Connect with us

Exclusiv

Un playboy cunoscut în Guvernul Grindeanu. Ilan Laufer cu soţia şi social democraţia!

Publicat

la

Dacă politica i-a făcut pe mulţi să devină peste noapte „afacerişti de succes”, probabil se poate şi invers: când nu-ţi merge în afaceri, te poţi retrage sub umbrela banului public. După ce şi-a băgat firmă în insolvenţă, Ilan Laufer a ales să devină bugetar, fiind numit Miercuri, 18 Ianuarie 2017, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. Şi pentru că social-democraţia ţine cont de interesele întregii familii, pe data de 12 Aprilie 2017, Alina Laufer (fostă Crăciun), soţia lui Ilan, a fost numită de Gabriela Firea în consiliul de administraţie la „Compania Municipală Sport Pentru Toţi Bucureşti SA” din subordinea Consiliului General al Capitalei.

Pictorial pentru toţi, cu doamna de la “Sportul pentru Toţi Bucureşti SA”

Cine este Ilan Laufer – un „playboy cunoscut” în guvernul Grindeanu

Prezentat de Antena 3 ca „analist economic”, de cei de la „StartUp Caffe” drept „cel care a intermediat venirea lanţului de fashion H&M în România”, de Ziarul Financiar „acţionar majoritar al Retail Group” şi cunoscut în presa mondenă din Republica Moldova drept „partenerul afaceristului moldovean Alexandru Pincevschi”, Harry-Ilan Laufer este un tânăr cetăţean român, născut în 1983, care se susţine pe site-ul firmei sale că face afaceri de la 19 ani.

Pătrăţele-pătrăţele

În mod evident, tânărul Laufer a încercat să-şi construiască o carte de vizită în domeniul afacerilor. Aşa cum rezultă din modul în care şi-a gestionat zona de „comunicare” imaginea sa este o combinaţie între afacerist, manager şi „un playboy cunoscut” după cum subliniază cei de la ziarul Cotidianul.

Reţeta de succes a lui Ilan Laufer

Conform datelor de la Registrul Comerţului, secretarul de stat Laufer a fost implicat în 4 societăţi comerciale. Cea mai importantă şi mediatizată, RETAIL GROUP SRL, şi-a cerut falimentul pe data de 3 Februarie 2017, întâmplător sau nu, exact cu 15 zile după ca Ilan să fie numit secretar de stat. Motivul falimentului, invocat în faţa instanţei, explică foarte clar situaţia afacerilor lui Laufer, care susţine că „se află în imposibilitate de a achita datoriile către buget şi furnizori.” Cu alte cuvinte, statul iese păgubit din afacerile lui Laufer, la fel şi furnizorii societăţii RETAIL GROUP. Cu datorii totale de peste 1,1 milioane lei, Laufer a fost numai bun de angajat la ministerul care se ocupă tocmai de mediul de afaceri din ţara noastră. Conform publicaţiei Profit.Ro, în vara anului 2016, firma lui Laufer a pierdut un proces cu Ţiriac Auto fiind obligată să achite „în total aproape 87.000 lei, reprezentând o datorie de 83.528 lei” şi penalităţi (aprox. 18.500 euro).  Deloc surprinzător, în timp ce RETAIL GROUP a declarat doar pierderi peste pierderi, o altă societate deţinută de Laufer a înregistrat profit. Este vorba de RETAIL GROUP ADVISORS SRL, sora mai mică a RETAIL GROUP, înfiinţată în 2015. Cele două firme au exact acelaşi domeniu principal de activitate (agenţii imobiliare), dar în timp ce prima şi-a cerut falimentul şi susţine că nu-şi mai poate achita taxele către stat, cea de-a doua declară profit (aprox. 22.000 Euro). Aceasta să fie oare reţeta afacerilor de succes?

Licenţiat în sport, a lucrat în imobiliare şi cunoaşte limba română

Pe pagina de „management” a site-ului „H&L Retail Group”, găsim o serie de informaţii din care putem înţelege că Ilan Laufer munceşte încă de la vârsta de 19 ani. Sunt trecute în revistă cele mai importante realizări de business ale sale, dar nu se pomeneşte absolut nimic despre studiile pe care le-a efectuat. În schimb, în CV-ul publicat pe pagina noului minister pentru Mediul de Afaceri, aflăm că Ilan Laufer este licenţiat în „educaţie fizică şi sport” şi cunoaşte 3 limbi străine, printre care şi „limba română.”

În mare formă

Cariera sa a debutat la agenţia imobiliară CBRE, unde n-a zăbovit mai mult de un an, şi s-a mutat cu job-ul la o altă agenţie imobiliară, Balkan Real Estate. După încă un an, ajunge la „Great United Trading Romania”, companie cu acţionariat ceh, specializată în comercializarea articolelor de îmbrăcăminte. Aici susţine că s-ar fi ocupat de „dezvoltarea unei reţele de 15 magazine pe teritoriul României” sub brand-ul „Time Out”. Orientată la momentul respectiv pe zone cu putere de cumpărare redusă (Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Galaţi sau Râmnicu-Vâlcea) lanţul de magazine n-a rezistat crizei din 2008 (cel puţin aceasta este explicaţia oficială) iar în Decembrie 2009 compania cehă şi-a cerut falimentul în România.

Din 2005, Laufer s-a angajat la reţeaua de magazine Winmarkt, adminstrată de NCH Advisors (New Century Holdings) pe poziţia de „sales manager” unde a participat la realizarea centrului comercial Winmarkt Grand Center din Ploieşti.

Din subteranele RETAIL-ului românesc

Experienţa celor 5 ani l-a determinat probabil pe Ilan Laufer să-şi deschidă, în 2007, propria agenţie imobiliară, denumită RETAIL GROUP. Prin intermediul acestei societăţi sunt realizate ulterior mai multe operaţiuni comerciale de intermediere şi consultanţă pentru diferite lanţuri de magazine şi centre comerciale aflate la ora expansiunii pe piaţa românească. Aşa se face că, în anul 2008, firma lui Laufer este angajată de centrul „COCOR” din Bucureşti, pentru închirierea spaţiilor comerciale.

Mai departe, la începutul lui 2009, presa de profil semnala prezenţa societăţii RETAIL GROUP ca intermediar al relaţiilor comerciale dintre grupul spaniol INDITEX şi Unirea Shopping Center, centrul comercial administrat de Carmen Adamescu (Palade). Rămâne o enigmă motivul pentru care INDITEX a apelat, în 2009, la serviciile RETAIL GROUP (firmă care se înfiinţase cu doar 2 ani în urmă) pentru a închiria 6.000 de metri pătraţi, contra 1 milion de euro anual, în centrul comercial Unirea. Cert este că, dacă până atunci INDITEX îşi dezvoltase pe cont propriu o reţea de 26 de magazine în România, ei bine în 2009, pentru închirierea spaţiului de la UNIREA a fost necesară prezenţa lui Ilan Laufer pentru realizarea contractul amintit.

Carmen Palade, fostă Adamescu, şi Unirea Shopping Center Bucureşti

Tot pe această linie se înscrie şi apariţia firmei lui Laufer la momentul intrării pe piaţa românească a lanţului de fashion H&M (Hennes & Mauritz). De altfel, Ilan Laufer susţine că el este cel care a „introdus” H&M în România, în ciuda faptului că grupul suedez avea deja în 2011 o echipă de management la Bucureşti condusă de braşoveanca Loredana Oroşan (la momentul respectiv manager de dezvoltare al H&M pentru România şi Ungaria).

De la Bucureşti la Chişinău, angajat la Pincevschi

Din CV-ul de afaceri mai aflăm că Ilan Laufer a fost numit, în anul 2012, vice-preşedinte al holdingului „ELITA 5 Group” cu sediul la Chişinău, deţinut de milionarul moldovean Alexandru Pincevschi, consulul onorific al Kârgâzstanului şi Preşedinte al Comunităţii Evreieşti din Republica Moldova.

În Elita unui mogul de Chişinău, asociat LukOil.

La nivelul lui 2012, afaceristul Pincevschi se străduia probabil să-şi relanseze afacerile centrului comercial „Grand Hall” deschis la Chişinău încă din 2000. Conform scenariului oficial, după renovarea din 2011, reinventarea „Grand Hall” devenea posibilă cu sprijinul şi implicare lui Ilan Laufer, care urma să-i aducă lui Pincevschi chiriaşi de renume internaţional. Rezultatele acestei asocieri nu sunt cunoscute. Cert este că, un an mai târziu, Ilan Laufer se găsea deja în funcţia publică de consilier al ministrului român pentru IMM-uri şi nu la „Elita 5” din Chişinău.

Mai mult decât atât, şi afacerile lui Pincevschi s-au cam şubrezit în ultima perioadă. Dator la MoldindconBank, de unde a contractat un credit pe care n-a reuşit să-l ramburseze, Pincevschi s-a trezit în 2015 cu firma „ELITA 5-Auto” în faliment, dar şi cu bunurile personale puse sub sechestru. Prevăzător, înaintea declanşării falimentului, Pincevschi şi-a vândut firma cu tot cu datoriile aferente, afirmând ulterior că „acolo sunt alţi proprietari”.

Banii lui Pincevschi şi LukOil

De profesie inginer-constructor, Alexandru Pincevschi a dezvoltat în anii ’90 o reţea privată de benzinării în Republica Moldova. Probabil nu întâmplător, în anul 2000, întregul lanţ alcătuit din 48 de staţii este vândut către Lukoil, moment în care Pincevschi devine oficial şi angajat al companiei ruseşti Lukoil-Moldova, unde primeşte poziţia de vice-preşedinte. Este momentul în care grupul de firme „ELITA 5” deţinut de Pincevschi se asociază cu „Lukoil Moldova” în afacerile cu petrol.  Un an mai târziu, Pincevschi candidează la funcţia de deputat din partea partidului pentru Renaştere şi Conciliere condus de Mircea Snegur. După dispariţia acestui partid, din 2001, Pincevschi devine unul dintre principalii sponsori ai Partidului Comuniştilor al lui Vladimir Voronin. Atunci a câştigat Voronin alegerile, devenind preşedintele Moldovei pentru două mandate. În urma protestelor de stradă de la Chişinău, din aprilie 2009, Voronin a reiterat acuzaţiile că România s-ar fi aflat în spatele mişcărilor violente, anunţând expulzarea ambasadorului român la Chişinău, Filip Teodorescu.

Din 2013, în slujba cetăţeanului

Sătul probabil să tot „dezvolte afaceri” în Republica Moldova, din anul 2013, Ilan Laufer a ales să muncească în folosul public al românilor. Şi astfel, în perioada 2013-2014, Laufer a ocupat postul de consilier personal al ministrului delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism. În noiembrie 2014 îşi pierde funcţia publică, dar revine pe postul de scretar de stat în Ianuarie 2017, după instalarea guvernului Grindeanu.

O nuntă ca în filme: Michael Jackson şi chiloţii miresei

Despre Alina, soţia lui Laufer, s-a scris mult, dar nimic concret. Presa tabloidă se referă la Alina fie ca „vedeta Kanal D” fie ca „fosta soţie a lui Jorge”.  După o relaţie de 10 ani şi o căsnicie de 5, Alina (fostă Crăciun) s-a decis, în 2012, să divorţeze de constănţeanul Jorge (George Papagheorghe) şi să înceapă o viaţă nouă alături de Ilan Laufer. La momentul respectiv, Ilan Laufer se afla şi el la căpătul unei relaţii amoroase, de 10 ani, cu design-erul de modă Mirela Diaconu. În anul următor, Ilan şi Alina s-au căsătorit, nunta celor doi fiind transformată de presa de „specialitate” într-un eveniment monden. Aşa avea să afle toată ţara că Alina „şi-a arătat chiloţii la nuntă” sau că Ilan a impresionat audienţa în rolul lui Michael Jackson.

Nunta cu vedere la chiloţi, prin ochii presei tabloide

La câteva luni după numirea lui Ilan Laufer în postul de secretar de stat la Ministerul Mediului de Afaceri, opinia publică avea să afle că, prin votul Consiliului General al Capitalei, Alina Laufer a fost numită şi ea membru în CA-ul societăţii „Compania Municipală Sport Pentru Toţi Bucureşti SA” .

Alina Laufer (stânga). Gabriela Firea (dreapta)

La cererea presei, reprezentanţii Primăriei Capitalei au ţinut să explice că „doamna Alina Laufer îşi va pune în practică experienţa antreprenorială pe care o are în diverse domenii, iar numirea sa în CA-ul Companiei Municipale Sport Pentru Toţi Bucureşti SA s-a bazat pe aptitudini de management şi competenţe antreprenoriale”.  Desigur, cei de la Primărie nu lămuresc şi despre ce fel de „competenţe manageriale” este vorba. aşa că nu ne rămâne decât să le descoperim singuri.

Check-In la Minister: „Ilan Laufer feeling curious at Ministerul pentru Mediul de Afaceri”

De când s-a înşurubat pe scaunul de secretar de stat, Ilan Laufer se află într-o furibundă campanie de imagine, susținută în mod special pe FaceBook. Lasă senzația că nu se mai desparte de telefonul care i-a devenit principala maşinărie mediatică. Şi-a pus „header” cu Guvernul României, TAG-uieşte Ministerul, face selfie-uri cu ceilalţi secretari de stat şi share-uieşte comunicatele de la Palatul Victoria. Ne aflăm deci în plin proces de transparentizare a administraţiei aşa cum promitea PSD-ul în campania electorală.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Exclusiv

(VIDEO) Cu excavatorul pe plajă. Lucrări de amenajare la restaurantul baronului din Agigea

Publicat

la data de

Scris de

În aceste zile, la cunoscutul restaurant Golful Pescarilor din Agigea se lucrează intens la diverse amenajări, cel mai probabil fără o autorizație de construire. Pe ”șantier” nu există un panou informativ cu date despre investiție, deși afișarea acestuia constituie o obligație legală. De asemenea, pe site-ul autorității de mediu nu există nicio o informare cu privire la emiterea unui aviz, fără de care nu se putea emite o autorizație de construire. Cel mai probabil, vorbim despre o haiducie, ca atâtea altele petrecute în Agigea și mai ales la restaurantul controlat de familia primarului din localitate.

Din imaginile ajunse în posesia redacției Ordinea.Ro, se observă prezența pe șantier a unui buldoexcavator și a două cife de beton. Lucrările se fac la limita fâșiei înguste a plajei. Ca urmare, excavatorul a efectuat manevre specifice – surprinse în filmări – direct pe fâșia de plajă din proprietatea publică a statului român. În mod paradoxal, intervenția în construcții are loc în contextul în care, anul trecut, societatea care administrează restaurantul Golful Pescarilor a fost dată în judecată de Apele Române, într-un proces de revendicare imobiliară. Cu alte cuvinte, instituția care administrează plaja susține că restaurantul încălca deja proprietatea publică a statului român. Rezonabil ar fi fost ca firma familiei Cîrjaliu să se fi abținut de la edificarea unor structuri permanente din beton pe terenul în litigiu.

Mai multe detalii despre litigiu cu Apele Române, AICI.

Culmea ipocriziei, nu cu mult timp în urmă, canale mediatice implicate în spălarea imaginii primarului din Agigea au făcut scandal că un excavator a pătruns pe plaja cu specific piscicol din localitate, pentru a transporta o plasă de pescuit. Filmările aruncate atunci în spațiul public au fost surprinse de pe terasa de la Golful Pescarilor. Autorul moral al acțiunii a urmărit, în mod evident, să genereze o reacție emoțională negativă din partea publicului împotriva restaurantului concurent, Pescăria lui Matei. În realitate, prezența utilajului la manevre piscicole era permisă de lege. Însă utilizarea plajei pentru manevre în scopul efectuării de amenajări constructive este o chestiune în mod cert ilegală.

Au deversat piatră în mare

Cât respect au moraliștii de la Golful Pescarilor pentru zona costieră s-a văzut și în urmă cu trei ani, când au deversat în mare cantități imense de piatră și resturi din construcții aduse cu camioane de mare tonaj. Acțiunea de acum 3 ani a fost supravegheată de însuși primarul Cristian Maricel Cîrjaliu și de agenții Poliției Locale din Agigea, după cum se observa din imaginile publicate de Ordinea.Ro.

Cîrjaliu a motivat atunci că patronii restaurantului ar fi reparat un dig de piatră, folosind tot piatră. El a susținut că, din acest motiv, nu era necesară emiterea unei autorizații de construire. Cum a ajuns digul din sistemul de protecție costieră în proprietatea unor privați e o altă poveste, total ilegală, pe care o puteți citi AICI.

De-a lungul timpului, Primăria Agigea a orchestrat controale la disciplina în construcții, extrem de amănunțite, căutând cu lumânarea orice abatere, oricât de mică, pentru a sancționa restaurantul concurent, Pescăria lui Matei, sau alte firme din localitate. De asemenea, același exces de zel a fost manifestat și pentru amendarea unor persoane fizice din localitate care au îndrăznit să-l critice pe Maricel. Din acest punct de vedere, șochează dubla măsură, întrucât restaurantul Golful Pescarilor s-a bucurat de o veritabilă protecție din partea primarului. Acesta a trecut cu vederea orice abatere de la Golf. Iar situația se explică prin faptul că restaurantul se află în patrimoniul familiei sale.

Potrivit datelor oficiale de la Registrul Comerțului, societatea este controlată de ginerele primarului, Ionuț Cătălin Nuțoaia Cîrjaliu, care deține 50% din părțile sociale, și de afaceriștii Dan Popa și Mihai Lupoiu, care dețin câte 25 de procente fiecare.

Inculpatul își ajută rubedeniile

Maricel Cîrjaliu riscă ani grei de închisoare, după ce a fost trimis în judecată de DNA Constanța într-un dosar de abuz în serviciu, pentru faptele prin care a inventariat fraudulos terenul de la Golf în domeniul privat al comunei Agigea și mai apoi l-a vândut la un preț subevaluat către SC Cherhana Bibanu SRL (actuala Golful Pescarilor SRL). Societatea era deținută atunci ( în 2014) de Dumitru Stanciu, finul lui Bogdan Cîrjaliu, fratele afacerist al primarului. De asemenea, SRL-ul avea sediul social pe malul lacului Agigea, într-un imobil deținut de Acvamar Grup (o firmă controlată, potrivit datelor actuale, de Anghel Dragu, un tip cunoscut în comunitate drept finul primarului). Colac peste pupăză, în declarațiile depuse la Registrul Comerțului atât de Cherhana Bibanu SRL, cât și de Acvamar Grup SRL, apărea numărul de telefon al contabilei Magdalena Elisabeta Andrei, cea care s-a ocupat de firmele personale ale lui Maricel Cîrjaliu, dar și de schimburi frauduloase de terenuri cu Primăria localității. 

Tot în 2014, Stanciu a cedat 50% din firmă către afaceriștii constănțeni Dan Popa și Mihai Lupoiu. În 2018, în firmă a fost cooptat și Nuțoaia-Cîrjaliu, ginerele primarului din Agigea, care, într-o primă etapă, a primit 10% din afacere, pe baza unui aport de 200 de lei. Golful Pescarilor derula afaceri de peste un milion de euro pe an, astfel încât achiziția unei felii de 10% cu 200 de lei nu putea fi decât expresia unui aranjament ilegal.

Mai multe detalii despre această afacere AICI.

În iulie 2020, ginerele lui Maricel își majora participarea la 25%, iar în iunie 2021 la 50%, pe baza a două contracte de cesiune de părți sociale încheiate cu Dumitru Stanciu. În anunțurile publicate în Monitorul Oficial, se arăta că cele două cesiuni au valorat câte 50.000 de euro fiecare. Actele cu titlu oneros au fost adoptate după ce Ordinea.Ro a semnalat aranjamentul inițial de 200 de lei. 

Așa a ajuns familia primarului să dețină oficial jumătate din afacerea Golful Pescarilor. Iar din acest motiv, după cum spuneam, primarul trece cu vederea orice abatere.

Comments

comments

Continuă să citești

Exclusiv

Mascaradă la Hârșova. Viceprimărița și-a dat demisia pentru a fi aleasă din nou, un pic mai legal decât data trecută

Publicat

la data de

Scris de

Primarul din Hârșova și consilierii locali din anturajul său au pus ieri în scenă o veritabilă mascaradă politică. La inițiativa lui Viorel Ionescu, aleșii locali au fost convocați în ședință extraordinară pentru a alege un nou viceprimar, după ce ocupanta postului, Dumitra Stan, și-a dat demisia din această funcție. În mod bizar, Dumitra Stan a fost propusă din nou, a acceptat propunerea și a fost votată pentru a exercita funcția de viceprimar, pe care abia o părăsise prin demisie. Deși totul pare o mare caterincă, în realitate vorbim de aspecte grave și de un război juridic în care s-au pronunțat hotărâri judecătorești. Or, din acest punct de vedere, era necesar ca viceprimărița să fie realeasă, un pic mai legal decât data trecută. Legal până la capăt tot nu a fost acest proces, după cum vom explica mai jos. Și nici moral, deoarece vorbim și de trădarea unor PSD-iști care au votat în beneficiul puterii! 

Primul viceprimar, cu biroul la cimitir

Ceea ce se întâmplă acum la Hârșova izvorăște cumva din ultimul proces electoral. Primarul localității, Viorel Ionescu, a fost racolat anul trecut de PNL, după un mandat în fruntea orașului din partea ALDE. El a reușit să câștige un nou mandat de primar, însă nu și majoritatea în Consiliul Local. PSD a scos cel mai bun scor la alegerile pentru Consiliu, obținând 8 mandate. Deși PNL a obținut mai puține voturi, la redistribuire a primit tot 8 mandate. În Consiliu a mai intrat și partidul Pro România cu un consilier.

Pe 2 noiembrie 2020, primarul a convocat Consiliul Local în vederea alegerii viceprimarului. Propunerea sa a fost Dumitra Stan de la PNL – ”o persoană în care am încredere și alături de care am făcut echipă și în mandatul trecut. Cred, în continuare, că Hârșova are nevoie de liniște și de o echipă care să asigure continuitate. Este posibilă, însă, și constituirea unei majorități care să impună un viceprimar al opoziției, dar care nu va avea atribuții și care va încasa o indemnizație degeaba, doar pentru a fi împotriva primarului.”. Declarația primarului a fost citată de site-ul www.harsova.ro. 

La ședință, așa cum anticipase primarul, s-a format o majoritate PSD – Pro România, iar reprezentantul acesteia, Emil Paraschiv, a fost ales viceprimar. La scurt timp, Ionescu și-a pus amenințarea în practică. Astfel, viceprimarul ales a primit un birou la cimitirul din localitate și atribuții spre ZERO (să se ocupe de utilajele Primăriei). A fost nevoie ca majoritatea de 9 consilieri să voteze o hotărâre expresă ca Paraschiv să fie lăsat să lucreze în biroul din Primărie. Însă această decizie n-a ajutat prea mult. 

Una din postările lui Emil Paraschiv, din perioada în care a fost viceprimar

Prefectul se implică, iar consilierii aleg ILEGAL un nou viceprimar

Pe 19 noiembrie 2020, Instituția Prefectului a atacat în contencios administrativ hotărârea locală prin care Paraschiv fusese ales viceprimar. Iar după lege, HCL-ul s-a suspendat de drept. Profitând de această situație, pe 8 decembrie 2020, primarul Ionescu a întocmit un proiect de hotărâre pentru alegerea unui nou viceprimar. Documentația a fost trimsă spre avizare comisiei juridice a Consiliului Local. Însă comisia a considerat că nu există toate informațiile necesare, motiv pentru care a amânat discutarea și avizarea proiectului.

Potrivit legii, niciun proiect de hotărâre nu poate ajunge la vot, în plenul Consiliului Local, fără avizul comisiei de specialitate. Cu toate acestea, proiectul neavizat a fost supus la vot, în ședința de Consiliu din 18 decembrie 2020. În acest fel s-a desfășurat procedura de alegere a unui nou viceprimar, iar Dumitra Stan de la PNL a fost aleasă în funcție cu cele 8 voturi liberale și cu încă un vot provenit din tabăra PSD. Secretarul general al orașului a opiniat că hotărârea nu este legală și a refuzat să o semneze. 

Trădătorul

La scurt timp după ședință, PSD Constanța a decis să-l excludă din partid pe consilierul Marian Paștea, care votase la vedere diverse proiecte ale primarului, de unde și suspiciunea că își exercitase votul secret de la alegerea viceprimarului pe aceeași linie. Prefectul a luat act de excluderea lui Paștea și a întocmit un ordin de încetare a mandatului. Însă la scurt timp, probabil pe fondul unor obligații politice, și-a revocat propriul ordin, lăsându-l pe trădător în funcție, ca să voteze contrar voinței electoratului. 

”Trădătorul”, primarul narcisist și prefectul

Au urmat două procese de contencios administrativ.

Acțiunea Prefectului, admisă de instanță

În primul rând, vorbim de procesul inițiat de Prefect contra Consiliului Local, la care ne-am referit mai sus. Pe 8 aprilie 2021, acțiunea Prefectului a fost admisă, pe fond, de Tribunalul Constanța. Apărările Consiliului Local au fost respinse ca neîntemeiate și la fel intervenția accesorie în favoarea Consiliului Local depusă de Emil Paraschiv. Mai apoi, pe 8 septembrie 2021, Curtea de Apel Constanța a anulat recursul formulat de Consiliul Local Hârșova, deoarece acesta era semnat – ATENȚIE!!! – de persoane care nu aveau calitatea să reprezinte această autoritate (practic, recursul a fost semnat de niște consilieri locali, după ce majoritatea din jurul primarului a refuzat să ducă procesul mai departe). Ca urmare, recursul intervenientului Paraschiv a fost la rândul său respins, ca neavenit, iar criticile sale nici nu au mai fost examinate. 

Tribunalul apreciază că alegerea Dumitrei Stan a fost ilegală

În al doilea rând, vorbim de procesul prin care Emil Paraschiv a atacat hotărârea de Consiliu Local 140 din 18 decembrie 2020, prin care Dumitra Stan a fost aleasă în funcția de viceprimar. Reprezentându-se pe sine în acest nou proces, nefiind așadar un simplu intervenient în favoarea altei persoane, Paraschiv a reușit să se facă auzit. Iar pe 12 iulie 2021, Tribunalul Constanța i-a dat câștig de cauză, anulând HCL-ul din decembrie 2020 prin care fusese aleasă Dumitra Stan. Instanța a evidențiat 3 vicii ale HCL-ului din decembrie: 1 – lipsa avizului comisiei juridice, 2 – încălcarea procedurii legale pentru situațiile în care secretarul general refuză semnarea hotărârii (așa cum a fost cazul) și 3 – faptul că postul de viceprimar nu era vacant, întrucât acțiunea Prefectului de a ataca alegerea lui Paraschiv conducea de drept doar la suspendarea temporară a HCL-ului, nu la apariția condițiilor pentru alegerea altei persoane. 

Extrase din Sentința Civilă 1317, prin care a fost anulată HCL 140/18.12.2020 privind alegerea Dumitrei Stan în funcția de viceprimar

Mascarada

Pe 6 august 2021, primarul din Hârșova, ca reprezentant al Consiliului Local, a declarat recurs. Șansele sale de a răsturna argumentele instanței de fond nu sunt prea mari, în contextul în care acestea sunt clare și surprind esența cazului. Cel mai probabil, cântărind aceste șanse, Viorel Ionescu a luat decizia să organizeze mascarada realegerii viceprimăriței, după cum spuneam: un pic mai legal decât data trecută. Mai legal a fost faptul că, de data aceasta, postul de viceprimar a fost vacantat, după ce HCL-ul pentru alegerea lui Paraschiv a fost anulat definitiv, pe 8 septembrie 2021 de instanța de contencios administrativ. Nu întâmplător, chiar la două zile distanță, pe 10 septembrie, viceprimărița a înregistrat documentul prin care își anunța demisia din funcție începând cu 14 septembrie.

În cele câteva zile, proiectul de hotărâre pentru alegerea unui nou viceprimar a fost înaintat comisiilor de specialitate. Comisia juridică nu a emis aviz. Însă proiectul a fost avizat de comisia socială, ceea ce ar putea fi un pic mai legal dacă punem în balanță situația total ilegală fără aviz, pe de o parte, cu situația existenței unui aviz, chiar dacă de la o comisie nepotrivită, pe de altă parte. În sfârșit, rămâne de văzut ce va avea de spus secretarul general, dar nu credem să fie emoții în această privința pentru primar și pentru majoritatea sa, câștigată la vot sau cumpărată.

Ca să fie clar, la mascarada alegerii unui nou viceprimar în persoana vechiului viceprimar au participat cei 8 consilieri PNL și încă doi de la PSD. Un vot din cele 10 a fost anulat, astfel că viceprimărița a fost realeasă cu 9 voturi pentru. Cel puțin un vot a fost de la PSD. Iar pe viitor, la cum se prefigurează colaborarea lui Florin Cîțu cu PSD-iștii, nu ne-ar mira să vedem o unanimitate tăcută și dispusă să voteze orice în spatele primarului Viorel. 

Comments

comments

Continuă să citești

Exclusiv

Cine ”coafează” parcurile din Agigea: o firmă fără angajați, fără cifră de afaceri… dar cu relații în Golf

Publicat

la data de

Scris de

O firmă înființată pentru producția de hârtie igienică, a cărei singură ispravă de până acum a fost aceea de a-și completa obiectul de activitate cu prestații de coafură și înfrumusețare, a ajuns să toarne alei de beton și să amenajeze locuri de joacă în Agigea.  

N-au trecut decât trei săptămâni de când primarul din Agigea, Cristian Maricel Cîrjaliu, posta pe contul său de Facebook o filmare, prin care se lăuda că a început să amenajeze parcul Mihai Eminescu din localitate cu alei de beton, un loc de joacă pentru copii și o platformă cu echipamente de fitness. La acel moment, am semnalat că la parcul băgat în modernizare nu exista o amenajare de șantier și nici banalul, dar obligatoriul, panou informativ cu titlul investiției, numărul autorizației de construire și prestatorul lucrărilor.

La câteva zile distanță, autorul rândurilor de față a filmat în parcul Mihai Eminescu, la o acțiune de dezinsecție organizată de consilierul local Gabriel Ciobanu (viceprimar ales, dar nerecunoscut și neacceptat în Primărie de ”jupânul” Maricel). Cu acea ocazie, am dat nas în nas cu echipa de constructori. Un bărbat, trecut ușor de 40 de ani, ne-a interzis să îl filmăm (vezi AICI). Totuși, la insistențele lui Gabriel Ciobanu, acesta a precizat că reprezintă firma Lux R.I.M. SRL, care fusese contractată de Primărie. Dacă nu ar fi fost întâmplarea de mai sus, raporturile dintre Primăria Agigea și această firmă s-ar fi consumat într-o discreție totală.

O firmă concepută pentru producția de hârtie igienică

În realitate, așa cum rezultă din documentarea noastră, firma în cauză se numește Lux R.I.M. Soft SRL. Aceasta a fost înființată în anul 2015 de Marius Ghiță (cel care ne întâmpinase pe ”șantier”). Sediul social al firmei se află în satul Movilița din comuna Topraisar. Potrivit anunțului publicat la înființare în Monitorul Oficial al României, firma are ca activitate principală fabricarea produselor de uz gospodăresc și sanitar, din hârtie sau carton. Este vorba de codul CAEN 1722, care se referă – potrivit site-ului caen.ro – la fabricarea de: hârtie igienică, șervețele pentru curățarea tenului, batiste, prosoape, șervețele de masă, prosoape și tampoane igienice, scutece pentru adulți și copii, pahare, farfurii și tăvi.

Tot din Monitorul Oficial al României aflăm că, pe 5 noiembrie 2018, Marius Ghiță a decis să extindă activitatea firmei cu un  cod pentru coafură și alte activități de înfrumusețare.

Activitate ZERO, experiență ZERO

Până pe 31 decembrie 2020, Lux RIM Soft SRL n-a apucat să fabrice niciun sul de hârtie igienică și nici să coafeze pe nimeni. Ca dovadă, Marius Ghiță a depus declarații de inactivitate pe proprie răspundere la organul fiscal, după cum atestă portalul Confidas.Ro și site-ul Ministerului de Finanțe.

Așadar, la începutul acestui an, firma avea zero angajați, zero venituri, zero activități și zero competență. Ca urmare, nimic, dar absolut nimic, nu o recomanda pentru a fi contractată de Primăria Agigea în vederea efectuării unor lucrări de construcții. Cu toate acestea, societatea a fost aleasă de primarul localității, pe baza unor relații de gașcă, după cum vom demonstra în cele ce urmează. Vorbim mai jos de relații care se degajă din activitatea unor persoane în rețeaua Facebook (rețea definită drept spațiu public de instanțele de judecată din România).

Prietenia virtuală cu fratele și cumnata primarului

În primul rând, trebuie să spunem că Marius Ghiță nu are un cont de facebook, însă soția sa deține două. Un cont al soției sale prezintă activitatea ei profesională, de specialist în tehnici și terapii de înfrumusețare, precum volumizarea buzelor cu hyaluron pen, epilare definitivă cu laser dioda, tratamente faciale cu oxigen hiperbaric etc. Soția lui Marius Ghiță nu ascunde prietenia, cel puțin virtuală, cu fratele și cumnata primarului din Agigea.

În poze, la Golful Pescarilor

Mai multe fotografii publicate pe Facebook îi înfățișează pe soții Ghiță la restaurantul Golful Pescarilor din Agigea.

Vorbim de un restaurant deținut de Ionuț Cătălin Nuțoaia Cîrjaliu (50%), Petre Daniel Popa (25%) și Mihai Cristian Lupoiu (25%). Primul dintre aceștia este chiar ginerele primarului din Agigea. De asemenea, Petre Daniel Popa, pe scurt Dan Popa, este prietenul intim al lui Maricel Cîrjaliu și ctitor, alături de edil, al bisericii de lemn de pe malul lacului Agigea.

Primarul din Agigea a fost trimis în judecată anul trecut pentru fapte de corupție cu privire la includerea abuzivă a terenurilor din zona Golful Pescarilor în domeniul privat al localității. După inventarierea frauduloasă a terenurilor, edilul a vândut un lot important, în anul 2014, la un preț subevaluat, către firma care deține restaurantul Golful Pescarilor. La acel moment, societatea era deținută 100% de Dumitru Stanciu, finul lui Bogdan Cîrjaliu. Stanciu le-a declarat procurorilor DNA că a plătit terenul cu bani împrumutați de la nașul său. La scurt timp de la achiziția terenului de pe malul mării la preț de garsonieră, Stanciu a cedat 50% din firmă către afaceriștii constănțeani Popa și Lupoiu. În noua structură, firma a ridicat restaurantul din Golf și a ajuns să deruleze afaceri de peste un milion de euro pe an. 

În 2018, în afacerea Golful Pescarilor a fost cooptat și Ionuț Cătălin Nuțoaia Cîrjaliu, ginerele lui Maricel Cîrjaliu, care a primit 20 de procente din afacerea de milioane de euro cu un aport simbolic de 200 de lei. Concomitent, Dumitru Stanciu, finul lui Bogdan Cîrjaliu, și-a redus participația la 30%, refuzând practic să aducă un aport în numerar de 200 de lei care i-ar fi asigurat în continuare 50% din firmă. E limpede că la mijloc a fost un aranjament dubios, de transfer al bunului de la interpus către beneficiarul dinainte știut, în speță primarul din Agigea. 

O vreme, firma a funcționat cu următorii asociați: Dumitru Stanciu – 30%, Dan Popa – 25%, Mihai Lupoiu – 25% și Ionuț Nuțoaia Cîrjaliu – 20%. Pe 18 decembrie 2020, Stanciu și-a cesionat și celelalte 30 de procente din firmă către ginerele primarului. De data aceasta, cesiunea s-a făcut cu bani, Nuțoaia Cîrjaliu achitând 50.000 de euro în schimbul părților sociale. Schimbarea structurii a fost publicată în Monitorul Oficial pe 15 aprilie 2021, dată de la care familia primarului deține oficial jumătate din acest restaurant cu o poveste penală în spate.  

Prietenii soților Ghiță s-au tras în sanie cu Maricel

În fotografiile de la Golf, soții Ghiță apar în anturajul unui antreprenor local specializat în montarea de pergole retractabile, precum și a soției acestuia. Vorbim de o prietenie veche, de familie, care nu s-a consumat doar la restaurantul primarului, ci și în concedii prin țară și străinătate. Mai departe, prietenii intimi ai soților Ghiță apar în fotografii alături de Dan Popa și Mihai Lupoiu de la Golful Pescarilor. Și legăturile nu se opresc aici. Prietenii soților Ghiță au petrecut începutul de an 2020 în Bucovina, alături de primarul din Agigea, Cristian Maricel Cîrjaliu, și de alte persoane. O fotografie de atunci, înfățișându-l pe Maricel într-o sanie trasă de un cal, a ajuns pe Facebook, pe contul unei persoane din acest grup.

Există numeroase alte detalii care atestă apartenența soților Ghiță la un grup social mai larg, grup din care face parte și primarul din Agigea. Nu intrăm în aceste detalii, pentru a nu afecta mai mult decât este necesar aspecte care țin de viața privată. În orice caz, datele prezentate sunt suficiente pentru a susține că firma lui Marius Ghiță, Lux RIM Soft SRL, cu activitate ZERO și CAEN-uri de frumusețe corporală și producție de hârtie igienică, a fost aleasă de Primăria Agigea pe criterii de gașcă.

Cel mai probabil, aceste relații de grup au contat în privința atribuirii lucrărilor de modernizare a parcurilor din Agigea către societatea din Movilița care, repetăm, avea zero angajați, zero activitate, zero cifră de afaceri și zero competență, necalificându-se pentru astfel de lucrări. Dar nu ne surprinde. Așa merg lucrurile la Agigea, nu după lege, ci după diverse cumetrii și favoritisme.

Citește și:

Exclusiv. Cîrjaliu sifonează fondurile europene de pescuit spre gașca de la Golful Pescarilor

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: