Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Strategia Elodia. Ultima ”cioacă” a lui Teodosie de a scăpa de al doilea dosar de corupție

Published

on

Un complet de incidente procedurale al Curții de Apel Constanța a admis ieri cererea de abținere a judecătorului constănțean Cristian Deliorga în procedura preliminară în care arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, a contestat legalitatea trimiterii sale în judecată. Vorbim aici de al doilea dosar de corupție al lui Teodosie, înregistrat pe rolul Curții de Apel Constanța pe 9 martie 2018, repartizat, ca și primul, judecătorului Deliorga. Ca urmare a admiterii cererii de abținere, magistratul nu va analiza regularitatea actului de sesizare a instanței și susținerile lui Teodosie în acest sens, exprimate cu speranța ca dosarul de corupție să fie returnat unității de parchet. Această misiune a fost deja atribuită unui alt complet de judecată, prin soluția prounțată ieri.

Strategia Elodia

Primul dosar de corupție al lui Teodosie a ajuns pe rolul instanței de judecată în anul 2017, fiind repartizat judecătorului Cristian Deliorga. Pentru a demonta acuzațiile care i-au fost aduse de procurorii DNA Constanța, Teodosie Petrescu și-a ales o avocată celebră, în speță pe Maria Văsîi. Aceasta l-a mai reprezentat pe fostul polițist Cristian Cioacă, acuzat de procurori de asasinarea soției sale, avocata Elodia Ghinescu, și condamnat, chiar în lipsa probelor directe, lipsind arma crimei și cadavrul. Strategia lui Teodosie a devenit previzibilă chiar din momentul în care și-a ales-o pe Văsîi ca apărătoare, susținând că nici în cazul său nu există corpul delict… al semnăturii pe cererile de acordare a subvențiilor necuvenite. Mai mult, pentru a-și constitui probe în sensul acestei apărări, la scurt timp după ce a fost trimis în judecată, Teodosie a depus un denunț la DNA, în care a susținut că fondurile APIA au fost fraudate de trei persoane fizice, din care doi angajați ai Arhiepiscopiei, și două persoane juridice.

O ”cioacă” prin care Teodosie urmărește restituirea cauzei la parchet

Advertisement

Ierarhul a probat denunțul împotriva subordonaților cu înscrisuri despre care procurorii DNA spun că au fost falsificate. Prin urmare, în loc să scape basma curată și să delege răspunderea faptelor penale pe umerii țapilor ispășitori, arhiepiscopul Tomisului s-a ales cu un nou dosar penal. Înregistrat pe rolul Curții la 9 martie 2018, dosarul a fost repartizat judecătorului Cristian Deliorga, care a depus cerere de abținere, probabil motivată de faptul că tot domnia sa judecă și dosarul fraudării fondurilor APIA. Completul de incidente procedurale a respins definitiv cererea de abținere pe 13 martie 2018. În procesul condus de judecătorul Deliorga, Teodosie a invocat mai apoi neregularități cu privire la actul de sesizare a instanței penale. Magistratul de caz a formulat o nouă cerere de abținere, dar nu raportată la dosarul în tot, ci numai cu privire la misiunea de verificare a legalității actului de sesizare a instanței penale. După cum arătam mai sus, această abținere parțială a fost admisă, astfel încât neregularitățile invocate de Teodosie vor fi verificate de un complet diferit.

La momentul de față, există două ipoteze cu privire la soarta dosarului. Dacă noul complet va găsi întemeiate criticile lui Teodosie, ar putea dispune restituirea cauzei la parchet. Pe de altă parte, dacă acest complet nu se va constata nicio neregularitate a actului de sesizare a instanței penale, dosarul se va întoarce la judecătorul Deliorga în vederea efectuării cercetării judecătorești. Termenul în care se va decide această evoluție procesuală va avea loc pe 11 septembrie a.c..

Citește și:

Teodosie, agricultorul. Povestea reală a devalizării fermei Nazarcea (documente)

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions