Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Țeapa olandeză și legenda capului bălai. Lupta unui antreprenor român pentru recuperarea unei datorii de un milion de euro

Published

on

De mai bine de doi ani, un antreprenor constănțean încearcă să recupereze contravaloarea unei prestații de aproximativ un milion de euro de la cunoscuta multinațională Van Oord Dredging and Marine Contractors BV, sucursala România. Deși se bucură de o bună reputație internațională, clamând ca orice companie de acest nivel respectul sfânt pentru valori intangibile, precum corectitudinea și punctualitatea, compania cu baza în Olanda a reușit să împrumute metehne de-a dreptul detestabile în anii de când activează în România.

Istoricul unui proiect de anvergură europeană

În 2013, Van Oord a câștigat una din marile licitații organizate în România. Vorbim aici de proiectul pentru extinderea plajelor, din Constanța și Eforie Nord. Pentru această lucrare, olandezii s-au asociat cu SCT București SA. Mai departe, SCT-ul a încheiat două contracte cu societatea constănțeană Comprest Util SRL, pentru livrarea de piatră, betoane și pefabricate speciale din beton (acropode), cu punere în operă. În fapt, cea mai mare parte din digurile de mal au fost ”livrate și puse în operă” de societatea constănțeană, care în ciuda rolului formal de ”furnizor”, a avut atribuții și s-a comportat ca un subcontractor. Contribuția Comprest Util a fost decisivă. Astfel, o companie minieră în care Comprest Util deține părțile sociale, respectiv Somaco Construct, exploatează cea mai bună carieră de granit din România, cu o piatră foarte dură și rezistentă care se pretează cel mai bine la construcția de diguri marine. Vorbim aici de cariera de la Sibioara, de unde s-au extras și blocurile de piatră folosite la extinderea Portului Constanța în perioada comunistă. De asemenea, Comprest Util deține licență internațională pentru fabricarea acropodelor. Din 3 iunie 2005, societatea constănțeană este acreditată de NATO, participând la lucrări din domeniul siguranței naționale. Deși a realizat lucrările de la plaje în termen, societatea constănțeană s-a pomenit de mai multe ori cu blocaje de plăți din partea consorțiului Van Oord- SCT. Tocmai din acest motiv, a angajat negocieri, inclusiv cu sprijinul beneficiarului lucrării de extindere a plajelor, Compania Națională Apele Române. În acest fel, prin act tripartit, s-a stabilit ca facturile emise de Comprest Util să fie achitate direct de Van Oord, în baza instrucționării de plată a SCT-ului. În baza acestui instrument juridic și contractual, societatea constănțeană și-a primit aproape toți banii. Spunem aproape, deoarece pe finalul lucrării, când rămăsese în plată aproximativ un milion de euro, reprezentanții Van Oord au motivat că această ultimă tranșă nu poate fi achitată decât după recepția întregii lucrări de către Apele Române. Semnarea a avut loc pe 29 decembrie 2015. Văzându-se cu sacii în căruță, olandezii au uitat mai apoi să achite milionul.

Van Oord stătea în chirie la foștii judecători Marin Voicu și Maria Veriotti

Advertisement

Având toată protecția legii române, Comprest Util a deschis o acțiune în materia ordonanței de plată împotriva Van Oord la Judecătoria Constanța. În mod paradoxal, magistrații locali au apreciat că firma olandeză nu are calitate procesuală pasivă, adică nu poate fi dată în judecată, neavând un contract direct cu societatea Comprest Util. Cu toate acestea, actul tripartit la care am făcut mai sus referire era parte componentă din contract și era semnat de olandezi, alături de partenerii lor de consorțiu, de la SCT. Toate aceste aspecte nu au contat, deoarece olandezii au insinuat că nu ar avea obligația să transfere banii către Comprest Util, ci către SCT. Discuția s-a purtat despre cum ar fi trebuit să se procedeze, iar nu despre cum s-a procedat efectiv. În acest fel, nu s-a stabilit în posesia cui anume se aflau banii datorați de drept societății Comprest Util. La termenul decisiv al procesului a participat, ca simplu spectator, și avocata Maria Veriotti, fostă judecătoare și fostă președintă a Tribunalului Constanța. La acel moment, reprezentanța Van Oord din Constanța funcționa chiar într-un imobil din zona peninsulară, deținut în comun de Maria Veriotti și avocatul Marin Voicu, și el fost magistrat, fost președinte al Curții de Apel Constanța, profesor universitar și autor de carte.

O lămurire de esență a Tribunalului București

În fața acestei soluții bizare, Comprest Util a deschis un nou proces, de data aceasta împotriva SCT București SA, care se afla în insolvență sub supravegherea unui judecător sindic de la Tribunalul București. Societatea constănțeană a cerut să fie înscrisă în tabelul creanțelor cu banii pe care îi mai avea de încasat de la extinderea plajelor. Analizând circuitul financiar prevăzut în Actul Tripartit, judecătorul sindic a stabilit cu putere de lege că Van Oord trebuie să achite banii către Comprest Util, iar nu către SCT, așa cum se insinuase în procesul de la Constanța. ”Judecătorul sindic observă că în speță, la momentul deschiderii prezentei proceduri, nu se mai constată existența în patrimoniul debitoarei SCT a unui drept de creanță către Comprest Util SRL. Mai exact, în condițiile în care Van Oord, în mod eronat ar înțelege să vireze suma datorată către SC Comprest Util SRL către (în contul bancar al – n.r.) SCT, aceasta din urmă o va primi în calitate de detentor precar al acesteia.”.

Se cere insolvența Van Oord

Așa cum este evident, magistratul bucureștean se raporta la întregul probatoriu administrat în cauză, or din acesta rezulta că Van Oord nu a plătit nimănui milionul de euro, preferând să păstreze suma în discuție. În paralel cu acest proces de la Tribunalul București, Comprest Util a deschis un proces și la Tribunalul Constanța, în care a cerut declanțarea insolvenției împotriva Van Oord, Sucurala România. La un moment dat, în litigiul de la Tribunalul Constanța a intervenit chiar SCT-ul prin administratorul judiciar, declarând că nu a primit 5.593.971,22 de lei, bani reprezentând prestațiile din proiectul de extindere a plajelor. În această sumă se regăsește și milionul de euro cuvenit de drept Comprest Util SRL. Așadar, banii au rămas, bine mersi, în conturile olandezilor.

Advertisement

Al treilea proces și surprizele lui

Stabilindu-se acest lucru în fața instanțelor de judecată și nefiind încă declanșată procedura insolvenței împotriva Van Oord, Comprest Util a revenit cu o nouă cerere de emitere a unei ordonanțe de plată împotriva olandezilor. Procesul se judecă la Tribunalul Constanța, în dosarul nr. 8237/118/2017. Așa cum susțin reprezentanții Comprest Util, la ultimul termen al procesului, când dosarul a fost lăsat la ultima strigare, fiind practic ultimul în cadrul ședinței de judecată, în sală au intrat pe rând avocații Maria Veriotti și Ionel Hașotti. Cea dintâi a părăsit repede sala, însă avocatul Hașotti, venind de pe culoar, a fost curios să asiste la dezbateri pentru mai mult timp, ca simplu spectator. În mod normal, n-ar fi ieșit din comun să vină de pe culoar un avocat care să asiste la un proces, altfel destul de interesant și cu o miză patrimonială importantă. Însă domnia sa a reușit să obțină pentru niște clienți ai săi retrocedarea unei secțiuni din cariera de la Sibioara, cu încălcarea flagrantă a legii care interzice retrocedarea perimetrelor miniere în exploatare. Vorbim de cariera din care s-a livrat piatra pe care Van Oord a uitat să o achite. De asemenea, vorbim de faptul că Grigore Comănescu, proprietarul grupului de firme Comprest Util – Somaco Construct, este un adversar comun al lui Ionel Hașotti și al firmei Van Oord, clienții celui dintâi atentând la cariera sa, iar firma din urmă refuzând să achite produsele de carieră. Totuși, rămânem la impresia că prezența acestuia în sala de judecată e un fapt banal, care nu va însemna nimic pentru soluționarea dreaptă, în baza probelor. Ar fi caraghios să pretindem că nu știm legenda cu privire la capul bălai din sălile de judecată (vezi aici ultima colportare la un ziar național: http://www.national.ro/dezvaluiri/oprea-uneste-serviciile-611725.html/), însă nu credem în legende și nici ”spectatorul” venit de pe culoar nu are părul bălai.

 

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions