Connect with us

Actual

Vergil Chițac și Horia Constantinescu au calitatea de SUSPECȚI într-un dosar de corupție instrumentat de DNA

Publicat

la

Primarul Constanței, Vergil Chițac, și președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu, au calitatea oficială de suspecți într-un dosar de corupție instrumentat de DNA Constanța, potrivit unor surse citate de portalul G4Media.Ro. Procurorii cercetează mai multe plăți ilegale efectuate de Primăria Constanța către firma Garden Shop Services SA, fostă Pomacost, în privința unor prestații de întreținere a spațiilor verzi din municipiul Constanța. Faptele datează din perioada în care Horia Constantinescu era angajat al Primăriei Constanța, membru de bază în echipa primarului Vergil Chițac, uns la conducerea biroului care răspundea de spațiile verzi municipale. 

Firma de spații verzi, denumită inițial Pomacost SA, a fost înființată în anul 2001 de Basarab Popa, vărul primar al fostului primar al Constanței, Radu Mazăre. La scurt timp de la înființare, societatea a obținut un contract exclusiv de la Primăria Constanța în vederea îngrijirii spațiilor verzi și a toaletării arborilor de pe domeniul public. Potrivit unei speculații de presă, numele Pomacost ar fi format din primele litrere ale numelor POpa, MAzăre, COnstantinescu, STrutinsky, despre care s-a spus că ar fi beneficiarii reali ai afacerii. 

Societatea a fost implicată și în retrocedările efectuate de fosta administrație Mazăre, fiind menționată în celebrul dosar în care Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu, Critian Borcea, Georgică Giurgicanu și alte persoane (notari public, registratori de Carte Funciară, funcționari publici și oameni de afaceri) au fost condamnați, mulți dintre ei cu executare. Basarab Popa a fost trimis în judecată în dosarul retrocedărilor, însă a decedat în anul 2014, în urma unui atac de cord. Ulterior a fost scos din citativ.  

În anul 2021, după schimbarea politică survenită la Primăria Constanța, au apărut divergențe majore între administrația Chițac și Pomacost. Pe fondul acestor tensiuni, așa cum s-a relatat în presa locală constănțeană, firma de spații verzi a notificat rezilierea contractului cu Primăria. O perioadă de timp, îngrijirea spațiilor verzi a fost preluată în gestiunea directă a Primăriei. De coordonarea activității s-a ocupat Horia Constantinescu. Însă rezultatele au fost absolut lamentabile. Ca dovadă, pe internet au circulat sute de fotografii cu boscheți, mai înalți decât statura unui om, care năpădiseră parcurile Constanței. Pentru a atenua din senzația de neputință, administrația Chițac – Horia C. a activat un regulament de înfrumusețare a orașului și a notificat asociațiile de locatari să tundă copacii și să îngrijească spațiile verzi ale municipalității aflate în zona blocurilor de locuințe. Intervențiile urmau să fie efectuate de locuitori, pe cheltuiala lor, sub amenințarea unor sancțiuni contravenționale în caz de neconformare. Inițiativa a șocat prin caracterul ei stalinist. În mod cert, măsurile aberante n-au condus la rezolvarea problemei, ci la o stare de scârbă în masă. 

La un moment dat, primarul Constanței, Vergil Chițac, a anunțat că va lansa o procedură pentru a delega îngrijirea spațiilor verzi către alți operatori economici, pe sectoare. Însă cum procedurile durează, în cele din urmă administrația locală a decis să învie contractul reziliat, fără nicio procedură transparentă, pe baza unui act adițional. Cum actele adiționale au sens doar în cadrul unui contract aflat în derulare, nu în privința unuia reziliat, întreaga situație frizează sfera penală. De aici și suspiciunea că plățile ordonate în baza unor acte semnate de Chițac și Constantinescu au caracter ilegal.

Relevant este și faptul că, între timp, Pomacost SA și-a schimbat numele în Garden Shop Services SA. De asemenea, firma a fost dobândită de alte persoane. 

Trebuie să mai spunem că Vergil Chițac și Horia Constantinescu au fost audiați de procurorii DNA în urmă cu aproximativ o lună. Informația a fost prezentată atunci, în exclusivitate, de publicația Constanța.info. În sfârșit, Horia Constantinescu a oferit o declarație pentru G4Media, în care nu a negat că are calitatea de suspect în dosarul de corupție, însă a motivat că nu poate exprima un punct de vedere față de aceste acuzații, în lipsa unor detalii pe care nu le-ar cunoaște. 

 

 

 

 

 

 

Cei doi au fost audiați

 

Comments

comments

Actual

Infracțiuni constatate în weekend de polițiștii din județul Constanța

Publicat

la data de

Scris de

Mai multe infracțiuni au fost constatate în weekend-ul trecut de polițiștii din județul Constanța.

Potrivit Biroului de presă al IPJ Constanța, la data de 1 iulie a.c., în jurul orei 12.00, polițiști din cadrul Biroului Rutier Constanța au identificat un bărbat, de 34 de ani, care a condus un autoturism pe bulevardul Mamaia din municipiul Constanța, în timp ce se afla sub influența substanțelor psihoactive.

În urma testării cu aparatul drug-test a rezultat o valoare pozitivă pentru canabis, acesta fiind condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii substanțelor din sânge.

La data de 1 iulie a.c., în jurul orei 00.00, polițiști din cadrul Serviciului Rutier au identificat o femeie, de 65 de ani, care a condus un autoturism pe DJ 308 în localitatea Ciocârlia de Sus, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice. În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o valoare de 0,74 mg/l alcool pur în aerul expirat, aceasta fiind condusă la spital pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge.

 La data de 2 iulie a.c., în jurul orei 18.30, polițiști din cadrul Postului de Poliție comunal Mihail Kogălniceanu au identificat un bărbat, de 19 ani, care a condus un autoturism pe strada Nicolae Bălcescu din localitatea Mihail Kogălniceanu, fără a poseda permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule.

La data de 3 iulie a.c., în jurul orei 7.00, polițiști din cadrul Biroului Rutier Constanța au identificat un bărbat, de 51 de ani, care a condus un autoturism pe bulevardul Aurel Vlaicu, din municipiul Constanța, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice. În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o valoare de 0,91 mg/l alcool pur în aerul expirat, acesta fiind condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge.

Bărbatul în cauză a fost implicat într-un eveniment rutier soldat cu pagube materiale.

 La data de 3 iulie a.c., în jurul orei 3.00, polițiști din cadrul Secției 5 Poliție au identificat un bărbat, de 45 de ani, care a condus un autoturism pe bulevardul Aurel Vlaicu din municipiul Constanța, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice. În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o valoare de 0,98 mg/l alcool pur în aerul expirat, acesta fiind condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge.

 La data de 3 iulie a.c., în jurul orei 12.00, polițiști din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Medgidia au identificat un bărbat, de 24 de ani, care a condus un motociclu pe strada Albinelor din localitatea Cobadin, fără a poseda permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule.

La data de 3 iulie a.c., în jurul orei 2.00, polițiști din cadrul Biroului Rutier Constanța au identificat un bărbat, de 32 de ani, care a condus un autoturism pe bulevardul Mamaia din municipiul Constanța, fără a poseda permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule.

 La data de 4 iulie a.c., în jurul orei 3.00, polițiști din cadrul Poliției stațiunii Eforie au identificat un bărbat, de 40 de ani, care a condus un autoturism pe bulevardul Republicii în stațiunea Eforie Nord, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice. În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o valoare de 1,09 mg/l alcool pur în aerul expirat, acesta fiind condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge.

În toate cauzele au fost întocmite dosare de cercetare penală.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

ISU Dobrogea are un nou punct pentru intervenție și stingerea incendiilor

Publicat

la data de

Scris de

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, anunță că, astăzi, împreună cu Administratorul Public al Județului, Gabriel Monea, a participat la deschiderea Punctului temporar de lucru pentru stingerea incendiilor și intervenție, din localitatea Ciocârlia.

“Cele 11 puncte temporare de prevenire și stingere a incendiilor, deschise de ISU Dobrogea, pe raza județului Constanța, în acest sezon estival, sunt deosebit de importante și vitale pentru asigurarea siguranței bunurilor cetățenilor. Mulțumesc conducerii ISU pentru implicarea și profesionalismul de care dau dovadă și îi asigur de toată susținerea mea”, a declarat Mihai Lupu.

La eveniment a participat și deputatul Bogdan Huțucă, liderul deputaților constănțeni, care a salutat inaugurarea unui punct de lucru al ISU.

„ISU Dobrogea își extinde activitatea, cu încă un nou punct de lucru, în județul Constanța. Am participat astăzi, alături de mai mulți colegi, precum și de președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, la inaugurarea noului punct de lucru al  Inspectoratului pentru Situații de Urgență din localitatea Ciocârlia. În județul nostru mai sunt 11 astfel de puncte, iar această substație va deservi toate comunele limitrofe localității Ciocârlia. Prin aceste puncte de lucru, ISU Dobrogea îți mărește efectivul de acțiune, fiind o modalitate de acțiune rapidă, care are o capacitate de intervenție 24 de ore din 24, pentru stingerea incendiilor, descarcerare, prim ajutor și altele. Activitatea celor angajați în această instituție, pregătiți pentru intervenții în orice moment, înseamnă liniște și siguranță pentru noi toți! Felicitări celor de la ISU Dobrogea, mereu la datorie, în căutarea de soluții pentru a fi aproape de cetățeni atunci când aceștia au nevoie!“, a declarat Bogdan Huțucă.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Intervenție a polițiștilor în zona Arhiepiscopiei Tomisului. Vezi ce s-a întâmplat

Publicat

la data de

Scris de

Au fost scene cu impact emoțional puternic azi, în apropierea Arhiepiscopiei Tomisului. Un călugăr care a avut o cădere psihică a ajuns la spital.

Potrivit Biroului de presă al IPJ Constanța, astăzi, în jurul orei 16.00, polițiști din cadrul Secției 3 au fost sesizați, prin apel 112, de către un bărbat, cu privire la faptul că ar fi avut un conflict spontan cu o femeie.

Deplasați la fața locului, polițiștii l-au identificat pe bărbatul în cauză, care ar fi avut un conflict cu o femeie referitor la faptul că aceasta ar fi condus un autoturism prea aproape de bordura pe care se afla bărbatul.

Din momentul în care a fost legitimat, bărbatul a manifestat un comportament recalcitrant și agresiv verbal, moment pentru care a fost imobilizat, acesta acceptând ulterior să coopereze cu forțele de ordine.

Bărbatul a fost transportat la Secția de Neuropsihiatrie a Spitalului Județean Constanța.

Acesta a fost sancționat cu amendă în valoare de 800 de lei, la Legea 61/1991, pentru tulburarea ordinii și liniștii publice și adresarea de injurii.

Update: Potrivit dr. Claudia Tatarici, medic în cadrul Serviciului de Ambulanță Constanța, ”pacientul călugăr a fost internat în secția de psihiatrie.”

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: