Connect with us

Societate

Scandalul manualului unic. PNL: “PSD-ALDE pune mâna pe o industrie de 15 milioane de euro!”

Published

on

PNL a sesizat Curtea Constituțională elemente de neconstituționalitate la Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.76/2017 privind înfiinţarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică-S.A ca urmare a reorganizării Regiei Autonome „Editura Didactică şi Pedagogică”.

“Am depus astăzi la Curtea Constituțională o sesizare de neconstituționalitate pe legea care aprobă ordonanța 76/2017 prin care Editura Didacatică și Pedagogică devine societate pe acțiuni și instituie monopol, în acest mod, pe producția de manuale școlare din România. Astfel, celei mai neperformante edituri care, în condițiile economiei de piață îi revenea doar 4% din piața manualelor, primește pe mână toată producția de carte școlară și, conform spuselor doamnei director are deja pregătite 4,2 milioane de manuale pentru tipărit. Este un volum imens, după ce ei ai spus că nu au capacitatea să facă acest lucru. Ne îndoim și de calitatea manualelor pe care ei sunt în stare să le producă în acest moment. În condițiile în care Editura Didactică și Pedagogică nu a reușit să ia mai mult din piața manualelor, în condițiile în care Ministerul Educației Naționale și-a arătat incompetența prin faptul că nu au reușit să facă licitațiile la timp astfel încât elevii să înceapă noul an școlar cu manualele pe birou, suntem convinși că nici în acest an școlar nu se va putea întâmpla acest lucru pentru că există sute de titluri de cărți care trebuiesc produse în această perioadă foarte scurtă până în septembrie”, a anunțat deputatul PNL Florica Cherecheș, iar declarațiile complete privind sesizarea PNL le puteți urmări aici .

Operațiunea este la limita legalității și are un singur scop: să pună mâna pe o industrie de cca. 15 milioane de euro!

În Parlament, liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Raluca Turcan a atacat dur demersul PSD – ALDE privind Editura Didactică și Pedagocică.

“PSD schimbă Abecedarul și alte 4 milioane de manuale pentru a acoperi faptul ca Ministerul nu are capacitatea să rezolve problema tipăririi tuturor manualelor. PSD -ALDE au decis să transforme, prin OUG, Editura Didactică și Pedagogică în singura editură de manuale din România. Acest demers nu a avut la bază o evaluare a capacității editurii de a tipări toate manualele. Editura Didactică și Pedagogică nu poate edita mai mult de 4% din manuale. De aceea, guvernanții au decis să reediteze Abecedarul și alte manuale, DEJA tipărite, pentru a face rost de bani pentru retehnologizare. Mai exact, va cheltui inutil niște bani publici pentru a pune pe picioare o editură costisitoare și neperformantă pe piața liberă. Operațiunea editării centralizate a manualelor se va desfășura departe de ochii lumii, netransparent, la limita legalității și cu un singur scop: să pună mâna pe o industrie de cca. 15 milioane de euro! Ministerul Educației nu a fost niciodată interesat să rezolve problema editării manualelor, iar acum ne împinge către monopol de stat pentru editarea manualelor. Într-un final se va vedea că, editate centralizat, manualele nu vor fi nici mai ieftine, nici superioare calitativ și nici nu vor ajunge la timp în școli. De cinci ani de zile elevii, încep școala fără manuale, iar de vină este exclusiv Ministerul Educației care nu a organizat corect și la timp licitațiile publice.
Din păcate, anul acesta vor rămâne fără manuale nu doar elevii de clasa a VI-a, cei pentru care s-a schimbat programa, ci și elevii claselor I-V pentru care nu se va reedita necesarul de manuale la timp”, a spus Raluca turcan în Parlament. 

Intervenția deputatului Turcan din Parlament o puteți urmări aici .

Advertisement

“Accesul liber la o activitate economică a agenților economici a fost îngrădit”

Concret, liberalii transmit:

“Legea de aprobare a Ordonanței de Urgență a Guvernului României nr.76/2017, publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr.835 din 20 Octombrie 2017, privind înființarea Societății Editura Didactică și Pedagogică S.A. ca urmare a reorganizării Regiei Autonome „Editura Didactică și Pedagogică” prin transformare este neconstituțională deoarece încalcă dispozițiile normative ale art.31 alin.(1) lit. a) din Legea nr.24/2000 referitoare la motivarea urgenței, a caracterului excepțional, existent în momentul adoptării ordonanței de urgență. Guvernul României, în realizarea exigențelor constituționale și legale pentru elaborarea și adoptarea ordonanțelor de urgență, trebuie să analizeze și să motiveze existența a patru condiții în raport cu care este posibilă adoptarea unui act normativ care să îmbrace forma ordonanței de urgență. Printre alte încălcări constituționale, este evident și faptul că accesul liber la o activitate economică a agenților economici a fost îngrădit. În opinia noastră, acest lucru vine în contradicție evidentă cu dispozițiile art.45 din Constituția României, privitor la “Libertatea economică”.

Documentul complet îi puteți studia aici .

https://img.ordinea.ro/uploads/2018/03/sesizare-CCR-lege-de-aprobare-OUG-Editura-didactica__-2.pdf

INFO! Guvernul a adoptat, în data de 11.10.2017, OUG nr.76/2017, însoțită de o anexă reprezentând Actul Constitutiv al Societății Editura Didactică și Pedagogică S.A.

Advertisement

Proiectul de lege privind aprobarea OUG nr.76/2017 a fost adoptat de Senat, în calitate de prima cameră sesizată, în data de 18 decembrie 2017, iar de Camera Deputaților, în data de 20 martie 2018, în calitate de cameră decizională.

Actul normativ, adoptat în regim de urgență, se încadrează în categoria legilor ordinare.

 

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement