Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Un proxenet italian de 76 de ani a dobândit folosinţa gratuită a unui teren pentru tineri în Mamaia Nord-Năvodari

Published

on

Pe când trudea să-şi construiască imaginea publică de edil dedicat intereselor comunităţii, Nicolae Matei şi-a făcut o strategie de a bifa atribuirea de locuinţe ANL şi de terenuri în folosinţă pentru tineri. În ultimul caz, Legea 15/2003 îi venea ca o mănuşă. Căci potrivit acesteia, persoanele sub 35 de ani lipsite de o locuinţă, aveau dreptul de a primi în folosinţă gratuită un lot de teren intravilan, de până la 400 mp, pentru a-şi ridica o casă. Aplicând legea, dar mai ales strategia sa de imagine, Nicolae Matei a împărţit cu generozitate terenuri din intravilanul localităţii, ba chiar şi pe malul mării, tinerilor fără casă.

Dar grija declarată a primarului pentru viitorul tinerimii era doar o păcăleală cu iz electoral. Căci în realitate, aşa cum vom demonstra în cele ce urmează, scopul lui Nicolae Matei a fost acela de a-şi aranja camarila personală să prospere din afaceri imobiliare, cu evidente conotaţii penale. Redacţia Ordinea.Ro a intrat în poesia unor documente notariale care atestă modul în care un astfel de teren inclus în programul pentru tineri a ajuns în folosinţa gratuită a unui tânăr de… 76 de ani, având cetăţenie italiană şi calificarea, dată de organele penale din ţara lui, de membru al unei reţele de prostituţie.

Buletin de Năvodari

Afacerea a demarat pe 21 februarie 2011. În acea dimineaţă friguroasă, o tânără de 25 de ani, venită… cine ştie de unde, îşi ridica de la Serviciul Public de Evidenţa Populaţiei Năvodari o carte de identitate, în baza căreia devenea cetăţean al oraşului păstorit de Nicolae Matei. Cu acea ocazie, Mădălina-Emilia Munteanu, tânăra în cauză, îşi declara domiciliul într-un apartament din blocul 5 Sud de pe Aleea Liliacului din Năvodari. Era apartamentul în care îşi aveau domiciliul oficial soţii Elena şi Cornel-Florin Pocora. Cei doi soţi sunt cunoscuţi întregii opinii publice din Năvodari, ca membri de bază ai camarilei personale a primarului Matei. Firma PG Delta Electronum SRL; deţinută de familia Pocora, a realizat numeroase lucrări publice pe aria oraşului, din fondurile Primăriei. O altă societate în care este asociată Elena Pocora, pe numele ei Litoral Sun Tour SRL, ridică un complex turistic pe un teren din Mamaia Nord-Năvodari, cu fonduri europene. Atât de implicată este această familie în afacerile oraşului, încât numele lui Cornel Pocora apare în mai multe dosare penale instrumentate de procurori contra primarului Matei.

Matei i-a dat fătucii cazate la Pocora un teren pe malul mării

Matei-CeausescuDe ce au primit-o soţii Pocora în casa lor pe Mădălina-Emilia Munteanu, avea să se vadă pe 25 iulie 2011. În acea zi de vară, primarul Năvodariului a semnat Dispoziţia 991, prin care chiriaşa soţilor Pocora primea în folosinţă gratuită, de la Primărie, un lot de 400 de metri pătraţi, pe strada T2, din zona Mamia Nord. Pe 16 iulie 2012, beneficiara din acte a obţinut de la Primărie o autorizaţie de construire, pentru a ridica o vilă de tip duplex, cu regim de înălţime P+M. Clădirea avea să fie recepţionată pe 10 aprilie 2014. Însă înainte de terminarea investiţiei, mai exact pe 14 august 2013, Munteanu a întocmit o procură specială la Biroul Notarului Public Toncu Mihaela din Năvodari (al cărui nume apare în dosarul de dare de mită al lui Nicolae Matei, în care acesta îşi aşteaptă pronunţarea pe 19 februarie 2016), prin care o mandata pe Elena Pocora să întreprindă orice acţiune legată de clădirea pe atunci în construcţie.

Terenul pentru tineri ajunge la un  septuagenar din Italia

Pe 18 iunie 2014, primarul Nicolae Matei s-a prezentat la acelaşi birou notarial împreună cu Elena Pocora, aceasta din urmă acţionând ca mandatară a tinerei căreia îi făcuse mutaţia în apartamentul ei, în anul 2011. De comun acord, Matei şi Pocora au întocmit un act de dezmembrare a lotului atribuit în baza Legii 15/2003, în două loturi mai mici, cuprinzând fiecare un corp al duplexului construit. La scurt timp după îndeplinirea formalităţilor cadastral-imobiliare, Elena Pocora a revenit la biroul notarei Toncu, unde a semnat Contractul de Vînzare-Cumpărare nr. 1479/03.07.2014, cu cetăţeanul italian Mario Argenziano, născut pe 20.03.1938. Italianul de 76 de ani a intrat astfel în posesia unui corp al duplexului, în schimbul sumei de 100.000 de lei. Însă, totodată, vânzătoarea îi cesiona şi îi transmitea dreptul de folosinţă asupra terenului. Reamintim, era o folosinţă gratuită, acordată doar cetăţenilor români, tineri şi fără casă, în baza Legii 15/2003. Şi aşa, în mod contrar spiritului legii, terenul destinat tinerilor a ajuns în folosinţa bătrânului italian.

O reţea de prostituţie, destructurată la Treviso

Mario Argenziano nu era cu totul străin de locurile în care îl adusese interesul imobiliar. Ca dovadă, în actul de vânzare-cumpărare, întocmit în 2014, acesta declara că este căsătorit cu o româncă, sub regimul separaţiei de bunuri. Mai multe site-uri de ştiri italiene au consemnat o întâmplare judiciară, în care este menționat numele septuagenarului care a dobândit folosința terenului destinat prin lege tinerilor. Potrivit unui serial de articole publicat de cotidianul „La Tribuna di Treviso”, Brigada Mobilă a poliţiei din acest oraş a descins în octombrie 2011, la o casă cu „felinare roşii” de pe strada Ghirada. Mai multe persoane au fost atunci arestate şi trimise în judecată, pentru favorizarea prostituţiei. Achetatorii au susţinut în faţa instanţei de judecată că în respectiva casă funcţiona o reţea de prostiţuţie clandestină, cu fete aduse din Romania. În cadrul afacerii, Mario Argenziano avea rolul de a posta fotografii pe internet cu tinerele prostituate racordate din România, în vederea găsirii de clienți.

Chestorul care a investigat cazul, pe numele său Carmine Damiano, a declarat presei pe 21 octombrie 2011, că reţeaua de prostituţie funcţiona din anul 2003, iar sumele obţinute din această activitate fuseseră transferate în România, fiind cel mai probabil reinvestite. Gruparea a fost destructurată, iar Mario Argenziano a fost condamnat la un an si cinci luni de închisoare cu suspendare, pentru favorizarea prostitutiei.

Matei le fură tinerilor viitorul, ca să-şi îmbogăţească oamenii de casă

Departe de noi pretenţia de a face lumină în acest caz controversat, întrucât doar autorităţile judiciare au puterea să lămurească întreaga situaţie. Dar nu putem să nu semnalăm faptul că afacerea în sine arată intenţiile persoanelor implicate de a fura tinerilor îndreptăţiţi şansele legale la o casă şi la un viitor. În loc să-i satisfacă pe aceştia, că sunt slavă Domnului destui, primarul Năvodariului, Nicolae Matei, a participat în această schemă de acaparare a terenurilor pentru tineri în beneficiul camarilei sale. Ne vine greu să credem că primarul, care s-a prezentat de mână la notar cu procurista Elena Pocora, nu ştia de la bun început întreaga schemă penală. Căci chiar cu mâna sa a semnat actul de dezmembrare a terenului, în care se vedea că tânăra pe care o pusese în posesie, pe malul mării, avea domiciliul chiar în casa soţilor Pocora. Pe soţi îi cunoştea şi mai bine, implicându-i în numeroasele lucrări care au uşurat bugetul localităţii de-a lungul mandatelor sale de coşmar.

[Notă: Redacția a considerat oportun să modifice varianta inițială sub care a fost publicat acest text, în sensul simplificării expunerii referitoare la ancheta din Italia, interesul nostru fiind canalizat spre neregulile din administrația publică de la Năvodari.]

Vezi AICI documentele cazului.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions