Societate

UE, lovitură pentru Facebook, Google și Twitter. Ce taxă propune Comisia Europeană

mart. 18, 2018 Mihaela Tîrpan

Uniunea Europeană pregătește impozite pentru marile companii digitale. Vizate sunt și cele mai cunoscute companii din lume, Facebook, Google, Amazon.com și Twitter. Astfel, marile companii digitale, precum Alphabet, deținătorul Google, şi Twitter, ar putea fi impozitate cu 3% din veniturile brute, în ţara de unde provin utilizatorii. Acestea sunt datele unui proiect înițiat de Comisia Europeană și care va fi publicat pe 21 martie, relatează Bbloomberg, citat de News.ro.

Conform documentului, această taxă va mări costurile fiscale ale acestor companii. Intențiile Comisiei Europene vizează obținerea de fonduri din parte unei industrii care, potrivit instituţiei, contribuie mai puţin decât ar trebui la finanţele publice. În acest sens, statele din UE au căutat metode de impozitare a companiilor digitale, între care se află și Amazon.com, dar și Facebook, astfel încât să ia în considerare valoarea reală creată de aceşti giganţi în regiune.

Taxa pe venituri plănuită de Comisie va reprezenta numai o soluţie ţintită, temporară. De asemenea, blocul comunitar mai intenţionează să propună o abordare cuprinzătoare, pe termen lung, care se va concentra pe crearea unui sistem permanent destinat companiilor digitale.

Aria de aplicare a taxei avute în vedere va reuni companiile care oferă servicii ca publicitatea sau vânzarea de date ale utilizatorilor, potrivit proiectului Comisiei Europene. De asemenea, va acoperi serviciile oferite de platformele digitale care permit utilizatorilor să se găsească şi să interacţioneze unii cu alţii şi prin intermediul cărora utilizatorii îşi oferă unii altora alimente şi servicii.

Taxa va fi aplicată companiilor cu venituri anuale la nivel global de peste 750 de milioane de euro şi venituri totale impozabile din servicii digitale oferite în EU de peste 50 de milioane de euro, arată proiectul, conform acelorași surse, cu precizarea că parametrii ar putea să fie modificaţi până la aprobarea propunerilor.

Totodată, documentul mai menționează un alt aspect important: taxa, care va fi aplicată anual veniturilor brute, va avea un nivel unic în UE, de 3%, dar şi aceasta ar putea suferi modificări în versiunea finală. Versiunile anterioare ale proiectului prevedeau un cuantum al taxei de 1% – 5%.

Proiectul trebuie să fie aprobat în unanimitate de toate cele 18 de state membre ale UE înainte de a deveni lege, aşa că şi o singură ţară îl poate bloca.

Comments

comments