Conecteaza-te cu noi

Actual

Vergil Chițac și Horia Constantinescu au calitatea de SUSPECȚI într-un dosar de corupție instrumentat de DNA

Published

on

Primarul Constanței, Vergil Chițac, și președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu, au calitatea oficială de suspecți într-un dosar de corupție instrumentat de DNA Constanța, potrivit unor surse citate de portalul G4Media.Ro. Procurorii cercetează mai multe plăți ilegale efectuate de Primăria Constanța către firma Garden Shop Services SA, fostă Pomacost, în privința unor prestații de întreținere a spațiilor verzi din municipiul Constanța. Faptele datează din perioada în care Horia Constantinescu era angajat al Primăriei Constanța, membru de bază în echipa primarului Vergil Chițac, uns la conducerea biroului care răspundea de spațiile verzi municipale. 

Firma de spații verzi, denumită inițial Pomacost SA, a fost înființată în anul 2001 de Basarab Popa, vărul primar al fostului primar al Constanței, Radu Mazăre. La scurt timp de la înființare, societatea a obținut un contract exclusiv de la Primăria Constanța în vederea îngrijirii spațiilor verzi și a toaletării arborilor de pe domeniul public. Potrivit unei speculații de presă, numele Pomacost ar fi format din primele litrere ale numelor POpa, MAzăre, COnstantinescu, STrutinsky, despre care s-a spus că ar fi beneficiarii reali ai afacerii. 

Societatea a fost implicată și în retrocedările efectuate de fosta administrație Mazăre, fiind menționată în celebrul dosar în care Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu, Critian Borcea, Georgică Giurgicanu și alte persoane (notari public, registratori de Carte Funciară, funcționari publici și oameni de afaceri) au fost condamnați, mulți dintre ei cu executare. Basarab Popa a fost trimis în judecată în dosarul retrocedărilor, însă a decedat în anul 2014, în urma unui atac de cord. Ulterior a fost scos din citativ.  

În anul 2021, după schimbarea politică survenită la Primăria Constanța, au apărut divergențe majore între administrația Chițac și Pomacost. Pe fondul acestor tensiuni, așa cum s-a relatat în presa locală constănțeană, firma de spații verzi a notificat rezilierea contractului cu Primăria. O perioadă de timp, îngrijirea spațiilor verzi a fost preluată în gestiunea directă a Primăriei. De coordonarea activității s-a ocupat Horia Constantinescu. Însă rezultatele au fost absolut lamentabile. Ca dovadă, pe internet au circulat sute de fotografii cu boscheți, mai înalți decât statura unui om, care năpădiseră parcurile Constanței. Pentru a atenua din senzația de neputință, administrația Chițac – Horia C. a activat un regulament de înfrumusețare a orașului și a notificat asociațiile de locatari să tundă copacii și să îngrijească spațiile verzi ale municipalității aflate în zona blocurilor de locuințe. Intervențiile urmau să fie efectuate de locuitori, pe cheltuiala lor, sub amenințarea unor sancțiuni contravenționale în caz de neconformare. Inițiativa a șocat prin caracterul ei stalinist. În mod cert, măsurile aberante n-au condus la rezolvarea problemei, ci la o stare de scârbă în masă. 

Advertisement

La un moment dat, primarul Constanței, Vergil Chițac, a anunțat că va lansa o procedură pentru a delega îngrijirea spațiilor verzi către alți operatori economici, pe sectoare. Însă cum procedurile durează, în cele din urmă administrația locală a decis să învie contractul reziliat, fără nicio procedură transparentă, pe baza unui act adițional. Cum actele adiționale au sens doar în cadrul unui contract aflat în derulare, nu în privința unuia reziliat, întreaga situație frizează sfera penală. De aici și suspiciunea că plățile ordonate în baza unor acte semnate de Chițac și Constantinescu au caracter ilegal.

Relevant este și faptul că, între timp, Pomacost SA și-a schimbat numele în Garden Shop Services SA. De asemenea, firma a fost dobândită de alte persoane. 

Trebuie să mai spunem că Vergil Chițac și Horia Constantinescu au fost audiați de procurorii DNA în urmă cu aproximativ o lună. Informația a fost prezentată atunci, în exclusivitate, de publicația Constanța.info. În sfârșit, Horia Constantinescu a oferit o declarație pentru G4Media, în care nu a negat că are calitatea de suspect în dosarul de corupție, însă a motivat că nu poate exprima un punct de vedere față de aceste acuzații, în lipsa unor detalii pe care nu le-ar cunoaște. 

 

 

Advertisement

 

 

 

 

Cei doi au fost audiați

Advertisement

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions