Connect with us

Politica

Ședință înfierbântată la CLM. Stadionul Farul – mărul discordiei!

Maria Ionescu

Publicat

la

În cursul acestei zile am participat la o ședință ordinară de consiliu local municipal mai puțin obișnuită dat fiind numărul relativ mare de proiecte de hotărâre care au fost respinse. Președinte al ședinței a fost consilierul local Marioara Cojoc. În sala de ședințe a Palatului Administrativ Remus Opreanu au fost prezenți 25 de consilieri locali, dar sala a fost arhiplină deoarece mai mulți membri ai echipei de fotbal SSC Farul Constanța au dorit să participe. Prezența lor în sală s-a datorat existenței pe ordinea de zi a unui proiect de hotărâre care viza trecerea stadionului Farul, a Palatului Copiilor și a Bazei Sportive Badea Cârțan în administrarea Primăriei. Iar pentru votarea acestui proiect ar fi fost nevoie de voturile favorabile a 2/3 din consilieri. Să explic, însă, cum s-au derulat lucrurile.

Ședință anticipată a liderilor PNL

Cum spuneam, ședința de consiliu local municipal era programată pentru ora 12.00. Înainte de începere ei, de la ora 10.00 a avut loc o ședință a Organizației municipale a PNL Constanța, la care au participat Vergil Chițac și consilierul local Romeo Rezeanu. Ei au ținut să precizeze încă de la început că scopul acestei întâlniri cu jurnaliștii este dorința de a ne comunica cum vor vota proiectele de hotărâre de la ședința Consiliului Local Municipal. Și-au manifestat reținerile pe care le au vizavi de proiectul bugetului local dar au precizat că îl vor vota, ceea ce au și făcut ulterior. Dar nu au ezitat să precizeze că punem carul înaintea boilor. Când au ajuns la proiectul referitor la stadionul Farul, Vergil Chițac a reamintit faptul că acesta a fost dat în folosință gratuită pentru 49 de ani.”Numărul hotărârii de guvern prin care s-a dat în folosință gratuită a fost 666/12.06/2001. FC Farul a primit în concesiune stadionul. Ca și concesionar trebuia să investească. Între timp, Farul a intrat în faliment, există și un lichidator, iar contractul de concesiune a fost anulat. Stadionul trebuia deci predat statului. Stadionul e pe drum, încă nu a ajuns la stat. Nu s-a făcut încă predarea-primirea sa. El este extrem de degradat, iar Direcția pentru Sport nu îl poate prelua în starea actuală. Din 2001 încoace se degradează, iar acum trebuie investite câteva milioane de euro pentru a-l readuce la starea inițială. (…) Prejudiciul a fost adus statului roman. Noi ar trebui să negociem cumpărarea la municipalitate a simbolurilor clubului.!”. Cam aceste lucruri au fost spune de către liberali. Dar a venit ședința, iar lucrurile s-au derulat cu repeziciune.

Redarea fotbalului constănțenilor

Înainte de momentul votării acestui proiect de hotărâre i s-a dat cuvântul lui Lică Marcel, președinte al FC Farul, fost arbitru international, care a avut parte de mulți susținători. ”Fiți de accord cu acest process de preluare a stadionului Farul. Fotbalul constănțean este în colaps, iar suporterii au înființat o nouă echipă. Vom promova în liga a treia și întrebăm unde ne vom desfășura activitatea? Cerem doar redarea fotbalului constănțenilor. Clubul Farul trebuie preluat de către Primărie. La următoarea ședință vom veni cu un proiect de finanțare”. Consilierul local Constantin a ținut să intervină și a precizat că stadionul Farul are mari probleme. ”E casa noastră, dar e goală!”, a spus el. Și primarul Decbal Făgădău a intervenit și a precizat că stadionul este la ora actuală o ruină. ”Niciodată nu vor avea bani nici să tundă iarba!”; a spus Făgădău. El a precizat că a stat de vorbă cu ministrul Lipă, dar și cu directorul de la Direcția de Sport. ”E de datoria noastră să aducem la un standard de confort întreaga bază de la FC Farul. Sportul nu aparține nici unui partid, ci aparține constănțenilor.”, a precizat Făgădău într-un ropot de aplauze venit din partea suporterilor și a fotbaliștilor prezenți în sală. A intervenit și consilierul Romeo Rezeanu, care a ținut să precizeze că în principiu liberalii nu au nimic împotriva acestui proiect și că este normal ca el să aparțină Primăriei. ”Hai să vedem cum se termină cu preluarea stadionului”, a precizat Rezeanu. Făgădău a intervenit din nou și a spus că proiectul este deja făcut și avizat. ”Avem nevoie de voturile a 2/3 dintre consilieri”. Cu toate acestea, în momentul votului, proiectul nu a primit voturile necesare , așa că a rămas în coadă de pește. Probabil va fi preluat în următoarele ședințe de consiliu. Și asta cu atât mai mult cu cât primarul Decebal Făgădău a declarat jurnaliștilor, la finele ședinței de consiliu, că va relua aceste proiecte de hotărâre și le va repune pe ordinea ade zi a Consiliului local Municipal..

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Răzvan Filipescu (PRO România): „Este incredibilă ipocrizia liderilor PSD care promit acum exact ce puteau face și n-au făcut, cât au fost la putere!“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Constănțeanul Răzvan Filipescu, fost candidat la șefia Consiliului Județean și actual candidat PRO România pentru Senat condamnă ipocrizia liderilor PSD Constanța care promit în continuare că vor face exact proiectele pe care le-a conceput echipa PRO România, tocmai pentru că PSD nu le-a făcut, cât timp a fost la conducerea județului.

„Este incredibilă ipocrizia candidaților PSD la Parlamentul României care spun că se vor lupta pentru proiectele pe care le puteau face, dar pentru care n-au ridicat un deget, cât au fost la putere. De exemplu, Spitalul de Pediatrie, pentru care noi, echipa PRO România, am făcut inclusiv proiectare,  calcule financiare și am identificat surse de finanțare. La fel și cu protejarea fermierilor afectați de secetă și cea a reabilitării sistemului de irigații, unde am făcut apel către toți parlamentarii, dar nu am găsit atunci susținere.  Acești candidați care vin acum cu promisiuni ar trebui să-și amintească cel puțin că puteau să inițieze demersurile pentru aceste proiecte, mai ales când aveau și guvernul lor, dar și conducerea județului. Au avut puterea, ani la rând, deci ar trebui să explice mai întâi de ce nu există deja acest spital, de ce nu avem încă irigații, iar lista ar putea continua cu toate oportunitățile de finanțare pe care le-au pierdut, în toți acești ani”, spune Răzvan Filipescu.

Executat de Asociația Puterea Civică – portal: ordinea.ro

Comandat de Partidul PRO România – Filiala Constanța

CUI mandatar financiar coordonator: 11200008

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

INCREDIBIL! După ce i-a ținut pe comercianții din piețe în frig, Guvernul plătește chiria magazinelor din mall-uri

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

În timp ce mii comercianți sunt nevoiți să își vândă produsele agricole afară, în frig, Guvernul Orban nu știe cum să vină în ajutorul magazinelor. Concret, Ministerul Economiei a pregătit un document în care instituie o schemă de ajutor de stat pentru comercianții a căror activitate a fost afectată de starea de urgență și, apoi, de cea de alertă. Fiecare firmă poate primi cel mult 800.000 de euro, bani nerambursabili. Ajutorul constă într-un grant acordat de Guvern comercianților, egal cu jumătatea din valoarea chiriei pe care aceștia o datorează proprietarului spațiului comercial, timp de trei luni.

Prin schema de ajutor de stat se acordă granturi unui număr estimat de 3.000 de intreprinderi beneficiare. Bugetul schemei de ajutor de stat este de 160 milioane lei, sumele fiind asigurate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Valoarea maxima a ajutorului de stat este de 800.000 euro/beneficiar, reprezentând 50% din valoarea cheltuielilor cu chiria fixa raportata la luna februarie, calculata si datorata pentru perioada închisă.

Sursa: economica.net

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Cum votează un fost candidat la Președinția României

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Un fost candidat la președinția României face, în ultima zi de campanie, o radiografie a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, precum și a candidaților care au intrat în această competiție.

Teodor Paleologu, fost candidat la președinția României din partea Partidului Mișcarea Populară, a scris pe contul său de Facebook că alege să voteze Eugen Tomac la Camera Deputaților și Florin Cîțu la Senat, dar că are și variantă “paluzibilă” pentru varianta Cristian Diaconescu la Senat și Ludovic Orban sau Claudiu Năsui la Camera Deputaților.

Ce spune Paleologu despre PMP, despre candidații PNL, USR și de ce l-ar alege pa Dan Barna la Sibiu și nu pe vicepremierul Raluca Turcan, citiți în mesajul pe care vi-l redăm integral:

“La PNL și PMP mă deranjează nemernicia dovedită în timp a multor membri și candidați, iar la USR talmeș-balemșul doctrinar din care răzbate un anticlericalism rabiat și preferința pentru impozitarea progresivă. Cu toate acestea, consider că, în absență de ceva mai bun, aceste partide pot fi votate de la caz la caz. Vă dau cîteva exemple.
În diaspora cel mai bun candidat este în mod categoric Cătălin Avramescu (PMP), un strălucit profesor și intelectual, un om cu bogată experiență politică, diplomatică și administrativă.
În București lucrurile sînt ceva mai complicate. Eu voi vota Tomac (PMP) la Cameră și Cîțu (PNL) la Senat, dar opțiuni plauzibile sînt și Cristian Diaconescu (PMP) la Senat și Orban (PNL) sau Năsui (USR) la Cameră. Este de neînțeles cum USR are o listă atît de slabă și neserioasă pentru Senat: nu cunosc absolut pe nimeni pînă la poziția 6, unde apare o doamnă onestă, dar prea de stînga pentru gustul meu.
La București mai este un candidat care-mi place: independentul Valeriu Nicolae. Dar nu îmi place atît de mult încît să-l și votez. Votezi un candidat fără șanse atunci cînd crezi cu tărie în el și în ideile pe care le susține. Este ca o profesiune de credință. Dar îl respect pentru curajul de a candida și am convingerea că nu este un lucru inutil.
Oricît vi s-ar părea de curios, între Raluca Turcan și Dan Barna la Sibiu, eu l-aș vota pe acesta din urmă. Doar la președinție sper să nu mai candideze, pentru că irosește voturi care ar putea sprijini o reală schimbare în bine.
V-am dat doar cîteva exemple. Dacă vreți, îmi puteți trimite întrebări despre candidați, la care voi încerca să răspund în live-ul de la ora 21:30.”

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: