Connect with us

Politica

Ședință înfierbântată la CLM. Stadionul Farul – mărul discordiei!

Maria Ionescu

Publicat

la

În cursul acestei zile am participat la o ședință ordinară de consiliu local municipal mai puțin obișnuită dat fiind numărul relativ mare de proiecte de hotărâre care au fost respinse. Președinte al ședinței a fost consilierul local Marioara Cojoc. În sala de ședințe a Palatului Administrativ Remus Opreanu au fost prezenți 25 de consilieri locali, dar sala a fost arhiplină deoarece mai mulți membri ai echipei de fotbal SSC Farul Constanța au dorit să participe. Prezența lor în sală s-a datorat existenței pe ordinea de zi a unui proiect de hotărâre care viza trecerea stadionului Farul, a Palatului Copiilor și a Bazei Sportive Badea Cârțan în administrarea Primăriei. Iar pentru votarea acestui proiect ar fi fost nevoie de voturile favorabile a 2/3 din consilieri. Să explic, însă, cum s-au derulat lucrurile.

Ședință anticipată a liderilor PNL

Cum spuneam, ședința de consiliu local municipal era programată pentru ora 12.00. Înainte de începere ei, de la ora 10.00 a avut loc o ședință a Organizației municipale a PNL Constanța, la care au participat Vergil Chițac și consilierul local Romeo Rezeanu. Ei au ținut să precizeze încă de la început că scopul acestei întâlniri cu jurnaliștii este dorința de a ne comunica cum vor vota proiectele de hotărâre de la ședința Consiliului Local Municipal. Și-au manifestat reținerile pe care le au vizavi de proiectul bugetului local dar au precizat că îl vor vota, ceea ce au și făcut ulterior. Dar nu au ezitat să precizeze că punem carul înaintea boilor. Când au ajuns la proiectul referitor la stadionul Farul, Vergil Chițac a reamintit faptul că acesta a fost dat în folosință gratuită pentru 49 de ani.”Numărul hotărârii de guvern prin care s-a dat în folosință gratuită a fost 666/12.06/2001. FC Farul a primit în concesiune stadionul. Ca și concesionar trebuia să investească. Între timp, Farul a intrat în faliment, există și un lichidator, iar contractul de concesiune a fost anulat. Stadionul trebuia deci predat statului. Stadionul e pe drum, încă nu a ajuns la stat. Nu s-a făcut încă predarea-primirea sa. El este extrem de degradat, iar Direcția pentru Sport nu îl poate prelua în starea actuală. Din 2001 încoace se degradează, iar acum trebuie investite câteva milioane de euro pentru a-l readuce la starea inițială. (…) Prejudiciul a fost adus statului roman. Noi ar trebui să negociem cumpărarea la municipalitate a simbolurilor clubului.!”. Cam aceste lucruri au fost spune de către liberali. Dar a venit ședința, iar lucrurile s-au derulat cu repeziciune.

Redarea fotbalului constănțenilor

Înainte de momentul votării acestui proiect de hotărâre i s-a dat cuvântul lui Lică Marcel, președinte al FC Farul, fost arbitru international, care a avut parte de mulți susținători. ”Fiți de accord cu acest process de preluare a stadionului Farul. Fotbalul constănțean este în colaps, iar suporterii au înființat o nouă echipă. Vom promova în liga a treia și întrebăm unde ne vom desfășura activitatea? Cerem doar redarea fotbalului constănțenilor. Clubul Farul trebuie preluat de către Primărie. La următoarea ședință vom veni cu un proiect de finanțare”. Consilierul local Constantin a ținut să intervină și a precizat că stadionul Farul are mari probleme. ”E casa noastră, dar e goală!”, a spus el. Și primarul Decbal Făgădău a intervenit și a precizat că stadionul este la ora actuală o ruină. ”Niciodată nu vor avea bani nici să tundă iarba!”; a spus Făgădău. El a precizat că a stat de vorbă cu ministrul Lipă, dar și cu directorul de la Direcția de Sport. ”E de datoria noastră să aducem la un standard de confort întreaga bază de la FC Farul. Sportul nu aparține nici unui partid, ci aparține constănțenilor.”, a precizat Făgădău într-un ropot de aplauze venit din partea suporterilor și a fotbaliștilor prezenți în sală. A intervenit și consilierul Romeo Rezeanu, care a ținut să precizeze că în principiu liberalii nu au nimic împotriva acestui proiect și că este normal ca el să aparțină Primăriei. ”Hai să vedem cum se termină cu preluarea stadionului”, a precizat Rezeanu. Făgădău a intervenit din nou și a spus că proiectul este deja făcut și avizat. ”Avem nevoie de voturile a 2/3 dintre consilieri”. Cu toate acestea, în momentul votului, proiectul nu a primit voturile necesare , așa că a rămas în coadă de pește. Probabil va fi preluat în următoarele ședințe de consiliu. Și asta cu atât mai mult cu cât primarul Decebal Făgădău a declarat jurnaliștilor, la finele ședinței de consiliu, că va relua aceste proiecte de hotărâre și le va repune pe ordinea ade zi a Consiliului local Municipal..

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Cristian Diaconescu, noul președinte al PMP, și-a anunțat candidatura la Președinția României

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Cristian Diaconescu a fost ales, duminică, preşedinte al Partidului Mişcarea Populară, moţiunea sa, ”România respectată”, fiind votată de către 550 dintre cei 561 de delegaţi la evenimentul organizat online, cu participarea fizică a liderilor formaţiunii la Sinaia. El a transmis, la prezentarea moţiunii sale, că delegaţii PMP nu s-au reunit la congres pentru a ieşi ”la tarabă pentru un alt partid politic”. Cristian Diaconescu a fost singurul care a participat cu o moţiune la congresul PMP. El le-a solicitat membrilor de partid să nu îi ceară ”elemente de disociere de Eugen Tomac”, fostul preşedinte al formaţiunii care a demisionat după ce PMP nu a mai intrat în Parlament, după alegerile din decembrie anul trecut. Acesta şi-a exprimat intenţia de a semna parteneriate cu partide conservatoare europene şi a vorbit şi despre modul în care arată acum scena politică românească. Diaconescu și-a anunțat intenția de a candida la Președinția României în 2024.

Delegaţii au votat de asemenea pentru renunţarea la fuziunea dintre PMP şi UNPR.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

PMP își alege o nouă conducere. Cristian Diaconescu, singurul candidat pentru funcția de președinte

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Partidul Mişcarea Populară organizează, astăzi, la Sinaia, congres pentru alegerea noilor structuri de conducere. Numărul de participanţi afost dimensionat pentru a respecta măsurile impuse de pandemie, iar delegaţii PMP din întreaga ţară şi diaspora vor vota electronic. Alegerea noii conduceri se va face prin sistem online, iar la vot vor participa peste 530 de membri de partid. La Congresul PMP se va candida pe moţiuni, singurul care şi-a anunţat intenţia de a candida împreună cu o echipă fiind prim-vicepreşedintele Partidului Mişcarea Populară, Cristian Diaconescu. Acesta va prelua mandatul de președinte de la Marius Pașcan, cel care l-a înlocuit pe Eugen Tomac, care și-a dat demisia după pierderea alegerilor.

În ceea ce privește Constanța, Claudiu Palaz, liderul PMP-iștilor de la malul mării, va candida pentru o funcție de vicepreședinte.

Amintim că PMP a ratat intrarea în Parlament, la alegerile parlamentare de anul trecut nereuşind să întrunescă pragul electoral de 5%. La Camera Deputaţilor PMP a obţinut 4,82% din voturi, iar la Senat 4,93%.

Sursa: news.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Ministrul Educației vine cu trei noutăți în privința transportului elevilor

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a anunțat în această seară, la Antena3, trei noutăți de importante pentru elevi, în contextul în care preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Rareş Voicu, i-a adresat o întrebare cu privire la transportul elevilor.

„Este un subiect extrem de important, pentru că, din păcate, pe baza unei reglementări eronate prin Legea 226, reglementare eronată care a făcut această lege inaplicabilă, am fost obligați să intervinăm printr-o ordonanță de urgență, pentru a putea face aplicabilă Legea 226. Ordonanța de urgență a fost deja prezentată în Guvern, miercuri va aprobată, iar noutățile sunt următoarele. Prima noutate este că primii trei km din naveta elevilor nu se mai decontează ca până acum cu 10 lei, ci cu 30 lei. Mai apoi, de la 3 până la 50 km, se decontează cu 3 lei/km.

A doua noutate: se scoate plafonul, limitarea de distanță, care era până acum de 50 de km. Naveta va fi decontată indiferent de distanța pe care elevul este nevoit să o parcurgă până la școală”, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu.

„A treia noutate este foarte clară: spre deosebire de situația de până acum, nu mai este obligat elevul să avanseze banii, banii vor fi avansați de către Ministerul Educației, există un buget de 100 milioane lei în acest moment pentru decontarea navetei elevilor, urmând ca decontul să se facă la sfârșit de lună”, a zis ministrul Educației. „Deci, Ministerul Educației, prin inspectorate, livrează banii școlilor, iar elevul are relația de decontare cu școala”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

„Un alt lucru foarte important, pentru a fi deschis maximum. Există situații în țară, în trei, patru județe, în care tarifele abonamentelor sunt mai mari decât posibilitatea de decontare prin Ministerul Educației. În aceste situații, am luat legătura deja cu președinții Consiliilor Județene și sunt convins că aceștia vor negocia cu transportatorii în așa fel încât elevii să aibă condiții privilegiate”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: