cernavodă se apropie de final. Cum va funcționa România cu un singur reactor nuclear?!

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Nuclearelectrica începe retehnologizarea de 1,5 miliarde euro a Unității 1 Cernavodă, cu un diagnostic de peste 10 milioane euro. “Durata de viață – 30 ani. Unitatea trebuie oprită pentru retehnologizare în 2026”, anunță specialiștii în energie nucleară.

În fapt, conducerea Nuclearelectrica, compania de stat care operează centrala nucleară de la Cernavodă, a început procedura de achiziție de servicii de inginerie pentru elaborarea unui studiu tehnic de evaluare a stării sistemelor, structurilor și componentelor Unității 1 a centralei, în vederea operării pe termen lung a acesteia, studiu necesar procesului de retehnologizare a reactorului, care ar trebui să înceapă către finalul anului 2026 și care presupune o investiție de până la 1,5 miliarde euro.

“Achiziția are ca scop realizarea unui Studiu tehnic de evaluare a stării sistemelor, structurilor și componentelor (SSC) Unității 1 a CNE Cernavodă în vederea retehnologizării Unității și a pregătirii operării pe termen lung, denumit „Condition Assessment” (CA). Se realizează evaluarea mecanismelor de degradare, a programelor de management al îmbătrânirii și evaluarea financiară a soluției propuse (reparație, înlocuire, îmbunătățire) pentru toate structurile, sistemele și componentele Unității 1 de la centrala nucleară CNE Cernavodă”, se arată în documentele licitației.

Valoarea contractului este estimată în intervalul 10,17 – 10,56 milioane euro, iar durata sa – între 16 și 20 de luni. Ofertele pot fi trimise până pe 1 februarie 2019, dată la care acestea urmează să fie și deschise.

Astfel, potrivit Nuclearelectrica, studiul tehnic de evaluare a stării reactorului 1 al centralei de la Cernavodă trebuie finalizat până cel târziu în a doua jumătate a anului 2020. Asta pentru ca, pe baza sa, să poată fi întocmit studiul de fezabilitate a retehnologizării, cu termen de finalizare până la sfârșitul anului 2021, iar activitățile de pregătire a retehnologizării să poată începe în 2022.

“Durata de viață a Unității 1 este de 30 de ani. Unitatea 1 a intrat în operare comercială pe data de 2 decembrie 1996. Ca urmare, Unitatea trebuie să fie oprită pentru retehnologizare în decembrie 2026. Având în vedere experiența altor operatori economici care au derulat proiecte de retehnologizare, sunt necesari circa 4 ani pentru inițierea procesului de achiziții pentru contractul/contractele de retubare/retehnologizare, negocierile și semnarea contractelor, întocmirea specificațiilor tehnice de achiziție, demararea achizițiilor pentru echipamente/materiale cu ciclu lung de fabricație etc. Pe această bază s-a stabilit ca studiul de fezabilitate să fie întocmit cel mai târziu până la finele anului 2021. Pe baza celor precizate mai sus, se poate concluziona că documentația (evaluarea stării structurilor, sistemelor și componentelor centralei) trebuie finalizată cel târziu în a doua parte a anului 2020, astfel încât pregătirea activităților pentru retehnologizare să poată începe în 2022, după aprobarea studiului de fezabilitate”, se menționează în documentație, jurnaliștii de la profit.ro aducând în fața opiniei publice documentele care stau la baza achiziției publice.

În primăvara anului 2017, Nuclearelectrica a încheiat, în urma unei licitații, un contract de consultanță privind organizarea proiectului de retehnologizare.

Vorbe goale

Fără îndoială, promisiunile politicienilor au ajuns să nu mai prindă la români. De mai bine de 10 ani, ei aud de la fiecare ciclu politic ce a ajuns la putere că vor fi construite unitățile 3 și 4 ale reactoarelor de la Cernavodă. În realitate, vorbele lor au rămas la stadiul de promisiune electorală. Tot realitatea ne demonstrează că, în următorii ani, România va trebui să se descurce cu un singur reactor nuclear, înjumătățindu-și astfel producția de energie electrică.

Conform statisticilor, în prezent, circa 18% din producția de energie electrică din Romania este asigurată de cele două reactoare ale centralei nucleare de la Cernavodă. De fapt, centrala a fost, în 2017, al treilea cel mai mare furnizor de energie din țară, după Complexul Energetic Oltenia și Hidroelectrica SA.

La momentul intrării țării noastre în UE erau investitori din Spania, Italia, Belgia, Cehia, Germania, cu toții interesați de ridicarea reactoarelor 3 și 4. Din păcate pentru România, criza economică care avea să-și pună amprenta un an mai târziu a schimbat toate planurile. Dar, chiar și în aceste condiții, nimic nu i-a oprit pe politicieni să promită finalizarea lucrărilor la reactoarele 3 și 4. De altfel, actualul ministrul al Energiei, Anton Anton a transmis de mai multe ori că România duce negocieri avansate cu chinezii de la China General Nuclear Power. În realitate, singurul rezultat concret de până acum al acestor discuții ține de semnarea unui memorandum, în anul 2016, de Nuclearelectrica SA, în calitate de companie care administrează centrala nucleară și China General Nuclear Power.

Documentul a fost reînnoit anul trecut, la Guvern, intenția fiind… accelerarea negocierilor cu partea chineză.

Iată datele exacte ale documentului semnat în iunie 2018:

Memorandum pentru accelerarea lucrărilor la unitățile 3 și 4 de la Cernavodă

Așa se face că ciclul de viata al Reactorului 1 de la Cernavodă se apropie de final. Întrebarea care stă pe buzele specialiștilor din energia nucleară este următoarea: Cum va funcționa România cu un singur reactor nuclear?!

De la specialiști citire

Specialiștii în energie au tras un semnal de alarmă privind necesitatea României de a avea centrala nucleară. În primul rând, specialiștii din domeniu susțin că producerea energiei din mai multe surse reduce riscul dependenței de o singură sursă, cum ar fi apa, gazul sau carbunele. Mai departe, bazandu-ne pe energie nucleară, ne-am reduce emisiile de gaze poluante și am reuși să ne aliniem mai repede standardelor UE în materie de protecția mediului. Or, investițiile în acest domeniu întârzie să apară!

Ne pleacă specialiștii în energie nucleară. Soluțiile lui Ghiță de la SNN

Nu mai e nicio noutate că, de câțiva ani, România pierde specialiști din industria nucleară. Prost plătiți, românii aleg să pună în practică teoria pentru care s-au pregătit ani la rând în țări precum Statele Unite, Emiratele Arabe Unite sau China.

Durează mult, în medie 5-7 ani, să formezi un specialist în industria nucleară. Mai mult, este industria în care personalul continuă să înveţe toată viaţa, să adapteze, să dezvolte, şi deşi nu pare, să inoveze. Nuclearelectrica a susţinut importanţa motivării şi retenţiei personalului pe fondul acestor migrări. Ce face şi cât de eficiente sunt măsurile adoptate de companie sunt răspunsuri oferite de Directorul General, Cosmin Ghiţă, citiți într-un articol “Ordinea.ro”:

Ne pleacă specialiștii din industria nucleară. Răspunsul fabulos al directorului Nuclearelectrica

Povestea centralei nucleare de la Cernavodă

Construcția centralei nucleare de la Cernavodă a început în comunism, în anul 1982. Atunci, Ceaușescu a anunțat că statul și-a propus să ridice la Cernavodă nu mai puțin de cinci reactoare nucleare, toate de tip “CANada Deuterium Uranium” (CANDU), fiecare capabil să producă, conform standardelor, 706 MW.

Începute toate, comuniștii n-au apucat să finalizeze niciunul. Reactorul 1 al centralei nucleare de la Cernavodă a fost pus în funcțiune în anul 1996, iar recatorul 2 funcționează din anul 2007. Pentru reactoarele 3 și 4 sunt promisiuni de ani de zile, promisiuni de negocieri cu diverși specialiști în energie nuclaeră din întreaga lume. Fiecare Guvern ajuns la putere a făcut promisiuni, însă nicio negociere nu pare să fi pus punctul pe “i”, iar lucrările să fie demarate. De altfel, proiectul reactorului 5 a fost abandonat.

NOTĂ! Șantierele reactoarelor 3 și 4 sunt construite în proportie 15% și respectiv 14% și au intrat în conservare încă din 1992.

Management pus sub semnul întrebării și defecțiuni pe bandă rulantă

Un scandal monstru a ținut atenția opiniei publice sporită, în martie 2018, atunci când niște defecțiuni la centrala nucleară de la Cernavodă au fost ascunse de conducerea Nuclearelectrica SA.

“Ordinea.ro” a prezentat evenimentul și vă reamintim informațiile publicate atunci:

SNN ascunde o defecțiune la Unitatea 2 Cernavodă?

Luat la întrebări de vicepreședintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, deputatul Virgil Popescu, directorul general al Nuclearelectrica SA, Cosmin Ghiță, se vede nevoit să recunoască acuzațiile ce i se aduc, practic să recunoască… defecțiunile de la centrala nucleară. O defecțiune la sistemul de încărcare a combustibilului… Mai grav e că cei de la SNN știau de aceste defecțiuni încă din anul 2011.

Situația a fost momentul declanșării unei anchete din care nici până în ziua de azi nu am aflat concluziile.

Cernavodă. ANCHETĂ la Centrala Nucleară. Defecțiuni CUNOSCUTE din 2011 (??) alarmează populația

Cine a condus centrala nucleară de la Cernavodă

De-a lungul anilor, printre cei care s-au aflat la conducerea CNE Cernavodă se numără Ionel Bucur – în prezent trimis în judecată pentru abuz în serviciu – și Marian Șerban, care și-a dat demisia anul trecut.

Exclusiv. Directorul CNE Cernavodă și-a dat demisia

În prezent, activitatea de la CNE Cernavodă este coodonată de Dan Bigu, specialist în centrale nucleare.

CNE Cernavodă are un nou director. Un specialist în centrale nucleare îl înlocuiește pe Marian Șerban

 

Comments

comments

Continuă să citești

Energie&Mediu

Este oficial! Conducerea Nuclearelectrica încurajează turnătoriile între angajați

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Conducerea Nuclearelectrica informează, prin intermediul unui comunicat transmis către bvb.ro, că a adoptat Codul de etică și conduită în afaceri, document aplicabil atât conducerii și angajaților SNN, cât și în ceea ce îi privește pe partenerii de afaceri, contractori și consultați.

“Ordinea.ro” a prezentat, încă din vara acestui an, intenția conducerii SNN privind punerea în aplicare a unui astfel de cod, explicând cititorilor noștri că oamenii lui Ghiță de la Nuclearelectrica își vor putea… turna colegii de birou pentru extrem de multe situații. Și, dacă în documentele transmise către bvb.ro totul este îmbrăcat în termeni academici, “Ordinea.ro” a prezentat tot ce presupune acest document, întocmai cum se regăsește pe site-ul Nuclearelectrica. Puteți revedea documentul accesând linkul următor:

Conducerea Nuclearelectrica încurajează turnătoriile

Astăzi, pe bvb.ro, conducerea Nuclearelectrica informează că a adoptat Codul de etică, în conformitate cu prevederile art.  29 alin (13) din OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice cu modificările și completările ulterioare.

Astfel, conform documentului, principiile fundamentale care ghideaza activitatea Consiliului de Administratie au rolul de a promova viziunea si cultura organizatiei, fiind relevante si necesare pentru toti angajatii SNN;

  1. a)     Responsabilitate in asigurarea protectiei oamenilor, bunurilor si mediului inconjurator

Elementul esential al activitatii il reprezinta respectarea tuturor conditiilor necesare pentru asigurarea securitatii nucleare si protectia mediului inconjurator.

  1. b)    Integritate si responsabilitate in asumarea deciziilor

Toate activitatile desfasurate si deciziile luate sunt conforme principiilor fundamentale reprezentate de onestitate, sinceritate si transparenta.

  1. c)     Seriozitate, ambitie, implicare, perseverenta in atingerea obiectivelor companiei

Contributie activa la eficientizarea si optimizarea activitatii desfasurate, prin eforturi adecvate scopurilor in vederea atingerii obiectivelor companiei.

  1. d)    Colaborare

Munca in echipa este esentiala pentru obtinerea unor rezultate colective de exceptie. In paralel, prin cooperare, se pot valorifica corespunzator valentele si capabilitatile individuale.

  1. e)     Respect

Atitudinea corecta fata de toti stakeholderii companiei: angajati, clienti, furnizori, investitori si celelalte persoane care au legatura directa/indirecta cu activitatea companiei.

  1. f)     Inovatie

Incurajarea initiativei individuale si colective in scopul imbunatatirii proceselor companiei si a adoptarii de noi solutii tehnice si de organizare a muncii care sa devina un motor de dezvoltare a companiei.

Codul de etica al Consiliului de Administratie poate fi accesat pe site-ul SNN in sectiunea Relatii cu Investitorii/Guvernanta Corporativa/Regulamente.

Iată documentul:

SNN 20181228113121 Raport Curent Cod De Etica CA

Ce înseamnă asta? Întocmai cum precizam în articolul din vara acestui an, nimic mai logic: conducerea Nuclearelectrica adună informații compromițătoare, sub protecția anonomatului. Toate cu și despre angajații săi.

Comments

comments

Continuă să citești

Energie&Mediu

Realizarea Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, alte promisiuni. Guvernul înființează un grup de lucru cu Republica Populară Chineză

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a decis, marţi, înfiinţarea Grupului de lucru pentru negocierea proiectului de Acord interguvernamental România-Republica Populară Chineză privind cooperarea pentru implementarea Proiectului Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă (IGA), notează jurnaliștii de la economica.net.

Potrivit deciziei publicată marţi în Monitorul Oficial, conducerea Grupului de lucru va fi asigurată de un viceprim-ministru care are calitate de preşedinte al forului, iar ca membri se vor regăsi reprezentanţi de la Ministerul Energiei, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Economiei, MAE, Ministerul Transporturilor, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, Ministerul Cercetării şi Inovării, Ministerul Apelor şi Pădurilor, MAI, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), Consiliul Concurenţei, Agenţia Nucleară şi pentru Deşeuri Radioactive (ANDR), Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Grupul de lucru are ca obiectiv principal “negocierea şi stabilirea unei poziţii comune a părţii române în cadrul negocierilor proiectului de Acord interguvernamental România-Republica Populară Chineză privind cooperarea pentru implementarea Proiectului Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă”.

Promisiunile pentru finalizarea negocierilor au curs lanț

Toma Petcu, fostul ministru al Energiei, a anunțat în vara lui 2017, că au fost reluate oficial negocierile cu reprezentanții companiei chineze interesată și de proiectul construcției termocentralei de la Rovinari. O întâlnire de lucru a echipelor de negociere din România și China a avut loc miercuri, la sediul ministerului. Delegația chineză a fost condusă de Vicepreședintele China Huadian Engineering, Jiang Fangshuai. O discuție care interesează județul Constanța în mod special face referire la construirea reactoarelor 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă, iar ministrul Energiei susținea la data amintită că negocierile vor fi încheiate până la finalul anului. Adică, 2017! (?!) În acest sens, fostul ministru Petcu s-a întâlnit atunci cu Excelența Sa Ambasadorul Chinei Xu Feihong, în cadrul căreia a discutat despre proiectele strategice din domeniul energiei în care România și China sunt partenere.

Ce declarații a făcut atunci Toma Petcu, citiți în articolul “Ordinea.ro” pe care vi-l punem la dispoziție:

Ministrul Energiei: Dorim ca negocierile pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă să se finalizeze până la sfârșitul anului

Memorandum pentru accelerarea negocierilor și… niciun rezultat!

De asemenea, în vara acestui an, minstrul actual al Energiei, Anton Anton, a declarat că reprezentanții Executivului au adoptat un memorandum privind accelerarea proiectului celor două reactoare noi de la Cernavodă, care ar urma să fie construite în parteneriat public-privat de chinezii de la CGN. Potrivit ministrului, ceea ce a fost trecut în respectivul memoradum nu se poate încă şti ce conţine, pentru că ar fi confidenţial.

Ce declarații a făcut în iulie 2018 actualul ministru al Energiei, citiți aici:

Memorandum pentru accelerarea lucrărilor la unitățile 3 și 4 de la Cernavodă

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: