Connect with us

Politica

”Sunt depășită de politica din România”, spune un primar. Dar cine nu e?

Maria Ionescu

Publicat

la

În cursul zilei de ieri, Tribunalul București a admis cererea de înregistrare a protocolului de fuziune prin “absorţie” a partidului UNPR de către PMP. Astfel, Tribunalul ”dispune înregistrarea în registrul special al Partidelor Politice a protocolului de fuziune prin „absorţie” a partidului UNPR de către PMP şi a documentelor ce au stat la baza aprobării fuziunii. Instanța a luat act de modificările intervenite în Statutul PMP aprobate prin Congresul partidului la data de 20.07.2016 şi dispune înregistrarea acestor modificări în registrul special. Dispune radierea partidului UNPR din Registrul Partidelor Politice. Respinge ca neîntemeiată cererea de intervenţie formulată de intervenientul Vasiliev Marian. Ia act de renunţare la cererea de interveniţie formulată de intervenientul Filip Adrian Nicolae. Cam asta s-a întâmplat ieri. Vechii UNPR-iști au fost nevoiți să accepte modificările survenite în cadrul politic, cel puțin la nivel înalt. Pentru că, știți prea bine, acolo este locul unde se produc marile schimbări. Nu pe plan local, nu la nivel de municipii și orașe, și cu atât mai puțin la nivelul vreunei comune din această țară, oricât de importantă ar fi ea. Și ne-a convins de lucrul acesta atât fostul președinte UNPR Constanța, George Lipoveanu, cât și primarul comunei Saraiu, Dorinela Irimia. Cel dintâi, Lipoveanu, ne-a declarat că a vorbit și în această dimineață cu senatorul Marian Vasiliev, care nu are de gând să se culce pe o ureche și să renunțe la lupta pe care a început-o și pe care o va continua atât cât va fi posibil. Și Lipoveanu este dezamăgit de tot ce s-a întâmplat și speră că se vor mai găsi modalități de atac. Că un președinte de partid și un senator sunt înverșunați și își doresc să continue o luptă importantă până în pânzele albe este cât se poate de firesc.

Vasiliev așteaptă motivarea Tribunalului

Am stat de vorbă și cu senatorul Marian Vasiliev vizavi de sentința instanței de judecată. El s-a declarat extrem de contrariat de timpul extrem de scurt care a fost necesar pentru publicarea deciziei: ”Vreau să văd și eu motivarea, pentru că este extrem de ciudat ce s-a întâmplat. Ședința Tribunalului a avut loc la ora 11.30-12.00, și după câteva ore era publicată decizia pe site. Și mai drăguț este faptul că sentința a apărut pe știri pe surse și, după câteva minute de-abia a fost postată și pe site. Și știți că există sentințe care se dau după ani de zile, iar la noi au fost necesare câteva ore!” L-am întrebat pe senatorul Vasiliev dacă are parte de susținerea colegilor săi, iar răspunsul pe care l-am primit a stârnit cel puțin niște zâmbete hâtre. ”Sunt susținut de foarte multă lume, care îmi spune: Du-te tu și fă-o, că noi te încurajăm!!!”. Ce mai este de spus? Mult prea puțin, dacă ne gândim la ce anume se întâmplă în Parlament, la ce proiecte se votează și la cât timp pierd aleșii pentru asta. Tocmai de aceea am contactat-o pe primarul localității Saraiu, Dorinela Irimia, pentru a-i afla punctul de vedere. Și asta deoarece după discuțiile existente vizavi de absorbția UNPR de către PMP au fost diferite zvonuri despre plecarea sa la un alt partid.

Dorinela Irimia: ”Viața e o luptă permanentă!”

Unul dintre primarii județului Constanța care a fost ales ca și reprezentant al UNPR este Dorinela Irimia din comuna Saraiu. La alegerile locale din acest an a câștigat fluierând primăria. Nu mai puțin de 80% din voturile comunei s-au orientat către ea. Potrivit locuitorilor, votul covârșitor pro-Irimia a avut drept suport realizările pe care primarul le-a înregistrat pe parcursul mandatului trecut. Raul Oancea menționa după alegerile din luna iunie: ”Am copilărit în Saraiu și iubesc această comună. După trei ani în care nu am călcat pe acolo, în urmă cu trei săptămâni am fost din nou la Saraiu. Am rămas uluit de transformarea pe care d-na primar a reușit să o facă. A schimbat un sat bătrânesc într-o comună europeană.”. Ce-i drept, la Saraiu sunt multe de rezolvat, iar primarul Irimia este foarte constient de acest lucru. De fapt, doar de asta pare a fi interesată: ”Indiferent ce anume se întâmplă, eu am intenția și datoria să-mi respect locuitorii care m-au votat pe plan local. Și pe cei pe care nu m-au votat, firește! Am datoria de a-mi impelmenta proiectele în curs de derulare. Eu sunt depășită de politica din România. Ce se dictează de la centru, asta se întâmplă. Când ești corect și-ți pui sufletul punte pentru ceea ce faci este dificil. Eu nu știu ce voi face deocamdată din punct de vedere politic. Vreau să implementez proiectul de asfaltare. Apoi proiectul de canalizare. Viața este o luptă permanentă”, ne-a declarat Dorinela Irimia.

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

PSD contraatacă pe tema pensiilor speciale. Ciolacu propune o monedă de schimb: Banii să meargă la dublarea alocațiilor

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Principalele partide se întrec în renunțarea la pensii speciale. După ce parlamentarii USR și-au dat demisiile pentru a nu primi pensii speciale, cei de la PSD vin și contraatacă. Liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Alfred Simonis, i-a făcut populiști pe cei de la USR pentru că demisiile lor ar urma să intre în vigoare începând cu data de 18 decembrie, adică cu două zile înainte de expirarea mandatelor. Mai mult de cât atât, Simons a afirmat că ar fi mai bine ca Guvernul Orban să vină astăzi cu o Ordonanță de Urgență prin care pensiile speciale să fie eliminate. Pe de altă parte, președintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a anunţat că va convoca de îndată birourile permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului penru eliminarea pensiilor speciale, cu condiţia ca banii să fie utilizaţi pentru dublarea alocaţiilor. Liderul PSD adaugă că asta înseamnă ca PNL şi USR să nu mai chiulească şi să deblocheze activitatea Senatului.

„Voi convoca de îndată Birourile Permanente Reunite pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, cu condiţia ca aceşti bani să fie folosiţi pentru DUBLAREA ALOCAŢIILOR! Asta înseamnă ca PNL şi USR să nu mai chiulească şi să deblocheze urgent activitatea Senatului. Până atunci, tot ce fac se numeşte minciună şi populism ieftin!”, a scris Marce Ciolacu marţi pe Facebook.

Nici liberalii nu se lasă mai prejos. Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a anunțat că a solicitat dezbaterea în regim de urgență a inițiativei legislative care prevede abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Liberalii exclud scenariul care prevede tăierea salariilor bugetarilor

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, reacționează după ce economistului-şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea, a declarat că un scenariu pentru economii la buget poate fi tăierea salariilor bugetarilor.

„Eu nu cred în declaraţia, aşa, nevinovată a domnului Lazea. Din ce ştiu eu, domnul Lazea este un discipol al lui Florin Georgescu (prim viceguvernator al BNR n.r). Să te trezeşti în mijlocul campaniei electorale să spui, chiar dacă şi-a asumat-o dânsul aşa, pe persoană fizică, nu punctul de vedere al Băncii Naţionale, că vrei să tai salariile mie mi se pare că este un sprijin personal al domnului Lazea pentru o posibilă discuţie, pentru o temă care după mine este o temă falsă. Infirm categoric acest scenariu, infirm categoric scenariul creşterii taxelor. Am spus foarte clar în programul de guvernare: taxele nu vor creşte, nu vom tăia salariile bugetarilor”, a explicat Virgil Popescu, luni seara, la Realitatea Plus.

El a subliniat că, potrivit datelor statistice, venitul mediu salarial a crescut cu 7,5% faţă de cel din septembrie 2019 şi a reiterat că se poate vorbi despre o îngheţare a salariilor demnitarilor, care oricum sunt prea mari.

“Dar să vorbim despre îngheţarea salariilor bugetarilor, a oamenilor este exclus…sau tăierea”, a spus ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Economistul şef al BNR, Valentin Lazea, a declarat joi că se pot imagina soluţii pentru bugetari – pentru că nu este deloc normal ca salariul mediu în sectorul bugetar să fie mai mare decât în mediul privat. El a venit cu un exemplu de soluție, respectiv săptămâna de lucru de patru zile pentru bugetari, cu reducerea cu o cincime a salariului acestora.

Sursa: agerpres.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

USR-iștii au făcut coadă în Parlament pentru a-și da demisiile. Au renunțat la pensiile speciale

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Parlamentarii USR au făcut coadă azi la Parlament pentru a-și depune demisiile din funcții, pentru a nu beneficia de pensiile speciale. Printre cei care și-au depus demisia se numără și deputatul de Constanța al USR Stelian Ion, care a declarat că deputații și senatorii nu au nevoie de pensii speciale și nu de aceea sunt ei în Parlament.

„Suntem în Parlament pentru a reprezenta oamenii, nu pentru beneficii“, a declarat Stelian Ion.

Deși demisia va intra în vigoare în 18 decembrie, așa cum a anunțat Cosette Chichirău, astăzi, la Parlament, prin gestul lor, parlamentarii USR vor pierde dreptul de a mai primi pensia specială aferentă tuturor parlamentarilor. Parlamentarii trebuie să execute un mandat integral pentru a se califica pe viață la pensia specială, iar senatorii și deputații USR vor avea un mandat fără câteva zile.

„Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat parlamentar”, conform Statutului deputaţilor şi senatorilor, art. 48 indice 1 alin 4.

Sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: