Connect with us

Energie&Mediu

Un reactor al centralei nucleare de la Cernavodă s-a oprit ACCIDENTAL, anunță Transelectrica. Explicațiile conducerii Nuclearelectrica

Published

on

Unul dintre cele două grupuri ale centralei nucleare de la Cernavodă s-a oprit, accidental, în cursul acestei după-amieze, potrivit datelor furnizate de conducerea Transelectrica.

Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavoă s-a oprit accidental azi, la ora 16.00, potrivit datelor Transelectrica citată de jurnaliștii de la economica.net.

Motivul: “Remediere neconformitati sistem filtrare apa de racire condensatori”.

Momentul estimat de repunere în funcțiune a grupului de 700 MW, cel mai mare din România, este luni, 29 august, ora 10.00.

Ieșirea Unității 1 din sistem este compensată acum de creșterea producției din hidrocentrale, care, la momentul redactării acestei știri, a ajuns la 2.060 MW. Totuși, România importă energie la o putere de peste 1.000 MW.

Oficial de la Nuclearelectrica:

“Oprirea controlata a Unitatii 1 CNE Cernavoda este necesara pentru realizarea unor lucrari de reparatie a sistemului de filtrare din bazinul de aspiratie, partea clasica a centralei. Lucrarile de reparatie se pot realiza doar cu Unitatea 1 in stare oprita.
SN Nuclearelectrica SA va emite comunicat de presa privind resincronizarea Unitatii 1 la Sistemul Energetic National dupa finalizarea lucrarilor de remediere.
Oprirea controlata si realizarea lucrarilor de reparatie se realizeaza in conformitate cu procedurile specifice ale CNE Cernavoda aplicabile in astfel de situatii si nu au niciun impact asupra personalului, securitatii nucleare, mediului inconjurator si populatiei.”

Momentul este unul destul de delicat pentru SEN, singura parte bună fiind că ieșirea intempestivă a grupului de 700 MW are loc în week-end, o perioadă cu un consum mai mic de energie, scriu jurnaliștii de la economica.net. Asta pentru că s-a produs în contextul în care sistemul nu poate benefica de aportul mai multor grupuri, oprite fie accidental fie planificat. Astfel, Jumătate din centrala pe gaze de la Brazi intră în revizie, două grupuri mari pe cărbune de la Turceni sunt oprite în urma unor avarii, două grupuri la vechea centrală pe gaze de la Iernut sunt oprite (unul ca urmare a unei avarii), la fel un grup hidro de la Lotru, două la Porțile de Fier (plus încă unul care merge la sub jumătate din putere), două grupuri de la CET Craiova 2 sunt oprite pentru mentenanță, la fel un grup de la CET București Sud.

Conducerea Nuclearelectrica a anunțat, zilele trecute, că a fost redusă puterea Unității 1 a CNE Cernavodă în noaptea de 23 august 2022.

„Reducerea de putere a Unităţii 1 CNE Cernavodă a avut loc în noaptea de 23 august 2022 şi în data de 24 august 2022 şi a fost necesară pentru realizarea unor lucrări de modificare a parametrilor de funcţionare a condensatorului turbinei (partea clasică a centralei) din cauza acumulării impurităţilor în apă (alge, mâl)”, a informat atunci Nuclearelectrica, operatorul centralei.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!