Connect with us

Politica

Stelian Ion îi solicită public prefectului Constanței să deblocheze organizarea referendumului de la Agigea

Publicat

la

Fostul ministru al Justiției, deputatul USR de Constanța, Stelian Ion, îi solicită public prefectului județului Constanța, Silviu Coșa, să deblocheze organizarea referendumului de la Agigea. Stelian Ion îi cere prefectului să dea curs obligațiilor legale care îi revin potrivit Codului administrativ și să numească de îndată comisia pentru organizarea referendumului de demitere a primarului Comunei Agigea, Maricel Cârjaliu.

„Blocarea inițiativei cetățenești de demitere prin referendum a primarului comunei Agigea constituie un abuz și o desconsiderare a voinței celor peste 2000 de locuitori ai comunei care susțin, prin semnături, organizarea referendumului de demitere a primarului PSD, Maricel Cârjaliu. Înțelegem că guvernarea PNL alături de PSD presupune o bună colaborare între cele două partide, dar această colaborare nu poate lua forma unei încălcări atât de flagrante a legii. Îi reamintesc domnului prefect că USR Agigea a depus listele de semnături necesare demarării procedurii de revocare încă din data de 24 septembrie 2021. Au trecut de atunci mai mult de 6 luni, iar în prezent întreaga procedură este blocată la prefectură.“, a spus Stelian Ion.

Fostul ministru al Justiției spune că efectuarea verificărilor referitoare la îndeplinirea condiției legate de strângerea unui număr minim de semnături s-a făcut deja de către Direcția Generală de Evidență a Persoanelor Constanța cu sprijinul Autorității Electorale Permanente. După efectuarea acestei verificări, dl. prefect avea obligația de a constitui comisia pentru organizarea referendumului, ceea ce nu s-a întâmplat nici până la această dată.

„Justificarea sa, potrivit căreia nu poate demara procedura referendumului pentru că ar exista unele sesizări penale cu privire la pretinse falsuri, este în realitate doar un pretext pentru blocarea referendumului, dând astfel satisfacție celor care au interesul ca acest referendum să nu fie organizat. Până când instanța de judecată nu stabilește în mod definitiv că un anumit înscris este fals, el produce efecte juridice. A aștepta o soluție din partea organelor judiciare, care poate veni după ani de zile, înseamnă a accepta că procedura de demitere a unui primar prin referendum este una iluzorie. Dacă am accepta argumentul domnului prefect, ar însemna că simpla formulare a unor plângeri penale legate de un proces electoral ar putea bloca acest proces electoral până când organele penale ar soluționa plângerile și până când apoi instanțele de judecată ar judeca definitiv cauza. Un argument absurd, evident.

Principiul invocat de prefect, potrivit căruia penalul ține în loc civilului, nu este aplicabil. Pe lângă faptul că această regulă este aplicabilă instanțelor de judecată, nu prefectului, nici instanțele de judecată nu sunt obligate să suspende o cauză civilă până la soluționarea unei cauze penale care ar avea legătură cu speța, suspendarea judecății fiind facultativă. Nici măcar procedura fiscală, mult mai familiară domnului prefect, nu prevede obligativitatea suspendării procedurii soluționării contestației în cazul în care organul fiscal a sesizat organul de urmărire penală. Poate că până pe 2 aprilie, de Ziua Instituției Prefectului, dl. prefect Silviu Coșa va reflecta asupra acestei chestiuni și va aplica legea în litera și spiritul ei, fără a-l mai avantaja pe primarul PSD, Maricel Cârjaliu.“, a mai spus Stelian Ion.

Citește și:

Prefectul Coșa a cenzurat 65 de comentarii pe Facebook. Cele mai multe erau despre referendumul de la Agigea, pe care îl blochează de luni de zile

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Senatorul Remus Negoi, mesaj dur pentru PNL și PSD: „Jos labele de pe Pilonul 2 de pensii!“

Publicat

la data de

Scris de

Senatorul USR Remus Negoi a reacționat dur pe Facebook, după ce PNL și, în special, PSD au pus ochii pe banii din Pilonul II de pensii. Reacția a venit după ce fostul ministru Claudiu Năsui, tot USR, a afirmat că în guvern se lucrează la un plan de naționalizare a pensiilor private. Reacțiile celor doi USR-iști au venit după ce ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi a declarat că „estimarea de deficit la bugetul de pensii pe anul acesta este de 12 miliarde de lei, exact cât livrăm noi către Pilonul 2“. Cu alte cuvinte, pesediștii se uită la banii din Pilonul 2 la pensii precum lupul la stâna cu oi. De aici și reacția vehementă a senatorului de Constanța al USR, Remus Negoi.

„Pilonul 2 trebuie apărat. Dacă vor să reducă deficitul de la sistemul de pensii, PSD și PNL trebuie să înceapă cu eliminarea pensiilor speciale. În 2022, statul plătește pentru pensiile speciale peste 12 miliarde de lei. Îi invităm pe miniștrii PSD și pe partenerii lor de guvernare să se uite într-acolo. Începeți reforma pensiilor speciale.

„Au nevoie de bani, dar, mai mult de atât, au nevoie ca toată lumea să depindă de stat și de deciziile lor politice. Nu suportă ideea că cetățenii – și, mai ales, pensionarii de mâine – ar putea fi independenți față de ei”, spune deputatul USR Cristian Seidler.

Românii care contribuie la Pilonul 2 trebuie să știe că legea le garantează că suma totală cuvenită la pensie nu poate fi mai mică decât valoarea contribuțiilor virate la Pilonul 2, diminuate cu penalitățile de transfer și comisioanele legale. Pilonul 2 de pensii este singura șansă a românilor la o pensie decentă.“, a afirmat Negoi.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Liberalii, mesaj tăios pentru Grindeanu. Bourceanu: „Goidea a fost schimbat de la șefia Portului pe considerente politice?“

Publicat

la data de

Scris de

Schimbarea lui Florin Goidea de la șefia Administrației Porturilor Maritime Constanța nu le-a picat prea bine liberalilor. Senatorul Septimiu Bourceanu, președintele Organizației Municipale PNL Constanța a reacționat pe Facebook cu un mesaj:

„Domnule Grindeanu este absurd si total neproductiv să schimbi directorul Administrației Porturilor Maritime într-un moment în care Portul Constanța a devenit un nod naval important în contextul războiului din Ucraina. În plus, nu ne-ați spus de ce l-ați schimbat pe Florin Goidea? Pe considerente politice? Atât s-a putut!“

Amintim că, Florin Vizan va fi, începând cu data de 16 august, noul director general  al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime  SA. În 15 august, îi expiră mandatul de director general lui Florin Goidea. Potrivit surselor noastre, el va ocupa funcția de director adjunct. Aceste decizii au fost luat astăzi, în cadrul Consiliului de Administrație al CNAPMC. Florin Vizan, susținut de PSD,  a fost director general al DRDP Constanța, funcție în care a fost numit în data de 26 mai a.c. În perioada guvernării PDL, Vizan s-a aflat la conducerea Petromin, APC, Oil Terminal.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

„BNR este Mercur retrograd“ – senatorul Remus Negoi, ironic cu cea mai nouă angajată la Banca Națională

Publicat

la data de

Scris de

Senatorul de Constanța al USR, Remus Negoi, este ironic cu cea mai nouă achiziție a Băncii Naționale a României. Este vorba de celebrul astrolog Minerva (64 de ani), pe numele ei real nume real Gabriela Dima, care a spus că, în prezent, lucrează la Banca Națională, pe un post de execuție. Informația a fost confirmată pentru HotNews.ro de către oficiali ai BNR, care au precizat că astrologul lucrează la departamentul de mentenanță al Băncii Naționale.

„Indicele ROBOR – ascendent în Uranus

Noua angajată se va ocupa de mentenanță la BNR. Adică întreținere. A previziunilor astrale privind ratele dobânzilor.

Păi cum, dacă Viorica Dăncilă a deschis drumul, de ce nu, viitorul angajat al BNR să nu fie un şaman? Sau un vraci? Poate temperează cineva rata inflației.

=BNRMercurRetrograd“, a declarat Remus Negoi.

Anunțul a fost făcut în podcastul lui Damian Drăghici: „La ora actuală am o funcție de execuție, lucrez în Banca Națională. Din păcate, n-o să mai am dreptul să ies pe sticlă, dar asta nu înseamnă nimic, pentru că tot mă bătea gândul să-mi fac un podcast. Fac astrologie de la 14 ani,” a declarat Minerva.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: