Connect with us

Exclusiv

Un administrator de bloc ”vinde” apa la suprapreț. Victimele înșelăciunii, târâte în procese și executări silite

Adrian Cârlescu

Publicat

la

La Asociația de Proprietari E9 – F9 din zona Salvare se întâmplă lucruri ciudate. Din anul 2007, proprietarii s-au dat voluntar pe mâna unui administrator, pe numele său Bogdan Paraschiv. Acesta deține o rețea de firme specializate în administrarea blocurilor de apartamente. Consultând listele de plată care ne-au fost puse la dispoziție de locatarii nemulțumiți, am putut constata câteva situații cu totul ieșite din comun.

În primul rând, sare în ochi faptul că datoriile impuse la plată sfidează orice regulă statistică. Proprietarii sunt înregistrați cu niște consumuri atipice: zero la apă rece și 30-40 de metri cubi la apă caldă. Sau invers. Deși în realitate, asemenea situații sunt rare și accidentale, la Asociația administrată de Paraschiv sunt oarecum curente. Locatarii spun că administrația nu întocmește listele de plată pe baza verificării apometrelor, ci după cum îl taie mintea pe acest Bogdan Paraschiv. Tariful la apă și canalizare variază de la o lună la alta, dublându-se uneori față de tariful practicat de furnizori. Spre exemplu, în noiembrie 2015, proprietarii au plătit 17,51 de lei pentru un metru cub de apă rece, deși potrivit RAJA SA, tariful cumulat de apă și canalizare este de 8,78 de lei pe metrul cub. În aceeași lună, un metru cub de apă caldă a costat 28 de lei.

 

Și măgăriile nu se opresc aici. Periodic, administrația taxează pe câte un datornic sau altul, iar uneori pe toți la grămadă, cu un onorariu de avocat, fără a exista un titlu executoriu în acest sens. Apoi, în tabele sunt înscrise două rânduri de penalități: penalități de la furnizorii de utilități și penalități la datoriile mai vechi. Cu asemenea calcule, mulți proprietari au fost aduși în pragul executării silite, târâiți prin procese sau chiar evacuați din casele lor.

După năpastă, au rămas datori

Tudorița și Ion Solovăstru locuiesc într-un apartament cu trei camere, la etajul patru dintr-un bloc administrat de Bogdan Paraschiv. În anul 2011, copilul lor de 18 ani a decedat după un cancer galopant. Ea sudoriță, el strungar, având venituri destul de modeste, au cheltuit o avere în încercarea disperată de a-și salva fiul. N-au reușit. În schimb, s-au ales cu datorii către Asociația de Proprietari. Cu timpul, după ce și-au mai revenit din năpastă, au început să achite sume mai mari, ca să lichideze restanțele. Încă cu cât plăteau mai mult, cu atât datoriile deveneau mai mari. Din 2014, au început să-și facă xerocopii după tabele lunare afișate de Asociație, la avizierul de la scara blocului. Frunzărindu-le în mod direct, am constatat o discriminare evidentă a soților Solovăstru în raport cu vecinii lor.

Piscine întregi de apă, taxate la suprapreț

Soții Solovăstru au plătit, mereu, a doua cea mai mare sumă la încălzire, deși în blocul lor există apartamente cu mai multe camere decât al lor. Mai multe luni, aceștia au fost înregistrați cu niște consumuri de apă rece și caldă de-a dreptul șocante. Astfel, în intervalul aprilie – iulie 2014, administrația i-a scos datori cu 130 de metri cubi de apă rece și 80 de metri cubi de apă caldă. Dintr-un foc – 2.872,22 de lei. Apoi, în aprilie și mai 2015, au fost din nou înregistrați cu niște consumuri nefiresc de mari: 40 de metri de apă rece și 45 de apă caldă. În octombrie 2015 au fost taxați cu 30 de metri cubi de apă caldă, iar în noiembrie 2015 cu 15 metri de caldă și 5 metri de rece. Însă, așa cum am arătat mai sus, în noiembrie 2015, Paraschiv a ”vândut” apa rece cu 17,51 de lei, iar apa caldă cu 28 de lei metru cub, mai mult decât dublu în raport cu tarifele practicate de furnizori.

 

În executare silită

Deși figurează în liste cu datorii de aproximativ 6.000 de lei încă din anul 2014, care au variat în funcție de cât au mai plătit și de cât le-a mai fost pus în cârcă, soții Solovăstru au fost dați în judecată de Asociația de Proprietari doar pentru recuperarea debitelor aferente perioadei mai-august 2010.  Asociația a cerut mai mult, dar instanța a încuviințat doar 1.694,16 lei. Hotărârea a rămas definitivă prin nerecurare pe 10 noiembrie 2016. O lungă perioadă de timp, un executor judecătoresc a reținut din salariul lui Ion Solovăstru, sumele datorate. Însă pe tabelele Asociației, datoria nu s-a diminuat, mai ales că lună de lună li se calculează penalități de aproximativ 450 de lei. Pentru luna septembrie, Paraschiv a trecut în debitul familiei Solovăstru și un onorariu de avocat de 500 de lei, deși nu are un titlu executoriu în acest sens. În singurul proces al părților, la care ne-am referit mai sus, instanța a respins cheltuielile de judecată. Între timp, Asociația a pornit un nou proces împotriva lui Ion Solovăstru, și tot pentru datorii restante.

Maria Totir, târâtă în mai multe procese

Printr-o altă serie de procese, Paraschiv a reușit să determine evacuarea din imobil a unei chiriașe a RAEDPP. Vorbim aici de Maria Totir, o pensionară care locuia, de 45 de ani, într-un apartament modest de două camere, la parterul unui bloc administrat de Paraschiv. Neavând posibilitatea, ca toți românii, să-și cumpere apartamentul de la ICRAL, femeia a rămas chiriașă. Deși nu a înregistrat niciodată datorii către Primărie și RAEDPP, Maria Totir s-a pomenit târâtă în mai multe procese.

Primăria s-a judecat la vrăjeală și nu a contestat debitul stabilit din pix

În anul 2008, Asociația a dat-o în judecată pe Maria Totir, în dosarul 9286/212/2008, pentru recuperarea unor restanțe la întreținere de 9.296,32 de lei, calculate pentru perioada ianuarie 2007 – decembrie 2010. Femeia a invocat lipsa calității procesuale pasive, având în vedere că nu era proprietara imobilului, ci doar chiriașă. Judecătoria i-a dat dreptate, însă Tribunalul a admis recursul Asociației, a casat sentința pronunțată de Judecătorie și a întors dosarul într-un nou ciclu procesual. Contrar uzanțelor, dosarul a primit un nou număr, 44969/212/2010, iar în citativ, la indicația Asociației, a fost cuprins Municipiul Constanța prin Primar… ca să nu se mai judece cu o persoană lipsită de calitate. În noua componență, părțile au trăncănit luni bune despre calități procesuale și alte excepții, fără a spune măcar o vorbuliță despre chestiunea de fond care generase litigiul, respectiv datoria de 9.296,32 de lei, aproape dublată din condei, în noul ciclu procesual, la 17.981,75 de lei. Judecătoria Constanța a admis cererea Asociației, prin Sentința Civilă 742/20.01.2011, rămasă definitivă în urma recursului, notând următoarele:

”Cu privire la fondul cauzei, instanța constată că pârâtul Municipiul Constanța prin Primar nu a formulat apărări și nu a propus probe; nu a contestat suma pretinsă de reclamantă și nici nu a dovedit plata cheltuielilor restante”.

Administratorul a cerut evacuarea

În consecință, Primăria a vărsat datoria, pe care nici nu a contestat-o, în vistieria lui Bogdan Paraschiv. Însă, mai apoi, a inițiat o acțiune în regres împotriva Mariei Totir, care a fost obligată la plată. Degeaba a protestat femeia, prin avocatul ei, degeaba s-a dus la instanță cu vraful de chitanțe pe care le plătise și cu tabelele care demonstrau nereguli. Dovezile n-au fost primite, că nu făceau obiectul procesului.

Într-un alt proces care a mers în paralel, Asociația a cerut pur și simplu evacuarea Mariei Totir din imobil și rezilierea contractului încheiat de aceasta cu RAEDPP, pe motiv că ar avea datorii la întreținere. Regia a formulat cerere de intervenție, în care a solicitat la rândul ei evacuarea chiriașei. Cum potrivit legii doar Municipiul Constanța prin primar putea cere evacuarea, acțiunea a fost respinsă.

Un expert cam agramat a luat de bune listele de plată pentru că erau semnate

În 2013, Asociația a deschis un nou proces împotriva Primăriei, cerând ca autoritatea să fie obligată să verse datoriile făcute de Maria Totir, în intervalul decembrie 2010 – septembrie 2013. De data aceasta, Primăria s-a apărat formal, cerând o expertiză contabilă. Expertul numit de instanță a spus așa:

”Intrucat locatarii acestui apartament nu a dat (sic!) niciodata consumul de apa rece si apa calda (mentiune facuta de administratorul Paraschiv Bogdan) in calculul debitului conform legii 230/2007, pausal, apa rece este 6,6mc iar apa calda este 6,2 mc. Conform facturilor RAJA pretul la apa rece este de 8,829 lei.”

Iar în alt loc din expertiză, se afirmă următoarele:

”Am verificat calculul cheltuielilor din liste și le-am luat pe acestea în calcul deoarece sunt semnate și verificate de censor și președinte”.

Așadar, ce a scris Paraschiv în liste a fost luat de bun, pe baza semnăturii sale. Însă contrar susținerii expertei, listele – cel puțin cele păstrate de chiriașă – nu sunt semnate de niciun președinte și de niciun cenzor, ci doar de Paraschiv. Datoriile au fost stabilite la 10.334,44 de lei. Cu ochiul liber se vede că situațiile de plată au fost umflate cu pompa. În ianuarie 2011, pensionara a fost impusă cu 398,21 de lei. În ianuarie 2012 i s-a pretins 697,74 de lei, iar în ianuarie 2013 – 1.025,98 de lei. Dar chiar și în lunile de vară, pensionara a fost încărcată cu sume nejustificat de mari. Ca de exemplu, în august 2011 a avut 201,78 de lei, în august 2012 – 409,39 de lei, iar în august 2013 – 426,17 lei. Nu trebuie să fii expert contabil să realizezi că la un consum paușal de 6,6 metri de apă rece și 6 metri de apă caldă nu poți ajunge bun de plată cu aceste sume, decât dacă administratorul face speculă cu apa, vânzând-o la un preț cu totul ieșit din comun.

Nici în acest proces, Maria Totir nu a avut calitate procesuală, judecându-se la vrăjeală Asociația lui Paraschiv cu Primăria. Fiica pensionarei s-a angajat în Cipru, ca să o ajute cu plata restanțelor. În anul 2015, pe când procesul acesta se afla pe final, pensionara a plătit o dată 7.500 de lei, pe 16 iulie, și încă o dată 9.000 de lei, pe 31 august. Însă datoriile au continuat să crească. Într-un alt proces deschis de Maria Totir împotriva Asociației, aceasta a cerut asigurarea dovezilor, în speță tabelele de plată și facturile de utilități, ca să poată calcula în clar jaful Administrației. Acțiunea a fost respinsă ca neîntemeiată. Maria Totir este pensionară și are venituri de 520 de lei pe lună. Ea a beneficiat de ajutor de încălzire din partea Primăriei, însă, așa cum se vede din documente, acest fapt nu a ajutat-o foarte mult, fiindu-i impuse sume imense la întreținere de către administratorul Bogdan Paraschiv.

Evacuarea. Pisica a rămas sechestrată

Într-un final, RAEDPP Constanța a deschis un proces de evacuare împotriva chiriașei, arătând că ar fi notificat-o cu privire la faptul că nu dorește să-i mai prelungească închirierea, cu patru zile înainte de a intra în vigoare o hotărâre de guvern care dispunea, imperativ, prelungirea de drept a tuturor contractelor de închiriere din România, pentru încă cinci ani. Așa cum s-a demonstrat în instanță, prin verificarea de scripte, dovada de comunicare a notificării nu era semnată de Maria Totir, ci de o altă persoană. În ciuda acestei dovezi depline, instanța a aprobat evacuarea chiriașei din casa în care aceasta locuia de peste 45 de ani. În timp ce susținea în proces că Maria Totir nu mai are contract, regia i-a eliberat pensionarei o adeverință, potrivit căreia ar fi beneficiat de prelungirea de drept a închirierii. Ulterior, regia n-a mai recunoscut propriul înscris și a întreprins demersuri de executare silită. În octombrie 2017, un executor judecătoresc a pus în aplicarea sentința de evacuare. Pisica Mariei Totir, Suzy, a rămas sechestrată în casă preț de opt zile, fiind eliberată abia după ce publicația noastră a semnalat cazul.

Primăria nu mișcă un deget

Maria Totir a plecat din casa în care locuise 45 de ani. În schimb, vecinii ei au rămas în grija lui Bogdan Paraschiv, care le vinde apa la suprapreț, ca să aibă motivul formal să-i scoată datori, să-i târâie în procese și, de ce nu, să-i lase și pe ei, într-o bună zi, pe drumuri. În tot acest timp, departamentul de coordonare a asociațiilor de proprietari din Primăria Constanța nu mișcă un deget. Dar pe acești oameni simpli cine îi apără?

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Exclusiv

Teodosie are ALERGIE și la executarea hotărârilor judecătorești

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Arhiepiscopia Tomisului își bate joc de o hotărâre judecătorească, prin care a fost obligată să achite daune morale de 15.000 de lei unui preot pe care l-a terfelit printr-un comunicat de presă, abject și mincinos, din anul 2016. Prin abuz de încredere, instituția ecleziastică l-a determinat pe preotul calomniat să nu înceapă proceduri de executare silită, achitându-i un avans de 3.000 de lei și angajându-se să plătească diferența de până la 15.000 de lei în rate săptămânale. Ori totul a fost o mare minciună, ca multe altele, ori Teodosie n-a mai avut timp să se onoreze, fiind prea ocupat cu negarea pe ocolite a pandemiei de COVID – 19 și cu defăimarea, pe după cireș, a vaccinării, față de care se declară alergic. Se poate spune că Teodosie a avut alergie și față de hotărârea instanței, ca dovadă că nu s-a mai sinchisit de ea, refuzând să-și îndeplinească obligația. Dezgustat de această atitudine a golanului cu ciomag arhiepiscopesc, victima calomniei și a abuzului de încredere face un apel la preoți și enoriași să-l ajute pe Teodosie să-și achite datoria.

Povestea victimei

Victima lui Teodosie se numește Traian Chircu. Acesta a fost preot militar la Mangalia, localitate unde a ctitorit un lăcaș de cult cu multă trudă personală și împrumuturi financiare. La finalizarea ctitoriei, în anul 2008, preotul militar a organizat o procesiune religioasă cu Brâul Maicii Domnului, o importantă relicvă cultică adusă la Mangalia cu acordul Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului. La procesiune a participat și președintele de atunci al țării, Traian Băsescu. În urma acțiunii, preotul Chircu a fost distins de Patriarhul Daniel cu Sfânta Cruce Patriarhală, considerată cea mai înaltă distincție a BOR. 

Preotul militar Traian Chircu, Mangalia, 2008. El a urmat cursuri ale Academiei Militare și a avut gradul de Locotenent Colonel. De-a lungul carierei, a participat în delegații internaționale. Un preot militar depinde din punct de vedere ecleziastic de eparhia din care face parte.

În 2009, în baza unei înțelegeri obscure între Teodosie și primarul de atunci al Mangaliei, PSD-istul Claudiu Tusac, edificiul Capelei Militare de la Mangalia a fost trecut în patrimoniul Arhiepiscopiei Tomisului. De îndată, Teodosie a numit un paroh civil, iar pe Chircu l-a trimis în judecata Consistoriului Eparhial (instanța de judecată bisericească), pe baza unui referat odios întocmit de un inspector trimis să verifice situația financiară a capelei. Pe inspector îl chemă Neculai Poalelungi, iar presa a scris despre acesta că a snopit în bătaie un alt preot, ca să îl constrângă să renunțe la parohie. De asemenea, presa a relatat că Poalelungi a fost implicat în acuzarea mai multor preoți, în vederea caterisirii acestora și a vacantării locurilor ocupate, pentru ca Teodosie să poată face alte numiri interesate.

Deși gestiunea lui Chircu nu putea fi verificată decât pe linie militară, inspectorul lui Teodosie a mâzgălit un raport cu date false, în care l-a scos pe preotul militar vinovat de delapidare. Mai departe, Consistoriul Arhiepiscopal, care era condus de un preot implicat într-un dosar penal pentru conducerea autoturismului în stare de ebrietate, și-a exercitat menirea așa-zis morală și l-a exclus pe Chircu din preoție. Ba mai mult, Arhiepiscopia Tomisului a formulat o plângere penală împotriva preotului militar, dându-l pe mâna Parchetului. Vorbim aici de un procedeu pe care Teodosie l-a aplicat și altor preoți, nu doar lui Chircu.

În cele din urmă, Traian Chircu a primit achitare în privința denunțului penal mincinos al lui Teodosie. De asemenea, recursul pe care l-a formulat împotriva deciziei de caterisire a fost aprobat de Consistoriul Mitropolitan și de patriarhul Daniel. Ca urmare, el a obținut reîncadrarea în funcția de preot militar, dar nu pe raza Arhiepiscopiei Tomisului, ci tocmai la Cluj.

Povestea calomniei

În 2016, în timp ce slujea în cadrul unei capele militare din Mitropolia Clujului, Chircu s-a pomenit pus pe o listă a rușinii de arhiepiscopul de la Constanța, Teodosie. Vorbim de o listă publicată de Arhiepiscopia Tomisului cu preoții caterisiți, instituția bisericească atrăgând atenția că o parte din aceștia ar înșela conștiința religioasă a credincioșilor, oficiind în continuare slujbe religioase. Printre cei acuzați de această faptă se afla și un preot care nu mai putea oficia slujbe decât pe lumea cealaltă, pentru că era decedat. Pe listă figura, desigur, și preotul militar Traian Chircu, deși acesta nu era caterisit și slujea la Cluj, fiind perfect în regulă din punct de vedere legal și canonic. Calomniile lui Teodosie au fost preluate de toată presa, incluzând aici și cele mai cunoscute posturi de televiziune din România.

Daunele morale

Revoltat de această nouă mizerie, Traian Chircu a deschis un proces pentru a obține răspunderea civilă delictuală a celor vinovați. Pe 7 decembrie 2018, Curtea de Apel Constanța i-a dat câștig de cauză și a obligat Arhiepiscopia Tomisului să-i plătească daune morale de 15.000 de lei. Decizia civilă a devenit definitivă (după recursul de la ÎCCJ, care a fost anulat ca netimbat) pe 17 septembrie 2020.

Ulterior acestei date, Chircu a convenit cu preotul Ilie Petre, consilierul juridic și economic al lui Teodosie, să nu demareze proceduri de executare silită împotriva Arhiepiscopiei Tomisului. Consilierul lui Teodosie, vorbind în numele ierarhului, s-a angajat să achite suma stabilită, în rate. Dar după ce a plătit o primă rată de 3.000 de lei, Teodosie n-a mai trimis niciun ban.  

Deși are deschisă calea executării silite împotriva lui Teodosie, înainte de a recurge la aceasta Traian Chircu a adresat un apel către preoții și credincioșii constănțeni de a-l ajuta pe Teodosie să-și achite obligațiile stabilite de instanță.

Mai jos puteți citi integral scrisoarea preotului Traian Chircu:

Apel  Umanitar pentru Arhiepiscopia Tomisului

Și eventual pentru cine se crede că o mai reprezită din punct de vedere canonic și juridic

De notorietate națională și de peste 3 decenii fiind  îndreptată prigoana împotriva clerului dobrogean fără metehne, în special excluderea din funcții parohiale și misionare fiind comandată de ierarh prin înscenarea de fraude financiare, nici subsemnatul n-am scăpat de urgia, de mașinațiile murdare ale ierarhului care a distrus și distruge în continuare viețile și familiile multor preoți și credincioși nevinovați.

N-a fost suficient că mi-a înscenat fraude financiare că să-mi poată lua cu japca biserica militară ctitorită în Mangalia, să o transfere în biserică civilă de parohie, sub incidența canonului  30 apostolic, art. 136 din Constituția României, Legii 213/1998 și art. 291 și 297 din legea penală în vigoare, distrugându-mi cu o răutate diabolică viața, cariera și preoția, timp de 12 ani fiind nevoit să suport procese canonice, penale și civile ca să-mi dovedesc nevinovăția, să-mi recuperez identitatea socio-profesională confiscată ilegal, necanonic, abuziv și discriminatoriu:

Cu sentința canonică definitivă și irevocabilă a Patriarhiei Române, nr. 1/31.01. 2013 am fost achitat de o caterisire comandată și semnată de ierarhul batjocoritor al Arhiepiscopiei Tomisului.

Cu sentința penală definitivă și irevocabilă nr. 79/14.05.2014, am fost de asemeni achitat ca nevinovat și nedreptățit de același ierarh.

Cu decizia definitivă și irevocabilă nr. 9/16.01.2017 a Curții de Apel Constanța am fost repus în toate drepturile clericale, prin  transfer nevoit la cerere și despăgubit pentru nenorocirile cauzate de același ierah.

Disperat că a pierdut absolut  toate procesele cu mine, ierarhul Eparhiei tomitane nu s-a lăsat de scamatorii,  declanșând în luna iunie 2016 o campanie națională de discreditare la adresa mea, cum că tot n-aș mai fi preot al BOR, ci în continuare caterisitul lui. Pentru această abjectă campanie națională cu scopul de a duce în eroare mass-media și opinia publică în general, a fost pedepsit el și Eparhia lui prin obligarea să-mi plătească daune morale de 15.000 lei și 150 lei cheltuieli de judecată, prin decizia Curții de Apel Constanța nr. 210/2018,  rămasă definitivă prin decizia ICCJ nr.1713/2020.

Fiindu-mi mai degrabă silă de răutatea ierarhului de la Tomis, dar și milă de Arhiepiscopia devastată de nelegiuirile lui, deși prin recursul la ICCJ aș fi putut să obțin majorarea daunelor morale menționate, am refuzat să timbrez pentru a rămâne valabilă doar obligația judiciară impusă de Curtea de Apel Constanța, aceea de a fi despăgubit de Arhiepiscopia Tomisului și ierarhul ei cu 15.000 lei daune morale și 150 lei cheltuieli de judecată.

Preotul militar Traian Chircu, sursa foto: Facebook

Pentru a-mi recupera daunele morale stabilite de instanță, fără a mai apela la executare silită împotriva Arhiepiscopiei Tomisului, am propus ierarhului care răspunde de această instituție să-mi  achite datoria judiciară în cauză, scutindu-l de costurile suplimentare specifice unei executări silite. Prin consilierul său, Pr. Ilie Petre însă, ierarhul viclean mi-a aruncat doar o momeală de 3000 lei, mințindu-mă că-mi achită diferența în tranșe săptămânale de câte 5000 lei, foarte probabil amăgindu-se că astfel a scăpat de executare silită și evident mai adăugându-și la palmaresul lui penal încă 2 infracțiuni, nerespectarea  unei decizii judecătorești și abuzul de încredere.

Urmare situației create, nu-mi rămâne decât să apelaz la principiul evanghelic reparatoriu (Mt. XVIII, 15-16) încercând să ajut ierarhul, consilierul lui de minciuni comandate și Arhiepiscopia Tomisului printr-o atenționare frățească, prin mai mulți martori, mai apoi și în definitiv prin deferire publică, lansând un apel umanitar prin care preoții și credincioșii lor susținători să-i ajute  să se achite de o obligație judiciară în contul: RO50BTRLRONCRT0282448401 deschis la Banca Transilvania.

De asemeni, rog ca același ierarh și Arhiepiscopia Tomisului, după ce au fost pedepsiți judiciar și obligați să-mi plătească daune morale, să precizeze prin intermediul mass-mediei și printr-un comunicat de presă, dacă mai susțin în continuare că n-aș mai fi preot canonic  în Biserica Ortodoxă Română, ci tot caterisitul lor.

Să precizeze Arhiepiscopia Tomisului și al ei ierarh dacă-și mobilizează acum susținătorii să participe la apelul umanitar, pentru a se scăpa de executare silită, pe care mă tot abțin să o declanșez, până când  tot după principiul evanghelic din versetul 17 al capitolului I din Evanghelia de la  Matei, mă va îndreptăți să-i socotesc vameși și păgâni pentru sfidarea legii, a justiției statului, ordinii și disciplinei canonice, a forurilor superioare Bisericești, pentru disprețul mizerabil și răutatea afișate împotriva mea.

Numele actualului ierarh al Arhiepiscopiei Tomisului la care am făcut referire l-am și uitat dintr-un consideret cât se poate de legitim: Prin rugăciunea Tatăl nostru ne rugăm să fim izbăviți de CEL RĂU și VICLEAN.

Comments

comments

Continuă să citești

Exclusiv

Primăria Cernavodă, în recurs. Un tun ”sportiv” de 11 milioane de lei și plimbări prin străinătate

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Pe rolul Curții de Apel Constanța a fost înregistrat recursul promovat de autoritățile locale din Cernavodă (primar și UAT), în dosarul în care acestea contestă un raport devastator al Curții de Conturi din anul 2019. Primarul și Orașul Cernavodă, deopotrivă reclamanți în cauză, au pierdut procesul pe fond, la Tribunalul Constanța, pe 22 septembrie 2020. La acel moment, a fost respinsă ca neîntemeiată solicitarea lor de anulare a Deciziei 33 din 02 octombrie 2019 a Curții de Conturi a României – Camera de Conturi Constanța. Între timp, sentința Tribunalului a fost motivată și comunicată părților. Reclamanții au declarat recurs, iar dosarul a fost înregistrat la sfârșitul săptămânii trecute pe rolul Curții de Apel Constanța, fără a se stabili deocamdată primul termen de judecată. Calea de atac este foarte importantă pentru buzunarele unor persoane responsabile din Primăria Cernavodă. Dacă soluția de fond nu va fi răsturnată în recurs, acestea vor trebui să achite din buzunarele lor deplasările pe care le-au făcut în străinătate, ca delegați ai Orașului Cernavodă. Totodată, Primăria ar fi obligată să recupereze un prejudiciu de peste 11 milioane de lei, cauzat prin finanțarea ilegală a unui ONG sportiv din localitate.

Haiducie la câinii fără stăpân

După cum am arătat mai sus, Decizia Curții de Conturi atacată în instanță de primarul și UAT Cernavodă datează din octombrie 2019. Auditul efectuat atunci a scos la iveală abateri, dar și încălcări grave ale legii.

În primul rând, auditorii Curții de Conturi au analizat un contract din anul 2017, încheiat de Primăria Cernavodă cu o firmă din Ovidiu, pentru capturarea câinilor fără stăpân de pe străzile orașului. Totul s-a făcut haiducește: fără înființarea legală a serviciului public de gestionare a animalelor fără stăpân, fără un studiu cu privire la populația canină de pe străzi, dar mai ales fără nicio aprobare din partea Consiliului Local pentru delegarea acestui serviciu public. Firma din Ovidiu a primit prin încredințare directă contractul în valoare de 107.100 de lei cu TVA inclus, oferta ei fiind accesată de pe SICAP, pe baza unui referat întocmit de funcționari.

Un amărât de cort și o instigare la fals

În al doilea rând, auditorii Curții de Conturi au constat abaterea de la lege cu privire la achiziția unui cort de evenimente, în luna mai 2019. În acest caz, funcționarii de la Primăria Cernavodă au realizat că achiziția este ilegală, au anulat-o și au încercat să-și șteargă urmele. Nu vorbim de un cort scump. Însă acesta valora peste 2.500 de lei, motiv pentru care cumpărarea sa trebuia să fie aprobată în lista de achiziții anexă la HCL 74/18.04.2019. De asemenea, potrivit legii, bunul trebuia înregistrat, după achiziție, în inventarul mijloacelor fixe.

Concerte organizate de Primăria Cernavodă în anul 2019. Sursa foto: Facebook

După ce Primăria a cumpărat cortul prin SICAP și l-a primit fizic prin serviciul de curierat, o funcționară a realizat că nu poate înregistra produsul în inventarul mijloacelor fixe, deoarece nu figura în lista de achiziții aprobată de Consiliul Local. Aceasta a trimis un e-mail firmei furnizoare, prin care a solicitat stornarea facturii întocmite la livrarea bunului și înlocuirea acesteia cu două sau trei facturi noi, în care elementele defalcate ale cortului (foaia de cort, cadrul metalic și accesoriile) să fie înscrise ca produse distincte și de sine stătătoare. Societatea furnizoare nu a dat curs instigării la fals, refuzând să intre în această combinație. Ca urmare, Primăria a returnat coletul. Însă funcționarii instituției au ascuns actele de intrare și de retur, pe care nu le-au mai înregistrat deloc în contabilitatea publică.

Faptele descrise mai sus au fost considerate abateri către auditorii Curții de Conturi și au primit termene de remediere în luna mai 2020. Însă, controlul a scos la iveală și două prejudicii, care pot conduce la răspunderea civilă a făptașilor.

Au mutat banii de sport din buget, direct în contul unui ONG

Vorbim în primul rând de plăți ilegale ale Primăriei Cernavodă în valoare de 11.730.774 de lei, efectuate în perioada 2016 – 2019 pentru finanțarea activităților Asociației Axiopolis Sport Cernavodă. Asociația menționată era deținută de persoanele fizice Dumitru Chivu și Daniel Amăriuți și de UAT Oraș Cernavodă. Prezența Primăriei cu o pondere minoritară (de 33,33%) în controlul acestei asociații nu schimba însă calitatea ONG-ului de persoană juridică de drept privat, așa cum se arăta în statutul său aprobat de instanță și cum bine au constatat chiar auditorii Curții de Conturi. Prin urmare, Primăria trebuia să trateze acest ONG în rând cu toți privații: să-i permită accesul la finanțări nerambursabile pe baza regulamentului aprobat și să-i finanțeze doar proiectele sportive selectate în proceduri competitive organizate în baza Legii 350/2005 și a ordinelor ministeriale pe atunci în vigoare. Trei ani la rând, ordonatorul de credite nu a organizat nicio licitație de proiecte sportive, ci a mutat pur și simplu banii din bugetul votat pentru sport în conturile acestei asociații de drept privat. Nefiind vorba de finanțări acordate pentru proiecte anume, asociația privată a cheltuit banii după cum a crezut de cuviință. Fostul baron roșu al județului Constanța, Nicușor Constantinescu, face ani grei de pușcărie pentru o faptă similară. În cazul de la Cernavodă, Curtea de Conturi a obligat Primăria să recupereze aceste sume plătite ilegal, până la data de 29 mai 2020, insistând ca demersurile să fie efectuate în termenul legal de prescripție.

S-au plimbat în străinătate pe banii orașului

În sfârșit, Curtea a mai constatat că în perioada 2016 – 2019 au fost efectuate deplasări externe pe banii Primăriei de către funcționari și aleși locali.

Deplasări 2019, sursa: Facebook

Potrivit legii, la întoarcerea din aceste ”misiuni externe”, primarul, viceprimarul și consilierii locali trebuiau să întocmească și să prezinte Consiliului Local rapoarte ale deplasării externe. Numai că, timp de 3 ani, aceștia au uitat să întocmească o banală dare de seamă, în care să justifice că banii comunității au fost cheltuiți pe misiuni externe reale, iar nu pe concedii mascate. Legea mai spune că aleșii care nu depun rapoartele de deplasare în străinătate în termen de 30 de zile de la finalizarea vizitei trebuie să achite întreaga distracție din buzunarele proprii. În acest caz, cheltuiala din buget se consideră prejudiciu. Curtea de Conturi a obligat Primăria să recupereze banii de la primar, viceprimar și consilierii care s-au plimbat pe afară uitând apoi să depună dările de seamă.

Prescripția bate la ușă

Banii plătiți ilegal la ONG-ul sportiv și cei tocați în vizite externe trebuiau recuperați de ordonatorul de credite până pe 29 mai 2020, potrivit Deciziei Curții de Conturi. Primarul localității, Liviu Negoiță, nu s-a apucat să recupereze prejudiciile, preferând să conteste decizia Curții de Conturi în justiție. Până la finalizarea procesului, este posibil ca dreptul de recuperare să se prescrie pentru o parte din sumele plătite ilegal.

Aici puteți citi decizia Curții de Conturi din 2019. 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Exclusiv

Achiziții publice. Firma unui fost consilier PSD, contract reînnoit cu Administrația Canalelor Navigabile

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Firma unui fost consilier local PSD-ist a primit un contract, în valoare de aproximativ 86.000 de euro plus TVA, de la CN Administrația Canalelor Navigabile, o companie de stat condusă, chiar și în actualul climat liberal, de un fost PSD-ist. Practic, ACN a prelungit o relație lucrativă care dura de ani de zile. Beneficiarul contractului este asociat în alte firme cu Mirela Matichescu, membru PSD, ex-administrator public al Județului Constanța, dar și cu fiul senatorului Felix Stroe, președintele PSD Constanța.

ACN SA a raportat, pe 5 ianuarie 2021, în SICAP, atribuirea unui contract pentru închirierea de autoturisme particulare cu șofer. Procedura de achiziție s-a desfășurat la finele anului trecut, în formă simplificată. Trei firme s-au arătat interesate, depunând oferte pentru prestarea serviciului. În cele din urmă, ACN SA a ales oferta cea mai bună, depusă de vechiul partener contractual, Dorada Transporting SRL Constanța. Potrivit anunțului de atribuire urcat în SICAP, părțile au semnat un contract de presări servicii în 30 decembrie 2020, valabil pentru tot anul 2021, la valoarea de 417.432 de lei plus TVA. Contractul este necesar pentru transportul personalului ACN.

Dorada Tranporting SRL a prestat și anul trecut același serviciu, la valoarea de 500.832.36 de lei plus TVA (vezi AICI). De asemenea, în ianuarie 2018, Dorada Transporting SRL a obținut licențe de traseu Constanța – Agigea (sediul ACN SA) și Constanța Ovidiu (punctul de lucru al ACN), de la Consiliul Județean Constanța, justificând solicitarea pe baza unui contract încheiat cu firma de stat (vezi AICI). Așadar, relația lucrativă durează de câțiva ani.

Dorada Transporting SRL este un nume cunoscut pe piața de transporturi de persoane. Societatea a operat în anii trecuți liniile de microbuze 310 și 312 din municipiul Constanța. Potrivit Confidas.Ro, Dorada Transporting SRL este deținută de Marius Felician Gherasim (cu 95,45% din părțile sociale) și Ionel Gherasim (cu 4,55% din părțile sociale). În 2019, firma celor doi a derulat afaceri în valoare de 1.132.218 lei, cu un profit net de 17.807 lei, la un număr mediu de 12 salariați. Potrivit presei locale constănțene, în anii trecuți printre asociații Dorada Transporting SRL s-a aflat și Traian Moga, fratele fostului senator și ministru PSD, Nicolae Moga.

Marius Felician Gherasim, diagrama afacerilor – Confidas.Ro

Confidas.Ro arată că Marius Felician Gherasim este asociat în 7 societăți comerciale active: Dorada Transporting SRL, Airtours SRL, Geomar Black Sea SRL, Geomar Properties SRL, Radmar Energy SRL, Radramo Power SRL și Sea Sharks SRL. De asemenea, el a mai fost asociat în firma Pinguin Construct SA, alături de Traian Moga (fratele fostului senator PSD Nicolae Moga) și de alte persoane. Societatea din urmă a fost radiată din Registrul Comerțului în anul 2009.

În Airtours SRL, Gherasim deține 50% din părțile sociale, fiind partener cu George Răzvan Micu (25%) și Mirela Matichescu (25%). Firma se ocupă de baruri și alte activități de servire a băuturilor, domeniu în care rulează aproximativ 1,5 – două milioane de lei pe an. Răzvan Micu este cunoscut drept partener de afaceri al fostului ministru PSD-ist al Finanțelor, Orlando Teodorovici. Al treilea asociat al afacerii cu băuturi, Mirela Matichescu, a ocupat funcția de administrator public al Județului Constanța, în mandatul fostului președinte PSD-ist Horia Țuțuianu.

2016, sursa Facebook. O fotografie de partid în care apar Mirela Matichescu (asociata lui Gherasim) și Daniel Georgescu, directorul ACN SA. 

În Sea Sharks SRL, Marius Felician Gherasim deține 25% din părțile sociale. Tot câte 25 de procente din această afacere dețin și Alin Buta, Mihail Viorel Onțeluș și Cosmin Stroe. Ultimul este chiar fiul senatorului Felix Stroe, președintele PSD Constanța. Sea Sharks se ocupă de pescuitul maritim, iar în anul 2019 a raportat Ministerului de Finanțe o cifră de afaceri de 763.066 de lei, cu un profit net de 441.814 lei, la un număr mediu de 2 angajați.

Legăturile de afaceri ale lui Gherasim cu personaje de primă mână din PSD nu sunt deloc întâmplătoare. În mandatul 2008-2012, Marius Felician Gherasim a fost consilier local la Năvodari, fiind ales pe listele PSD. El a făcut parte din echipa fostului primar PSD-ist de la Năvodari, Nicolae Matei.

ACN SA este condusă de Daniel Georgescu din luna iulie 2012, când a fost numit politic în funcție, la recomandarea PSD Constanța, organizație din care făcea parte. Georgescu era consilier local municipal PSD, dar și administrator al unei firme de producție publicitară care derula contracte cu autoritatea locală. Vorbim de o situație de incompatibilitate, care a și fost constatată la vremea ei de ANI.

Contractul actual de management al lui Daniel Georgescu cu ACN a fost încheiat în anul 2019, în urma unui concurs de recrutare organizat în condițiile guvernanței corporative. În declarația de interese depusă pe 15 iunie 2020, acesta a menționat că deține funcția politică de vicepreședinte al organizației PSD Constanța. Însă în luna octombrie 2020, Georgescu și-a anunțat demisia din PSD. El a declarat atunci că nu are de gând să se înscrie în alt partid politic.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: