Conecteaza-te cu noi

Administratie

Vezi ce îi răspunde Ministerul Culturii senatorului Negoi în privința posibilei construcții a unui bloc de 6 etaje lângă Poarta Mare a Cetății Tomis

Published

on

teren constructie bloc

În haosul urbanistic din Constanța, o construcție monstruoasă este pe cale să își facă loc într-un loc care are trebui pus în valoare din punct de vedere turistic. Senatorul de Constanța al USR, Remus Negoi, atrage atenția că, la numai doi metri de unul dintre cele mai importante monumente ale Constanței – Poarta Mare a Cetăţii Antice Tomis -, o firmă vrea să construiască un bloc imens. Și asta cu „binecuvântarea“ autorităților locale și centrale. Negoi spune că Ministerul Culturii, condus de Raluca Turcan (un personaj care nu are nicio treabă cu ceea ce înseamnă cultura), se spală pe mâni și aruncă pisica în ograda autorităților locale.

„Ministrul Culturii, Raluca Turcan, ne-a avertizat încă de la numirea în funcție că nu este un om de cultură, dar pare că nici nu-i pasă de cultura şi istoria națională. Am trimis o solicitare către Ministerul Culturii cu privire la măsurile care pot fi luate pentru anularea avizului aberant de construire a unui bloc lângă Poara Cetăţii Tomis, veche de  1.700 de ani, vestigiu aflat în lista monumentelor istorice. În răspunsul pe care l-am primit se arată că Ministerul Culturii nu are motive să invoce anularea lui şi că avizul a intrat în circuitul civil. Asta chiar dacă un bloc de locuințe urmează să fie construit la doi metri de Poarta Mare a Cetății Tomis, în zona de protecție a monumentului.

Încă din vara anului 2018, investitorul S.C. Black Waters SRL a demarat procedura de informare și consultare a cetățenilor privind Planul Urbanistic de Detaliu referitor la acest bloc care ar urma să fie ridicat peste un teren pe care se afla în trecut șanțul de apărare din sistemul de fortificare al cetății și parte a podețului de continuare a drumului roman de acces în cetate.

raspuns ministerul culturii

 

În ciuda acestui fapt, autoritățile locale au procedat la retrocedări, fără a ține cont de precedentul din perioada interbelică. Mai mult, Ministerul Culturii a oferit un aviz favorabil în 2018. Ca urmare a respingerii, în cadrul ședinței de Consiliu Local Municipal Constanța, din ianuarie 2019, a Planului Urbanistic de Detaliu, atât investitorul, cât și proprietarul terenului au decis să se adreseze instanțelor de judecată. Decizia Tribunalului din Constanța din data de 4 mai 2023 obligă Consiliul Local al Municipiului Constanța să adopte o hotărâre motivată de aprobare sau respingere cu privire la Planul Urbanistic de Detaliu.“, spune Negoi.

Parlamentarul constănțean spune că ministerul a pasat răspunderea către Primăria Constanţa şi a transmis că aceasta poate iniția şi transmite ministerului spre avizare și ulterior poate aproba prin Consiliul Local o documentație de urbanism referitoare la zona în discuție care să aibă drept obiectiv punerea în valoare a vestigiilor arheologice.

„Cam aşa ştie Ministrul Culturii „să protejeze” patrimoniul național. Sperăm în mai bine, pentru că vom face tot ce ține de noi, USR, să protejăm patrimoniul în locul politrucilor.“, a conchis Remus Negoi.

Amintim că, luna trecută, aleșii USR, împreună cu cei ai PNL, au respins Planul Urbanistic Zonal ce prevedea construcția unui bloc de 6 etaje lângă Poarta Mare a Cetății Tomis. Mai mult de atât, USR a propus și amenajarea unui parc arheologic ce prevede și exproprierea terenului pe care se dorește ridicarea acestui bloc.

„PSD s-a abținut la acest vot, fapt ce arată că își continua politica distructivă a monumentelor istorice.“, informează USR.

Este vorba despre proiectul de hotărâre nr. 328/2023 privind respingerea Planului urbanistic de detaliu – construire imobil S+D+P+5-6E – locuire colectivă cu comerţ la D+P, str. Mircea cel Bătrân nr. 47A, investitor SC Black Waters SA.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions