Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Terenul de lângă Carrefour, din nou sub sechestru. Primărița din Mihail Kogălniceanu, dosar penal pentru neglijență în serviciu

Published

on

Un nou dosar penal pentru Zoea Rădulescu, femeia care a beneficiat de serviciile unei judecătoare corupte pentru a-și muta moștenirea de 19 hectare, din comuna sa natală Mihail Kogălniceanu, direct în intravilanul Municipiului Constanța, pe malul lacului Siutghiol, vizavi de centrul comercial Tom-Carrefour. După ce expertul judiciar care a rescris geografia patriei în favoarea sa a fost achitat, pe 30 decembrie 2019, de o instanță penală a Curții de Apel Constanța, Zoea Rădulescu a dat, ea însăși, piept cu procurorii. Aceștia o acuză de fals și uz de fals în formă continuată. Noile acuzații se referă la fapte consumate în anul 2016 cu privire la modalitatea de punere în posesie asupra terenului retrocedat prin sentința civilă 8566/2010. În vizorul procurorilor se află și primărița Ancuța Belu din Mihail Kogălniceanu, pentru neglijență în serviciu. O subordonată a primăriței este, de asemenea, suspectată de fals, după ce a aplicat viza conform cu originalul pe o schiță de mână din anul 1999, pe care nu a văzut-o nimeni în original. În sfârșit, ancheta vizează și o expertă în cadastru, care a întocmit un plan de situație prin care se modifică grosolan, cu zeci de mii de metri pătrați, amplasamentul stabilit în hotărârea judecătorească de retrocedare din anul 2010. În noul dosar penal, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra terenului, care valorează peste 20 de milioane de euro. Măsura a fost contestată de Zoea Rădulescu la instanța penală a Judecătoriei Constanța, în dosarul 2163/212/2020. Chiar astăzi a avut loc primul termen de judecată.

Retrocedarea secolului

Ordinea.Ro a relatat, în cadrul mai multor articole, detalii spectaculoase despre retrocedarea terenului de lângă centrul comercial Tom-Carrefour din Constanța (Vezi AICI și AICI). Vorbim de un teren de 19 hectare, de pe malul lacului Siutghiol, din zona Tom-Carrefour, care valorează peste 20 de milioane de euro, fiind apt să genereze proiecte imobiliare de 500 de milioane de euro, potrivit unor surse din piața imobiliară.

În esență, numita Zoea Rădulescu, o persoană importantă în guvernarea țărănistă, a fost pusă în posesie, pe 17 februarie 2000, de Comisia Locală din Mihail Kogălniceanu, asupra unor terenuri în suprafață cumulată de 18 hectare. După o serie de procese scandaloase, în care a folosit înscrisuri falsificate intelectual, femeia a primit recunoașterea din partea unor instanțe constănțene că cele 18 hectare primite în comuna sa ar fi de fapt cele 19 hectare de pe malul lacului Siutghiol, din intravilanul Constanței.

Advertisement

O expertiză ticăloasă

Această aberație cumplită a avut la bază un raport de expertiză extrajudiciară întocmit în anul 2008 de expertul Florin Dumitrescu din Medgidia. Acesta nu a descins niciodată pe teren, nu a făcut măsurători, nu a consultat planurile parcelare de la Oficiul de Cadastru și nu a ascultat opinia părților în litigiu.

Deși angajat pentru competențele sale tehnice, expertul s-a ocupat de interpretarea juridică și morfo-lingvistică a probatoriului care i-a fost pus la dispoziție de avocata Zoei Rădulescu. În această fază, a contat confuzia dintre două parcele, ambele denumite A 510, una din Kogălniceanu și alta din Constanța. După ce s-a lăsat confuzat de aspectul de mai sus, expertul a certificat senin că terenul primit de clienta sa, prin procesele-verbale de punere în posesie din 17 februarie 2000, ar fi chiar terenul de pe malul lacului Siutghiol.

O fostă judecătoare coruptă rescrie geografia patriei

Pe baza acestei halucinații, judecătoarea cauzei a halucinat și mai tare, reinventând pur și simplu geografia patriei. Aceasta a scris negru pe alb că parcelele de pe malul lacului ”în momentul în care se aflau în administrarea Ceres Mihail Kogălniceanu SA (un fost IAS care cultiva cereale în 5 localități diferite – n.r.) erau situate pe teritoriul comunei Mihail Kogălniceanu”. În realitate, comuna Mihail Kogălniceanu nu s-a învecinat niciodată cu municipiul Constanța, astfel că versiunea unei oscilații a limitei teritoriale este un nonsens absolut. Cele două localități se află la 20 de kilometri distanță, fiind despărțite de orașul Ovidiu.

Advertisement

Motivarea de comă, prin care fosta judecătoare a rescris geografia patriei.

Judecătoarea care a rescris geografia patriei se numește Corina Eugenia Jianu. Între timp, aceasta a fost exclusă din magistratură, fiind trimisă în judecată sub acuzația că a luat șpagă de la Nicolae Matei, fostul primar din Năvodari, ca să pronunțe hotărâri de retrocedare prin fraudă la lege.

Obligația

Hotărârea nu i-a profitat total Zoei Rădulescu, întrucât, între timp, Prefectura emisese titluri de proprietate pe numele ei, asupra terenurilor care i se cuveneau de drept în comuna sa natală, Mihail Kogălniceanu. Femeia s-a dus din nou la instanță, rezolvând ca și noul dosar să ”pice” tot la Jianu. Fosta judecătoare i-a făcut ”dreptate” până la capăt, obligând Prefectura să anuleze titlurile emise pentru terenurile din Mihail Kogălniceanu și să-i elibereze noi titluri Zoei Rădulescu, pe malul lacului, în Constanța. Prin sentința civilă 8566/2010, Prefectura (Comisia Județeană) a fost obligată să emită un titlu de proprietate pentru 10 hectare de teren în parcela A 510/1 și un al doilea titlu de proprietate în parcela A 498/2, ambele din Constanța, ambele pentru Zoea Rădulescu. Cele două suprafețe sunt perfect individualizate, în hotărârea judecătorească fiind menționate toate vecinătățile.

Imposibil de pus în aplicare

Cu toate acestea, Comisia Județeană, obligată în proces, nu putea emite titluri de proprietate decât în baza documentațiilor întocmite de o comisie locală de fond funciar. Până în 2012, Comisia Locală din Mihail Kogălniceanu, condusă de primarul de atunci al localității, Valer Mureșan, a refuzat să întocmească acte referitoare la un teren situat pe raza Municipiului Constanța. De asemenea, Comisia Locală din Primăria Constanța a refuzat să întocmească acte pentru o persoană din Mihail Kogălniceanu. Și în acest fel, hotărârea fostei judecătoare acuzate de corupție s-a dovedit greu de pus în aplicare.

O comisie de comă

Advertisement

Situația s-a deblocat în favoarea Zoei Rădulescu pe 29 octombrie 2015. La data menționată, s-a întrunit comisia locală de fond funciar din Mihail Kogălniceanu, prezidată de primărița Ancuța Belu.

Din structura comisiei a făcut parte și Elena Mitrofan, o bătrână implicată în retrocedarea frauduloasă a carierei de piatră de la Sibioara, care a beneficiat, la rândul ei, de o hotărâre judecătorească pronunțată tot de fosta judecătoare Corina Eugenia Jianu. Pe lângă cazul de răsunet de la Sibioara, Mitrofan a mai fost implicată și într-o tentativă de retrocedare a terenului de sub hotelul Emi din localitatea sa. Ea a prezentat în fața unui complet de judecată, condus, culmea, tot de Corina Eugenia Jianu, documente cu aparență de fals (în speță copii diferite, cu scrisuri și semnături diferite, de pe un act unic). Jianu a refuzat să se pronunțe asupra falsurilor, motivat de faptul că Primăria din Mihail Kogălniceanu nu ar fi cerut în mod expres înscrierea în fals. Fostul primar Valer Mureșan și 12 consilieri locali au fost anchetați penal la plângerea Elenei Mitrofan, pe motiv că ar fi refuzat nejustificat să-i retrocedeze acesteia terenul de sub hotel. Pe fondul acestei anchete, Mureșan avea să piardă alegerile locale din 2012, în fața Ancuței Belu. Ulterior, fostul primar a fost achitat definitiv, dovedindu-se că terenul revendicat de Mitrofan nu i-a aparținut niciodată bunicii acesteia din Sibioara, fiind acoperit de pădurea statului până în anii 60. După ce a ajuns primăriță, beneficiind de tevatura inventată pe tema de mai sus, Ancuța Belu a cooptat-o pe Elena Mitrofan în Comisia Locală de fond funciar.

Scandalul judiciar inventat de Elena Mitrofan (foto stânga) a ajutat-o pe Ancuța Belu să ajungă primăriță.

Manopera Comisiei din Kogălniceanu

Ne întoarcem la cazul Zoea Rădulescu. Pe 29 octombrie 2015, Comisia Locală din Mihail Kogălniceanu a decis să pună în aplicare sentința civilă a fostei judecătoare Jianu, în cazul terenului de pe malul lacului Siutghiol, de lângă Tom-Carrefour Constanța. Acest for a anulat titlurile de proprietate primite de Zoea Rădulescu pentru terenurile din Mihail Kogălniceanu.

După mai puțin de o lună, mai exact pe 25 ianuarie 2016, Comisia din Mihail Kogălniceanu a emis procesele-verbale de punere în posesie 778 și 779, prin care i-a predat femeii terenurile din Constanța, însă nu după amplasamentul stabilit prin hotărârea judecătorească, ci după unul modificat cu zeci de mii de metri pătrați, de o expertă în cadastru angajată de beneficiară.

Prin hotărârea Corinei Jianu, Zoea Rădulescu trebuia să primească 10 hectare în parcela A 510/1 și alte 9 hectare de teren, în parcela A 498/2. Comisia condusă de Ancuța Belu a respectat hotărârea judecătorească doar în parte, întocmind un prim proces-verbal pentru 10 hectare în parcela A 510/1.  Însă a încălcat-o prin al doilea proces-verbal de punere în posesie, în care trebuia să se regăsească suprafața de 9 hectare din parcela A 498/2, hotărâtă de instanță. Astfel, în al doilea proces-verbal a fost înscrisă o suprafață de 6,6015 hectare, din care doar un hectar și 3450 de metri pătrați se află în parcela A 498/2 indicată de instanță.

Advertisement

Un alt teren al Constanței, furat din pix

Practic, în parcela A 498/2, doar această suprafață de un hectar și 3.450 mp era cu adevărat liberă. Restul terenului era ocupat de proprietăți particulare, cu titluri perfect valabile aflate în circuitul civil cu ani grei înainte de hotărârea pronunțată de Jianu. O altă parte din teren a fost expropriată pentru cauză de utilitate publică, după pronunțarea hotărârii judecătorești din 2010. Este vorba de fâșia de teren pe care s-a construit nodul rutier de la Carrefour.

Comisia Locală condusă de primărița din Mihail Kogălniceanu a decis să treacă peste cele stabilite în hotărârea judecătorească. Practic, aceasta a rotunjit al doilea proces-verbal de punere în posesie cu 52.475 de metri pătrați, în parcela A 510/2. Însă această parcelă nu era menționată în hotărârea judecătorească din 2010 și nu avea nicio legătură cu retrocedare plină de falsuri a Zoei Rădulescu. Vorbim de o parcelă diferită, care aparține Municipiului Constanța și care, iată, a fost atribuită în compensare fără niciun drept legal de primărița din Mihail Kogălniceanu unei consătene de-a ei. Decizia nu emană din hotărârea judecătorească, ci, dimpotrivă, reprezintă o încălcare a acesteia. Totodată, reprezintă un furt din patrimoniul Municipiului Constanța, care s-a trezit deposedat de acest teren, nu prin hotărâre judecătorească, ci doar prin semnătura unei primărițe de la țară.

Procesul Verbal cu probleme

Neglijență

Pe de altă parte, trebuie să spunem că primărița din Mihail Kogălniceanu s-a luat după un plan de situație întocmit de o expertă în cadastru angajată de Zoea Rădulescu. Vorbim aici de o lucrare la grămadă, în care sunt puse de-a valma toate terenurile din cele două procese-verbale de împosedare. Dacă s-ar fi făcut planuri separate, pentru că vorbim de procese-verbale separate, posibilitatea de a se greși din neglijență ar fi fost exclusă din start.

De asemenea, în această evoluție a contat și o schiță de mână folosită de Zoea Rădulescu în procesul de retrocedare din 2010. O copie a mâzgăliturii a devenit piesă de bază în dosarul Comisiei Locale din Mihail Kogălniceanu, fiind semnată și ștampilată pentru conformitate cu originalul de o specialistă agricolă a primăriei din această comună. Funcționara a atestat conformitatea cu un original pe care nu l-a văzut nimeni, niciodată.

Advertisement

Coincidențe bizare

Culmea, Primăria Constanța, care răspunde de patrimoniul municipalității, nu a contestat din 2016 și până în prezent acest rapt ordinar. Ca o coincidență de zile mari, o bună perioadă de timp, serviciul juridic al Primăriei Constanța a fost condus de Irina Pânzariu, al cărei nume de fată este Puiu. Tot Puiu se numește și bunica Zoei Rădulescu din Mihail Kogălniceanu, în numele căreia a solicitat  și a primit aceasta terenul, dar nu în comuna ei, ci direct în intravilanul Constanței.

Tot la capitolul coincidențe bizare trebuie să mai notăm un fapt. După cum am relatat în mai multe rânduri (vezi AICI), expertul care a ajutat-o pe Zoea Rădulescu să reinventeze geografia patriei, ca să-și mute moștenirea de la țară direct în intravilanul orașului, a fost achitat definitiv pe 30 decembrie 2019, de un complet al Curții de Apel Constanța. Din structura completului a făcut parte și o judecătoare născută în Mihail Kogălniceanu, care a locuit pe aceeași stradă cu Zoea Rădulescu și a învățat în copilărie la școala la care Zoea Rădulescu era profesoară. Ce mică e lumea! Prin hotărârea de achitare din 30 decembrie 2019, Curtea a ridicat sechestrul de pe teren. Minunea nu a durat prea mult, deoarece, așa cum am arătat mai sus, terenul s-a întors sub sechestru, într-un nou dosar penal. Și povestea merge înainte, cu multe surprize. Va urma!

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions