Conecteaza-te cu noi
SEAS

Societate

Universitatea Ovidius acordă titlul de ”Doctor Honoris Causa” regizorului Andrei Șerban

Published

on

Andrei Șerban

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), la propunerea Facultății de Arte, decernează, luni, 26 februarie, titlul de „Doctor Honoris Causa” regizorului de teatru și operă Andrei Șerban, cu o carieră remarcabilă în SUA și Europa.

Festivitatea va avea loc începând cu ora 11.00, în Sala Senatului din campusul universitar – Corp A (Aleea Universității, nr.1).

”Andrei Șerban a fost, este și va fi unul dintre cei mai reputați ambasadori culturali ai României, pe trei continente. Acordarea titlului de «Doctor Honoris Causa» al universității noastre va fi un moment de sărbătoare academică și de recunoaștere a meritelor excepționale și a impactului pozitiv pe care regizorul Andrei Șerban l-a avut asupra societății.”, precizează prof. univ. dr. Daniela Vitcu, decanul Facultății de Arte.

Andrei Șerban este recunoscut pentru numeroasele sale spectacole montate atât pe plan național, cât și internațional. A pus în scenă spectacole de operă și teatru în 39 de țări, a lucrat alături de Peter Brook, a regizat spectacole în teatre prestigioase precum Shiki Company of Tokyo (Japonia), La Comedie Francaise (Franța), Lincoln Centre (SUA), Welsh National Opera (Marea Britanie), La MaMa (SUA), New York City, Seattle și Los Angeles Opera etc.

De asemenea, Andrei Șerban a fost profesor la universități cu renume, printre care: Yale School of Drama, Harvard University, Theatre School of Tokyo, Conservatorul de Artă Dramatică din Paris, Pittsburgh Theatre Institute și multe altele.

A realizat opere scrise în care se regăsesc gândurile, ideile și experiențele sale și i-au fost acordate premii importante pentru cariera sa, dintre care amintim: Premiul Best Performance pentru spectacolul Șeful sectorului suflete de Alexandru Mirodan, cu ocazia Festivalului Internațional Studențesc de la Zagreb (1965); Premiul UNITER pentru întreaga activitate (1995); Premiul Elliot Norton pentru Îndelungată Excelență în Teatru, unul dintre cele mai prestigioase premii de teatru din Statele Unite ale Americii (1999); Premiul de regie George Abbot pentru contribuția adusă la definirea teatrului american în secolul XX (1999); Premiile UNITER pentru cel mai bun spectacol și cel mai bun regizor pentru spectacolul Unchiul Vania (2008); Premiul de excelență Robert Brustein (SUA, Boston, 2009); Premiile UNITER pentru cel mai bun spectacol și pentru cea mai bună regie, pentru spectacolul Strigăte și șoapte (2011); Premiul Lux Mundi acordat în cadrul Galei Premiilor Radio România Cultural (2013); Premiul de excelență la Gala Comediei Românești – festCO (2016). În decembrie 2008, a primit Ordinul Steaua României în Grad de Mare Cruce, la Paris, distincția fiindu-i înmânată de ambasadorul României de atunci, Teodor Baconschi, cu ocazia prezentării spectacolului Spovedanie la Tanacu în capitala Franței.

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions