Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Sfântul Siluan… Construct. Un preot ajuns consilier la Ministerul Dezvoltării face afaceri fabuloase cu primăriile din Dobrogea. Cazul Hârșova.

Published

on

Misterioase sunt căile Domnului! Un preot din județul Tulcea, ajuns consilier personal al unui secretar de stat din Ministerul Dezvoltării Regionale, face bani grei din proiectele de dezvoltare ale primăriilor din județele Dobrogei. Rețeta este de-a dreptul fabuloasă.  Slujitorul Domnului se numește Mădălin-Adrian Iscru. În anul 2016, acesta a înființat o firmă de construcții cu nume de sfânt. Vorbim de SC Siluan Proiect SRL din comuna Dăeni, județul Tulcea. Potrivit Doxologia.Ro, cuviosul Siluan Athonitul a fost un călugăr rus de la Muntele Athos, care a avut viziunea lui Isus Hristos, a trăit în asceză și luptă spirituală împotriva demonilor. O mare viziune a avut și popa Iscru, luptând mai departe cu ochiul dracului: banul.

Harul popii Iscru, recunoscut de 7 arhierei, în frunte cu mitropolitul Ardealului și cu Teodosie al Tomisului

Înainte de a vorbi de afacerile firmei cu nume de sfânt, trebuie să spunem că Mădălin Adrian Iscru s-a născut în anul 1978, la Brăila. Din puținele informații disponibile pe internet, aflăm că acesta a fost preot paroh în satul Luminița din comuna tulceană Topolog (instalat pe 6 martie 2010), apoi inspector pentru monumente și construcții bisericești în Episcopia Vrancei și Buzăului (2013) și preot paroh la Rușețu din județul Buzău (instalat în 2014). În 2017, îl găsim pe popa Iscru paroh la biserica din satul Sâmbăta Nouă din comuna tulceană Topolog. Această biserică a avut parte, tot în 2017, de o slujbă de resfințire, oficiată de 7 arhierei cu greutate ai Bisericii Ortodoxe Române: mitropolitul Ardealului, arhiepiscopii Tomisului, Dunării de Jos și Râmnicului, episcopii Hușilor, Harghitei și Tulcii. O întreagă elită bisericească a venit atunci într-un sat obscur din județul sărac al Dobrogei, de dragul popii Iscru.

Ce i-o fi atras pe înalții prelați? O ipoteză ar fi harul părintelui Iscru. Trebuie să știți că pe Youtube sunt postate zeci de clipuri cu muzică bisericească de mare vibrație cântată de un cor de bărbați, din care face parte și părintele Iscru. Filmările sunt de la Rușețu și de la Sâmbăta Nouă, din bisericile închinate Sfântului Ioan Rusul, în care popa Iscru a fost paroh. Vorbim de momente înălțătoare.

Advertisement

În sfârșit, în 2018, numele lui Mădălin Adrian Iscru apare pe o declarație de avere. Aflăm din aceasta că slujitorul Domnului a ajuns consilier personal al unui secretar de stat din Ministerul Dezvoltării Regionale.

4 milioane de euro, în 2 ani de activitate

Revenim la Siluan Proiect SRL, firma înființată de Iscru în anul 2016, în comuna tulceană Dăeni. Potrivit anunțului publicat în Monitorul Oficial al României, la data înființării firmei, Mădălin Adrian Iscru avea domiciliul în comuna Zăvoiaia, satul Dudescu, din județul Brăila.  Rețineți acest amănunt, vom reveni la el mai jos.

Încă din primul an de activitate, firma cu nume de sfânt și 25 de salariați învârte afaceri de 7.272.653 de lei. Un an mai târziu, Siluan Proiect ajunge la 30 de angajați și afaceri de 11.793.469 de lei. Încasările pe doi ani sar de 4 milioane de euro. Comenzile atât de grase nu vin din zona privată a economiei. Vin din zona publică, mai exact de la primării abonate la Programul Național de Dezvoltare Locală gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale. Printre clienții Siluan, la loc de cinste: Primăria Hârșova.

Studiu de caz: Hârșova

Advertisement

În acest caz particular, vorbim de 13 contracte încheiate de Primăria Hârșova cu Siluan Proiect SRL în anul 2017 și de un al 14-lea încheiat în luna mai 2018. În total, administrația acestei localități a plătit 2.060.000 de lei către Siluan Proiect SRL, din fonduri atrase de la Ministerul Dezvoltării Regionale, prin PNDL. Toate contractele au fost încheiate prin procedura atribuirii directe. Firma popii a făcut studii de fezabilitate, proiecte tehnice și execuție de lucrări. Toate contractele au valori rotunde, cu 3 zerouri în coadă, standardizate parcă după un plan de încasări, iar nu după volumul de lucrări, variabil de la caz la caz. Iată mai jos lista contractelor primite de Siluan Proiect SRL de la Primăria Hârșova:

Nr Data publicării in SEAP Obiectul contractului Valoare (lei)
1 23.03.2017 Studii de fezabilitate, DALI, pentru modernizare drumuri stradale 130.000
2 09.06.2017 Studiu de fezabilitate, DALI, extindere Grădinița cu Program Prelungit Tic Pitic Hârșova 30.000
3 09.06.2017 Serviciul de proiectare, faza PT, la Extinderea Grădiniței cu program prelungit Tic-Pitic Hârșova 35.000
4 09.06.2017 Studiu de fezabilitate, DALI, Extindere Liceu Teoretic Ioan Cotovu – școala cu clasele I – IV. 30.000
5 09.06.2017 Serviciul de proiectare, faza PT, la Extinderea Liceului Teoretic Ioan Cotovu – școala cu clasele I – IV. 35.000
6 09.06.2017 Studiu de fezabilitate, DALI, mansardare Școala Gimnazială 1 Hârșova 30.000
7 09.06.2017 Serviciul de proiectare tehnică PT, documentații pentru avize și acorduri, DTAC și detalii de execuție la obiectivul Mansardare Școala Gimnazială nr. 1 Hârșova 35.000
8 26.06.2017 Execuție lucrări de reabilitare și extindere a Școlii Generale cu clasele I – IV din cadrul Liceului Teoretic Ioan Cotovu Hârșova 405.000
9 26.06.2017 Execuție lucrări la Extinderea Grădiniței cu program prelungit Tic-Pitic Hârșova 405.000
10 26.06.2017 Execuție de lucrări la Mansardarea Școlii Gimnaziale nr. 1 Hârșova 405.000
11 21.09.2017 Servicii de proiectare, faza PT, pentru lucrările de asfaltare drumuri locale cu finanțare prin PNDL 130.000
12 21.09.2017 Studiu de fezabilitate pentru lucrări de canalizare prin PNDL 130.000
13 21.09.2017 Servicii de proiectare, faza PT, pentru lucrările de canalizare cu finanțate prin PNDL 130.000
14 10.05.2018 Servicii de proiectare pentru canalizare aferente lucrărilor prin PNDL, întocmire PT 130.000

 

Popa Iscru ajunge consilier personal al unui secretar de stat…

Pe 30 august 2018, Mădălin Adrian Iscru depune o declarație de avere în calitate de consilier personal al unui secretar de stat din Ministerul Dezvoltării Regionale. Vorbim aici de ministerul care gestionează Programul Național de Dezvoltare Locală. Lucrările executate de firma lui Iscru, precum cele de la Hârșova, au fost finanțate prin acest program.

 

Advertisement

Siluan Proiect, trasă pe linie moartă

Mai departe, pe 19 octombrie 2018, Siluan Proiect SRL depune la Registrul Comerțului Tulcea un act constitutiv actualizat, care consemnează ieșirea lui Iscru din firmă și preluarea acesteia de către alte două persoane. Așadar, din 19 octombrie 2018, Iscru nu mai are oficial nicio legătură cu această firmă. Tot oficial, firma a fost preluată atunci de Lenuța Moise, născută în comuna Zăvoaia, din județul Brăila, și de Dumitru Marinescu, născut în Brăila. Așa cum am arătat mai sus, în comuna Zăvoaia locuia și popa Iscru, la momentul înființării firmei. Lenuța Moise este funcționar la Primăria Zăvoaia. Sub noua conducere, Siluan Proiect mai face câteva încercări de a prinde contracte la diverse primării, însă ofertele depuse în SEAP nu mai sunt acceptate de nimeni.

Intră în scenă Hercinic SRL

În timp ce firma cu nume de sfânt intra într-un con de umbră, o altă firmă a popii Iscru, Hercinic SRL Măcin, ajungea să rupă toate topurile. Vorbim aici de o firmă înființată în anul 1992, în domeniul comerțului cu amănuntul de produse alimentare și tutun. Pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice sunt disponibile raportările Hercinic SRL în perioada 2012 – 2017, atunci când firma a avut zero angajați, zero bani încasați, figurând cu activitatea suspendată. Reluarea de activitate a avut loc, potrivit aceleiași surse, la finele anului 2017. Iar potrivit datelor furnizate de Registrul Comerțului, popa Iscru a devenit administrator la Hercinic, acolo unde este și asociat unic, pe 21 septembrie 2018.

În 3 luni de la înființare, contracte de 3,6 milioane de euro

Advertisement

Apoi, între 5 octombrie și 21 decembrie 2018, firma popii, Hercinic SRL Măcin, a aplicat la 144 de proceduri de achiziție directă inițiate de diverse primării din județele Constanța, Tulcea, Galați, Buzău, Vrancea și Suceava. Primăriile constănțene: Hârșova, Gârliciu, Horia, Topalu, Fântânele și Saligny.

18 oferte, din cele 144 depuse, au fost respinse, fie pentru că nu au fost acceptate în termen, fie pentru că autoritatea contractantă respectivă a considerat condițiile neacceptabile. Însă, Hercinic a ajuns să semneze 126 de contracte. Cumva, pe bandă rulantă. Valoarea totală a contractelor semnate în decurs de mai puțin de 3 luni: 16.284.024,95 de lei. Aproximativ 3,6 milioane de euro. 124 de contracte au valori rotunde, terminate cu 3 zerouri. Doar două contracte, din care unul semnat cu Primăria Hârșova, au ultimele 3 cifre diferite, conținând chiar și zecimale. Contractul de la Hârșova se referă la execuția lucrărilor de construire a unui heliport în curtea Spitalului din localitate. O investigație despre acest subiect puteți citi aici:

Un butic din Măcin, vai steaua lui, construiește heliportul din Hârșova. Nereguli grave, marca Viorel Ionescu

Ianuarie 2019. Hercinic SRL, firma popii Iscru, semnează alte 11 contracte, în valoare totală de 2.465.000 de lei. New entry: Primăria Chirnogeni. Restul clienților, vechi… din ultimele 3 luni ale anului trecut. Printre aceștia și Primăria Hârșova, cu două noi contracte atribuite direct către slujitorul Domnului. Să fie primite. Doamne miluiește!

Notă: Fotografia din deschidere este un instantaneu de la slujba de resfințire a bisericii Sfântul Ioan Rusul din Sâmbăta Nouă. Fotografia a fost publicată pe site-ul Episcopiei Harghitei și Covasnei. În imagine, popa Iscru se află în spatele arhiereilor, încercând să imortalizeze momentul cu telefonul mobil. Va urma!

Advertisement

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions