Connect with us

Societate

Schimbări majore în sistemul de Educație din România. Vezi ce anunț a făcut ministrul Cîmpeanu

Published

on

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că astăzi Regulamentul de funcţionare a învăţământului preuniversitar va fi publicat mâine în Monitorul Oficial, principalele modificări fiind că se renunţă la mediile şi tezele semestriale, urmând a exista o singură medie generală la finalul anului.

„Se renunță la mediile semestriale, se renunță la obligativitatea susținerii tezelor semestriale, va fi necesară o singură medie generală la finalul anului școlar, iar profesorul va avea mult mai multă autonomie în scopul unei evaluări ritmice pe parcursul întregului an școlar. Au fost mai multe variante de lucru, s-a agreat ca numărul minim de note pentru o disciplină să fie egal cu N + 3, unde N este numărul de ore alocat săptămânal pentru o anumită disciplină. Altfel spus, pentru disciplina care are două ore pe săptămână într-un an școlar vor fi necesare minimum cinci note”, a spus Cîmpeanu.

”E în curs de finalizare întâlnirea comisiei pentru dialog social dintre minister și toți partenerii de dialog pentru definitivarea regulamentului de organizare și funcționare în educația preuniversitară ca mâine să avem un ordin de ministru spre publicare în Monitorul Oficial”, a anunțat ministrul.

Ministrul, citat de G4Media a făcut precizări și cu privire la primele teste date de elevi la matematică, dar și la chestionarele completate de aceștia:

„Astăzi, 30 mai, începând cu ora 08:00 au fost administrate 15 mii de teste de matematică în cadrul programului de evaluare standardizată pentru clasa a 3, a 5-a și a 6-a. Au fost completate de către copii și 10 mii de chestionare de satisfacție. Două treimi, 3/4 din primii elevi au apreciat pozitiv administrarea acestor teste”, a mai declarat ministrul Educației.

De asemenea, acesta a anunțat un program de 1 miliard de euro pentru reducerea abandonului școlar:

„Programul va avea o finanțare de 1 miliard de euro pentru 5 ani, va fi coordonat de Ministerul Educației și Agriculturii. În total, aceste surse de finanțare vor trebui să genereze 1 miliard de euro astfel încât să avem o extindere semnificativă a programului de sprijin pentru reducerea abandonului școlar pentru un număr cât mai mare de elevi. Critieriile vor fi stabilite de Ministerul Educației. Prima rundă din acest program național a realizat deja selecția de peste 1.000 de școli”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu.

În ceea ce privește vacanța mobilă de o săptămână din februarie, inspectoratele județene au decis astfel: Sunt 30 de județe care au decis ca vacanța să fie în ultima săptămână, 10 județe în a treia săptămână, iar București și Suceava au decis să fie în a doua săptămână”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu.

Comments

comments