Conecteaza-te cu noi

Societate

Sinuciderea, a doua cauză de deces la nivel mondial. Elevii constănțeni cer consiliere de calitate în școli

Published

on

Prin intermediul unui comunicat de presă, Asociația Elevilor din Constanța își exprimă condoleanțele cu privire la decesul elevului din Năvodari și solicită asigurarea accesului echitabil la consiliere școlară de calitate în școli.

La nivel mondial, sinuciderea este a doua cauză de deces în rândul tinerilor cu vârste între 15-29 de ani. Marți, 11 ianuarie a.c., Eduard, un tânăr de 15 ani din Năvodari, a decedat spânzurându-se de un pod feroviar. La doar 2 zile de la incident, pe 13 ianuarie, o tânără de 14 ani din Corbu a încercat să se sinucidă, înghițind un pumn de pastile, fiind din fericire salvată de o prietenă.

Câți consilieri școlari sunt în țara noastră

Sănătatea mintală este un subiect sensibil în rândul adolescenților, însă tragediile precum cele antemenționate pot fi prevenite, dacă autoritățile iau măsuri. La momentul actual, în România există aproximativ 3.500 de consilieri școlari repartizați la 3 milioane de elevi.

Advertisement

La nivelul Legii educației, numărul de elevi repartizați unui consilier școlar este de 600.Considerăm acest număr ca fiind unul deficitar, elevii neavând acces la servicii de consiliere de calitate, prin prisma faptului că numărul de elevi este unul mult prea mare pentru ca aceștia să poată interacționa cu fiecare elev în parte îndeajuns încât să îl poată consilia în mod optim.

În plus, menținerea stării actuale a cabinetelor de asistență psiho-pedagogică nu va permite îndeplinirea rolului prevăzut de lege al consilierilor școlari de aparticipa la coordonarea activităților de evaluare anuală a climatului școlar și de creare agrupurilor de acțiune anti-bullying în fiecare unitate de învățământ. Recomandările exprimate de structuri internaționale ale consilierilor școlari (International School Counselor Association – ISCA / American Counseling Association) fac referire la un număr maxim de 300 de elevi, raportul optim fiind considerat de 250 de elevi pentru fiecare consilier școlar.

Ce spun elevii

Elevii ar trebui încurajați sa viziteze consilierul școlar în momentele în care întâmpină o problemă. Așa cum ne-a obișnuit sistemul de învățământ din România, însă, consilierii școlari sunt fie absenți din școli, fie lipsiți de interes. Astfel, mii de elevi aleg să se confrunte singuri cu problemele până când se ajunge în situații criză.

Elevii consideră esențială consilierea școlară deoarece sănătatea mintală a elevului este primordială.

Advertisement

”Transmitem sincere condoleanțe familiei și prietenilor lui Eduard. Solicităm reducerea numărului de elevi per consilier și încurajarea elevilor de a accesa serviciile consilierilor școlari de câte ori simt nevoia!”, au precizat elevii constănțeni.

“Zilnic, tineri din toată țara se confruntă cu probleme referitoare la sănătatea mintală, însă foarte puțini dintre ei au acces la servicii de consiliere optime. În timpul pandemiei, problemele acestea au fost accentuate, iar, în lipsa unor măsuri de prevenție, tinerii sunt nevoiți să plătească cu viața pentru ignoranța statului. Astfel de tragedii pot fi prevenite, dar doar dacă statul ia măsuri care să vină în avantajul copiilor aflați în situații de suferință. Consider că este mai mult decât necesar ca accesul la consiliere școlară să fie îmbunătățit în școli, pentru a ne asigura că niciun elev îndurerat nu mai ajunge să recurgă la astfel de decizii extreme.”, a spus Ariana Dudună, președinte AEC

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions