Connect with us

Administratie

Situație penibilă în Consiliul Local Constanța. Ședință de cinci ore din care două ore au fost consfătuiri în culise

Published

on

Penibilă ședință de Consiliu Local Constanța a mai fost astăzi. Mai bine de cinci ore le-au trebuit aleșilor să voteze un proiect de hotărâre ce viza taxele și impozitele locale pe 2023. Marea dispută a fost pe propunerea privind taxa de salubritate, pe care primarul Chițac ar fi vrut să o crească de la 7,5 lei/persoană/lună la 14 lei/lună/persoană.

Planurile primarului au fost dejucate de aleșii USR, care au propus majorarea taxei de salubritate doar cu 0,5 lei, adică cu rata inflației. Astfel, tariful pentru salubritate urmează să crească de la 7,5 lei/persoană/lună la 8 lei/persoană/lună. Amendamentul a trecut cu voturile USR și PSD, iar cei de la PNL s-au abținut.

Edilul a propus ca taxa să crească la 14 lei și să se acorde o reducere de 40% persoanelor care beneficiază de programul Respect. Amendamentul edilului a trecut cu voturile PNL și PSD, ceea ce a dus la o dispută lungă și inutilă asupra formei finale a proiectului. Primarul Chițac, iritat că tariful pentru salubrizare nu se dublează cum ar fi vrut el, a încercat timp de câteva ore să îi convingă pe aleșii USR și PSD. Mai mult, Chițac a întrerupt vreo două ore ședința în care a încercat să „negocieze“ și să spună că legea îl obligă să aducă prețul pentru salubrizare la valoarea reală, adică 14 lei. Mai mult, le-a cerut celor de la USR să își retragă amendamentul privind majorarea taxei de salubritate doar cu rata inflației. Fără succes însă, pentru că cei de la USR au rămas fermi pe poziție.

Una peste alta, într-un final, după ore de așteptare a discuțiilor, primarul Constanței a cedat și-a retras amendamentul și în cele din urmă a fost votat proiectul de majorare a taxelor și impozitelor pe 2023 în care se prevede că taxa de salubrizare este de doar 8 lei.

Dacă aveți timp și răbdare să vedeți „monumentala“ ședință a Consiliului Local, urmăriți aici:

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta