Connect with us

Administratie

Un liberal care se vrea primarul Constanței îl ia la întrebări pe Decebal Făgădău

Publicat

la

Aspirant la fotoliul de primar al municipiului Constanța, tânărul lider al liberalilor constănțeni, Cosmin Sava, găsește potrivit să se “arunce” în lupta internă pentru câștigarea competiției în vederea desemnării candidatului pentru Primăria municipiului Constanța, la alegerile locale de anul viitor, fix la gâtul primarului în funcție. Astfel, Decebal Făgădău devine… ținta lui Sava care a ales să comunice pe Facebook cu alegătorii constănțeni și să le aducă la cunoștință mai multe din promisiunile neonorate ale edilului.

Cosmin Sava vorbește despre problemele Constanței privind asfaltarea, parcările mult prea puține din municipiu, “stâlpișorii” montați pe trotuare. Care spune Sava că ar fi soluțiile pentru problemele existente, dar și care este lunga listă a promisiunilor neonorate, vă lăsam să le descoperiți în mesajul pe care îl prezentăm integral:

Poate sunteți curioși de ce au apărut stâlpișori gri, din plastic, peste tot în oraș. Instalarea lor face parte din “Planul de mobilitate urbană durabilă”, asumat de primăria Constanța încă din 2015. Deși a trecut o perioadă semnificativă de timp, foarte puține măsuri au fost puse în aplicare iar rezultatul acestor întârzieri se vede in fiecare zi, în traficul din ce în ce mai greoi. Multe din soluțiile menționate le considerăm pertinente și dorim să vi le prezentăm cu scopul de a aduce în discuție evidenta incapacitate a actualei administrații locale de a asigura un minim de bună-stare pentru noi, constănțeni plătitori de taxe si impozite. În același timp, dorim să aflăm parerile dumneavoastră cu privire la acest plan de mobilitate deoarece suntem convinși că acesta, în cea mai mare măsură, nu va fi pus în aplicare în timpul mandatului Făgădău, ci va fi îndeplinit de către o viitoare administrație liberală. Un alt scop este acela de a propune noi amendamente la actualul plan după ce vom depune un set de întrebări primăriei pentru a afla, în mod oficial, stadiul fiecărui proiect deja asumat și mai-jos menționat:

Autobuze

 1. Benzi dedicate autobuzelor pe bulevardele Tomis, Mamaia și Alexandru Lăpușneanu. Cele trei mari artere urmează, conform planului, să conțină benzi pe care pot circula doar autobuzele RATC, restul de participanți la trafic urmând a circula exclusiv pe celelalte benzi.
 2. Montarea de afișaje electronice, cu timpii de sosire. În prezent, există astfel de afișaje dar doar în anumite stații și nu funcționează corect deoarece nu este conectat la un sistem centralizat de monitorizare, în timp real, prin GPS a flotei RATC.
 3. #amendament: Încheierea de parteneriate cu companii tech cu scopul de a facilita accesul cetățenilor la informații privind programul autobuzelor și privind traficul, în timp real. Mai exact, primăria va încheia parteneriate cu companii precum Alphabet (compania care deține Google Maps, Google Earth și Waze) astfel încât informațiile ce apar în aplicații de navigare să fie de o exactitate sporită. În același timp, primăria va avea acces la toate informațiile deținute de platformele lor (pe aria orașului) și nu va fi nevoită să cheltuie bani pentru a construi astfel de aplicații de la zero.
 4. Trei stații de tip park-and-ride. Planul propune 3 stații de autobuz de tip park-and-ride la intrările în oraș dinspre Cumpăna, Valu lui Traian și Ovidiu, astfel încât cei care vin în oraș să aibă posibilitatea de a își parca mașina și a urca imediat într-un autobuz pentru a ajunge la destinația finala. Astfel, locuitorii din Ovidiu (de exemplu) care muncesc în Constanța vor putea merge cu mașina personală și să o parcheze lângă stația de autobuz de la intrarea în municipiu iar ulterior vor folosi sistemul de transport în comun al RATC. Astfel, va rezulta un trafic mai puțin congestionat iar oamenii vor avea cheltuieli mai mici de combustibil.

Parcări

 1. Sistemul de plată al parcărilor urmează a fi extins (vezi poza de mai jos). Ca #amendamente la acest sistem, noi dorim ca cei care vizitează instituții publice sau afaceri locale (ex: magazine, cafenele, birouri notariale) să aibă posibilitatea să își valideze parcarea și să obțină prima oră gratuită. De asemenea, trebuie instalate sisteme de plată cash.
 2. Parcare subterană de 250 de locuri, sub parcul Teatrului;
 3. #amendament: Înființarea de locuri de parcare pentru femei cu sarcină vizibilă sau persoane însoțite de un copil cu vârsta de sub 3 ani;
 4. Parcare ecologică în zona pieței Tomis III. Anexat planului, există o pagină (o puteți viziona și mai jos) cu denumirea “CP4 Construirea unei parcări ecologice în spatele Pieței Tomis 3 Square și a clădirii ANAF” iar în imagine, în contradicție cu titlul😀, zona propusă, evidențiată cu galben, se află în actualul cartier Henri Coandă.

Străzi

 1. Planul propune modernizarea străzii Barbu Ștefănescu Delavrancea și prelungirea sa pentru a crea o legatură directă între blvd. Aurel Vlaicu și str. Soveja. Scopul este de a reduce traficul de pe str. Baba Novac și str. Ștefăniță Vodă.

Sporirea siguranței în trafic și prevenirea accidentelor

 1. Menționarea a 9 din cele mai grave locații în care au loc accidente;
 2. Vopsirea trecerilor de pietoni cu vopsea reflectorizantă și iluminarea lor;
 3. Sistem monitorizare trafic în timp real #amendament: așa cum am menționat și mai devreme, trebuie încurajate parteneriatele cu companii ce dețin aplicații precum Waze, Google Maps, Apple Maps. Atât primăria cât și oamenii vor avea acces la mai multă informație și vor putea lua decizii mai bune în ceea ce privește mobilitatea;
 4. Piste dedicate pentru biciclete care să lege parcul Tăbăcăriei de zona centrală, prin str. Primăverii și blvd-ul Tomis;
 5. Transformarea Peninsulei în zonă pietonală.

Sunt foarte multe proiecte din Planul de Mobilitate Urbană care nici măcar nu au fost începute (pentru o listă completă, puteți accesa linkulhttp://www.primaria-constanta.ro/…/planul-de-mobilitate-urb…) dar măcar putem fi recunoscători pentru stâlpișorii care acum împânzesc orașul, mulțumită administrației Făgădău. Așa cum am zis, urmează ca noi să depunem un set de întrebări primăriei pentru a afla stadiul proiectelor iar ulterior vom depune și un set de amendamente. Suntem dornici să aflăm părerile dumneavoastră. Vă rugăm să ne lăsați un comment sau un mesaj privat.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Administratie

Consiliul Județean Constanța, convocat în ședință ordinară. E prima întâlnire cu prezență fizică în acest an

Publicat

la data de

Scris de

Consiliul Județean Constanța a fost convocat de președintele Mihai Lupu în ședință ordinară pentru data de 29.09.2021, ora 13,00 în sala Remus Opreanu din cadrul Palatului Administrativ, cu respectarea măsurilor de prevenire și control a răspândirii Coronavirusului Sars-Cov-2.

Iată ordinea de zi:

I. Aprobarea procesului verbal al ședinței ordinare a Consiliului Județean Constanța din data de 18.08.2021.

II.

 1. Proiect de hotărâre nr.190/22.09.2021 privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al Direcției Generale de Evidență a Persoanelor Constanța, pe anul 2021.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr.191/22.09.2021 privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă „Delfinul” Constanța, pe anul 2021.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr.192/22.09.2021 privind rectificarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli pe anul 2021, pentru Muzeul de Istorie Naţională și Arheologie Constanţa.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr.193/22.09.2021 privind rezultatele evaluării proiectelor sportive eligibile, a sumelor acestora și aprobarea atribuirii contractelor de finanțare nerambursabilă din fonduri publice, alocate de la bugetul județului Constanța, pe anul 2021.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr.194/22.09.2021 privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli și a listei de investiții pe anul 2021, pentru Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr.195/22.09.2021 privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli și a listei de investiții pe anul 2021, pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanța.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr. 196/22.09.2021 privind rectificarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, pe anul 2021.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr. 197/22.09.2021 privind rectificarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli pe anul 2021 pentru Unitatea de Asistență Medico-Socială Agigea.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 

 1. Proiect de hotărâre nr. 198/22.09.2021 privind aprobarea formulării unei solicitări de preluare a unor bunuri imobile din domeniul public al U.A.T. Medgidia în domeniul public al U.A.T. Județul Constanța.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr. 199/22.09.2021 privind aprobarea transmiterii unei solicitări Primăriei Municipiului Constanța pentru efectuarea demersurilor necesare privind trecerea unor bunuri imobile din domeniu public al U.A.T. Municipiul Constanța în domeniu public al U.A.T. Județul Constanța, în vederea derulării proiectului „Extindere Delfinariu, Municipiul Constanța”.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr. 200/22.09.2021 privind declararea ca bunuri de interes public județean a terenurilor aferente DJ 226, terenuri în suprafață de 57 mp, 197 mp, 37 mp și 70 mp situate în comuna Mihai Viteazu, județul Constanța.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr. 201/22.09.2021 privind declararea ca bunuri de interes public județean a terenurilor aferente DJ 226, terenuri în suprafață de 124 mp și 140 mp, situate în comuna Corbu, județul Constanța.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr.202/22.09.2021 privind aprobarea Acordului de parteneriat între U.A.T. Județul Constanța și Direcția Generală Anticorupție, pentru proiectul „Creșterea transparenței, eticii și integrității la nivelul județului Constanța”, cod SMIS 152010.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr. 203/22.09.2021 privind actualizarea indicatorilor tehnico-economici faza SF/DALI aferenți proiectului “Reabilitarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța”.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr.204/22.09.2021 privind modificarea Anexei nr.2 la HCJC nr.254/03.12.2014 privind repartizarea spațiilor cu destinația de birouri, precum și a locuințelor de serviciu din imobilul bloc L4 situat în Municipiul Constanța, Aleea Magnoliei, nr.2, aprobarea criteriilor de repartizare, a chiriei, precum și a contractului de închiriere.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr. 205/22.09.2021 privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța în reorganizare judiciară, in judicial reorganisation, en redressment, pe anul 2021.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr. 206/22.09.2021 privind rectificarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli și a Programului de evenimente culturale, pe anul 2021, de la Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare” Constanța.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr. 207/22.09.2021 privind rectificarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli și a Programului de evenimente culturale, pe anul 2021, pentru Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr. 208/22.09.2021 privind rectificarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli pe anul 2021, pentru Teatrul de Stat Constanța.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr. 209/22.09.2021 privind aprobarea contului de execuție al Bugetului Județului Constanța și al instituțiilor publice finanțate integral sau parțial din venituri proprii, pe Trimestrul II, 2021.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr.210/22.09.2021 privind rectificarea Bugetului de Venituri și Cheltuieli și a Listei de investiții, pe anul 2021, de la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr.211/22.09.2021 privind aprobarea Regulamentului de Organizare și Funcționare pentru Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr.212/22.09.2021 privind modificarea Organigramei și Statului de funcții de la Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr.213/22.09.2021 privind aprobarea organigramei și ștatul de funcții ale Teatrului de Stat Constanța pentru anul 2021.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr. 214/22.09.2021 privind rectificarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli al județului Constanța, pe anul 2021.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr. 215/22.09.2021 privind revocarea dreptului de administrare constituit în favoarea Consiliului Local Topraisar asupra imobilului „Alimentare cu apă din Localitatea Movilița, Comuna Topraisar” și completarea listei bunurilor proprietate publică aferente Serviciilor delegate și care sunt concesionate operatorului S.C. RAJA S.A, anexa 6 la Contractul de delegare de gestiune a serviciilor publice de alimenare cu apă și apă uzată.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr. 155/13.07.2021 privind aprobarea Studiului de oportunitate pentru fundamentarea și stabilirea soluțiilor optime de delegare a gestiunii serviciului public de transport județean prin curse regulate la nivelul județului Constanța, a modalității de atribuire a serviciului public de transport județean de persoane prin curse regulate la nivelul județului Constanța, a Regulamentului de efectuare a serviciului de transport public județean de persoane prin curse regulate, în județul Constanța, a Caietului de sarcini al serviciului de transport public județean de persoane prin curse regulate, în județul Constanța și a documentației de atribuire a Contractelor de delegare a gestiunii Serviciului public de transport județean de persoane prin curse regulate, la nivelul județului Constanța.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Constanța. A început distribuirea voucherelor în cadrul programului INFANT

Publicat

la data de

Scris de

De astăzi, 21 de cupluri sau femei singure ce nu pot avea copii dispun de resursele financiare necesare fertilizării in vitro. Mai exact, Primăria Constanța, prin DGAS, le acordă vouchere în valoare de 10.000 lei, pe care le pot folosi pentru decontarea procedurilor care sunt atât de costisitoare.

Amintim că, programul INFANT a fost lansat de fosta administrație condusă de Decebal Făgădău pentru creșterea natalității în rândul populației de pe raza municipiului Constanța, până la sfârșitul anului tinerii interesați încă mai pot depune cereri în cadrul programului INFANT. Municipalitatea a alocat fonduri pentru acest an pentru 100 de vouchere.

Cererile se vor depune la adresa de email: inscrieriinfant@dgas-ct.ro.

Documente necesare:

– solicitare pentru înscriere (formular 2);

– adeverința de la unitatea sanitară parteneră (formular 1) cu indicația de FIV care atestă că solicitanții sunt eligibili pentru intrarea în programul “INFANT”;

– copii după actele de identitate ale solicitanților care să ateste domiciliul stabil în Constanța în ultimii 3 ani;

– declarația de consimțământ (formular 3) privind prelucrarea datelor cu caracter personal și consultarea bazelor de date pentru confirmarea criteriilor de eligibilitate prevăzute la art.3 pct.e.

Toate documentele trebuie să fie scanate și vizibile.

Documentele necesare și Regulamentul programului “INFANT” se pot vizualiza și descărca accesând site-ul www.primaria-constanta.ro/spas secțiunea INFANT.

Beneficiari pot fi femeile singure sau cuplurile care au diagnostic de infertilitate stabilit de către un medic specialist în obstetrică-ginecologie cu competență în tratamentul infertilității cuplului și în reproducere umană asistată medical.

Relații suplimentare la numerele de telefon: 0341.448.531; 0341.180.113.

În acest an, 34 de cupluri sau femei singure care până acum s-au aflat în imposibilitatea de a avea copii au apelat la ajutorul Primăriei Constanța pentru a beneficia a sprijin financiar pentru procedurile de fertilizare in vitro. Dintre acestea 21 de dosare au fost aprobate, 2 au fost respinse și 11 sunt în analiză.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Serbarea țăranilor dobrogeni, în acest weekend la Năvodari

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Năvodari anunță că, începând de vineri, 24 septembrie, și până duminică, Primăria Năvodari și Asociația TARANILOR DOBROGENI vă invită la o adevărată sărbătoare a toamnei. Cei mai importanți producători agricoli din Năvodari și Dobrogea, meșteri populari, crescători de animale și cei mai iscusiți artizani îi așteaptă pe cetățeni pe stadionul Flacăra, între orele 10 și 20!

„Nu vor lipsi evenimentele tradiționale cu muzică, dans, jocuri și concursuri, avand ca temă COPILARIA si JOCURILE COPILARIEI  la țară. Bucatele tradiționale dobrogene ne vor potoli pofta și foamea, iar mustul va curge din belșug!“, informează Primăria.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: