Connect with us

Politica

Senatorul Remus Negoi: 24 iunie, desemnată oficial „Ziua naţională a iei“

Published

on

Senatorul de Constanța al USR-PLUS, Remus Negoi, a anunțat că 24 iunie va fi oficial „Ziua naţională a iei”. El spune că Legea 360/2021, inițiată de membrii Comisiei permanente pentru UNESCO, din care face parte, a fost votată astăzi în Camera Deputaților și merge către promulgare, la președinte.

„Demersul, inițiat de Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, a fost susținut de toate partidele parlamentare și de parlamentarii minorităților naționale și contribuie la salvgardarea patrimoniului național. Recunoașterea la nivel mondial a valorii unice a cămășii cu altiță urmează să fie dezbătută anul acesta la UNESCO, cu largul sprijin al Comisiei parlamentare UNESCO.

Meșteșugul brodatului iei, un important element al portului popular românesc, este complex, iar materialele folosite şi modelele cusute sunt reprezentative fiecărei regiuni geografice.

Cămașa populară românească este cunoscută pe plan internațional ca un obiect vestimentar tradițional  de o frumusețe unică şi originală şi a fost chiar sursă de inspirație pentru creația unor celebri designeri, dar, deopotrivă, a atras şi atenția artiștilor. Tabloul pictorului francez, Henri Matisse, intitulat ”La blouse roumaine” (1940), expus la Muzeul Național de Artă Modernă din Paris, este dovada vie a acestui lucru. Arta coaserii iei este moștenită din generație în generație şi trebuie să avem grijă să nu pierdem această tradiție care ne reprezintă.“, a declarat Remus Negoi.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement